Új hozzászólás Aktív témák
-
MR!!
aktív tag
válasz Johnnyp #38570 üzenetére
Hali !
Nekem Gigabyte GA-EP31-DS3L v2 alaplapom van és E5400 .
Mikor olyan beállítást nyomtam (pl 300x13 - 3,9 GHz -ez ugyebár 1200-as FSB) amit nem bírt a cucc, pl proci (800FSB helyett 1200) akkor simán nem indult el a gép. Vártam kb 15 mp-et és újraindította magát alapbeállítással.
Biosba minden visszaállt alapra (200x13 feszkók , spd stb)
Szóval szerintem is vmi elszállt. Ha 2 RAM modulod van akk próbáld csak h az egyik van benne. De én vidkártyára tippelnék. (hasonló eset fordult már velem is elő, akk ugyanez volt, felpörgött minden de nem volt kép. másik vidkari val ment)
Esetleg vmi bill kombinációval betölteni az eredeti bios-t .
miszter
-
MR!!
aktív tag
válasz Johnnyp #38587 üzenetére
Illetve egy régebbi konfigomnál ha be volt állítva a vinyó, vinyók értékei ( azaz nem AUTO-n volt h felismerje) és közbe lehúztam róla vagy jumpereltem vagy rádugtam vmi másik vinyót , szintén se kép-se hang nem volt.
Esetleg húzzál le minden cuccot amit tudsz alaplapról (DVD,VINYÓ) így próba.
miszter
-
MR!!
aktív tag
válasz Johnnyp #38572 üzenetére
Még az is eszembe jutott, hogy amikor egy gépemen nem volt egyik napról másikra se kép se hang...(1 hónapos gépecske volt) ott az volt a baj, hogy a memóriáknak a lábai "beoxidálódtak".
Kivettem , radírral tisztítottam meg az érintkezőit, visszapattintottam és működött.
Hátha nem szállt el semmi a cuccodból, mielőtt nagy bajra gondolnál próbáld ezt is ki.
[ Szerkesztve ]
miszter
-
netguru10
aktív tag
Hát közben ügyködtem már párat!
4125Mhz 1,48v 6mag... (H50-el)
3DMark Vantage cpu score 20555 pont
Ha a lapot (Crosshair IV Extreme) is tudnám vizezni,akokor menne ez még jobban is!
NB 60°C... szerintem ez miatt nem futott végig 4250Mhz-en a Vantage...
Win stabil-an 4375Mhz volt a teteje... NB 3260Mhz...Arbeit Macht Frei
-
hadogabi1
senior tag
válasz Johnnyp #38592 üzenetére
Őszintén minek? Azt írod 350 w-ot tápod van és e4400 -s procid ahhoz minek 7850 és full hd monitor filmnézéshez? Őszintén szólva azzal a procival semmilyen új játékot nem fogsz tudni játszani full hd-ba amit meg tudnál ahhoz nem kell olyan vga a másik gyanús hogy a 7850-es el sem fog indulni a 350-es táppal.
TUF Gaming X670E-Plus Wifi, AMD Ryzen 7 7800x3d, Inno 3D 4090 Ichill X3, Arctic Cooling Liquid Freezer III 420 RGB, Lian Li LANCOOL III Mesh RGB, Kingston Fury 6000 Cl32 2*16GB, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 1TB AORUS, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 2TB AORUS,
-
Johnnyp
csendes tag
válasz hadogabi1 #38607 üzenetére
A tápot lecserélem mindenképp egy 500W-osra. Szerintem a proci még egy fél évig bírná. Fél év után ugyanis minden le lenne cserélve( lap, proci memória és egy új vinyó), de valakinek nem megy egyszerre, és mivel a VGA a leggyengébb keresztmetszet így ez lett az első amit cseréltem.
-
hadogabi1
senior tag
válasz Johnnyp #38609 üzenetére
Értem én csak kb a tápod nem fogja bírni szóval ajánlom egy minőségi ne codegen és hasonló új tápot vegyél. Gondolj a jövőre is az esetleges vásárlásnál inkább most adj ki rá 10 ezerrel többet ne ess bele abba a hibába mint én hogy vettem 400-as chieftec-et aztán jött sok új hardver és el kellett adnom az amúgy sem olcsó tápomat hogy vegyek egy 700-as fsp-t. Szóval szerintem vásárlás előtt mérlegelj elég lesz e az 500-as pl. 20 környékén már találsz 600-ast is pl 10 - 15k alatt pedig nem vennék tápot.
TUF Gaming X670E-Plus Wifi, AMD Ryzen 7 7800x3d, Inno 3D 4090 Ichill X3, Arctic Cooling Liquid Freezer III 420 RGB, Lian Li LANCOOL III Mesh RGB, Kingston Fury 6000 Cl32 2*16GB, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 1TB AORUS, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 2TB AORUS,
-
hadogabi1
senior tag
válasz Johnnyp #38611 üzenetére
Lehet találni 15 környékén 600-as corsair-t azok jók a többi pedig már csak pénzkérdés hogy mennyivel veszel drágább tápot fontos-e a moduláris stb.
-
Johnnyp
csendes tag
...
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz hadogabi1 #38612 üzenetére
Ha nem tervez két kártyás rendszert, vagy valami atomerőművet igénylő AMD-t akkor - főleg a mai fogyasztási trendek mellett - szerintem bármire elég egy 500-as táp.
A 7850 pedig épp, hogy nem termeli az áramot, annyira keveset kajál...A problémához: kipukkanhatott egy kondi a tápban, de a lapban is. Ha van hozzáértő a környéken, ki tudjátok mérni ki pöcsöléssel. De persze a kölcsön táp is hamar megvan
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Egyik ismerősömnek van egy ilyen procijaualCore Intel Core 2 Duo E6850, 3000 MHz (9 x 333)
Nincsen tuningolva és ha jól tudom a gyári hűtője van rajta.
Mekkora hőmérsékletnek kellene lennie és mi a max hőmérséklet amit még hosszútávon bírnia kellene?A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Directors #38615 üzenetére
Alapon gyári hűtővel terhelve kb 60 fok, 70-74 fölé ne menjen tartósan. Ezeket általában jól meg lehet cibálni, ha szerez egy rendes hűtőt. 5K körül kap kisebb Alpenföhnt, vagy Xigmateket. Mindettő tökjó
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Directors
senior tag
válasz RetepNyaraB #38616 üzenetére
Köszönöm segítségedet.
Ám nem akarja tuningolni csak valamiért nagyon magas volt a hőmérséklete a procinak.
Újrapasztázom majd neki.Szerintem ez a hiba csak.[ Szerkesztve ]
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Az adatlapomon lévő konfig tuningálásával lenne egy pár kérdésem, illetve egy kis segítség is kellene. A ramok CL4-ben mennek úgy, hogy adva van nekik +0,4 V, illetve az mhc +0,1 V. A procit alapfeszen (bios 1,3125 V, idle 1,284-1.264 V, terhelve 1,200 V) 2,88 ghz-re húztam. Tesztek alatt nincs probléma, lynx, ibt, prime 95 lefut hiba nélkül.
Viszont, amit megfigyeltem, hogyha a C1E és az EIST be van kapcsolva akkor idleben ledroppol a lap 1,104 V-ig is néha. Az hogy a fesz néha ledroppol ennyire, okozhat instabilitást (egér eltünik, lefagy a win, nehezen tölt be a win)?
Vagy érdemes beállítani a biosban az 1,3125 V-ot és a C1E-t és az EIST-et kikapcsolni és úgy használni a gépet (Csak ekkor kb. +5 fokkal meleg a cpu idleben)? Nem árt-e a gépnek?
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
laja80
tag
sziasztok!
segítséget szeretnék kérni,van 1 gigabyte p55-ud4 lapom,benne i5 750 proci+gskill dd3-2000 pc3-16000 2*2048mb ram,ezt szeretném tunningolni,hogy a procim kb menjen olyan 3.5 ghz-n..ehhez szeretnék segítséget kérni hogy mien értékeket állítsak be?!Köszönöm
Bárminek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem.:)
-
laja80
tag
ja és nem gyári hűtó van a procin,hanem egy faszább olyan 8-10k-s,most hirtelen nemugrik be a neve
-
RetepNyaraB
veterán
válasz zolee0307 #38619 üzenetére
Tuningnál van, hogy bírja az energiakímélést a dolog, meg van, hogy nem. Nálad ezexerint nem szereti. Kapcsold ki ezeket és ne foglalkozz a hőmérséklettel, amíg tartósan 70 fok alatt marad. Mivel alapfeszen járatod, a világ vége meg egy nap az élettartama. Ha nincs C1, EIST és társai, akkor persze nincs stand by sem, de ezzel együtt kell élni ...
-
laja80
tag
ez igy jo sztetek?
-
zolee0307
őstag
válasz RetepNyaraB #38622 üzenetére
Most egy darabig próbálom alapon a gépet, meglátom, hogy lesz-e vele gond. Aztán ismét tunig. Egyébként a hőfokokkal nincs gond, ahogy néztem csak az idleben magasabb, terhelésnél ua. mintha be lenne kapcsolva a c1e, meg az eist.
Még annyi, hogy a memóknak adnék +0,5 V, így 2,16 V menne (lehet kevés volt neki a 0,4 V) adjak feszt az mch-nak, fsb-nek, vagy csak elég a ram és a proci feszt beállítani?
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
RetepNyaraB
veterán
válasz zolee0307 #38625 üzenetére
Adhatsz még kicsit az mch-ra,de szerintem a ram buzerálás konkrétan semmi értékelhetőt nem hoz a konyhára, hacsak nem a szintetikus benchmarkokra izgulsz. Cserébe jobban melegszik az egész cájg.
-
zolee0307
őstag
válasz RetepNyaraB #38626 üzenetére
Csak annyit szeretnék, hogy Cl4-ben menjenek, bár cl5-ben, ha a proci húzva van ugyanolyan pontszámot kapok win7ben mint cl4-ben, szóval lehet alapon hagyom a memókat. Ahogy próbálgattam a proci húzásával többet nyerek.
Egyébként a gépen csak játszok, meg net, szövegszerkesztés, film, zene.
-
Dinter
addikt
Üdv. AMD Athlon II X3 455-m van, alap hűtővel. A 4. magot feloldottam. Aida64-ben futattam rendszerstabilitás tesztet, ott 50 °C felé nem ment a CPU hőmérséklete. Lenne két kérdésem:
1. Battlefield 3 miatt szeretnék tuningolni, mert 90-100%-on pörög a proci, és jól jönne néhány +FPS. Amennyit tudnék húzni, az hozna érezhető javulást?
2. A RAM valós órajelét honnan tudom meg? Gondolom nem az 1333Mhz a valós órajel, mert úgy ugyan az jönne ki.
-
Dinter
addikt
A RAM-os részt ez után megértettem... de: nekem ugye 3,3Ghz-es a procim, a valós órajel 667Mhz, ha ezt a kettőt és összeszorozzuk/1000 akkor 2201.1 jön ki, amikor a RAM 1333MHz-es. Ezt valaki elmondaná hogy?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Dinter #38629 üzenetére
Azt ugyan nem értem mit számoltál, de a valós RAM sebesség=FSBX4/2
Ha a proci pl. 333Mhz-en megy (a szorzót most nem számoljuk) akkor a RAM 667 Mhz lesz (333X4/2), ha 1:2-es osztót használsz a RAM beállítás során.Illetve szorozhatod kettővel is az fsb-t, csak a kiírt és tényleges sebesség különbsége miatt írtam bonyolultabb formában.
A tuningot Neked kell kipróbálni. Ha most úgy érzed proci limited van, akkor hajrá és látod a végén megérte-e. Egy olyan 30-35%-os sebességnövelés már jól látható fps-ben.
[ Szerkesztve ]
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38630 üzenetére
Megnéztem AIDA 64-ben, és igen, 667MHz a valós sebesség. De az FSB 200MHz, mert 16,5-szeres szorzó van, így már nem jön ki a 667MHz. Azt hogy érted, ha 1:2-es osztót használok? A leírtak szerint
[External Clock vagy tévesen FSB] x [CPU szorzó] / [RAM valós órajel]=200*16,5/667=~5
És ezzel most mire megyek?
A másik: Akkor ha nem nézzük a hőmérséklet-emelkedést meg semmit, csak a ramot, akkor amíg (333*4)/2 kisebb, mint 1333MHz, addig nem kell lejjebb vinni a RAM órajelét?
-
Dinter
addikt
Ezeket elolvastam, így valamennyire világos. Remélem jól értettem. Ha emelem az FSB-t valamennyivel, akkor a RAM órajelét is ugyan annyival kell csökkenteni. Pl ha 200>300-ra emelem az FSB-t, akkor 667/(300/200)-ra kell állítanom a RAM-ot. Ez igaz?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Dinter #38632 üzenetére
Alapvetés: sose volt AMD-m ezért konkréan nem értek hozzá. Viszont a tuning alapelvek azért egységesek.
Egyrészt felejtsd el a tört AIDÁT (ha megvetted valami csoda folytán, akkor én kérek elnézést )
a CPU-Z pl. kiírja Neked a jelenlegi RAM sebességet, az a tuti.Másodrészben igen, ha emeled az fsb-t és ezáltal a RAM túllépi a gyári sebességét, akkor csökkentsd az fsb:ram osztó variálásával, mert egyszerre elég egy hibalehetőség, amelyre figyelni kell. Ortodox tuningerek aszongyák legyen az osztó 1:1, tehát a RAM valós sebessége egyezzék meg a proci external clockkal (fsb). Szerintem elég, ha nem lépi túl a névleges értéket.
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38633 üzenetére
Megnéztem a BIOS-ban, ott csak szorzót lehet állítani. Most 6,66*200-on van, ami ugye 1333MHz. De ebből hogy jön ki a 667MHz? +ha csak szorzót állíthatok, akkor nem tudom pontosan beállítani a visszaosztást?
Edit: CPU-Z is 667-et (661 krül mozog) ír.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #38633 üzenetére
Megnéztem a user manualt
Bios M.I.T.
Set Memory clock-manual
DRAM configuration
ezt kell buzerálni, ha a memory controlos érték nagyobb lenne, mint a gyári.
HT link biztos fontos, de nem értek hozzáedit: az úgy nagyon jó. Mint olvastad a RAM végső sebessége is szorzókkal derül ki, csakúgy, mint a processzoré. Csak a RAM belső szorzót Te nem tudod állítani, ennek finomhangolására való az emlegetett osztó. 667=1333/2
[ Szerkesztve ]
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38635 üzenetére
Ezeket tudom, csak a RAM visszaosztást nem nagyon értem.Épp ezaz, hogy csak a RAM belső szorzóját tudom állítani, mást nem.
Igen, 667=1333/2. De a Set memory clockban csak szorzót tudok állítani.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Dinter #38636 üzenetére
Memory Clock
This option is configurable only when Set Memory Clock is set to Manual.
x4.00 Sets Memory Clock to x4.00.
x5.33 Sets Memory Clock to x5.33.
x6.66 Sets Memory Clock to x6.66.
x8.00 Sets Memory Clock to x8.00.Egyszerűen az external clockot (esetedben 200 Mhz) szorozza be a fenti értékekkel. Nálad a 6,66X200=1332.
Ez szolgál arra, hogy ha fsb-vel tuningolsz, ne lődd túl a ramot. AMD-nél asszem ez nem releváns, mert emelheted a szorzót ahová akarod (a megfelelő modellnél legalább is). Régi inteleknél, ahol a szorzó maximalizált (kivéve a méregdrága X szériák) annál érdekesebb, mert csak az fsb emeléssel tudsz tuningolni.De az eredeti kérdésre válaszolva:
proci 3,3 Ghz: 200X16,5
ram 1333Mhz: 200X6,66(a beállított szorzó)[ Szerkesztve ]
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38637 üzenetére
Akkor itt a RAM visszaosztással nem kell foglalkoznom?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Dinter #38638 üzenetére
szerintem nem, de nem vagyok autentikus mert lövésem sincs az AMD tuningról...
A HT linknek olvass utána, az fontos pont. Pl. ennek a topicnak a nyitó posztjában
Ja és a PCIE frekket fixáld feltétlenül 100 Mhz-en.[ Szerkesztve ]
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38639 üzenetére
Azt olvastam, csak annyit ír, hogy A HT tuningolásával érdemleges változást nem érhetünk el ill. itt sem változtatták. A PCI-E-t olvastam.
Memória visszaosztást hol lehetne kitudakolni?
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Dinter #38640 üzenetére
Mondom ne foglalkozz vele, értsél már meg. Egy a fontos: ne fusson a gyári felett. Ezt pedig az emlegetett CPU-Z progi remekül ellenőrzi Neked, illetve a bios is kiírja.
Beállítod az összes érdekes Bios értéket manualra (feszültségekre gondolok), hagyod az összes RAM értéket a francba (az osztón kívül, mely jó 6,66-on) és nekiállsz piszkálni a cpu szorzót. Ahonnan nem indul be, emelsz picit a cpu vcore-on, majd esetleg a VTT ill. NB értékeken. Teszteled (lehetőleg valami normális programmal, nem aidával) és hümmmögsz, vagy örülsz. Ennyi.illetve álljunk meg egy pillananatra: tudod emelni a cpu szorzót, vagy sem? Ha nem, akkor mindjárt érdekesebb a ram osztó.
[ Szerkesztve ]
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38641 üzenetére
Nem tudom emelni, 16.5-ön van, ennyi a max. Arra gondoltam, hogy leveszem eggyel lejjebb a RAM osztót 5,33-ra, és úgy tuti nem lesz a gyári felett ha emelem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Dinter #38642 üzenetére
Aha. Akkor bizony a Host Clockot kell emelni és résen lenni a ram osztóval.
Hőfokot feltétlenül figyeld Coretemp, vagy realtemp progival (bár mintha a magfeloldás megzavarná a hőérzékelőket ) Ha fel tudod húzni 4Ghz környékére, az már jó lesz. Olvass utána miket értek el ezzel a procival és akkor van mihez viszonyítani. Előbb utóbb erre néz olyan is, aki ért AMD-hez."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38643 üzenetére
Most vettem észre, valamiért eltűnt a meg feloldás. Pedig tuti volt, Phenom B55-nek nézte. Kipróbálom, ha megint feloldom, akkor is kell-e OC. Egyébként ha a Host Clockot növelem, azzal mi változik?
-
surgyi
senior tag
Sziasztok! Egy i5-2500k vagy i5-3570K alá milyen jó ár/teljesítmény arányú lapot javasolnátok, amelyben biztos lenne egy stabil kb 4,5GHz-es CPU tuning eredmény is? Előre is köszönöm!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz surgyi #38645 üzenetére
Tuningra nincs garancia.
Az újabb i5 alá ezt. Jól működő topicjuk is van. Kivéve ha tőkepénzes vagy, mert akkor pl ez.
Ízlés dolga, olvass utána.
Ráadásul nem jó topic, kérdezősködj a proci otthonábanDinter: előbb gondolkozz, aztán kérdezz... Ha növeled a hostclockot, akkor nő a végsebesség...
200X16,5=3300
260X16,5=4290[ Szerkesztve ]
-
surgyi
senior tag
válasz RetepNyaraB #38646 üzenetére
Köszi szépen! Előbbi is már bőven árban van... Rendben, rákérdezek a többi topikban.
-
zolee0307
őstag
válasz RetepNyaraB #38626 üzenetére
Na beállítottam a tuningot. A ramoknak +0,5 v, mch-nak +0,1 V, CL4, a CPU 2,88 Ghz 1,3125 V (ez a normál bios szerint) és az eist és a C1E kikapcsolva. Így stabil, nem fagyot ki a win még, már 3 órája megy, úgyhogy szerintem el van találva a beállítás. Ezek szerint az energiagazdálkodás kavarhatott be, hogy nagyon visszaeset a cpu fesz. Bár valszeg a vinyóm haldoklik és ez is okozhatta a gondot, mert 1,5 hónap alatt 75-ről 60 %-a esett vissza a kondíciója.
A hőfokok is rendben, kb. 5 fokkal lett melegebb a cpu.
-
Dinter
addikt
válasz RetepNyaraB #38646 üzenetére
De az FSB-t szorzom be, nem a Host Clockot, ezt a BIOS is írja.
-
BetyarKing
csendes tag
Sziasztok
Még soha nem tuningoltam és szeretném egy kicsit megtuningolni a gépem
Alplapom :Asus p5qc
Proci: qx9650
DDR3 1600és azt szeretném elérni hogy 1600 fsb fusson
általam a biosba fsb 400 és lefagyott
utána állítom a memórián átettem automatáról DDR3 1600mhz-ra
elkezdet a gép minimálisan siponi (mintha valami kevés "áram") és lefagyott miután belépet az oprencerbe
ha valaki tudna egy jo beállítást adna azt nagyon megköszönném
köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest