Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • syberia

    veterán

    In rare cases, coronavirus vaccines may cause Long Covid–like symptoms

    A hosszú Covid a SARS-CoV-2-vel fertőzöttek körülbelül 5-30%-át érinti. A kutatók több, a háttérben meghúzódó biológiai tényezővel kapcsolatos elképzeléssel is próbálnak előrelépést tenni. Egyes tanulmányok szerint a vírus bizonyos esetekben megmaradhat a szövetekben és folyamatos károsodást okozhat. Más bizonyítékok arra utalnak, hogy az eredeti fertőzés utóhatásai még azután is szerepet játszhatnak, hogy a szervezet kiürítette a vírust.

    Állatkísérletekből származó bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérje ellen irányuló antitestek - ugyanaz a fehérje, amelyet számos vakcina használ a védő immunválasz kiváltására - járulékos károkat okozhatnak, jegyzi meg Harald Prüss, a Német Neurodegeneratív Betegségek Központjának (DZNE) és a berlini Charité Egyetemi Kórház neurológusa. A COVID-19 elleni antitestterápiák keresése során 2020-ban ő és kollégái felfedezték, hogy a SARS-CoV-2 ellen hatásosnak bizonyuló 18 antitest közül négy az egerek egészséges szöveteit is célba vette - ez annak a jele, hogy autoimmun problémákat válthatnak ki.

    A korai klinikai adatok hasonló irányba mutatnak. Az elmúlt évben kutatócsoportok szokatlanul magas autoantitest-szintet mutattak ki SARS-CoV-2 fertőzést követően az emberekben, amelyek a szervezet saját sejtjeit és szöveteit támadhatják meg. A Nature 2021. májusi számában Aaron Ring és Akiko Iwasaki, a Yale School of Medicine immunológusai és kollégáik arról számoltak be, hogy az akut COVID-19-es betegeknél olyan autoantitesteket találtak, amelyek az immunrendszert és az agyat célozzák; most azt vizsgálják, hogy az autoantitestek mennyi ideig maradnak fenn, és hogy károsíthatják-e a szöveteket. Ebben a hónapban a Cedars-Sinai Medical Center kardiológusa, Susan Cheng és Justyna Fert-Bober fehérjekémikus a Journal of Translational Medicine című folyóiratban azt írta, hogy az autoantitestek akár 6 hónappal a fertőzés után is fennmaradhatnak, bár a kutatók nem hozták összefüggésbe az autoantitestek fennmaradását a folyamatos tünetekkel.

    Részben annak megértése érdekében, hogy ezek az autoantitestek ártanak-e az embereknek, a DZNE ellenőrzi a Long Covid-betegek agy-gerincvelői folyadékát olyan antitestek után, amelyek reagálnak az egér agyszövetére - ha reagálnak, akkor az emberi idegszöveteket is megtámadhatják. Prüss és munkatársai egy hamarosan bemutatásra kerülő tanulmányban leírják, hogy e betegek legalább egyharmadánál olyan autoantitesteket találtak, amelyek egérneuronokat és más agysejteket támadnak meg. A Northwestern Egyetem egy csoportja eközben egy 2021. augusztusi preprintben arról számolt be, hogy a COVID-19 után neurológiai szövődményekkel küzdő embereknél a T-sejtek egy alcsoportja tartósan aktiválódik, ahogyan az egy folyamatban lévő SARS-CoV-2 fertőzés esetén is történne, ami valamiféle rendellenes immunválaszra vagy elhúzódó vírusfertőzésre utal.

    Egyes kutatók a Long Covid egy másik lehetséges felelősét vizsgálják: a vérben lévő apró vérrögöket. Akut SARS-CoV-2 fertőzés esetén apró vérrögök alakulhatnak ki, amelyek károsíthatják az ereket bélelő sejteket. Resia Pretorius, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem fiziológusa és kollégái augusztusban a Cardiovascular Diabetology című szaklapban publikáltak előzetes bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a mikroszkopikus méretű vérrögök a fertőzés elmúlása után is fennmaradhatnak. Ezek akadályozhatják az oxigénszállítást, ami magyarázatot adhat néhány Long Covid-tünetre, például az agyi ködre. Pretorius most kollégáival együtt dolgozik azon, hogy diagnosztikát fejlesszenek ki erre a mikrorögképződésre, és tanulmányozzák, hogyan lehetne kezelni a Long Covidban.

    Pretorius azt mondja, hogy ő és kollégái is láttak olyan betegeket - becslése szerint kevesebb mint 20-at -, akiknél az oltást követően krónikus problémák jelentkeztek. Azt mondja, ezek közé tartoznak a Long Covid-szerű tünetek, például az agyi köd, valamint más vérrögképződési problémák, például a mélyvénás trombózis. Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltóanyagai utáni nagyon ritka, de súlyos vérrögképződés oka egyelőre ismeretlen, de Pretorius gyanítja, hogy az összes COVID-19 oltóanyag néha finomabb véralvadási problémákat is kiválthat. Azt mondja, előzetes bizonyítékai vannak arra, hogy az oltás mikrorögök kialakulásához vezethet, bár ezek az esetek többségében észrevétlenül maradnak és gyorsan eltűnnek - ezt a hatást ő és egy kollégája saját és nyolc másik egészséges önkéntes vérében látta, amelyből az oltás után mintát vettek.

    Több tucatnyi további beteg került Nath és Farinaz Safavi, a NINDS neurológusához, akik az oltás utáni szövődményekről számoltak be. "Ígérem, hogy jelenteni fogjuk az Ön problémáját és a többi esetet, amelyeket most vizsgálunk" - írta Safavi 2021 márciusában Danice Hertznek. Hertznek, a Dél-Kaliforniában élő, nyugdíjas gasztroenterológusnak a Pfizer vakcina egy adagja után bénító mellékhatások léptek fel. Többek között az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA), a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok és a Pfizer vezető tisztviselői is megkapták az e-mail másolatát, amelyet Hertz megosztott a Science-szel.

    2021 első felében Nath és Safavi meghívta Brianne Dressent és másokat az NIH-ba tesztelésre és egyes esetekben rövid távú kezelésre, például nagy dózisú szteroidokkal vagy intravénás immunglobulinnal (IVIG), amely képes az immunválaszt elfojtani vagy modulálni. A betegek legalább több napot töltöttek neurológiai, kardiológiai és egyéb vizsgálatokon, többek között lumbálpunkciókon és bőrbiopsziákon.

    Az NIH kutatói "segíteni próbáltak az embereken" - mondja egy egészségügyi dolgozó, akinek tünetei a Pfizer vakcina után kezdődtek, a Science-nek nyilatkozó négy vizsgálati személy egyike. Nath szerint 34 embert vettek fel a protokollba, akik közül 14-en a NIH-ban töltötték az időt; a többi 20-an vérmintát és néhány esetben agy-gerincvelői folyadékot küldtek.

    Az idő múlásával azonban a betegek szerint a NIH tudósai visszaléptek. Egy szeptemberi látogatást, amelyet Brianne Dressen további neurológiai vizsgálatra tervezett, telemedicinális találkozóvá alakítottak át. Decemberben Nath megkérte, hogy ne küldjön több pácienst hozzá. "Az ilyen betegek számára az a legjobb, ha a helyi orvosoktól kapnak ellátást" - írta neki.

    A betegek számára az NIH hallgatása nyomasztó volt, különösen akkor, amikor máshol próbáltak ellátást találni. A tudósok "felvették az adatokat, és cserbenhagytak minket" - mondja egy olyan személy, aki 2021 tavaszán utazott a NIH-hez. "Nincs kezelésem, fogalmam sincs, mi történik a testemmel". Az orvosok, több beteg elmondása szerint, nem tudtak semmit ajánlani, sőt néha még a tüneteket is képzeltnek nyilvánították.

    Nath a Science-nek elmondta, hogy a NIH létesítményei nincsenek felkészülve arra, hogy nagyszámú beteget hosszú távon kezeljenek. Mondja az egészségügyi dolgozó az erőfeszítést: "Ez túl sok a NIH két emberének".

    A NIH adatai, amelyek dokumentálták a beteg eseteket, még nem jelentek meg. Két vezető orvosi folyóirat elutasította a mintegy 30 emberből álló esetsorozat közzétételét, amelyet Nath először 2021 márciusában nyújtott be. Nath azt mondja, megérti az elutasítást. Az adatok nem voltak egyértelműek, megfigyelési tanulmányokról volt szó. Ebben a hónapban a tudósok egy 23 emberből álló esetsorozatot nyújtottak be egy harmadik kiadványhoz, és Nath azt mondja, hogy a csoportja benyújtotta a Long Covid protokoll módosítását, hogy az oltás utáni mellékhatásokkal küzdő betegeket is bevonja.

    A tudomány felvette a kapcsolatot a szabályozó hatóságokkal és a vakcinagyártókkal az ilyen mellékhatásokkal kapcsolatban szerzett információkról. A Pfizer szóvivője azt írta: "Meg tudjuk erősíteni, hogy ezt figyelemmel kísérjük". A Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson mind azt mondták, hogy komolyan veszik a mellékhatásokat, és a beérkező jelentéseket megosztják a szabályozó hatóságokkal. Az FDA szóvivője szerint az ügynökség "továbbra is nagy hangsúlyt fektet a COVID-19 vakcinák biztonságosságának nyomon követésére", míg az Európai Gyógyszerügynökség megjegyzi, hogy "lépéseket tesz a klinikai gyakorlatból származó valós adatok felhasználására a COVID-19 kezelések és vakcinák biztonságosságának és hatékonyságának nyomon követése érdekében".

    Más kutatók megjegyzik, hogy a tudományos közösség nyugtalan az ilyen hatások tanulmányozásával kapcsolatban. "Mindenki kerülgeti a témát" - mondja Pretorius. "Sok klinikussal és kutatóval beszéltem a különböző egyetemeken, és nem akarnak a témához nyúlni".

    Az ő csoportja és mások mégis előrehaladnak. Prüss néhány betegnél kimutatott autoantitesteket, akiknél az oltás utáni tünetek jelentkeztek, másoknál viszont nem. Több csoport azt vizsgálja, hogy a betegek oltás utáni tünetei az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) receptorral szembeni autoantitesteknek tudhatók-e be, amely ellen a tüskefehérje irányul. Cheng és munkatársai egy olyan esetsorozatot terveznek, amely kifinomult képalkotó és diagnosztikai vizsgálatokat tartalmaz a Long Covid-betegek és az oltás utáni mellékhatásokkal küzdő betegek keverékéből. Pretorius és kollégája, Chantelle Venter pedig azt remélik, hogy legalább 50 embert tudnak toborozni, hogy tanulmányozhassák a véralvadási mintákat az oltás előtt és után.

    A Yale-en Iwasaki azt tervezi, hogy együttműködik Nath-tal, és megvizsgálja a Long Covid és az oltás utáni hatások közötti esetleges kapcsolatot, mondja. Beszélt az érintett betegekkel, és a laboratóriuma mintákat kíván gyűjteni tőlük, esetleg vérből vagy nyálból. Murphy szerint további munkára van szükség állati modelleken, hogy nyomon követhető legyen a szervezet oltásra adott válasza. "Ezt ellenőrzött helyzetekben kell megvizsgálnunk" - mondja.

    Prüss egerekben végzett COVID-19 vakcinázást követően autoantitestekre vadászik. És folytatja a betegek gondozását, mind az oltás, mind a fertőzés után. Klinikája reméli, hogy hamarosan megkezdheti egy olyan kezelés klinikai vizsgálatát, amely eltávolítja a legtöbb antitestet a beteg véréből. Azonban még ha jól is működik, az eljárás drága, és nem biztos, hogy széles körben elérhető lesz.

    https://www.science.org/content/article/rare-cases-coronavirus-vaccines-may-cause-long-covid-symptoms

    Long COVID Discussion with Dr. Bruce Patterson

    [ Szerkesztve ]

    https://howbad.info/

Új hozzászólás Aktív témák