Új hozzászólás Aktív témák
-
>Deego..
senior tag
válasz Grave_444 #30851 üzenetére
Végül is csak a lényeg az lenne, hogy ha egy 7790-et egy i3-2100 is kihajtana akkor maradnék ennél.
De ha nem, akkor megfontolom az i5-t.De amúgy i5 től eltekintve, megérné a 3xxx csere vagy érdembeli javulást nem is látnák?
[ Szerkesztve ]
" Agyalok és cselekszem, de nincs az az isten hogy feladom és lefekszem " ...
-
swado
tag
Hali!
Nem nagyon értek a tuninghoz. Szerintetek egy 2600k, 4 ghz-en, 1,2 V fix feszültséggel, a nagy könyv szerint működhet 24/7-be? Esetleg vihetem még lejjebb a feszt, hogy ne melegedjen annyira?
Az hogy fix fesz-re van állítva, és nem veszi vissza terheletlen állapotban sem, nem süti meg egy idő után a cpu-t?
Folding@Hungary (Team Number: 43299) http://folding.stanford.edu
-
RetepNyaraB
veterán
Az, hogy működhet-e, Nálad derül ki tesztelés és használat során. A feszt addig viheted lejjebb, amíg sikerül; ez a lényege az alulfeszelésnek
Én alapvetően biztos offsettel tuningolnék (azzal is teszem) és nem fixszel. Minek kajáljon folyton, ha épp idle-ben van? De ártani semmiképp nem fog a csipnek, amíg betartod az ajánlott határokat.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
swado
tag
válasz RetepNyaraB #30858 üzenetére
Ha jól tudom az Offsettel, az alaplap által aktuálisan adott feszhez tudok hozzá adni vagy elvenni. 4 ghz-hez auto-n nekem 1,25 v-t ad. Szóval akkor inkább itt induljak - 0,05 V-al, és ezt növeljem fokozatosan (amivel ugye csökkentem) ?
Egy Asrock Z77 Extreme3 van alatta, az Internal pcc overvoltage-t (ami ugyan nem tudom mi, de mindenkinél így volt) kikapcsoltam a bios-ban és a speedstep-et is. Ha a speedstep-et vissza kapcsolom, mi történne?
-
swado
tag
Köszi mindenkinek!
-
RetepNyaraB
veterán
C1 be, de C3 C6 ki, mert pont tuning alatt terheletlenül hajlamos eldobni a haját!
Offsettel el lehet indulni negatív fele szépen. Ha tesztek alatt stabil, még játékok alatt elhasalhat - valami multi megfelel ennek tesztelésére.
Többi feszültség hogyan áll?
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
swado
tag
válasz RetepNyaraB #30864 üzenetére
A többit auto-n hagytam.
Igazából a melegedésével nem vagyok teljesen kibékülve. CM Hyper 212+ hűti egy Bitfenix Ghost házban, felül 14 cm-es, alul és hátul 12 cm-es noctua-k szellőztetnek, mindegyik 850-es fordulaton. Folding@Home alatt, ami 100%-on hajt mindent, 3,5 Ghz-nél 1000-es fordulaton pörgeti a CM 212+ -t. Viszont 4 ghz-en 1,2 V-al, ami csak 500 mhz plusz, már 1900-on pörgeti. Végig 64 C van beállítva cél hömérsékletnek (max 65-re lehet állítani). Én nem is tudom, hogy húzza valaki 4,5 ghz, úgy hogy nem süketül meg a gép mellett. Holnap megpróbálom fix-re belőni a cpu venti-t, 1000 rpm körülire valami ellenállásos kábellel. Hátha 70 C alatt marad.
Most komolyan, és még csak a 4 ghz-ért szenvedek.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Azt a hűtőt felejtsd el. Nálam a 4.6GHz (táblázat: 1. hsz) Ninja 3-mal, stress teszt alatt már közelítette a 80°C-ot, igaz, egy olcsó Tacens Signum-ban. Egy ilyen kaliberű hűtővel hétköznap is csöndben lesz a gép akár teljes terhelésen is, és 65°C alatt.
-0.100V offsettel elméletileg eljuthatsz 4.5-4.6GHz-ig, hogy mi a legkisebb szükséges fesz, az lapfüggő. A 16 fázisos Z68-V-ben csak -0,165V-ig tudtam lemenni, másnál a -0,185V is stabil volt, vsz. azért, mert az ASUS procivezérlése nagyobb kilengést enged meg (viszont ez tuningban jól jön).[ Szerkesztve ]
Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
swado
tag
Lementem -0,10 V-ra, 4ghz-en, így 1450-en pörgött a venti. Azt hiszem tényleg be kell szereznem egy új hűtőt. Az Alpenföhn Brocken 2-őt néztem ki. Szerintetek?
-
RetepNyaraB
veterán
Asse rossz...
Igazából minél nagyobb ormótlan vasdarab, annál jobban hűt kicsi ventilátor teljesítménnyel. Sok teszt van net-szerte. Nem rossz a Brocken. Én spec mást vennék Aloenföhn vonalon, de nem ugrik be a neve..."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
swado
tag
válasz RetepNyaraB #30869 üzenetére
A Noctua NH-D14-et néztem még, de az már kicsit drága, meg nehéz is. Bár lehet, hogy felszhúzom magam és D14 lesz belőle.
-
>Deego..
senior tag
Nah sikerült beszereznem egy i5-2400 at.
Nem késő már? vagy meddig lehet még húzni egy i5 el?
" Agyalok és cselekszem, de nincs az az isten hogy feladom és lefekszem " ...
-
-
Taposo
aktív tag
válasz F e Z o #30873 üzenetére
Igy van, ezek a procik szerintem a legjobb i7 sek. Egy 2500/2600K még 2-3 évig simán megbirkózik mindennel. Ezekben az új generációkban alig van valami +kakó(rókabőr), én is tervezem hogy valami komolyabb vizet rakok rá, igy nagyobb tunigot illetve életciklust adhatok neki
-
katt777
félisten
válasz F e Z o #30873 üzenetére
Csúcs VGA alá még egy A10-6800K is jó. Éppen azt gyűröm.
Teljesítményben viszont nyilvánvalóan Intel. Ami viszont meglepő, hogy gyakorlatban egyáltalán nem érezni az AMD olyan fokú hátrányát, mint azt a tesztek mutatják, vagy hogy pl. 4.8GHz-en 22GFlops-om van, szemben az i5 122GFlops-ával 4.6GHz-en, ugyanannyi, csak most gyorsabb RAM-okkal.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
CsonkaImo
addikt
Sziasztok!
2500k 4,7ghz-en +0.130V-ot kap. Érdeklődnék, hogy ez a fesz megfelelő vagy sok? Sajnos ennyivel stabil, linx és bf3 alatt teszteltem eddig. +0,125-nél már kéket dob. Mindennapi használatra vállalható? Vagy maradjak a 4,5Ghz-nél +0,110V-al? Hőfokok véleményem szerint rendben. 75°C a linx max és 65°C bf3 alatt.
-
Áruljátok már el hogy hogy a túróba lehet, az hogy 3 program 3 különböző értéket mér a prockó hőmérsékletére Aida, Core Temp, Asrock eXtrem, Ráadásul ezek, és a CPU-z is mind mind más GHZ -telenít meg,,,
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
ffodi
veterán
válasz CsonkaImo #30885 üzenetére
Az rendben van. 90 °C + már nem egészséges (főleg játékok alatt). Persze annak ellenére, hogy ha nem is melegszik borzalmasan, a relatív magas feszültség azért gyilkolja a procit. (degradálódik, hetek, hónapok, évek alatt......)
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
katt777
félisten
válasz CsonkaImo #30877 üzenetére
Valami tutira szarul van nálad beállítva. 4.6GHz kb. -0.1V offsettel meg kellene, legyen. Ez a fesz nagyon sok, 1.3-1.4 között kéne lenni valahol, közelebb 1.3-hoz.
Sokadikra: Nem, nem kell ennyi fesz. Szarul állítottad be a cuccot. Rengetegszer volt már szó róla, de az 1. hsz-t sem árt megnézni, ha már a kereső nálad nem működik.
bitpork: Verziófüggő. Realtemp szokott a legpontosabb lenni, de még jobb, ha az alaplaphoz mellékelt szoftverrel nézed, és amelyik az "méri", az OK. A gyári szoft ugyanis be van lőve a hardverhez. Egyébként nem értem, miért rohan mindenki mindenféle 3rd party szoftért, amikor gyárilag mellékelik a megfelelő cuccokat minden alaplaphoz.
-
ffodi
veterán
válasz katt777 #30892 üzenetére
"4.6GHz kb. -0.1V offsettel meg kellene, legyen."
Gyors számítás alapján 1,424 V - 0,13 V = 1,294 V. Ez az offset +0 V. Ha ebből még lejön 0,1 V, akkor az 1,194 V. Ha ennyi kellene neki a 4,6 GHz-hez, akkor az egy über példány lenne. (Ugye itt jön elő az, hogy adott procinál mennyi az offset +0 V, vagyis ha nem toltad sehova a VID-et. Mert ezt procija válogatja.)
Egyébként miért ne igényelhetne ennyi feszt a proci adott órajelhez? Előfordulhatnak ilyen, sőt rosszabb példányok is. (persze ettől még lehet user error is)
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Előfordulhat, de még nem nagyon láttam a topicban olyat, akinek ne lett volna meg -0.1V körül 4.6GHz.
Egyébként egészen rosszul számolsz, nem ilyen egyszerű, mivel AMD-vel ellentétben itt sokkal több szereplő játszik a végső feszben. Nálam -0,1V-tal az offset max. fesz. 1.336V volt 4.6GHz-en, de ide csak elvétve ugrott fel LLC pontatlansága miatt, stress teszt maximuma 1.328V maradt, és ez már biztonsági ráhagyással. Nem véletlenül mondtam, hogy rosszul állította be a tuningot, hiszen, mint azt szintén nem is tudom, ?x említettem már: egy adott órajel stabilizálása többféle módon is lehetséges, és ezek közül meg kell találni a leggazdaságosabbat. A procit agyonfeszelni nem az.
-
katt777
félisten
válasz Erdei88 #30895 üzenetére
Ebből következően alacsony LLC-vel és fázisvezérléssel dolgoztál (ezért mondtam, hogy sokféle megoldás lehet). Az említett értékekhez a táblázatomban is megtalálható összes kalibrációs szolgáltatást extrémre kellett állítani, viszont így maradt mindig a szükséges legalacsonyabb értéken a fesz. Nyilvánvalóan fontos tényező, hogy hány fázisos az alaplap, az én Z68-V-m 12+4 fázissal dolgozott, tehát a legtöbb más lapnál tágabb lehetőségem volt a finomhangolásra (ezért is vettem azt).
Egyébként sem azt mondtam, hogy mindenkinél menni fog annyival, de az enyémnél még jobban alulfeszelhető procikkal is találkoztam e topicban.[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz katt777 #30894 üzenetére
"Egyébként egészen rosszul számolsz"
Alapvetően nem egyszerű, viszont itt egészen korrekt a számítás, bármit is mondasz. Ha a körülmények azonosak maradnak (márpedig arról nem volt szó, hogy nem), akkor az általad javasolt beállítás ~1,2 V-ot eredményez.
Egyébként ez az offset +x V vagy -y V értékekkel semmi értelme dobálózni, amíg a specifikus körülményeket nem tudod minden egyes eset mellé.
Szerk.:
Ha már ezeket szóba hoztad, akkor kifejthetnéd, hogy a több fázis miért jelent több finomhangolási lehetőséget? Illetve az "alacsony fázisvezérlés" alatt mit értesz? Mert ha a vrm működési frekijére gondolsz, akkor az ugyan befolyásolhatja a tuningot, de nem fog kevesebb feszt kérni a proci. (legalábbis számottevően biztosan nem, max a stabilabb és pontosabb feszültségmiatt néhány század Volttal kevesebb fog kelleni, mert nem "ingadozik annyira", hogy karcolja az esetleges stabilitás határát)
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
Már nem tudtam szerkeszteni: nem néhány század Volt, hanem néhány ezred Volt.
Illetve közben megnéztem a weboldalad, és már látom mit értesz fázisvezérlés alatt. Ott csak arról van szó, hogy adott esetben hány fázis legyen aktív, etc. Ha feltolod maxra, akkor mind aktív lesz folyamatosan. Itt max energiát spórolhatsz, de kevesebb fesz nem fog kelleni. (tekintsünk el az extrém és hülye esetektől)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest