Új hozzászólás Aktív témák
-
lipi67
nagyúr
Most döntsetek már légyszi.
Amúgy i3 helyett i5 2400-as lesz. Remélem az már csak ok...Geri után szabadon:"Mondjuk jó a tökfőzelék is,csak akkora legyen a hús,hogy ne látszódjon mi van alatta!" shteer a vénasszonyokról:"Na igen, kézből végignyalják a plug&play fogsort!"
-
törölt tag
Sziasztok!
Szeretném alulfeszelni a procit, de ehhez nem értek! A VGA-nál sikerrel alkalmaztam az alulfeszelést, kisebb fogyasztással alacsonyabb hőmérsékleten ugyanazt a teljesítményt adja. Ezt szeretném a procival is elérni. Tudom,vissza is olvashatnák több oldalt is akár,csak az a baj, hogy nem értek a proci beállításaihoz. All Suite progit nem akarom használni. Ha valakinek van ilyen alaplapja mint nekem (P8Z77-M) megköszönném ha segítene hogy mit melyik opcióban kell állítani a biosban hogy kisebb feszt kapjon a proci. (konfig az adatlapomnál)
Nagyon köszönöm a segítséget előre is!
-
dobobazsy
őstag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz #77081088 #30054 üzenetére
Ha alapon megy a prockó, -0,150V offset kezdetnek jó lesz; ezen szinte biztos mennie kell. Nekem -0,185-ig stabil, közepes LLC-vel. Ez asszem 0,820 körüli idle és 1V körüli terhelt értéket jelent winben.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
törölt tag
válasz RetepNyaraB #30055 üzenetére
Először csinálok ilyet a procival, nem vagyok egyáltalán képben a kifejezésekkel. Pl a biosban nekem autoban van szinte minden a CPU beállításoknál,az offset modot lehet állítani manuálra vagy autóra, illetve lehet még a + - állítani, de a fesz értéket nem tudom hogyan kell.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz #77081088 #30059 üzenetére
fotózd le a Biost és megmongyuk a frankót részletesen
De core voltage offset manual
Loadline Calibration - valahol középen a lehetőségek közül
mindent manualra és lehetőleg alapértéken.
Mellesleg tekintsd meg Katt tesztoldalát itt ni ez Asus lap; minden fontos útmutatás benne van.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Tarill
őstag
az offset feszültség csökkentése nem zavar be a turbo core órajeleknek?
-
törölt tag
válasz RetepNyaraB #30060 üzenetére
Szia!
Remélem ezek a képek jók lesznek! Minden alapbeállításban van (elvileg)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz F_Zolee #30065 üzenetére
Szia!
Először is köszi a választ!
Másodszor pedig...
Kipróbáltam amit javasoltál,és az eredmény az hogy a bios sem jött be. Resetelni kellett.
Utána megnéztem a következőket biosban:offset (-) állásban min:0.005mv
max:0.590mvoffset (+) állásban min:0.005mv
max:0.68mv amit engedélyez.A 0.150mv be lehetett állítani,de pirossal jelezte hogy baj lesz.
Tehát most reset után az ofset (+) állásban van ami szerintem a gyári beállítás! Hogyan variálljak akkor még egyszer?
-
törölt tag
válasz F_Zolee #30067 üzenetére
Na látod ez az... nem tudom mit is jelentenek ezek a rövidítések, mire is jók azok a "kapcsolók". (esetleg egy linket tudnál adni ahol összegezve van ezen kifejezések jelentése magyarul is?).
Tehát amit javasolsz azzal alulfeszelem kicsit a procit? (bocs hogy ilyen láma vagyok, de ehhez végképp nem értek még)
Kipróbálom,aztán jelzem hogy mi változott! -
katt777
félisten
válasz #77081088 #30059 üzenetére
Honlapomon van egy részletes leírás, hogyan jártam végig minden beállítást Z68 lapon, buktatókkal együtt, segíthet. ASUS bios-szal nem lehet gond a kifejezésekkel (más lapokon gyakran mások az elnevezések).
C3/C6 (terheletlen procimagok lekapcsolása) kikapcsolása mindenképpen ajánlott.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pincehely #30073 üzenetére
Eh akkor örülj neki. Nekem pl nem kel fel standbyból, ha be vannak kapcsolva. Már 4Ghz-en sem, ami -valljuk be- smafu. Ezenkívül számtalan külföldi fórumban is írják, hogy lekapcsolásukkal megelőzhető sok galiba.
-
V.Dave
senior tag
válasz RetepNyaraB #30074 üzenetére
én pont ilyenekért váltottam asrockról msi-re. Most ~3hónapja 4,3Ghz auto feszültségen és örülés van
Előtte a 4Ghz is szenvedés volt elérni. És még akkor is hol kékhalál volt, hol nem.
Ja és az energiatakarékos funkciók is mind bevannak kapcsolva, így 30-40wattot mérek idle állapotban.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi mi 8 6/128
-
katt777
félisten
válasz pincehely #30073 üzenetére
Dehogynem. Sok minden jelenti azt, hogy nem stabil a tuningod (bárki megmondhatja, szólni szoktam miatta ), de nem a C3/C6, ami amúgy is alaposan leveszi a gép teljesítményét. Egyébként nálam csak egy bios-szal volt nem ébredős C3/C6, de a 2. ok miatt sosem használtam. Táblázatban azért jeleztem, hogy OFF volt, nehogy valaki azzal vessen össze ON mellett elért teljesítmény-értékeket.
balu077: Így van, éppen az egyszerűség bennük a lényeg. Mondjuk az ASUS/AsRock féle biosok a saját külön bejáratú elnevezésekkel jó pár embert megkevertek már, én pl. anno győztem mindig találgatni, hogy amikor GB lap alapján javasoltak valami beállítást, az mi lehet ASUS/AsRock lapban.
Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
rayoliviero
veterán
P8z77-V-ben tuningoltam offsettel 4,4-re egy 3570K procit.
C-state
C3
C6Ezt a hármat ki kell kapcsolni vagy maradhat auton?
Ivy topikban nem válaszolnak, azért írtam ide is be.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz rayoliviero #30080 üzenetére
Ha Neked stabil így, akkor nem kell kikapcsolni. Van, aki szerint a magok lekapcsolása (C3 C6) drasztikusan csökkenti az optimális teljesítményt. Nekem szimplán random összedőlt velük a rendszer. Ne csak szintetikusan teszteld, hanem pl. valami húzósabb multival. Ha ott kihúzza háromnegyed órát kb, akkor stabil
-
rayoliviero
veterán
válasz RetepNyaraB #30081 üzenetére
Kikapcsoltam.
De így is vannak kisebb hibák programokkkal idle, összeomlanak. Böngésző ablakala leáll.Ha az LLC-t auto-ra teszem, akkor idle 1,024 v-ot ad neki és úgy stabil a rendszer, de ha LLC-t medium-ra vagy 4,4 GHz esetén javasolt high-ra, akkor 0.9 körülre esik vissza idle a feszültség. Lehet ez okozná a kisebb hibákat?
-
katt777
félisten
válasz rayoliviero #30082 üzenetére
Sanszos, mert nem stabil a rendszer (üresjáratot nem tudsz LinX-szel meg mással sem tesztelni, csak gyakorlatban). Magasabb LLC-vel magasabb lesz a terheléskor adott fesz is. Van ott még beállítani való. Ha EPU-t aktiváltad pl, azt sürgősen kapcsold ki (garantáltan hazavág szinte akármilyen beállítást, mert még az offsetből is takarékoskodni akar, ha meg magasabb feszt adsz, minden még feljebb megy), nem működik együtt offset-tel, meg az egyéb (pl. szoftveres) ASUS feature-ök sem. Offsetnél minden beállítást lehetőleg kézzel kell megadni, táblázatomban (honlap, 1. hsz) láthatod, melyik maradhat esetleg Auto-n, de még ott is lehet próbálkozni az optimalizálással, ha valami nem stabil.
Egyébként az idle kb. 0.9V jó kellene, hogy legyen, amellett vsz. valami apróság feszét kell emelni, esetleg a fázisvezérlésen érdemes finomítani, de először mindenképpen a feszek. Táblázatból nézhetsz tippeket, de inkább már most szólok, hogy csak irányadóak a beállítások (ergo nem biztos, hogy pont azok a beállítások nálad is rendben működnek), mert néhányaknak ez rendszeresen elkerüli a figyelmét.
[ Szerkesztve ]
-
erikjoee
tag
Sziasztok. Van egy I5-2500k procim és általában 1600mhz-n fut ez miért van? csak néha ugrik fel 3.2GHZ-ra. Hogyan tudnám be állítani, hogy mindig 3.2ghz-n fusson? MSI Z77A-G45 lapom van. Húzva volt a procim 4.2-re, de miután újra telepítettem a windows át állíttódtak az értékek(Nem tudom hogyan). Ezért mindent vissza állítottam alap értékekre és azóta ilyen.
-
katt777
félisten
válasz rayoliviero #30085 üzenetére
Azt jelenti, hogy meddig engedi elmenni a processzort. Ha 100% fölé állítod, több támogatást kap az alaplaptól, ergo ugyanazzal az alapbeállítással jobban tuningolható (ezért célszerűbb előbb ezt emelni, mint a feszeket). A fázisvezérlés szintén erre segít rá (illetve csökkenti a kilengéseket). LLC-vel együtt a maximális értékek képesek a legaprólékosabban, illetve a legnagyobb tartományban vezérelni a rendszert. Ha nem akarsz extrémebb tuningot, akkor érdemes lejjebb venni ezeket a beállításokat, egy 4GHz-es beállításhoz pl. tök fölösleges, hogy a lap elengedje a feszültséget pl. 1.3V-ig (offset beállítástól függően). Ezért van nálam annyi variáció, szinte minden +100MHz-hez mást kellett használnom az optimális beállításhoz, azaz, hogy se le ne essen a fesz, se túl magasra ne menjen (picit se).
A honlapomon van közvetlenül emellett egy másik táblázat, mivel kísérleteztem még, és amelyből kiderül, miért az offsetes a legjobb tuning.CPU PLL-ben és egyebekben nem vagy az általam tesztelt értékek alatt? Mert én egyrészt totálisan kihegyeztem minden beállítást, másrészt a procid gyengébb is lehet (ahogy persze erősebb is).
Az jól rémlik, hogy a te lapod már csak 8 fázisos? (ue. Z68-as kiadásban 16-ot kapott)
erikjoee: Nézd meg az energiagazdálkodási beállításokat. Alapból is 3.3, turbóval pedig 3.7GHz-re fel kellene mennie a procinak, persze csak, ha megfelelő terhelést kap.
A többi 1.hsz v. aláírás.
[ Szerkesztve ]
-
rayoliviero
veterán
válasz katt777 #30088 üzenetére
Pll overvoltage nalam auto.
Lapom 8 fazisos.
Most 4200 MHz-en 1,112 V-al (Cpu-Z szerint) stabilnak tunik egyelore. Ezt -0,100 V offset beallitassal ertem el. De ezt a -0,100 offsetet a lap piros szinben irta ki. Szerinte igy mar tul keves feszt kap. De ha stabil, akkor rosszul mutatja. Nala mar a -0,070 is piros, a -0,060 az nem.
Felnyomom a cpu current capabilityt 120-ra, ahogy a tablazatodban van, hatha meg jobb lesz.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz rayoliviero #30089 üzenetére
Negatívban nem baj, ha bepirosodik. (Vagy gondoltak az EPU-s userekre.) Ha jól rémlik, nálam is piros volt, de ez az i5-öt szerencsére semennyire nem érdekelte.
Ha stabil, próbáld lejjebb vinni az offsetet. Elméletileg lemehetsz -0,15V köré. Nézem, nálam -0,155-tel 1,208-ig ment fel a proci fesz, de ebben benne van az is, hogy a legjobb LLC mellett is felugrál néha néhány ezred V-ot (egyébként minél magasabb az órajel, annál kevésbé, LLC-től függően), ami sztem nem baj, mert inkább kapjon egy kis extrát, minthogy elszálljon a stabilnak hitt tuning valami fontos munka közben, csak mert 30 kör LinX sem mutatta ki a hibát.
4,2-n csak 110-en van nálam, ahogy a CPU PLL sem auto. Azt is szükségtelenül túlfeszeli egyébkénét a lap, tehát azt is érdemes fixre belőni MAJD, egyelőre legyen stabil a 4.2- aztán onnan lehet lépésenként tovább haladni.
Az lehetséges, hogy alacsonyabb LLC-n vagy, azért csak ilyen szűk sávban mozog a fesz nálad?
Duty Control?
Ja, kérdés: 4,2-t akarsz belőni, vagy maximális tuningot? (Amihez persze a 4,2 jó alap.)[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
.
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
katt777
félisten
válasz rayoliviero #30091 üzenetére
Spread Spectrumot semmiképpen ne kapcsold ki! Tudom, hogy még a kézikönyv is elnézi ezt a tuninghoz, csakhogy ez éppen a kilengéseket simítja el, azok pedig vagy okoznak bajt, vagy nem, ergo stabilitás tesztek akárhány körben is lefuthatnak, a rendszer néha mégis összeomlik, volt már rá nem egy precedens itt is régebben. Általában ez a másik rendszerhiba ok a túl alacsony offset-fesz mellett, ha "totál stabil minden teszt", ahogy mondani szokták. Ráadásul ezt is állítani KELL. Extrém beállítással lesz a legpontosabb a proci vezérlése, mert egyrészt ez a leggyorsabb reagálású mód, másrészt mégis megakadályozza a kilengéseket. Ha jól emlékszem, én azért értem be Ultra Fast beállítással, mert az Extrém kikapcsolt valami más beállítást, amelyet én szükségesnek tartottam a biztonságos tuninghoz, ahogy pl. az Extrém fázisvezérlés kikapcsolja ezt. (Vagy Manual módban nem volt extrém SS, de te meg tudod nézni.)
Duty Control figyeli a proci terhelését, eszerint hagyja elmenni a fázisvezérlést és az LLC-t.
A lila sávban lévő értékekkel nagyon sok mindent be lehet állítani, szinte csak ezek kellenek egy offset üzemmód stabilitásához, a VRM Frequency kivételével, azt nálam nem kellett bolygatni. Ez az 5 beállítás határozza meg a CPU feszültség-ellátását, azaz hogy adott órajel eléréséhez mennyi min/max fesz legyen, ezeket hogyan adagolja a lap, stb, ergo mindig ezekkel célszerű kezdeni, mielőtt az ember szükségtelenül halálra feszelne mindent a lapban. Nekem alapfeszen (-0,165V) 4.3GHz-ig ment el a procim, csak pont a 4.2-höz kellett 0,01V-tal több, ahol elég volt a 110% CPU cap, amivel a -0,165V sehogy nem stabilizálódott. Szóval, itt minden mindennel összefügg.
-
Brekkk
senior tag
Mekkora a differnecia sebességben clock to clock az sandyb I5 és a ib I5 között?
Ha a 2500K-t 37-os alap szorzóval hajtom, a turbót felveszem 41,40,39 és 38-re kb azonos lesz a teljesítménye egy I5-3570-el? -
katt777
félisten
válasz bombibmw #30094 üzenetére
Egyből egy ász lapra? És ha a proci nem bírja a tuningot? De reméljük a legjobbakat! A St-ben durván kellene mennie mindennek, amilyen támogatással bír, legalábbis papíron. Nekem mindenesetre a sima Z68V-ben is elment a procim 4.6GHz-et, és ott a procinak volt "vége", azaz onnantól kezdve már túl sok feszt kért volna minimális órajel-emelésért, aminek nem láttam értelmét (így drágább lapnak sem).
Ha van valami extra uefi állítási lehetőség, írd majd meg!
Ha nem lennék, és a táblázat értékei nem lennének stabilak, emelj feszeket, aztán ráérünk finomítani a dolgon.Gazsi00: Nincs mit, ezért vagyok itt.
-
bombibmw
veterán
válasz katt777 #30098 üzenetére
Ment már 5GHz-en is egy bootolás erejéig a P8P67-M-ben.
Most 4GHz-et lövök be neki állandóra,aztán megyek feljebb.
Annyi állítási lehetőség van,hogy csak kapkodom a fejemet,mert szinte már összezavar.
Egyenlőre offset -0,140-el stabil a 4gHz,de szeretnék lejjebb menni.
Ezalatt egyenlőre fagyogat,de biztos nem az offset alacsony neki,mert az előző lapjaimban is jobban ment a proci.
Tuningnál érdemes bekapcsolni az OC Tuner-t?
Milyen jelentősége van.
LLC Mediumon van,PLL OV kikapcsolva,Spread Spectrum Enabled,a feszeket belőttem,semmit nem hagytam AUTO-n.
CPU Current Capability 110%,Power Duty Control T.Probe-on.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest