- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Kompakt vízhűtés
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- A HBM helyére HBF-et kínálna a SanDisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
arfer
senior tag
Én csak azt nem értem, hogy a cikkben a képen a csaj miért használ villanyborotvát
-
KTTech
veterán
válasz
Johnny Cage #63 üzenetére
Ezért kell folyamatosan pislogni (erőltetni a pislogást, mert hajlamos elfeledkezni róla az ember, és kiszárad a szem), és kb. 5 percenként jó messzire elnézni a monitorról (legalább 4-5x akkora távra levő tárgyra fókuszálni, mint amilyen távol a monitor van).
-
KTTech
veterán
Igen, ezekkel lehet szépen tönkretenni a képet
mert egy ilyen eszköz után a színhelyességnek sanyi (arról nem is beszélve, hogy jó ideje csak megfelelő rétegekkel ellátott CRT-k kerültek forgalomba, aminek a sugárzása gyakorlatilag nulla volt). De ez semmi, mert a villogás az ott van, és ez fárasztja igazán a szemet... még 100Hz-nél is idegesítő egyesek számára...
[ Szerkesztve ]
-
-
waterman_
aktív tag
neked még jól bírta a szemed! 12 óra folyamatos használat. nekem már fél óra után olyan könny-tenger folyt a szemeimből, hogy képtelen voltam nem minimum fényerőn használni a crt-t. most már az lcd-től is fárad a szemem kissé, szóval most várom a következő technológiát. az oled-re igen kíváncsi vagyok, mert egy mp3 lejátszóban láttam oled kijelzőt és az a bélyegnyi nekem tetszett. pedig már vagy jó 2 éve volt. szép fekete színe volt, az megmaradt.
-
kvp777
tag
Lehetne tenyleg jo es tartos led kijelzot is gyartani, sima felvezeto anyagokbol. Igaz, hogy sokkal dragabbak, nehezebbek es kornyezetszennyezobbek mint az oled technologia, de nagysagrendekkel tovabb is birjak. A szinuk pedig meg az oled-et es a plazmat is veri.
Jo led panel pedig mar regebben is volt. Az en osregi thinkpad-emben is nagyon szep led kijelzo volt, bar a betekintesi szog csak 15 fokosra sikeredett, de mivel amugy is volt privacy szuro a kijelzon, a mellettem ulo nagyobb szogu lcd-nel sem lathatta volna. A technologia adott, csak nem eri meg gyartani, mert a tn panelek olcsoak. De meg olcsobb a telefonomba szerelt passziv matrixos szines kijelzo led hattervilagitassal, ami ugyan valamennyire villog, de meg igy is szebbek a szinei mint az atlag tft-tn paneleke.
ps: Annak idejen azert valtottam lcd-re mert tul gyakran verzett be a szemem a crt monitoroktol, mar 12 oras folyamatos hasznalat utan is. Lcd-vel ez a problema azota sem jott elo.
-
Picit Off
A plazmáknál és az OLED-eknél is probléma, hogy a szomszédos pixelek fénye átszűrődhet. Emiatt jelentek meg a dinamikus kontrasztú plazmák a Panasonic és a Samsung 2008-as modelljeiben. És bizony látható is ahogy a dinamikus kontraszt dolgozik, az meg pláne, ha kikapcsolod a dinamikus kontrasztot...
-
válasz
Johnny Cage #47 üzenetére
Ettől függetlenül a TFT-nek mindig lesz bevilágítása (már csak a technológiából adódóan, tehá az 1-2 fénycsőből ami világítja, mivel saját fénye nincs). A CRT-nek is van persze, csak más okból (ott is a technológiából adódóan).
Az OLED nagy előnye az (ami a plazmáé is) hogy ennek saját fénye van; tehát a fekete képpontnak nincs fénye.
A dinamikus kontraszt meg marketingfogás :/ a elég durva fénycső van a monitorban akkor iszonyat fényes tud lenni, és az is javítja a kontrasztarányt...
Tehát akkor már akkor is megvan a 3253782632:1 dinamikus kontraszt, ha a fekete kicsit világosabb...
Még jó hogy a PH megméri a feketét is -
orbano
félisten
fotókat >általában< nyomdai munkára szerkesztget az ember, tudtommal pedig a jelenlegi fotópapírok nem érnek el semmilyen megvilágítással sem iylen kontrasztot. de lehet nagyot tévedek, és sokat fejlődött a technológia azóta, hogy én utoljára előhívtam képet.
Jelenleg egy asus pw201-em van, természetesen nem TN, azokat bottal sem piszkálnám meg. Nem is az a húde, de már jól kalibrálható grafikai munkához. A színreprodukció minősége pedig nem sokat ad a kontraszt témához, amiről szó vanNyilván ebben jók az eizok, de nekem sajnos drágák. Ha vennék, akkor egy 24"-os wide modellt, ami pedig emberfeletti összegű pénzbe kerül... főleg mert a fotózást csak hobbiból művelem (20D tulaj), a pénzt programozással keresem.
-
KTTech
veterán
Azt miből gondolod, hogy a fotóeditáláshoz nincs szükség nagy kontrasztra...? Érdemes lenne megnézned egy tisztességes TFT-t. Sokáig én is a CRT-kben bíztam, de ez az Eizo (és már az elődje is, ami nekem volt az S1931), meggyőzött, hogy a CRT-knek nincs helye nálam már. A TN+Film-es "csodákról" jobb nem beszélni, az nálam nem játszik, mint monitor... (de a Samsung S-PVA monitorjai is kukába valók, amik hiába lehetnének 8 bitesek, mégis 6+2x2bit dithert használnak, mint pl. a 970P, érdekes módon az Eizo S1931 ugyanazzal a panellel meggyőző képet ad, dither nélkül).
Egyébként az OLED egyértelműen jobb lenne, ha lenne (vagy akár a SED is)... de nincs, és még jó darabig nem is valószínű, hogy elérhető lesz, sajna. Ha lenne olyan OLED, amire 30.000 üzemórát garantálnak (mint az Eizokra: 5 év vagy 30.000 üzemóra a gari, de a dupláját símán bírják), tudja az NTSC színek 100%-át (a LED-ektől elvileg 112% elvárható lenne), és nem lesz drágább 200E-nél a 24"-os FullHD felbontású (természetesen dither és dinamikus kontraszthülyéskedés nélkül), azonnal cserélem is az S2231-et.
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
én is a szemem alapján mondom, amit mondok. persze lehet hogy nem láttam még ilyen hűde csoda TFT-t, de akkor is szkeptikus vagyok. és akkor még nem esett szó az OLED-ek várható teljesítményéről, csak egy elavult és a jelenleg domináns technológiát mustrálgatjuk
mondjuk fotóeditáláshoz nincs túl nagy kontrasztra szükség, ez tény. -
orbano
félisten
válasz
Johnny Cage #47 üzenetére
ez még mindig a fele a CRTk jellemző 3000:1 kontrasztjának. de ezt mérni sem kell, amíg volt az egyik barátomnak egy 17"-os GABA monitora, mindig irigyeltem a kontrasztosságát, pedig eddig monitoraim sem voltak éppen rosszak, csak hát TFT-k.
-
KTTech
veterán
Olcsó megoldás: Spyder2Express-t kell venni, adott szériaszámút (erre figyelni kell, mert csak bizonyos szériák frissíthetők). Aztán a Spyder2Pro programmal használni
Ez meg van 24E magyar forintocskából (+ némi keresgélés, de azt itt nem reklámozom
). Igaz nem olyan pontos, mint a nagyok, de annyit elértem vele, hogy azt kapom vissza a laborból, amit a monitoron látok...
-
KTTech
veterán
Én saját tapasztalatomat írtam le. Igaz nem high-end a CRT-m, csak egy Eizo Flexscan F520 (17"), és ezzel vannak tapasztalatok (régebben volt IIyama és Panasonic, de akkor még nem volt kalibrálóm). Szabvány 80cd/m2-re kalibrálva jó a fekete, de a fehér nem az igazi, sötétnek érzem a képet. Ha felhúzom 130cd/m2-re, ahol a TFT-t használom, akkor meg a fekete kezd el szépen világosodni. A kalibrálóm mért értékei is ezt mutatták. Szerintem jobban hiszek a szememnek... (egyébként 1500:1-es a TFT-m, nem dinamikus kontraszttal).
-
Johnny Cage
addikt
Ezt már a prohardver is megcáfolja: "Kalibrált állapotban bemértük a legsötétebb fekete értékét is, 0,1 cd/m2-t kaptunk, ami 1200:1-hez kontrasztarányra utal, de a program kerekít, tehát könnyen elképzelhető, hogy megvolt a 0,08 cd/m2-es fényerő, azaz 1500:1-hez kontrasztarány, csak ezt a program nem tudja kijelezni." [link]
-
orbano
félisten
Idéznék Racecamtól:
"Az OLED kijelzők kontrasztaránya már most eléri az 5000:1 értéket, jobb, mint a hagyományos katódsugárcsöves (CRT) monitoroké amely átlagosan 3000:1, és várhatóan az 10000:1 kontraszarány is megvalósítható! A TFT LCD monitoroknál a legnagyobb érték jelenleg 1000:1"
Nem tudom, mit mértél és hogyan, de hogy egy TFTnek nagyobb kontrasztja legyen, mint egy jófajta CRTnek... nemá...
-
-
KTTech
veterán
Eizo CRT mellett jobb az Eizo S2231W-m kontrasztja: mélyebb a fekete és fényesebb a fehér (mérés alapján is). A színekben meg jobb a TFT, szélesebb színteret támogat. Tény, hogy nem gagyi 50E ft-os monitor, de az ilyen olcsó TFT-k nem igazán jók Office megjelenítésen kívül semmire.
-
KTTech
veterán
Azért egy kalibráló eszköz nem olyan sokba kerül... és akárhogy kalibrálhatják a monitorokat a gyárban, elég valószínűtlen, hogy a gépedben pont olyan videókártya van, pont olyan driverrel, sőt még a fényviszonyok is azonosak... Én ugyan csak esküvőfotózással foglalkozom mellékesben, de azért megengedtem magamnak egy kalibrálót (igaz csak egy alap Spyder2Express a hardver, de a Pro SW-vel van használva: a hardver azonos mindkettőnél). Persze a Gretag drága. De egy középszintű kalib (pl. LaCie Blue Eye 2) nem kerül 60E-nél többe. Márpedig ennyit igazán megéri kisajtolni, főleg ha valaki színekkel dolgozik, és látni is szeretné, hogy mit csinál...
-
válasz
Johnny Cage #39 üzenetére
Na. Figyi.
Az Eizo (is) gyárt olyan TFT-t ami gyárilag van színhelyesre kalibrálva (OK hogy környezeti világítás, meg egyebek, de ne legyünk ennyire profk; legyen csak az hogy a monitor magában színhelyes legyen valamilyen előzetes kalibráció szerint). Azon a gyári profil színhelyes. Persze nem csak ezért drágák.
A PH teszteken is OK hogy bekalibrálják a gagyi monitorokat - én is feltettem az ICC profilt a sajátomhoz amit ők lőttek be + belőttem a monitort az ajánlott értékekre, de az még messze van a színhelyestől, ha jobbak is lettek a színei.Persze nekem ez nem létkérdés."Mi" alatt most kettőnkről ("asszony"+én) beszéltem. Ő grafikus egy kis cégnél, weblapokra + papírra is dolgozik. A cég sóher, nem van nekik semmijük amivel kalibrálni lehetne monitorokat. Sem külső cégnek nem fizetnek ezért.
Itthonra egy GretagMacbeth kicsit drága lenne nem? Ugyan azt mondom hogy - most már - baromi jól keresek, és ő is, de egy ilyen cucc még mindig iszonyat sokba kerülne.
Zsebpénzből élő iskolatársadalom - abból már kinőttem egy ideje, de ott sem szórtam a pénzt mert nem volt mit. És tanultam is. Meg akkor szoktam rá a gépem kukás alkatrészekből való összevakarására, majd arra, hogy valahogyan működőképesen tartsam a roncshalmazt.
Nem anyám fizette a dolgaimat a minimálbéréből, nehogy azt hidd.Amúgy van pl. haverom olyan cégnél akik kifejezetten grafikai + reklámstúdió, és ott sincs saját kalibrálócuccuk, hanem néha kihívnak egy ezzel foglalkozó céget.
-
Racecam
nagyúr
Végigolvastam a topicot és sírok.
u.i.: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Johnny Cage
addikt
"Persze ha a 'jó TFT' a gyári színhelyes (nem 50000Ft-os) dolgokat jelenti"
Nem teljesen értem, amit írtál. Ha olvasgatod a teszteket a PH-n, azokból is kiderül, hogy a gyári, előre beállított profilok aligha színhelyesek - akármilyen árkategóriáról van szó.
Másrészt meg egy profi grafikus kalibrál - CRT-t ugyanúgy, mint TFT-t, a különbség, annyi, hogy a CRT-t havonta kalibrálhatod újra. És természetesen nem 50e Ft-os TN panelos rettenetekről van most szó..."csak sajnos ezt nem engedhetjük meg magunknak."
Ki az a "mi"? Az életét zsebpénzből "tengető" iskolástársadalom? Vagy nem tudom kikre gondoltál.
-
válasz
Johnny Cage #32 üzenetére
Hát, ez elég meredek volt... Szemmel látható az eltérés.
Persze ha a "jó TFT" a gyári színhelyes (nem 50000Ft-os) dolgokat jelenti akkor igazad van, csak sajnos ezt nem engedhetjük meg magunknak. -
G@ß!
őstag
válasz
Johnny Cage #35 üzenetére
Igazad van, sugározza szét a fejed!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Johnny Cage #32 üzenetére
Egy TFT (talán a legújabb fejlesztéseket leszámítva, de azok méreg drágák) nem tud annyi színt megjeleníteni, mint egy CRT. Ráadásul ha csak picit máshogy ülsz a monitor elé, már mások lesznek a színek (ahol a színhelyesség számít, ott ennyi is bőven elég).
[ Szerkesztve ]
-
-
Adnak meg... De aztán próbáld meg nem szemből nézni.
Viszont a #7-es hsz is igaz...Mindegy, nekem megfelel az LCD is ami most van, nem szükséges a színhelyesség. Én hardverrel foglalkozok...
Viszont az asszonynak kéne egy színhelyesebb moncsi, mert p rajzol
[ Szerkesztve ]
-
xuldar
addikt
válasz
benedekco #25 üzenetére
Azért is láttad, hogy nagyon vibrál, mert tényleg jobban vibrált. A CRT is fejlődött az évek folyamán. Amikor az elektronágyú eltalálja a foszforréteget, akkor felvillan a képpont. A későbbi CRT-knél hamarabb kialudt a foszfor, ezért kisebb képfrissítésen jobban vibrált mint a régebbiek, ezért kellett egyre nagyobb frekvenciát beállítani. Az első 14"-os Daewoo monitoromon meg se kottyant a 60Hz, a következőn viszont azonnal 85-re kellett állítanom.
-
alien_
őstag
-
alien_
őstag
válasz
benedekco #25 üzenetére
Nekem az mp3- lejátszómban van egy kis 128x128-as oled display (Mobiblue US2), és alami döbbenetes, hogy bárhogy forgatom, nem változnak a színek a betekintési szög függvényében, olyan, mintha egy fotót nézegetnék. A konrasztja is figyelemreméltó, és az egész mindennel együtt csak 7mm "vastag". Alig várom már, hogy végre lehessen kapni papírvékony oled tv-ket emberi áron..
-
válasz
Johnny Cage #23 üzenetére
igen sokáig Én is kerültem a tft-ket, de időközben rájöttem, hogy a szememnek sokkal jobb mint a crt... ha ma odaülök egy crt-hez rögtön érzem a vibrálást. Pár napja odaültem bátyám monitora elé és azt látom, vibrál mint a barom "miez 60Hz?" - mondom magamban - hát nem az vólt, 85Hz-en vibrizett... ez azért volt akkora meglepetés, mert annakidején számomra már a 85 számított királynak (Daewoo 518B, 15"-os kis fostalicska, erre futtyotta) és akkor nem láttam még a vibrálást, a 60Hz-re szokott szemem átállt 85-re mostmeg... szóval sztem a szem egészsége többetér annál minthogy profi gamer legyél, vagy ilyesmi, ha meg rajzolsz és rosszak a szinek... hát nemtom arra mi a megoldás... jó monitor jó vga, csak győzzed fizetni
azért remélem mindkét technológiát fejlesztik majd, tökéletesítik amíg értelme van és akkor lehet választani kinek ez kinek az... Én azt remélem, hogy a mostani tft-m kibír még 5-6 évet és majd ha a dvi kim1 a divatból akkor váltok az akkori vga-porttal ellátott monitorra és ha az oled akkor az, ha nem akkor nem...
mondjuk megnéznék egy homorú oled monitortés tolni rajta a duke3d-t széles vásznon 40"-on
[ Szerkesztve ]
-
Nantucket
tag
válasz
Johnny Cage #23 üzenetére
Vagy közvetlenül az agyába dugja a vga kábelt
-
.mf
veterán
>>"A válaszidő szertinem se valami nagy cucc 4ms alatt, de ha valaki tud egy jó érvet mellette azt meghallgatom, izé elolvasom"
Attól függ: mért vagy marketing adat?
Az 5ms-osnak hirdetett monitorok tényleges válaszideje sokkal magasabb, a teljes színskálán átlagolva gyakran ennek triplája jön ki. Ehhez még hozzájön az input lag, és egy-egy "5ms GtG" monitor akár 30-50ms-os tényleges késésben is lehet egy CRT-hez képest; a két monitort egymás mellé helyezve megdöbbentő tud lenni a különbség. -
cousin333
addikt
Hát, szerintem elég rossz szem kell ahhoz, hogy ne vedd észre a különbséget. Egy nagyobb méretű monitornál már az is probléma, hogy hiába nézed (mereven) középről, a közepét és a széleit más szög alatt látod. Nem is beszálve a szobatársadról /barátnődről (...), aki a vállad fölött nézi a filmet...
A válaszidő már más kérdés, de mindkét esetben az a helyzet, hogy egyetlen számmal nem lehet jellemezni a dolgot.
Abban viszont igazad van, hogy a 140 és a 150 fok, illetve a 4, 2 és 1 ms között nincs nagy különbség, de a "valódi 180 fok" és a 140-150, illetve a 10-20us vs. 1-4ms viszonylatában már jelentős lehet a differencia.
-
Ste
addikt
ha ilyen lenne egy noti - mint a képen van - akkor habozás nélkül cserélném a mostanim
-
Ha nem 10:1 kontraszt alapján lenne definiálva a "betekintési szög", akkor igen.
A válaszidő szertinem se valami nagy cucc 4ms alatt, de ha valaki tud egy jó érvet mellette azt meghallgatom, izé elolvasom
A válaszidőnél inkább az inputlag lényegesebb, elég zavaró tud lenni, hogy előbb hallasz meg valamit, mint látnád.[ Szerkesztve ]
-
-
Apicius
tag
Igazából ez az egész szög mizéria egy baromság. Mintha bárki is nézne ilyen szögből tv-t vagy monitort. De azt is megnézném aki majdnem a lap síkjából el tud olvasni egy nyomtatott szöveget. Bár anno faterommal a kispesti - néhai - Hunyadi moziban a Montreáli bankrablást az első sor 1-es és 2-es székekről néztük meg.....
[ Szerkesztve ]
-
Alpi
tag
Lehetséges!
Mindenesetre tényleg sokkal kevesebbet fogyaszt, elvileg OLED kijelző lesz az új iPhone-ban is, így elvileg megoldják az akku-kérdést. Mindenesetre iPhone ide, iPhone oda, ez egyszerűen gyönyörű!!! Mindig is nagyon szerettem a Samsung termékeit, legutóbb az új 22"-os monitorjaitól állt el a lélegzetem (http://t-monitor.samsung.hu/). De ez mindent visz. Egyszerűen káprázatos!
-
válasz
Stalker-2572 #1 üzenetére
LCD-nél sokkal jobb a képminősége (kontraszt, színek), és lehet hajlítható kijelzőt csinálni OLED-ből. Több hirtelen nem jut eszembe
-
Stalker-2572
veterán
Miért is jó nekünk az OLED?
Új hozzászólás Aktív témák
ph A panelek mellett a gyártástechnológia is fejlődik. Ezúttal egy 12,1 hüvelykes prototípust demóznak.
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Tőzsde és gazdaság
- Ukrajnai háború
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Mesterséges intelligencia topik
- Xbox Series X|S
- Építő/felújító topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Odébb van még a One UI 7 frissítés
- További aktív témák...