Hirdetés

2019. augusztus 22., csütörtök

Hozzászólások

(#1) joi29


joi29
(őstag)

Mekkora pislogás lesz ha majd a prociba integrált gpu egy Radeont
érzékelve automatikusan hibrid CF-be kapcsol és a gpu-k együtt nem csak
a grafikát hanem a cpu egyes feladatait is közösen végzik el. ;]

(#2) arn


arn
(nagyúr)

en csak azt nem ertem, hogy a gpgpus megoldasoknak nem szabna gatat most sem semmi, megsem nagyon terjednek... hogy most beleteszik a prociba, mitol lesz hirtelen vonzobb?

RETRO HW-t veszek (VLB, Pentium, Tseng, GUS, Roland, etc)

(#3) Thom!


Thom!
(addikt)

vaterázni és HD filmet nézni, iwiwezni, pdf olvasásra, mostani CULV gép tökéletesen elég :C

(#4) Oliverda


Oliverda
(félisten)

SSE5 mint olyan már nem létezik egy ideje. XOP, FMA4 és CVT16 van helyette.

Thom!: Sőt pasziánszozni és aknakeresőzni még egy P1-es is elég.

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#5) Angel1981 válasza joi29 (#1) üzenetére


Angel1981
(veterán)

Az eléggé nagy sávszélt fog igényelni, hogy tudjanak megfelelően kommunikálni egymással.
Mindazonáltal, ha ez lesz a(z egyik) terv, megoldják!

(#6) Ottoka


Ottoka
(őstag)

"Jövő év elején várható a Fusion első generációja, amiben már egy lapkára lesz integrálva négy processzormag és egy GPU is. A processzormagok először csak a K10-es architektúrára épülnek majd, ugyanis az AMD következő nagy lépése, a Bulldozer és a Bobcat csúszik egy kicsit. Ezek jelentik majd a Fusion következő generációját, de 2015-re az AMD szerint már ugyanazok a magok fognak foglalkozni általános és grafikus feladatokkal is.

„A Fusion első iterációja egy CPU-t és egy GPU-t fog tartalmazni, de 2015-re ez a modell megváltozhat. Addigra már ugyanis nem fogod tudni megmondani a különbséget a kettő között.” – mondta Leslie Sobon, az AMD marketing igazgatója az IDG News egy munkatársának.

A Fusion alapötlete még 2006-ra nyúlik vissza, amikor az AMD megvásárolta az ATI-t, és ezáltal már hozzáfért az egyik legfejlettebb GPU technológiához. Akkoriban még 2008-2009-es indításról álmodoztak, de a feladat nem volt túl egyszerű. Jövőre azonban két változattal mindenképp találkozhatunk: a Llano a már említett K10-es alapokra építkezik, tehát Phenom II-es processzormagok lesznek benne (egy HD5000-es videó vezérlő társaságában), és ha minden jól megy, akkor valamivel később az Ontarióval is találkozhatunk, amiben már az egyik új architektúra, a Bobcat dolgozik majd. Még régebben az AMD processzorfejlesztő részlegétől azt is nyilatkozták, hogy a videókártya olyan feleslegessé válhat, mint anno a segédprocesszor, ami a lebegőpontos számításokat végezte (ma már ez a processzor része). Ez persze a dolgok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hiszen számítási kapacitásból néhány rétegnek sohasem lehet elég (például HPC vagy játékosok), de az integrált VGA-knak minden bizonnyal befellegzett hosszútávon.

Persze ha ilyen irányba mennek el a processzorok, akkor első blikkre az Intel és az AMD lépéselőnyben van az nVidiával szemben, de ne felejtsük el, hogy már ők is betáraztak x86-os processzortervező mérnökökből, és az utóbbi 1-2 évben igen komoly figyelmet szentelnek a HPC szegmensnek is, ahol GPU-kat használnak jól párhuzamosítható feladatok elvégzésére (Tesla sorozat)."

[ Szerkesztve ]

Mezőhegyes

(#7) Ottoka


Ottoka
(őstag)

Megint kénytelen vagyok megkérdezni [ez] a hír miért nem került ki a ph-ra? Szerintem semmivel sem rosszabb információ, mint az hogy a dell érdeklődik az amd Fusion iránt.

Mezőhegyes

(#8) .mf


.mf
(veterán)

"Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a CPU magok továbbra is hasonlóak lesznek, de a chip GPU-ja teljesen átalakul. Ez a változás lépcsőzetesen megy majd végbe, de végeredményben azt fogja eredményezni, hogy a processzor pár főmagból, és rengeteg úgynevezett vektormagból épül majd fel. Utóbbi egységek a jól párhuzamosítható számítások esetében lesznek hasznosak. Itt érdemes megjegyezni, hogy az Intel hasonló vektormagokból építi fel a Larrabee-t."

Hmm IBM-Sony-Toshiba Cell BE?...

"ám a későbbi (2015-ös) változat"

2015? Na ne szórakozzanak már, addigra egy kvantumprocesszor is legyen ám benne! ;]

(#9) schawo válasza Ottoka (#6) üzenetére


schawo
(titán)

"Jövő év elején várható a Fusion első generációja, amiben már egy lapkára lesz integrálva négy processzormag és egy GPU is. A processzormagok először csak a K10-es architektúrára épülnek majd, ugyanis az AMD következő nagy lépése, a Bulldozer és a Bobcat csúszik egy kicsit. Ezek jelentik majd a Fusion következő generációját, de 2015-re az AMD szerint már ugyanazok a magok fognak foglalkozni általános és grafikus feladatokkal is."

Ez-meg-mi-ez :F Mi köze van egymáshoz a Bulldozernek meg a Fusionnek???

szerk: Jaaaaj, most látom, a forrás az Ipon. :U OMG Inkább a Blikket idézd, az több, hasznosabb infót fog tartalmazni.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#10) Gonosz15 válasza .mf (#8) üzenetére


Gonosz15
(aktív tag)

Sőt helyettem főzzön kávét is ;]

"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."

(#11) Quan-Chi válasza Gonosz15 (#10) üzenetére


Quan-Chi
(őstag)

alsóhangon , de lefekvés előtt a fogamat is megmoshatja :C

kajaidőben kérem ne zavarjanak! 8:00-22:00

(#12) Joachim21 válasza schawo (#9) üzenetére


Joachim21
(aktív tag)

"Ez-meg-mi-ez Mi köze van egymáshoz a Bulldozernek meg a Fusionnek?"
Nyilvánvalóan lesznek bulldozer magos APU-k is! Egy ilyen kérdés után még te becsmérled az iPont? :N

:)

(#13) Osibaa


Osibaa
(senior tag)

Emlékszem sok-sok éve az ATI bemutatta, hogy bizonyos feladatokat - melyeket tipikusan a CPU végez - hányszor gyorsabban végezné el a GPU... megalázó volt a CPU-kra nézve. :) De végre valóra válik.

Hajrá AMD! Végre valami komoly újítás, a 2 magos proci óta. :C

"40 mikron? Kik gyártják ezt? Hangyák, hogy lássák?"

(#14) Osibaa válasza Thom! (#3) üzenetére


Osibaa
(senior tag)

Kihagytad, hogy hasi-tasi nem kér kódot :DDD

"40 mikron? Kik gyártják ezt? Hangyák, hogy lássák?"

(#15) Oliverda válasza Ottoka (#7) üzenetére


Oliverda
(félisten)

Szerintem azért mert nem te vagy itt a hírszerkesztő. :) Mondjuk ha te olvasod a hwsw-t is akkor miért kéne hogy minden áron ide is kikerüljön? A két oldal nem egy és ugyanaz.

schawo:

Egyelőre szó sincs semmilyen csúszásról semelyik új CPU esetében, sőt... Mondjuk még konkrétabb megjelenési dátumokat sem adtak ki ezekhez. Aki pedig iPon-t olvas és el is hiszi az olyan is és meg is érdemli. ;)

Joachim21:

Az még odébb van. A szóban forgó első Fusion-nak semmi köze nem lesz a Bulldozer-hez.

[ Szerkesztve ]

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#16) flimo válasza Joachim21 (#12) üzenetére


flimo
(őstag)

Tudtommal nem, fusion új foglalatot is kap, bulldozer meg - ha minden igaz - marad am3-as, diszkrét gpu mellé.

Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

(#17) Oliverda válasza flimo (#16) üzenetére


Oliverda
(félisten)

Pontosan. A Bulldozer alapú újabb generációs Radeon GPU-val rendelkező Fusion majd valamikor 2012-ben jön 20 vagy 22nm-en.

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#18) schawo válasza Oliverda (#17) üzenetére


schawo
(titán)

:K Egyelőre még semmilyen roadmap nem tartalmazza.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#19) Oliverda válasza schawo (#18) üzenetére


Oliverda
(félisten)

Mivel még egy darab publikus roadmap sincs 2012-re ezért ez érthető. :)

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#20) atti_2010 válasza Ottoka (#7) üzenetére


atti_2010
(nagyúr)

Megint kénytelen vagyok megkérdezni [ez] a hír miért nem került ki a ph-ra?

Mert senkit sem érdekel.

1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.

(#21) Joachim21 válasza Oliverda (#17) üzenetére


Joachim21
(aktív tag)

Szóval akkor mégis lesz Bulldozer magos APU. Ráadásul az általatok vitatott cikk a Fusion első generációját nem is mint a Llano, hanem mint az egy lapkán jól eklülöníthető cpu+igp magok generációját említi, ezért az a 2012es Bulldozer alapú APU is oda fog tartozni.

:)

(#22) freelancer válasza atti_2010 (#20) üzenetére


freelancer
(tag)

Legfeljebb tegedet nem erdekel, mindenesetre sokkal nagyobb hirerteke van mint annak, hogy a dell megnyitotta az amd oldalat es szetnezett.

Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!

(#23) Abu85 válasza Joachim21 (#21) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nem teljesen. A Bulldozeres APU már tovább megy. Az elsősorban a szerverekbe készül, és ott az AMD el akarja érni, hogy az SSE5-ös gyűjtőnév alatt lévő utasításokat kezelje az IGP is. Az integráltság foka tovább növekszik, így már nem egyszerű CPU+GPU lesz. Nyilván a véglet a teljes integráció ... normál főmagok és ugyanazokat az utasításkészleteket támogató vektormagok tömkelege.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#24) Abu85 válasza freelancer (#22) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Itt van egy rövid adat, hogy a 32 nm-es procikból hiány van. Valszeg őszig általános lesz a probléma, de az év közepétől enyhülhet. Mivel erről már írtunk a linkelt hírben, így többet nem foglalkozunk vele, mert igazából nincs akkora baj, mint amekkora feneket kerítenek neki. Az Intel nem csak az Arrandale processzorokat forgalmazza, hanem még a régebbi Core 2-ket is. Az AMD-nek is vannak új mobil processzorai. Szóval aki rendelni akar, az csak a kétmagos Core i3, i5 és i7 esetében találja szemben magát a problémával. Ergo a Core 2-es vagy az AMD-s alternatívákra adják le a rendeléseket. Igazából itt az a fő gond, hogy az Acer sokat rendel és a többi gyártó nem nézi jó szemmel, hogy az Intel ennyire kivételezik az Acerrel.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#25) Ottoka válasza Abu85 (#24) üzenetére


Ottoka
(őstag)

"Igazából itt az a fő gond, hogy az Acer sokat rendel és a többi gyártó nem nézi jó szemmel, hogy az Intel ennyire kivételezik az Acerrel." Jó hogy nem melegedtél bele jobban, mert tovább fűzted volna a gondolatot, és ezt írtad volna: ezért holnaptól mindenki az amd-től vesz mindent.

Tipikusan megint úgy értelmezed és magyarázod a dolgokat, hogy neked jó legyen.

"Az AMD-nek is vannak új mobil processzorai." Vannak, és persze biztos fogyogat is, de 18%-os piaci részesedés és az elmúlt negyedév csökkenő tendenciája nem ezt mutatja. Azt írják 25%-al nőtt a kereslet, és emellett az amd az első negyedévet csökkenő részesedéssel zárta (erről a múltkor volt hír), tehát nem az amd termékek iránt nőtt a kereslet.

A hiányt két újabb intel gyár termelésbe állításával oldják meg, szó sincs arról hogy amd-s alternatívákat választanak.

Arról is szó van hogy a második negyeddévben a pc-s eladások lendülete változatlan, majd meglátjuk mit produkál az amd a második negyedévben.

[ Szerkesztve ]

Mezőhegyes

(#26) Yany


Yany
(addikt)

A Fusion első generációja milyen valós előnnyel is fog rendelkezni, a már ki tudja mennyi ideje piacon lévő i3-mal szemben? Soknak érzem én ezt a lemaradást. Kíváncsi vagyok, hogy az Intel mi tud összekaparni addigra, mire az AMD egy tényleg ütős megoldást tesz le az asztalra.

[ Szerkesztve ]

Asus Zenbook teszt: https://youtu.be/xUXRAVZlGto

(#27) freelancer válasza Abu85 (#24) üzenetére


freelancer
(tag)

Mindenestre az intel allaspontja elfogadhato, minden nagy ceg azzal a partnerevel kivetelezik amelyiktol a legtobb zsetont remeli. Az amd sajnos csak kozepkategoriaig (sacc/kb) tud a kekek alternativaja lenni, mivel az i3-5-7 nagyon jol sikerult es az energiagazdalkodasa is jobb (nem csak lapos termekre celzok).

Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!

(#28) Abu85 válasza Ottoka (#25) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nyilvánvaló, hogy a negyedéves szinteket teljesíteni kell, így ha hiány van a Core i3, i5 és i7-ből, akkor mást kell szerelni a notikba. Ellenkező esetben a cég forgalma csökken, hiszen nem szállít le annyi gépet, amennyit szokott. :) Ezt egyik gyártó sem fogja bevállalni, így a rendelések átcsoportosítása mellett döntenek. Nekik mindegy mit adnak el, csak jöjjön a bevétel.

Még hónapok mire teljesen megoldják a hiányt. Addig csak az ígéretet lehet eladni, és azt egyik gyártó sem szereti. :) Igazából tényleg nincs komoly gond. Az Intel még forgalmaz Core 2 procikat is a mobil vonalon, amit meg gyártanak a Core i3, i5-és i7-ből azt eladják, utána nem tudnak mit csinálni. A gyártóknak kell úgy alakítani a dolgokat, hogy ez a hiány ne jelentsen számukra problémát a forgalomban.

freelancer: Én nem hiszem, hogy kivételezik az Intel, csak az Acer konkurensei próbálják magyarázni, hogy ez történik. Valójában az Intelnek mindegy, hogy kinek adja el a procit, az Acer okos volt és bevásárolt. Erről az Intel nem tehet, de nyilván a többi gyártó nem mondja majd azt, hogy mi basztuk el, és most az Acernél a labda. Ez nem jellemző a cégekre, inkább mutogatnak valakire. :)

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#29) freelancer válasza Yany (#26) üzenetére


freelancer
(tag)

Valszeg semmi valos elonye nem lesz, ha nyomon koveted a fejleszteseket mindket gyartonal akkor vilagos, hogy intelbacsinak mar most is szinte behozhatatlan elonye van amdbacsival szemben es a fejlesztesekre szanhato $-mennyisegbe meg ne menjunk bele, az teljesen egyertelmu. Osszefoglalva az amd addig vizionalt a fuzionalasrol, hogy az intel megcsinalta (nagyjabol).

Mondom ezt ugy, hogy az elozo 3 procim amd volt (az utolso PII-955).

(#28) Abu85
Ha kivetelezik is, hidd el minden gyartonal vannak elolrebb rangsorolt ugyfelek akiknek esetleg akkor is jut cucc, ha masnak nem annyira (tenyleg ez a szitu, ilyen az uzlet)

[ Szerkesztve ]

Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!

(#30) smkb válasza Ottoka (#25) üzenetére


smkb
(őstag)

Ne légy ilyen jó ha már mobil szegmensről van szó..ott 12%-a van AMD-nek és fokozatosan csökken az is...

(#31) Ottoka válasza smkb (#30) üzenetére


Ottoka
(őstag)

Bocs, igaz, a teljes piaci számra emlékeztem. :DDD

[ Szerkesztve ]

Mezőhegyes

(#32) Abu85 válasza Yany (#26) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

A valós előny a diszkrét megoldásokhoz viszonyítva lesz. A Fusion olcsóbban gyártható, kevesebbet fogyaszt, jobb az energiagazdálkodása és kisebb helyet is igényel. Mind olyan szempont, ami a mobilizálásnál elengedhetetlen.
Az i3-at nem lesz nehéz négy maggal megvernie a Llano-nak, de a Sandy Bridge a tényleges ellenfél. Nyilván mindkét oldalon lesznek magletiltások. Az Intel például szándékosan úgy tervezte az IGP-t, hogy a shader egységek felét le lehessen tiltani. Nyilván erre az AMD is képes hiszen az Evergreen modernizálásával építik be az integrált GPU magot. Bár itt a fő különbség az lesz, hogy ez a rendszer 6 SIMD-ből fog állni, így nagyobb a játszótér, persze többnyire fullos lesz a lapka.
Ezekről a rendszerekről egyébként már korábban írtunk. [link] :)
A kisebb Ontaróval kapcsolatban sok a kérdés. Azt nagyon őrzi az AMD. Sokat nem lehet tudni róla. Amit lehetett, azt megírtuk. [link] Ez amúgy az Atom ellen lesz. Az új atomokról éppen gyűjtök anyagot, arról majd lesz egy összefoglaló, hogy mi fog változni a jelenlegi generációhoz képest. Még várok pár mailt, mert nem olyan könnyű ezeket az infókat összeszedni. :D

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#33) Yany válasza Abu85 (#32) üzenetére


Yany
(addikt)

A valós előny a diszkrét megoldásokhoz viszonyítva lesz.

Csakhogy a számok az azonos piac alternatív megoldásaihoz képesti előnytől/hátránytól függenek. Ezen aggódom picit.

Asus Zenbook teszt: https://youtu.be/xUXRAVZlGto

(#34) Abu85 válasza Yany (#33) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

A mobil piacon főleg az ultravékony notik, a netbookok és a tabletek fontosak. Ezekbe eleve öngyilkosság külső GPU-t rakni, mert ha a fogyasztást meg is bírják oldani (ilyen GPU lekapcsolás, kínál az NV és az AMD is ilyet), az előállítási költség jelentősen nő, a nyomtatott áramkörnek, dedikált memóriának köszönhetően. Nem beszélve az extra lapkáról sem, ami szintén pénz és az extra hűtést is meg kell oldani, mert attól, hogy lekapcsolod az inaktív GPU-t, működést közben továbbra is fogyaszt (viszonylagosan elég sokat). A rendszerszintű integrációt jelenleg a kis méretre való magas igény szüli. Nettop, netbook, ULV notik, tabletek. A mobilizálás elsőszámú fejlesztései, és a jövőben a PC-s piac jelentős bevétele innen kerül majd ki.
Az persze érdekes, hogy az Intel és az AMD eltérő módon közelíti meg a kérdést. Az AMD a GPU-t és ezzel a szolgáltatásokat tartja fontosnak, míg az Intel továbbra is a CPU-ra helyezi a fő hangsúlyt és az IGP szorul háttérbe. Persze a némileg eltérő koncepciók nem jelentenek problémát, hiszen lehetőség van választani, hogy kinek mi kell, vagy mi a fontos.

A nagyobb mobil gépek esetében alapvetően nem sok változik. Továbbra is aktívan kihasználható lesz a diszkrét VGA opciója. A belépőszintnek nyilván nem sok értelme marad, azt már tudni lehet, hogy az AMD nem is készít a Cedar lapkára új alternatívát, mert a Llano oldja meg a feladatot. Nyilván a Cedar még sokáig forgalomban marad, mert vásárolni fogják. Az NV-nek lehet, hogy van értelme egy új, kisebb GPU-t összehozni, mert a Sandy Bridge IGP-je mellé talán lehetőség lesz beférni. Ez talán az Intelnek sem rossz, mert GPU fronton is lesz alternatíva a Llano ellen a saját notijaikban. Persze az elsődleges szempontnak az lenne a jó, ha a Sandy Bridge IGP-je is elég lenne, mert a diszkrét GPU jelentősen drágítja a termék előállítását, és még a fogyasztásban is hátrány. A Sandy Bridge abból a szempontból, is érdekes lesz, hogy az IGP-je nyilván nem lesz olyan erős a nyers számítások szempontjából, mint a Llano megoldása, hiszen a jelenlegi HD Graphics továbbfejlesztett, de nem kiegészített változata. Ez azt jelenti, hogy marad a 12 végrehajtó egység, így csak az órajel nőhet. A Llano IGP-je a jelenlegi IGP-hez képest jelentősen megnő, hiszen a többszáz SP-ról beszélnek, így a számítási kapacitás a HD 5500-hoz hasonló szinten lehet, függően az órajeltől. Ami viszont aranyos az Inteles megvalósításban, hogy az IGP a CPU magokkal közös L3 tárból dolgozik. Ez nyilván meggyorsíthatja a feladatok végrehajtásának idejét, mert abban a 4/6 MB-os tárban (függően mennyit tiltanak le) sok adat fér el. Persze ilyen koncepcióval még nem találkoztunk, így az a kérdés ott lebeg, hogy mennyire befolyásolja a CPU teljesítményét a GPU adataival teleszemetelt L3 tár. Talán annyi változás lehet, hogy a cache szétválasztható, így a GPU is kap egy saját területet, és a CPU sem szenved majd a fontosabb adatok újrahívásától. Persze majd ez kiderül.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#35) Yany válasza Abu85 (#34) üzenetére


Yany
(addikt)

A mobil piacon főleg az ultravékony notik, a netbookok és a tabletek fontosak. Ezekbe eleve öngyilkosság külső GPU-t rakni, mert...

Abu, totál félreértettél. Nem a diszkrét gpu-s megoldásokat favorizáltam, épp ellenkezőleg. Te írtad, hogy ahhoz képest előrelépés a fusion, én viszont ennek jelentőségét voltam bátor megkérdőjelezni, s rámutatni, hogy nem azzal kell versenyezzen, hanem a konkurrencia azonos piacú termékeivel. A diszkrét megoldások egész más piacot jelentenek, ahogy te is kifejtetted. Tehát oké, hogy az AMD önmagához képest előrelépett, de egy a piacon már ideje önállóan trónoló i3-mal kell felvegye a versenyt, ami habár némely tekintetben elmaradottabb; egyrészt már elérhető(!) és szépen építi ki azt a platform-bázist, amiben helyet foglal, másrészt bizonyos szempontok szerint máris fejlettebb. Ezen aggodalmaskodom. És mindehhez hozzájön az is, hogy az Intel sem csücsül a babérjain időközben, ez inkább sajnálatos módon az AMD jellemvonása. Persze azért megesz az őszinte kíváncsiság, hogy felsőbb régiókba (ha van egyáltalán arra igény) milyen grafikai és gpgpu teljesítménnyel fog tudni előrukkolni. Kezdem kicsit úgy érezni, hogy a diszkrét GPU-k piaca egyre gyorsabban, szigorúan monoton csökken. :)

szerk.: és sajnos az AMD egyelőre ezen az egy piacon van otthon igazán, a többiben jobb esetben is másodhegedűs, aminek változására a jövőben sincs kilátás, sőt... :(

[ Szerkesztve ]

Asus Zenbook teszt: https://youtu.be/xUXRAVZlGto

(#37) Abu85 válasza Yany (#35) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Azt tudom. A Llano az AMD szerint is a Sandy Bridge ellenfele lesz. Az Ontario meg ilyen Atom ellenfél. Persze mindkettő széles piaci szegmens, így sok átfedés lesz az egyes verziók között.
Az AMD stratégiája nyilvánvalóan az OpenCL terjesztése. Ezért készült el már most a 2.1-es Stream SDK, mert az már támogatja a megjelenő két APU-t. Az Intel stratégiája kérdéses. Ők még mindig a CPU-ra koncentrálnak, így a GPU szintjén eléggé esélytelenek. Ebből következik, hogy az OpenCL számukra rossz megoldás. A gond viszont az, hogy az AMD megcsinálja az Intel helyett az összes CPU OpenCL támogatását, így az Intelnek is jó lenne egy saját SDK, mert nekik sem jó, hogy az AMD SDK-ja fordítja a (nyilvánvalóan AMD-re optimalizált) kódot. Ugye az Intel a saját C fordítójánál játssza ezt, amit most az AMD akar játszani. Ellenben az Intel OpenCL SDK-ja annyiban kérdés, hogy megéri-e az nekik, ha felvállalják a versenyt az AMD GPU-ival szemben. Annyit tudni az Intel felől, hogy idén ők is belépnek a GPGPU vonalra, és az egyik platformon keresztül már a HD Graphics támogatni fogja a videók transzkódolását. A kérdés, hogy melyik platformon keresztül. Abból, hogy az Apple az AMD felé nézelődik, arra következtetek, hogy a DirectCompute felületet választják, és inkább mostohábban bánnak az OpenCL-lel. Ez nem jó az Apple számára, mert nekik nagyon fontos ez a platform, ellenben az Intel megpróbálja elkerülni azt, hogy a GPU-k jelentős szerephez jussanak a programok esetében.

A diszkrét GPU az tényleg csökkenőben van. Azt érdemes kivárni, hogy az APU-k erre mennyire tesznek rá, hiszen a PC-s eladások is egyre jobban a mobil eszközök felé tolódnak. Ha nagyon kapósak lesznek az új mobil fejlesztések, akkor még az is lehet, hogy az eladások több, mint 80%-a az IGP-s fejlesztésekből kerül ki.
Az AMD nem véletlen érzi a GPU-k frontján jól magát. Az NV lényegében már feladta ezt a szegmenst. A főbb fejlesztéseket már nem ide vezetik be. Így meg nem nehéz jó eredményeket felmutatni.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#38) smkb válasza Abu85 (#34) üzenetére


smkb
(őstag)

"A mobil piacon főleg az ultravékony notik, a netbookok és a tabletek fontosak. "

Ez egyszerűen nem igaz. A CULV notik részesedése minimális (és ezek közt is narészt ott figyel egy egy diszkrét ati vagy nv gpu), tableteké zéró, netbookok meg direkt vannak visszafogva, abban a szegmensben sosem lesz számottevő grafikai teljesítmény egyik résztvevő részéről sem mert senkinek nem érdeke.

"ha a Sandy Bridge IGP-je is elég lenne, mert a diszkrét GPU jelentősen drágítja a termék előállítását, és még a fogyasztásban is hátrány"

Nos az Optimus technológia ezt remekül megoldja, erre találták ki.

"Llano IGP-je a jelenlegi IGP-hez képest jelentősen megnő, hiszen a többszáz SP-ról beszélnek, így a számítási kapacitás a HD 5500-hoz hasonló szinten lehet, függően az órajeltől."

Ez meg fogyasztani fog... többet fog enni bármennyire is visszafogva, idlében stb., mint egy HD Graphics.

Na akkor most feltenném a kérdést, mi is a jobb egy nagyon kisfogyasztású integrált HD Graphics + diszkrét GPU egy Optimus technológiával megtámogatva, vagy az utóbbi többszáz sp-s megoldás.

Szerintem egyértelmű....

(#39) Abu85 válasza smkb (#38) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Teljesen mások a piaci igények már. Az iPad mutatja, hogy a tabletre van igény, és ezt le kell játszani. A netbook csak azért van visszafogva, mert még mindig nincs közvetett konkurens sem, de az ARM-os SoC-ok és az AMD Ontario ezen változtat. Az Acer az ultravékony notikra való nagyon magas igény miatt lett piacvezető az év első negyedévében. Messze nem mondanám, hogy a részesedésük zéró. :) Egyszerűen a vállalat jól mérte fel, hogy idén eltolódnak az igények és jövőre még kisebb, még vékonyabb gépek kellenek, magasabb üzemidővel. Erre tart a piac.

Hiába az Optimus, ha meg kell venni a külső GPU-t hozzá. Az Optimus csak az üresjárati fogyasztást oldja meg, ugyanezt az AMD is kínálja csak név nélkül. A gond az, hogy a külön GPU-nak ki kell alakítani a helyett a nyomtatott áramkörön, tokozni kell, és a hűtést is meg kell oldani, mert ha dolgozni fog, akkor a fogyasztás is megnő. A méret csökkenésével és a gépek vékonyodásával, egyszerűen már maga a hely sem lesz meg egy külső GPU-nak. Az Ontario APU és majd az új generációs Atom például majdnem mindent integrálva tartalmaz, így a rendkívül kicsi helyigénnyel rendelkeznek majd. Még egy méretesebb déli hídra sem lesz hely, hát még egy külső GPU-nak?

A Llano esetében az AMD csak a CPU részről beszél, de már a gyártóktól kiszivárgott, hogy a GPU rész is lekapcsolható egységeket tartalmaz. Ha nem kell a többszáz SP, akkor kikapcsol a rendszer hatból öt SIMD egységet.

A mobil gépbe minden szempontból az integrált megoldás a nyerő, ha nem így lenne, akkor az Intel és az AMD nem integrálná a GPU-t. :) Ketten csak nem tévednek tán. :D

Az NV teljesen lényegtelen a PC-s mobil szinten. Nem tudnak saját platformmal előállni. Az Optimus egy vészmegoldás az Inteles licenszek megvonására. Konkrétan nem is újdonság, csak adtak neki egy marketing körítést (meg egy egyszerű profilozó modult), mert az Intel az erejével kiszorítja őket a legjobb piacokról. Az Ion 2 teljesen más lett volna, de az eredeti fejlesztést el kellett dobni, mert az még a régi FSB-s rendszerekre épült, és az Intel ezeket a rendszereket gyorsan kivonta. Az Optimusos marketing még adott egy utolsó lökést a dolgoknak. Persze az NV is ugyanúgy meglovagolja a tablet és a netbook piacokat, hiszen a Tegra, mint a legfőbb fejlesztés nem viccből készül. Lesz majd méretesebb ARM-os masina is. Az NV a távlati terveiben egy saját platformot szeretne kiépíteni. A PC-n nem tudnak gondolkodni, mert nincsenek licenszeik.
Az NV-vel kapcsolatban felteheted a kérdést, hogy az a cég, aki régen (3dfx éra) a független platformok előnyeiről és piacot építő hatásairól kampányolt, az most hirtelen miért akar lezárni mindent amit csak lehet. :)

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#40) smkb válasza Abu85 (#39) üzenetére


smkb
(őstag)

"ugyanezt az AMD is kínálja csak név nélkül. A"

Ez sem igaz. Intel platformon nem kínál ilyet csak hasonlót. Kézzel bűvészkedhetsz. Pont nem azt árulja amit az NV, ezért is népszerű az Optimus.

Továbbra is megy a hatalmas vetítés, a nagy szavak, az ezerszer leírt jövendöléseid.

Nagyon várom már, hogy a sok sok éves AMD ígérgetés után, mi is lesz lerakva az asztalra. Amit 2009-ben és eddig az idei évben a mobil szegmensbe letettek, azt nem minősíteném. Minősítik azt a tesztoldalak eredményei.

Vízió... az van az AMD-nek... minden évben előadnak valami nagy jövendölést, nagy jövőbemutató tervek, ppt-k stb... aztán mikor meg tesztelni kellene valamit, akkor meg sehol semmi, ami meg van, avitt és idejétmúlt...

(#41) Ottoka válasza smkb (#40) üzenetére


Ottoka
(őstag)

Pontosan így van. Másról sem lehet olvasni, csak az amd így, meg az amd úgy. Ha megjelenik egy inteles cikk, az is 70%-ban arról szól hogy az miért nem jó, és az amd hogy csinálja ezt máshogy, jobban. És mikor megjelennek a dolgok kiderül mégse úgy van, lásd nemrég az amd hatmagosa. Felét sem tudja mint az intelé. Turbo core bevezetése is, mekkora duma volt róla hogy mennyivel jobb lesz mint az intel turbo boost technológia, és meg lehet nézni hogy szerepel vele a thuban.

A radeonok is azért futnak még mert szerintem még az ati fejlesztéseit folytatják / fejezik be, de majd ha saját kútfőből kell letenni valamit az asztalra lesznek gondok.

Mezőhegyes

(#42) Abu85 válasza smkb (#40) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Igen kézzel van a switch, mivel az automata megoldáshoz profilok szükségesek, és ha egy program nincs támogatva, akkor rákapcsol a GPU fullra, még akkor is, ha csak egy egyszerű szövegszerkesztőről van szó. Ez az AMD elsődleges problémája az automatikus kapcsolással. Persze a jövőben készülhet ilyen mód a driverhez, de csak az Intel rendszerekhez. Maga a lekapcsolás normálisan, automatikusan csak az AMD platformokra lesz engedélyezve, de ez is csak a Fusion generációra. Ez azért lesz így, mert nem egy szoftveres, hanem egy hardveres megoldás kerül előtérbe. A 10.2-as driverben a CrossFireX rendszereknél már megjelent az Alvó mód, ami dinamikusan hibernálja a nem használt GPU-t. Ez lesz továbbfejlesztve hybrid CrossFire módba.

Gondolom láttad, hogy az AMD hova jutott a GPU piacon. Az ígérgetésből annyi lett, hogy egy generáció előnyt szedtek össze az NV-hez képest. Mire az NV előhozza az összes fermis GPU-ját, akkorra megkezdődik a HD 6000 éra. Ráadásul a fő probléma, hogy az NV GF10x rendszerek méret/teljesítmény szintjén versenyképtelenek az Evergreen generációval is, és nemsokára a Southern Islands család lesz az ellenfél. Persze nyilván látom én is, hogy az NV érdekeltsége csökken a GPU-k piacán, és inkább máshova csoportosítják a K+F-et.

Az elmúlt héten mutatkoztak be az 2010-es noti platformok. Négymagos mobil CPU-t vehetsz, ami 25 wattot fogyaszt. De van 9 wattos egymagos és 15 wattos kétmagos CPU is ultravékony notiba. A gyártók 139 notebookkot készítenek az új rendszerekre, ami háromszor annyi, mint az előző éves platformoknál. Nyilván ebben az is benne van, hogy az Intellel megegyezett az AMD, így valószínűleg a nagyobbik gyártó nem tart árazópisztolyt a partnerek kezéhez.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#43) Abu85 válasza Ottoka (#41) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Fura ... ebben a cikkben volt szó az Intel Larrabeeről. :) Ja, hogy az nem érdekes, mert Intel? :DDD
A viccet félretéve tényleg érdekes, hogy miért nem tetted még szóvá, hogy a cikk az AMD-ről szól, és az Intelnek nincs helye benne, még akkor sem ha az érthetőséget segíti a magyarázat. :)

Egyébként jöhetnének azok a cikkek, amikben az Intel technológiája kritizálva volt. Gondolom tudsz bizonyítékot is, ha már a vádakat sikerült leírni. ;) Remélem most nem tűnsz el, mint a múltkor. :D

Az ATI egy 480 SP-s R700-at fejlesztett az R600 után kovetkező generációsnak. Az törölve lett. Helyette lett egy 800 SP-s RV770. Nyilvánvalóan az ATI eredeti ötleteire alapoztak végig. :DDD

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#44) Ottoka válasza Abu85 (#43) üzenetére


Ottoka
(őstag)

Fentebb elmondták már, és én is párszor duma az van. Pontosan tudod miért tűntem el a múltkor, mert kicsit berágtam hogy sokadszorra olyan megoldást ajánlasz segítségképpen, ami semmire sem jó. Kb. erre futja. :K

[ Szerkesztve ]

Mezőhegyes

(#45) Abu85 válasza Ottoka (#44) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Mondhatnám erre, hogy vád van, de a bizonyíték elmarad. ;]

Mivel az adott problémára, akkor az volt a megoldás. Meg is köszönte, hogy segítettem. :) Te is ajánlhattad volna, hiszen előtte neked is elmondtam a hiba elhárításának módját. :K Azért jött fel a PH-ra, hogy segítséget kérjen. Segítettünk, így mindenki boldog volt. Nem tudom, hogy ezen miért kellett felkapni a vizet.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#46) Ottoka válasza Abu85 (#45) üzenetére


Ottoka
(őstag)

Látod megint a duma. [Ő] is megmondta miért nulla és nem segítség amit ajánlasz. Aki meg megköszönte, nem tudta milyen "segítséget" kap, hanem csak akkor vette észre mikor nézte hogy nem villog, de játszhatatlan. Tehát ez volt a segítség. Kb annyit ért mint a medencében fuldoklónak nem mentőmellényt dobni, hanem javasolni hogy igya ki a vizet, akkor nem fullad bele.

Mezőhegyes

(#47) Abu85 válasza Ottoka (#46) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Természetesen, hogy a Catalyst AI kikapcsolja a CrossFireX optimalizációkat, de ettől nem lesz játszhatatlanul lassú a játék. Egy Cypress is bőven elég erős hozzá.
Az RV770-nél már más lehet a helyzet. Az már gyengébb GPU. Ott kompromisszumokat kell kötni a grafikában, amíg meg nem jön a javítás. :) Bár CrossFireX profil eleve nincs a játékhoz, így érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy nem változik a sebesség.
Az elsődleges szempont a hiba eltüntetése volt. Én ebben segítettem. Ezt a megoldást nem kötelező használni, de aki szeretne játszani, annak érdemes. :) Ezért bátorkodtam megemlíteni. Biztos hasznos információ volt.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#48) dezz válasza .mf (#8) üzenetére


dezz
(nagyúr)

Hát ja, mindenkinek a Cell jutott volna eszébe, már aki nem csak névről ismeri. De a PS3 nem Abu szíve csücske, így számára a Cell sem létezik. :P (Meg a Top10-es szuperszámítogépek sem.)

(#26) Yany: "A Fusion első generációja milyen valós előnnyel is fog rendelkezni, a már ki tudja mennyi ideje piacon lévő i3-mal szemben?"

Az utóbbi hosszú okfejtéseket most nincs időm elolvasni, és úgy érzem, amúgy is elvész a lényeg: az Intel GPU technológiája messze le van maradva az ATI-tól megörökölt AMD-stől. Így a Llano és kisebb társai ütősebb GPU-val rendelkeznek, mint akármi az Inteltől.

(#29) freelancer: "Valszeg semmi valos elonye nem lesz, ha nyomon koveted a fejleszteseket mindket gyartonal akkor vilagos, hogy intelbacsinak mar most is szinte behozhatatlan elonye van amdbacsival szemben es a fejlesztesekre szanhato [...]"

Bla-bla-bla-bla-bla... :))

(#49) Abu85 válasza dezz (#48) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Régebben a Cell-hez is hasonlítottam. :) [link] Most máshogy próbáltam megközelíteni a kérdést, mert mégis más az utasításkészlet. A Larrabee viszont jó példa egy vektormagra. Próbáltam PC-s szinten maradni. :)
Én csípem a PS3-mat, mióta a Sony eldobta a pokolian jó hardver stratégiáját és az exkluzív címeket hozza. Nem a PS3-mal volt bajom, hanem a Sony hülye közleményeivel, amik állandóan a hatalmas erővel példálóztak, de a multiplatform játékok ennek az ellenkezőjét mutatták. Most, hogy a normálisan ráharaptak a programozók a Cellre, már más a helyzet. Persze a legnagyobb változást az exkluzív címek jelentik, amiről szól ez a biznisz. Ezt a piac is meghálálja, hiszen nagyon jön fel a PS3. Csak 2010-re levetítve egyelőre marha jók az eredmények.
Még várok egy árcsökkentést de valszeg én is beruházok egy konzolra. Még nem tudom melyik lesz, de a PS3 egyelőre az esélyes. Igazából megvárom a GT5-öt, mert az érdekelne, persze csak akkor ha nem olyan lesz, mint a prologue. :)

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#50) Oliverda válasza Abu85 (#37) üzenetére


Oliverda
(félisten)

"A gond viszont az, hogy az AMD megcsinálja az Intel helyett az összes CPU OpenCL támogatását, így az Intelnek is jó lenne egy saját SDK, mert nekik sem jó, hogy az AMD SDK-ja fordítja a (nyilvánvalóan AMD-re optimalizált) kódot. Ugye az Intel a saját C fordítójánál játssza ezt, amit most az AMD akar játszani."

Azért ez így elég erős kijelentés. Az Intel nem a saját processzoraira optimalizál (vagy nem csak) hanem a konkurencia termékeinek teljesítményét is szándékosan visszafojtja. Pont ezért (is) vizsgálja őket az FTC és ezért jöhet majd az újabb megabünti a jövőben mivel ez törvényekbe ütközik. Amúgy az Intel mire írná most a saját SDK-ját? A GMA HD-ra? :D

Az XS-en van olyan hogy valakit eltiltottak bizonyos témáktól. Nem ártana itt is bevezetni ezt. :D

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.