Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AtHoS

    nagyúr

    válasz NoOne1976 #24248 üzenetére

    Könyvjelzők kezelésére én megvettem a linkman kimondottan könyvjelzők kezelésére fejlesztett programját (épp akciózták lifetime licence keretein belül nyáron) viszont ennek adatbázisának hordozhatósága picit körülményes, ugyanis ezt magadnak kell "valahogy" kialakítanod. én pl. egy "felhő"kezelővel oldottam meg, de van rá még pár megoldás és nem is lehet ilyen esetben univerzális megoldást javasolni, sok függ az egyéni preferenciáktól.

    Ezt a témát már körbejártuk nyáron, mikor leírtam, hogy miért nem hamarabb jutott eszembe ilyesmi különálló program használata, de én eléggé kirívó vagyok az átlagos felhasználás területén a magam közel 8k mennyiségű mentett könyvjelzőmmel. Átlagos felhasználásnál nem biztos, hogy érdemes külön könyvjelzőkezelőben gondolkodni, hacsak a program nem tartalmaz értelmes könyvjelzőkezelést :DDD szvsz. az Opera jó úton halad könyvjelzőkezeléssel, de még messze van a vége. A megosztási funkció elég impozánsnak tűnik számomra pl.

    Jelszavak kezelésére kismilló megoldás létezik. Itt viszont első körben azt kell eldönteni, hogy hajlandó-e valaki felhőben tárolni ezeket a féltett adatokat avagy sem. Egyik avagy másik oldal mellett döntve máris konkretizálhatóak az érdemi programok. Azt azért hozzá kell tenni, hogy van pár ingyenes a maga korlátaival és van jó pár fizetős a maga kényelmi funkcióival. Viszont erős eltérések is lehetnek az egyes programok között.

    Én személy szerint 3 funkció kiváltását céloztam meg a 12-es Opera leváltásához:
    - könyvjelzők megfelelő kezelése
    - login információk megfelelő kezelése + kézzel irányított automatikus kitöltés lehetősége (tehát ne töltsön ki magától, csak ha én szeretném)
    - jegyzetek megfelelő kezelése

    Olyan programra eddig nem bukkantam, ami ezt a 3 funkciót egyben elfogadhatóan tudta volna kezelni. De talán nem is akadtam olyanra, amelyben mind a 3 funkcióra kínáltak volna megoldást.

    Mint írtam a könyvjelzők kezelését a linkman progival váltottam ki. Ennél pl. el lehet menteni a bejelentkezési adatokat is az oldalakhoz, de nem tud automatikusan kitölteni, így bazi kényelmetlen belőle kiszedegetni az adatokat a bejelentkezésekhez. A könyvjelzők kezelését viszont profin végzi (pl. a közel 20 év alatt összegyűjtött könyvjelzők közül nagyon sok - ~1k - már nem is élt, melyet pár kattintással szépen le lehetett vele szűrni). Seperc keres a 8k-s adatbázisban, szépen lehet csoportosítani, elválasztókat berakni, megjegyzéseket hozzáfűzni több szinten, stb.. Ezt nem ecsetelem tovább, mivel valószínű a felhasználók nagyon kis %-át érinti ekkora mennyiségű könyvjelző kezelése.

    A jelszókezelők viszont általában jegyzetek mentésére is alkalmasak, bár ezt profi módon új elnevezéssel illetik (pl. Safenotes, Secure memos, stb..) persze ebben van is valami, mivel kódolva tárolják ezeket az információkat.

    Általában egy kiegészítő kerül telepítésre a böngészőhöz, ami kommunikál a telepített programmal, cloud szerverrel a login adatok kitöltéséhez.

    Ingyenesen használhatóak közül az offline keepass-t próbáltam, de jegyzetek tárolása nem megoldott benne, így hamar sarokba is került. Ezt követően megnéztem a szintén ingyenes, de cloud-os Last pass-t. Ez az egyik legnépszerűbb jelszókezelő. A populáris böngészőkhöz van kiegészítője, amivel seperc lehet automatikusan kitöltetni a login adatokat, form-okat vele. Talán ez a legkényelmesebb ebben a tekintetben. Ha jól emlékszem jegyzeteket is vele tárolni.

    ha már biztonságos tárolásról beszélünk első körben offline tárolásra alkalmas megoldásokat kerestem. Emiatt a - bár tökéletesen működő - LastPass kiesett (mondjuk nem is találtam róla infót, milyen korlátozások vannak érvényben az ingyenes verzió használatához). Kérdezgettem itt a topikban jelszókezelő ügyben és jött tipp a RoboForm Everywhere progira, mellyel megoldható az offline működés és közben a hordozhatóság is. Éppen promózták akkoriban, így sikerült(volna) 1 éves promóra szert tenni (én hülye viszont nem aktiváltam be a promó időszaka alatt. Utólag kiderült, hogy nem elegendő csak simán telepíteni, telepítést követően még kézzel aktiválni is kell. Amit ugye szép magyar fordítást végző barátainknak köszönhetően nem is tűnt fel, mert a barmok a help menü Activate RoboForm pontját RoboForm bekapcsolás-nak fordították, ami számomra teljesen más jelentéssel bír :W )

    Nos mivel egyébként igen szimpatikusan működött a program beneveztem rá 10 dolcsiért egy éves ciklusra (új felhasználóknak 50% kedvezmény alapból) és használtam megelégedéssel. Az O12-ből átemelt jelszavakkal azért kicsit küzdeni kellett (sokkal részletesebbek a beállítási lehetőségek roboform-ban), de pár órás műveletet követően szépen lehetett használni és tudja mindazt, amit elvártam. Sőt...még ezen felül is.
    - könyvjelzőket is tud tárolni, bár ez már ugye engem nem érdekelt (mondjuk alap linkek elférhetnének itt)
    - alkalmazásokhoz is tud tárolni bejelentkezési adatokat (pl. steam, origin, skype, stb..)
    - névjegyek tárolása
    - android, WP, iOS felületre is elérhető verziókkal rendelkezik

    Nem rég viszont év végi promózásoknak köszönhetően beleakadtam az egyik oldalon a Sticky Password Pro programba, amely helyi hálózaton keresztüli szinkronizációval rendelkezik, mellyel még egyszerűbbé válhat a különböző eszközök közötti offline adatcsere.

    Első tapasztalataimat összegyűjtöttem egy szövegfájlba esetleges későbbi RoboForm Everywhere-el való összehasonlításhoz. Jelenlegi kialakításában kényelmi részen a RoboForm agyonveri.
    pl. popup jellegű bejelentkezési felületnél nagyon problémás a működése, míg a roboform kisujjából kirázza ezeket (pl. ubi alá tartozó oldalak ubisoft.com, ubi. com, uplay.ubi.com) Viszont a body.builder.hu és a shop.builder.hu oldalakon a roboform nem tud mit kezdeni a bejelentkezéssel.

    Ami viszont nagyon problémás számomra a sticky-vel kapcsolatban, hogy kikapcsolhatatlan benne az automatikus kitöltés. Minden egyes oldalon, ami el lett mentve automatán kitölti vagy több login adat esetén automatán ajánlja kis ablakban a kitöltés választását és ez jelenleg kikapcsolhatatlan funkció. Nekem ne töltögessen ki semmit sem automatán ha én nem akarom. Egyébiránt nincs vele probléma, működik szépen, remélem idővel ez a funkciója is személyre szabható lesz.

    Ami tetszik benne, hogy RoboForm-mal ellentétben itt egy bejegyzéshez, tehát egy URL-hez több login adat is megadható, míg roboform-ban minden login-hoz létre kell hozni egy bejegyzést, tehát egy URL esetén több bejegyzést kell készíteni.

    Roboform esetén minden egyes bejegyzéshez saját kis fájlban vannak tárolva az adatok, míg sticky-ben egyetlen nagy adatbázisban. Ez lényegében szinkronizálás során jelent óriási eltérést, mivel minél nagyobb számú szinkronizálni való van, roboform annál lassabban fog végezni (felhő használata esetén tűnik ki legjobban az eltérés) . De persze ez offline tárolás esetén nem akkor a probléma.

    Azt hiszem sokkal többet is írtam mint kellett volna, de lényegében kapsz egy böngészőbe beépülő gombot, amivel vagy adott esetben ami elvégzi a beléptetést. Ha nem zárkódsz el a felhős tárolástól, akkor talán a Lastpass lehet az ideális választás

    read-only mode on the forum

Új hozzászólás Aktív témák