- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petikeje
tag
ááá, detto beleszaladtam... (pedig annyira gyanús volt a breaking change)
mire észrevettem kicsit szétcseszte az energy dasboardban az adatokat: kb másfél napnyi fogyasztást berakott arra az időpontra, amikor kijavítottam az entitás azonosítókat.
Hogy lehet kitalálni, hogy mi a megfelelő metadata_id?
THX:
P! -
Ablakos
őstag
Talán itt kapok javaslatot:
Szoba leválasztás miatt a csillár (6XE27) kapcsolója rossz helyen van. Nem akarok falvésést, ezért olyan elektronikai megoldást szeretnék, hogy a lámpa fixen áramot kapna a régi kapcsolóból(fixre kötve) és az új kapcsoló helyen valami távirányítós megoldással lehetne kapcsolgatni. Láttam távirányítható lámpákat (led-es), de maradnék a hagyományosnál.
Létezhet valamilyen megoldás? -
ViZion
félisten
válasz Ablakos #49453 üzenetére
okosrelé a lámpa elé vagy a régi kapcsoló helyére, okoskapcsoló a falra. Egy fajta legyen, h tudjanak társalogni (pl. Tuya mindkettő, smartlife appal, vagy sonoff, ott van RF ism nem kell wifi sem).
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
4D4M
aktív tag
-
jkutya
tag
Sziasztok,
Tasmota kompatibilis okos dugaljat kéne vennem - a kérdés:
A Gosubd EP2 még mindig annak számít - vagy találkozott már valaki másféle chippel szerelt példánnyal?
Ill - van-a annál tutibb tipp? -
Kroni1
veterán
Van egy 433MHz-es kaputávirányítóm, a techo vezérléses uszókapumhoz, amit a Broadlink RM4 Pro is felismer, be is programoztam HA alatt, szépen működik a Remote-Send command paranccsal. Be is lehet állítani hogy ha HA alól meghivom akkor a kocsibeálló világitást felnyomja.
Az lenne a kérdésem viszont, hogy van olyan lehetőség, hogy akkor is regisztráljam valahogy triggernek a kapunyitást, amikor nem a Broadlink-en keresztül adom ki a parancsot, hanem az eredeti távirányitón? Tehát tudnám valahogy felfedeztetni egy sima 433as távirányitó gombnyomását?
-
butch3r
senior tag
sziasztok
elkezdtem játszadozni home assistanttel. jelenleg leginkább csak xiaomi coccok vannak rajta.
mi 360 home security camera 2k pro, led szallagok, robot porszívó, légtisztító,hőmérséklet és pára érzékelő. utóbbi a kamerán keresztül (bluetooth).később majd a klímát és a velux sötétítő is terv h bekerül ha alá meg okos kapcsolók stb.
évek óta a mi home appon keresztül mennek xiaomi cuccok, nem katasztrófa de ha már elindulok a home assistant, meg local irányba akkor van e olyan megoldás, amivel ezeket -gondolom custom fw-el- letudnám szedni kínai elhőből és csak home assistenten keresztül fussanak? privacy jeligére fut a projekt
keresgéltem itt topikban de vagy rossz szóra kerestem rá vagy még nem volt ilyen kérdés. ha valaki irányba állítana azt megköszönném, angol leírás is tökéletes, hogy hogy kéne ezt abszolválni
-
tsilver
aktív tag
hol és hogyan tudnám rávenni, hogy megnyitáskor az első (a hőmérő) legyen az alapértelmezett?
AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
ViZion
félisten
válasz tsilver #49462 üzenetére
saját nevedre katt és ott az alapértelmezett irányítópult lehet az.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz tsilver #49464 üzenetére
ohh, hát akkor is a defaultot ott állítod, majd a deshboard szerkesztésénél a fenti sávban lehet a badge-ket is szerkeszteni. Aloldal kapcsolót kapcsold ki nála.
-
fecus
őstag
válasz jkutya #49456 üzenetére
Nem, igen, Beken chip. Nekem nincs jó ötletem az olcsó kategóriában.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
butch3r
senior tag
Jelenleg a xiaomi appon keresztul kezelem oket, illerve HA-n belul is a mi felhon keresztul van bent (hacs-bol van hozza megfelelo plugin). Ha han keresztul hasznalom, irja is mi app hogy mas user epp nezi a streamet.
Illetve ekkor az lenne a gond hogy ha-t se erem el kivulrol -
ViZion
félisten
Egy kis statisztika, 168 óra lekérdezései (NTP is benne van, sehogy nem sikerül eltérítenem):
AdGuard Home: 6 db
Debian server: 9 db (frissítések, NTP)
Proxmox server: 178 db (főleg frissítéseket keres, több helyen, többször is)
Casa OS (Plex konténer csinálja a zömét): 373 db
Shelly TRV: 18 db ennek nagy része NTP, pár shelly EU
Shelly 1 PM: 90-100 körül, szintén a time.google-ért van oda
GoSund Tuya: mindegyik 1 db a tuyaeu.com-ra. Érdekes, nekik megfelel a helyi NTP szerver...
Simplife kapcsolók, Tuya: 27 db
HA-t most nem méri, kikerüli az AGH-t, mert ezt Opnsense-n szűröm, pont a rengeteg lekérdezése miatt.Rég figyelgetem ezeket (is), egy tablet, vagy router (ó igen, a fain kínai routerek és AP-k...), esetleg egy androidos telefon a sokszorosát forgalmazza és erősen kérdőjelezhető kapcsolatokat épít fel. Huawei-t baCCtatják, hát sztem a xiaomi és a lenovo sokkal többször telefonál haza.
-
its_grandpa
tag
válasz Kroni1 #49458 üzenetére
Igen, tudnád, az a kérdés, hogy akarod figyelni.
Soros port, wifi, mqtt.
A feladatnak megfelelő ESP - 12F-től felfelé bármi lehet - RXB6 és 30 programsor ha a soros port elég (ReceiveDemo_Advanced az RC-Switch example-kből).
Ez "filléres" megoldás de ha más 433Mhz-t is figyelni szeretnél akkor kezdj el spórólni -
Kroni1
veterán
válasz its_grandpa #49472 üzenetére
Köszi a választ!
Igazából ez elég lenne nekem, mást nem igazán akarnék figyelni. Ennek utána olvasok, köszönöm az ajánlást!
Amúgy első körben egy ajtónyitás szenzoron gondolkodtam, de az kültéren nem a legjobb és nem is lenne esztétikus megoldás sztem. Még egy Sonoff RF is eszembe jutott, bár nem tudom az működhet-e ilyen funkcióként.
Egyébként még az is eszembe jutott h nem a 433at monitoroznám hanem az 5V-on a feszültségváltozást a kapumotornál.. Bár nem tom ez működhet-e valamilyen eszközzel. -
vampire17
addikt
válasz LouiS22 #49460 üzenetére
Azert van egy marha nagy elonye az openHAB-nak.. (ami miatt neha elgondolkodom rajta, hogy el kene benne melyednem) megpedig ez:
Stable versions are thoroughly tested semi-annual official releases of openHAB. Use the stable version for your production environment if you don't need the latest enhancements and prefer a robust system.
Ezt lehetne akar olyan helyre is telepiteni, amit nem akar az ember allandoan butykolni, csak annyit akar, hogy menjen...
-
Degeczi
nagyúr
válasz vampire17 #49474 üzenetére
Évente kipróbálom épp hol tart, de pár nap után mindig feladom, katasztrófális. A legalapvetőbb dolgokkal is napokat kell elkínlódni (hogy mást ne mondjak, pl. még olyan trigger sem létezik benne, ami egy bizonyos ideje fönnálló állapotra aktiválódna, ami HA alatt egy egyszerű "for: x seconds" sor, ehelyett egyenként, külön időzítőket kellene létrehoznod mindenhez...), hogy a felhasználói felületet már ne is említsük.
Rejtvényfejtésként jó, de nem alternatíva. -
G.I.JOE
senior tag
Sziasztok,
HA-ban van 4 nézetem, de csak az első kettőre kerül háttér, ha ezzel kezdődik a konfig:background: >-
center / cover no-repeat fixed
url('/local/hatter/valami.jpg')
Van ötletetek, hogy miért nem tudok mindnek hátteret adni?
-
ViZion
félisten
válasz G.I.JOE #49477 üzenetére
Szia!
Nézd meg, hogy az oldal szerkesztésekor mit ír, mi a nézet típusa? Blokkok (alapértelmezett), vagy más. Nem biztos, de nálam volt vmi, ami csak az alappal ment.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
amargo
addikt
-
-
LouiS22
veterán
válasz kbhuinfo #49480 üzenetére
Google megfelelő keresőszavakkal? Komolyra fordítva: szerintem a mögöttük álló közösség mérete és aktivitása a döntő. Ez az, amiben a HA már biztosan "piacvezető". Plusz a python, amit kis túlzással már óvodában is oktatnak. Értsd: ha elakadsz és nem segít az amúgy kiváló dokumentáció (és nem lusta magyar vagy és képes vagy olvasni, pláne szövegértelmezni), akkor a community biztosan választ ad. Ha még a pythont is ismered, akkor meg te magad is tudsz integrációt írni, netán kódot javítani.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Wizard8
tag
Sziasztok!
Vannak ledvance lámpáim, amiket nagyon szeretek. Gondoltam, hogy veszek ledvance Smart Plugokat is. Napok óta próbálom párosítani őket, de semmi.
Több eszközről próbáltam csatlakoztatni, egyszer sikerült de utána nem működött a Plug és töröltem.
Minden más esetben connection time out. Felismeri a plugot, elkezdi párosítani és nem sikerül. 3 különbözővel is próbáltam.
Asus ax 3000 V2 routerem van, dual band. A ledvance lámpák rajta vannak és azok is csak 2,4 ghzn mennek.van tapasztalata valakinek ezzel a Pluggal? Létezik, hogy 3 db rosszat fogtam ki vagy ezek ipari hulladékok alapból?
-
daninet
veterán
válasz LouiS22 #49482 üzenetére
Én teljesen HA párti vagyok, de szerintem még mindig nem olyan rendszer amit ott hagyhatsz évekre. Minden működik vele, minden szuper és megoldható, de a havi frissítésekkel rendszeresen problémáznak integrációk, vagy csak a dashboardon többet nem úgy jelennek meg a dolgok. Nekem 2-3 havonta törődést igényel, legalább egy fél órát. Nem lehet csak úgy elfelejteni. Ugyan ezen okból például anyáméknak vagy ismerősnek soha nem állítanám be, mert folyamatos munkám lenne vele.
De hogy egy példa legyen, az utolsó esphome frissítés valami csinált a magyar ékezetes "firendly" nevekkel és újragenerálta belőle az entitás neveket.
Így nézett ki a dashboardomon, működött fél évig:
type: custom:mini-graph-card
entities:
- entity: sensor.chicken_coop_door_csikin_lak_homerseklet
name: Hőmérséklet
show_state: trueMost ez lett a szenzor neve anélkül, hogy hozzányúltam:
Nem nagy dolog, megnyitogatom a konfigot és átnézem, csak azt akarom érzékeltetni hogy ilyenek történnek.Ha ilyen "otthagyós" dolgot szeretnék akkor egy hubitat hubot vennék, cc 200eur és teljesen gondozásmentes.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
LouiS22
veterán
válasz daninet #49484 üzenetére
ja, azt sajna benézték a fejlesztők, bár jó előre jelezték, hogy breaking change változás lesz, de egy kötőjel (vagy hiánya?) okozott némi fennforgást
Nekem - lekopogom - nemigen szokott problémám lenni, pedig a béták is fent szoktak lenni (ott már látnám, ha valami gebasz lenne, meg figyelem az issue trackert is). Dashboardos parám szerintem nem is volt még, mondjuk nem használok semmi csicsázást.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Bohus
aktív tag
válasz jkutya #49456 üzenetére
Én is Tasmota dugaljat kerestem, végül Nous A1T okos dugalj lett a kiválasztott. Nem kell mókolni, gyárilag tasmota firmware van fent. Kisméretű, sorolt aljzatokban egymás mellé is pakolható, 16A-es, integrált energiamérő.
Szerintem jó választás, integráltam openHAB alá, teszi a dolgát.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
amaximus
csendes tag
válasz Kroni1 #49458 üzenetére
Hasonlót csinálok csak Sonoff RF Bridge esetén. (nem tudom, hogy a Broadlink is tudja venni a jelet).
A megoldásom a következő:
- egy adott RF433-as eszközt nem direktben vezérlek, hanem egy input_boolean-on keresztül, pl. input_boolean.garage
- minden RF433 eszközhöz tartozik egy (másik) input_boolean ami azt jelzi, hogy a táviányítón keresztül jött a vezérlés vagy sem (pl. HA-ból: UI vagy automatizmus révén). Pl. input_boolean.garage_remote
- ha távirányítón keresztül/RF jelként jön a kérés, akkor elöbb beállítom az input_boolean.garage_remote-ot, 1 mp késéssel pedig az input_boolean.garage-t
- egy automatizmus triggerelődik az input_boolean.garage állapotvéltozása kapcsán, ami ha az input_boolean.garage_remote on-ban van akkor csak kikapcsolja azt, nem csinál más semmit. Ha viszont az input_boolean.garage_remote off-ban van (a kérés a HA-tól jött) akkor beállítja a cover.garage-t a megfelelő állapotba.
- ha a kérés a HA-tól jön (UI interakció vagy automatizmus) akkor az input_boolean.garage_remote állapota nem változik (off) és az előző pontban leírt automatizmus alapján történik a garázskapu vezérlése.
- a UI-on az input_boolean.garage-t jelenítem meg-vezérlem, nem pedig a cover.garage-tEz működik bármilyen cover-jellegű entitás kapcsán, a fenti garázskapu csak szemléltető példa volt.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
"Kisméretű, sorolt aljzatokban egymás mellé is pakolható"
Nah, erre nem figyeltem a Gosund-nál. Kellett volna. Mondjuk most már a megszakítószekrénybe pakolt Shelly-k leváltják őket, de morcos voltam anno, h nem férnek el.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
kbhuinfo
tag
válasz LouiS22 #49482 üzenetére
TL;DR verzio nem eppen google kereses sokszor, bar neha lehet szerencseje is az embernek. Java-ban otthon vagyok, mozgaster vegtelen, szoval ez nem meggyozo erv. Hobbi vagy kezdo szinten persze mas a helyzet. Esetleg mas vizvalaszto?
Van egy szint, ami felett nem mész egy bizonyos szint alá...
-
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Okosotthon kezdőknek cikket olvastam.
Nincs semmilyen okos-otthon eszközöm, idén lett egy garázsunk a melléképületek után, messze a háztól, ennek a szakasznak az esti világítását szeretném megoldani amikor közlekedünk.
Jelenleg van 2 mozgásérzékelő lámpánk a ház körül, úgy ahogy működnek, sokszor már nagyon közel vagyunk amikor kapcsolnak, vagy ha érzékenyebbre veszem, akkor a bogarak miatt este sokat ég feleslegesen, ezért nem szeretnék egy újabb mozgásérzékelős reflektort közvetlenül bekötni. Jelenleg 1 kapcsoló van, és 2 lámpatest rákötve, ezt bővíteném még 1 reflektorral a garázs irányába.
Néztem ilyen okos reléket pl:
Sonoff Mini R4 (Extreme) WiFi + eWeLink-Remote relémodulEzekkel appon keresztül, akár hazafelé úton, vagy mielőtt kimennénk fel tudnánk kapcsolni a lámpát a sötétben, ahogy nézem ezek neten keresztül mennek, valami megbízható rádiós távirányító is szóba jöhetne, de nem értek ehhez, ajánlást szívesen fogadok.
Jó lenne ha mondjuk 2 távirányítóval is lehetne kapcsolgatni.1.
Okos Relé:
Látom hogy kapcsolható a fizikai kapcsolóval, illetve appon keresztül is, ha mondjuk fel van kapcsolva a villany, appon keresztül lekapcsolom, a nyomógombbal utána ugyan úgy működik a kapcsolás? Relé nélkül alapból csak akkor világít egy lámpa, ha zárt az áramkör a kapcsoló és a lámpa között, de ha ebben az állapotban a relé lekapcsolja a villanyt, akkor a következő (villanykapcslóval történő) kapcsoláskor megszakítom az áramkört, ilyenkor kapcsol a villany? Vagy le, majd fel kell kapcsolni a kapcsolót? Relékkel semmilyen tapasztalatom nincs.2.
Be lehet olyat állítani, hogy ha felkapcsolom a lámpát appban, vagy fizikai kapcsolóval, akkor 10 perc múlva automatikusan kapcsoljon le mindig?3.
Eltolós kapunk van, az is eszembe jutott, hogy valamilyen nyitásérzékelőt rá szerelni, ami kapcsolná a lámpákat. (Fizikai villanykapcsoló megtartása mellett) Ilyen van? El tudok odáig húzni vezetéket ha szükséges.
Viszont ha bezárom a kaput, akkor jó lenne ha nem kapcsolna le rögtön a lámpa, csak késleltetve.
Ilyen alapon kapcsolót is rakhatnék oda, de mivel nincs tető alatt így nem szívesen nyomkodnám esőben, hiába az ip védettsége.Igazából a felhős elérés nem annyira fontos ha végig gondolom.
Nagyon drága eszközöket nem szeretnék venni, max pár 10k-t költenék rá, többet nem.
A leírások alapján azt gondolnám, hogy már tart ott a tudomány, hogy ezeket (távoli ki/be kapcsolást leszámítva) helyben, felgő nélkúl is kezelbi tudja egy eszköz.
Előre is köszönöm mindenkinek aki időt szakít rá, hogy segítsen.
-
ViZion
félisten
válasz PistiSan #49498 üzenetére
Ha egy kapcsoló van (nincs váltókapcsoló) és a kapcsolónál van fázis és nulla, meg wifi is, akkor könnyű a feladat. Shelly relé ócón. Az appban be lehet állítani a kapcsolót, de én gombra cserélném. Kikapcsolást is lehet neki időzíteni, stb.
A kapus megoldás macerásabbnak tűnik, de ha a végállás figyelést meg tudod oldani, akkor az sem kihívás, akár Shelly relével (a végállás a Switch bemenet) vagy egy épített ESP-vel."már tart ott a tudomány..." már ennél sokkal tovább tart, csak pénz kérdése
[ Szerkesztve ]
-
Szajo
őstag
Sziasztok!
A személybejáró kiskapuhoz telepítenék egy kamerás csengőt valamint a kis utcai ajtóba egy elektromos zárnyelvet azt hogyan tudom megoldani, hogy a zárnyelvet kintről vezérelje egy okosrelé (0.5-1mp) re és belül társuljon hozzá egy nyomógomb/kapcsoló wireless? Nem szeretnék a lakásig kábelezni a térkő miatt, de az elektromos tolókaputól tudnék neki áramot adni.
Van ilyen kombó esetleg, ami DC 12-24V zárna össze és belül wireless van egy gomb? (Nem akarok applikációs nyitót legalábbis nem akarok olyat amit CSAK appról lehet nyitni, fizikai gombot mindenképp akarok de nem akarnám kikábelezni a gombtól a kiskapuig)
Remélem nem magyaráztam nagyon érthetetlenül, ha igen bocsánat.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest