- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- BIOS frissítés
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Apple notebookok
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz csubuka #48146 üzenetére
Hogyne lenne alternatív fw, innen is többen használtunk ilyet, ez egy "Beca"
Persze a mai világban jó kérdés, még mindig ESP-t használ-e, de az rögtön kiderül ha leveszed a falról.Kijelzőt nem kell kezelni, gyárilag sem az ESP chip vezérli (emiatt sajnos az alapvető jellemzőkön sem lehet változtatni másik fw-el sem), az pusztán egy interface a termosztát hardver és a gyári felhő között. Fw csere után pedig már lokálisan, az MQTT szervered felé.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz daninet #48130 üzenetére
A HA notification-höz nekem nem kell semmi. Az otthoni hálózattól függetlenül jönnek az értesítések valós időben( nincs VPN és nincs is port forward, csak a HA applikáció van a telefonon).
Én is Zsamiattal értek egyet, ha az otthon jobban automatizálva van, akkor kevesebb manuális beavatkozás szükséges.Az állandó VPN is megoldható, de az meg feleslegesen meríti a telefon akkumulátorát.
Az IOS-re én csináltam "automatizációt", de az erősen optimalizálatlan( szép magyar szó), a sok várakozás csak biztonsági dolog, lehetne állapotokat is figyelni, aminek megtörténte után lép tovább. Az elegánsabb lenne, de a kapu nyitására nem kell szofisztikáltabb program, belefér, 10-20 méterrel közelebbről lehetne nyitni. Ekkor sem kell gombot nyomkodni, Siri majd nyomkodja helyettem
A távoli elérés esetén nekem a VPN sokat segít. Sokszor melóhelyen jut eszembe valami, és ekkor VPN-en keresztül terminál progival baxtatom a rendszert.
A CF / Tailscale-re még nem vettem rá magam, hogy megnézzem.
Más:
A most a hálózatommal szívok. Kitaláltam, hogy a kamerákat ( és később az összes IOT eszközt) elszeparálom az otthoni hálózat többi részétől és külön VLAN-be szervezem. Vannak wifis és drótos kamerák is. Ez meg is lett oldva, de a hálózatok közötti átjárás még nem működik. Ezzel copok napok óta, de ez inkább hálózatos probléma( HP procurve switch, Cisco AP, Asus router). -
4D4M
aktív tag
válasz BlackJack21 #48152 üzenetére
A HA notification-höz nekem nem kell semmi.
~
Ez valamilyen harmadik féltől származó kommunikációs csatorna nélkül elég érdekes lenne, ha a HA nincs kiengedve a netre és nem vagy NabuCasa előfizető. Melyik notificationre gondolsz?Én is Zsamiattal értek egyet, ha az otthon jobban automatizálva van, akkor kevesebb manuális beavatkozás szükséges.
~
Az, hogy több vagy kevesebb most indifferens. 0 vagy nem 0? Nem 0. És ha már nem 0, akkor tökmindegy mennyi (:Ha a VPN sokat segít, akkor a CF még többet tudna, nem igazán zárják ki egymást az én olvasatomban.
ps.: nem akartalak megsérteni a kapunyitási algoritmusod minősítése okán, a nem elegáns kifejezésben megállapodhatunk (:
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
ViZion
félisten
válasz BlackJack21 #48152 üzenetére
A HA notification-höz nekem nem kell semmi. Az otthoni hálózattól függetlenül jönnek az értesítések valós időben( nincs VPN és nincs is port forward, csak a HA applikáció van a telefonon).
wowww... ez érdekel, mert ha én mobilneten vagyok otthon, akkor hiába a telepített HA app, az nem éri el az otthoni szerveren a HA-t. Nem látom, h hogyan működhet a HA felhős előfizu vagy VPN/CF tunnel/Tailscale nélkül. Nem is működhetne nálam, mert a tűzfal alapból minden bejövőt eldob, amit nem bentről kérnek vagy nem Tailscale-on érkezik.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ojb
tag
"Melyik notificationre gondolsz?"
A Push valóban ilyen...
Napi 500 a korlát.
Csak az engedélyezéshez kell a mobil app.
Később anélkül is fogadni tudja a telefon az üzeneteket, de természetesen a HA-nak ki kell látnia. DE csak ki!!!
Feltételezem a szükséges update-k miatt, amúgy is állandóan hazalát a HA... -
daninet
veterán
Szia!
Ugyan ilyen termosztátot okosítottam Odrif moderátor kolléga úrnak
ESP8266 van benne és MQTT-n integrálható HA-ba.Az esp chip flashelése kicsit trükkös mert nincs usb rajta, rá kell forrasztgatni a vezetékeket és programozót használni.
De onnantól teljesen HA alól irányítható / automatizálható.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
csubuka
addikt
válasz vampire17 #48147 üzenetére
Köszönöm, értem.
Akkor jobb zigbee irányba elmennem. Mert bár az tuti nem flashelhető házilag másra, de legalább lokálisan integrálható gyárilag?
#48156 daninet:
Óha, nagyon köszönöm, ez királyul hangzik Megnézem a részleteket.Akkor mégsem veszett fejsze.
#48151 Degeczi:
Köszönöm neked is kiváló hír ez akkor
Nagyon varázslat a topik Profik vagytok.
Én azt hittem, hogy ez ilyen full random, de eszerint egész ajánlható termosztát.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz BlackJack21 #48158 üzenetére
Köszönöm! Utánaolvasok.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
csubuka
addikt
válasz daninet #48159 üzenetére
Viszont ezzel az okosított firmware-el központilag lehetne kapcsolni a fűtés-hűtés üzemmódot talán nem egyzserre az összes termosztáton? Akár letiltva a felhasználónak, hogy átkapcsolja...
Akkor alapvetően talán nem elvetemült ötlet egyedül a termosztátot okosra tervezni és a zónavezérlő meg a termosztát kapcsolata a hőszivattyúval marad "buta" (hagyományos vagy potenciálmentes relé vagy kapcsolt 230V)...
Ahogy beszéltem a Panasoniccal nem tűnik lehetetlennek, hogy az AC motoros fan-coiljukhoz ezt kössem majd, a Beca fan-coilos verzióját:
Az egyik amúgy szelepkapcsolásra kitalált kapcsolt 230V-os kimenetet, ami a fűtésé lenne majd a fűtés zónavezérlőbe kötném be.
A fan-coil meg megkapná a 3 külön ventiálláshoz való kapcsolójelét a termosztátból hűtésnél. Persze fűtésnél kicsit funkciótlanul folytatná a venti kapcsolást, persze a fan-coil le lenne állítva és semmi eredményre nem vezetne ez...
-
csubuka
addikt
válasz daninet #48163 üzenetére
Hmm, mondjuk valójában lehet az okosfancoillal is olyan csinálni, hogy fixen mediumra belőni a fanját Az eléggé egyszerűvé tenné az életet temrosztát választás terén is.
De lehet jobb akkor már olyan termosztátot nézni ami kezeli ezt. Mondjuk olyan is kéne, amin nem manuálisan kell kapcsolgatni a fan-t, hanem ő maga ahogy közeledünk a hőmérséklethez kapcsolja.
Ami zavar ebben a termosztátban az az 1 fokos hiszterézis. Ez azért nem feltétlenül tökéletes...
Mondjuk olyan nem lezs ami mindennek megfelel
-
Degeczi
nagyúr
válasz csubuka #48162 üzenetére
Mégegyszer, amit korábban már írtam: az ESP ezen a termosztáton csak a felhővel való kommunikációt végzi, nem a működtetést! Ez fw csere után sem változik, csak már saját MQTT-n keresztül tudod elérni azt, amit így megoszt magáról, amit enged változtatni. Mindent vezérlést a termosztát hardver egy házilag nem hozzáférhető, nem átprogramozható "fekete doboz" része végzi. Alapban még arról sem kap infót az ESP, h a relé bekapcsolt állapotban van-e vagy sem, ehhez is vagy egy átkötést kell végezni a panelon, ill. a későbbi fw-ek már saccolják ezt bizonyos szempontok alapján, de a belső vezérlőhardver nem ad ki infót róla.
-
csubuka
addikt
válasz Degeczi #48165 üzenetére
Köszi, értem, azon a részen elsőre kicsit átugrottam, nem realizálódott mindez.
Tehát gyakorlatilag nem kétirányú a kommunikáció és míg a Home Assistant FW átírás után tudná utasítgatni, arról nem igazán értesülne, hogy valaki a termosztát fizikai gombjaival mi másra utasította az eszközt gyakorlatilag... ezt így kb jól értem?
Így azért ennek a "smart"-sága elég korlátozott.
-
daninet
veterán
válasz csubuka #48166 üzenetére
Ha felnyomkodod manuálisan a hőmérsékletet azt szintén elküldi egy "aktuális célhőmérséklet" paraméterben HA-nak.
Ezt gondolom tudod, de leírom, a termosztát az nem több mint egy hőmérő meg pár relé. A jobbakon kiírja a célhőmérsékletet meg hiszterézis alapján a várható fűtés idejét, de kb ennyi.
A szoftver mögötte az ami "húde szuperré" tesz mindent, jelen esetben ez azt jelenti, hogy mivel minden paramétert kiolvashatsz belőle te 58 féle automatizációt tudsz HA-ban létrehozni hozzá, akár 15 másik hőmérő átlaghőmérséklete alapján, és indíthatod vagy leállíthatod a fűtésed/hűtésed.
Maga az eszköz az egy kapcsoló, nem több.Ha nagyon akarnád akkor egy darab hőmérővel és egy relé modullal esphome-al ki lehetne a teljes cókmókot váltani, persze akkor nem lenne a falon semmi, csak telefonról menne.
ESPhome-nak van egyébként termosztát modulja pont ehhez.
Most eléggé be vagyok indulva az open source fali tekerős gombra, ebből lehetne nest termosztáthoz hasonló cuccot csinálni otthon kicsi pénzből.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
koala69
tag
Sziasztok! Talalkozott mar vki azzal a jelenseggel, hogy Z2MQTT alatt az eszkoz latszik, es pl kapcsolhato, de a HA-ban inaktiv? Aramszunet utan egyszeruen a HA-ban elerhetetlen, de a Z2MQTT latja, es mukodik.
Mit lehetne tenni a hiba elharitasara? Koszonom!
-
Petikeje
tag
Hi,
jé, pont ilyennel próbálkoztam én is, csak lebasztak itten, hogy ha nem tudok forrasztani, minek kezdek bele.
Amiket eddig osszegyujtottem: nagyon régi tuya fw esetén lehet ota frissíteni, nem kell szétszedni (tuya-convert).
Újabb tuya fw esetén vagy szétszeded és forrasztasz, vagy nyomtatsz kis pogo-adaptert (plusz szétszeded). Itt van leírva minden, ahogy a többiek is irták: https://github.com/fashberg/WThermostatBeca/tree/master
És használod ha-val mqtt-n keresztül, én a leírást úgy értelmeztem, hogy nem kell felhő a teljes funkciójú műkodéshez.
Vagy van local-tuya integráció: https://github.com/rospogrigio/localtuya
Nem kell hozzá szétszedni, csak a tuya alkalmazásból kell vmi azonosítója az eszköznek.
Vannak állitolag viszonylag friss eszközök, amibe már nem esp chip van, erre nem megy fel a fenti custom fw, erre a megoldás a tuya cloudcutter: https://github.com/tuya-cloudcutter/tuya-cloudcutter
Nekem forrasztotta ("inkább ragasztotta") egy ismerősöm, nem jött össze a frissítés... ☹️.
Végül vettem egy nspanelt, és feltettem rá ezt az esphome fw-t: https://github.com/Blackymas/NSPanel_HA_Blueprint
(+ scheduler-card hacs-ról). Már csak le kell cserélni a régi termosztátot az nspanelre.
A régi termosztátom meg egy beok, ezzel a custom integrációval megy, de kell hozzá felhő (pl a programozás hoz): https://github.com/algirdasc/hass-floureon -
Samus
addikt
Valószínűleg nagyon bagatell kérdésem lesz, de biztosra akarok menni. Van jelenleg 4 Xiaomi hőmérőm (a kis négyzet alakú), vennék hozzá még négyet. Elég nekem ezekhez egy Xiaomi BT/Zigbee Gateway (azt hiszem ez a 3as változat), hogy Mi Home alatt mindet lássam? Egyelőre csak a lakást szeretném monitorozni helyiségenként. Tudom, hogy a BT hatótávja némileg korlátoz, de a Gatewayt el tudom helyezni úgy, hogy nagyjából mindenhol jó lehet a "lefedettség".
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
fap333
aktív tag
válasz csubuka #48164 üzenetére
Nekem ugyanilyen termosztátjaim vannak, csak zigbee változatok. A deadzone-t én le tudtam állítani 0°C-ra, így, ha mondjuk 22-re van beállítva, akkor 21,5-nél bekapcsol, 22-nél ki. Részemről így teljesen élhető a dolog.
10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
csubuka
addikt
válasz daninet #48167 üzenetére
Köszönöm szépen a további magyarázatot!
De akkor Degeczi leírása szerint végülis az, hogy épp fűt-e a termosztát vagy sem, annak visszajelzése kis további hardveres kendácsolást igényel.
Meg akkor a központi fűtés-hűtés mód öszses termosztátra ráerőltetése sem fog menni... no mondjuk az nem baj, mert úgyis akarok egy manuális átkapcsolót a hűtési és fűtési zónavezérlők között, így aztán nyugodtan próbálhat majd hűtési jelet kiadni az egyik termosztát fűtési időszakban, semmi sem fog történni.
De végülis ebben az árkategóriában el kell fogadni limitációkat azt megértem.
#48170 Petikeje:
Köszönöm szépen neked is a választ!Az NSPanel tök király lenne amúgy, csak a fan coil venti fokozataival nehéz lenne összehozni. Persze ha elengedem a venti fokozatokat és mindet minimumra vagy közepesre veszem, akkor okés, de ez kicsit gány volna és lehet megbánja az ember valami extrém meleg napon.
-
csubuka
addikt
válasz fap333 #48173 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Végülis a zigbee-nek nem látom hátrányát. Főleg, hogyha amúgy is valamennyire limitált a wi-fis verzió is és a flashelés főképp "csak" a lokális integrációt adja meg (kivéve ha olyan verziót kapok ami nem ESP alapú). Úgyis lesz egy rakat zigbee cucc a házban, lesz hub, jobb is ha nem a wi-fit "pörgeti" a termosztát.
A wi-fi nálam azért van előnyben, ha éppen tényleg abszolút átveheti az ember az uralmat rajta, pl ESP32-es Sonoff kütyük.
Ha extrát nem ad a flashelés, csak annyit, hogy lokálisan integrálható lesz egy wi-fis kütyü, akkor már a zigbee lehet jobb, ott nem kell flashelni a lokális integrációhoz.
-
szabi777
tag
Sziasztok,
Ha Xiaomi Temperature Sensor 2-t szeretnék HA alá betenni.
Szükségem van Xiaomi Smart Home Hub 2-re ami gateway-ként üzemel és azt teszem be HA alá vagy tud a HA direkben beszélni ezekkel a bluetooth szenzorokkal ? -
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani olyan kaputelefont (házba), ami RFID-s és telefonról is lehet vezérelni? Mivel az IOS/Android appokkal általában baj van ezeknél az eszközöknél, ezért sok esetében kvázi használhatatlan ez a funkció, nekem viszont fontos, hogy, ha pl. jön a futár, akkor csengetéskor azonnal lássam a kameraképen és be is tudjam engedni, akkor is, ha nem vagyok otthon.
Ezt néztem ki, de 0 értékelés van róla, azt sem írja, hogy IP védelemmel el van-e látva a kültéri egység, bár elég gáz lenne, ha nem.... -
4D4M
aktív tag
Gondoltam teszek egy próbát ezzel a pár dollárért minimum 3 kütyü aliról dologgal. ZigBee-s teljesítménymérős dugalj volt az egyik, nyilván WiFi-set küldtek. A pénzt ugyan visszafizette, de ha már itt volt a kezemben, megnézem hogy megyen' ez a LocalTuYa folyamat.
Hát finoman szólva sem aratott zajos sikert nálam. Nem ismert fel egy entitását se, aztán még egy kicsit szórakoztam a DIP-ek kikeresésével az iot.tuya developer bugyraiban majd manuálisan hozzáadogatni, aztán végülis eldöntöttem, hogy ezzel én az életben többet nem akarok semmit csinálni.
Ha kell valakinek, aki gyakorlottabb ebben, ingyen odaadom.
Ez volt az, amit rendeltem, nem tudom pontosan mi az ami helyette jött, de amúgy 20A.#48177 Palesztin994:
Úgy rémlik ez volt a legutóbbi ilyen témájú keresésem eredménye.[ Szerkesztve ]
-
Kroni1
veterán
A xiaomi desk lamp 1s és bedside lamp 2 eszközöket fel lehet valahogy venni HA alá..? Nekem egyenlőre nem sikerült, probálkoztam a xiaomi philips, yeelink, stb integrációk alól..
-
ViZion
félisten
jah, elég szopóág, de csak egyszer kell kikeresni az adatokat - szerencsére.
Amikor a YT tutorialt néztem, nekem már frissebb volt a böngészőm, nem is ott találtam meg, ahol mutogatta. Valamit kezdhetnének ezzel Tuyáék, nem hiszem, h akkora kunszt lenne, ha Shellynél két kattintás és egy gombnyomás az integráció...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
4D4M
aktív tag
válasz ViZion #48183 üzenetére
Ha jól értem, akkor ez a localtuya téma is maximum kína szemethunyásával megy, vagy maximum mert nem tudják kiiktatni. Egyébként ők mindig abban lesznek érdekeltek, hogy a kínai szerver kapcsolgassa a budiban a lámpát.
de csak egyszer kell kikeresni
~
Akkor én teljesítettem a kvótámat / emberöltő (:[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
Engem érdekel. Én is kaptam egy okosrelét Zigbee helyett WiFi-vel. BK7231T-volt benne ESP helyett. Ez most az új módi. Ezzel átflaseltem. Így tudom MQTT-n keresztül vezérelni. Ha a te cuccod benne van a kipróbált eszközök között akkor életre tudod lehelni.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
fecus
őstag
Jó lenne! Ennek utánanézek.
És tényleg!Egyszerre
[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Petikeje
tag
válasz csubuka #48174 üzenetére
Nspanel fwben, amit linkeltem, van lehetőség a termosztaton kívül gombokat kirakni a képernyőre, ami mögött lehet akár szkript vegrehajtása is. Nem tom milyen fan coilod van, de lehet tudna működni. Plusz van feature request lehetőség, hátha elkezdenek foglalkozni a kereseddel. (Vagy ha érzed a késztetést, lehet fejleszteni...)
-
OberMotz
aktív tag
Sziasztok, nem találtam erre vonatkozó infót: nem tudja valaki véletlenül hogy a Lidl SAPZ 1 A1 okoskonnektor Zigbee routerként is funkcionál vajon? Ilyen célból vettem pár darabot elég olcsón mert az volt a tudatalattimban hogy az összes hálózatról / nem elemmel működő Zigbee eszköz router is egyben, de most valahol azt olvastam hogy ez nem feltétlenül igaz.
-
4D4M
aktív tag
1.5 mm²-es vezetékkel meg 13A, de hogy jön ez most ide?
Ha kínai hulladékról van szó, és ha 2A-ral akarom terhelni, akkor 20A-esnek mondottat veszek.#48190 Petikeje:
Nem tudom, hogy milyen néven fut és mikor lehet érvényesíteni, csak feldobja és lehet választani egy bizonyos termékkörből.[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
A kínai eszközöké meg 10A, akármi is van ráírva.
-
Gabesz87
veterán
Próbaképpen az egyik Xiaomi-s Temp & Humidity 2 szenzoromat átflashaltem Zigbee-ssé. Tök szuper, működik. Hozzá is adtam a Dashboard-on a kijelzett hőmérséklet és páratartalom értékekhez. Entities card-ot használok, custom:multiple-entity-row típussal. Így egymás mellett látom a két értéket. Na most a Zigbee-ssel annyi van, hogy az értékeket 2 tizedesjeggyel mutatja, míg az összes többi (ami a Xiaomi gateway-re csatlakozik) csak egész számmal. Van erre valami parancs, amit az editorban hozzá tudok adni, hogy hogyan, milyen pontosan jelenjenek meg az értékek?
-
Degeczi
nagyúr
válasz Gabesz87 #48196 üzenetére
Nem használom azt a kiegészítőt, de a leírása szerint pont erre lehet jó a precisionX formázási opciója (ha már az entitás HA beállításaiban próbáltad a pontosságot átállítani, és arra esetleg nem hallgatna - de mivel nem írtad, még az is lehet, h figyelembe veszi azt is)
-
Gabesz87
veterán
válasz Gabesz87 #48199 üzenetére
Hm, érdekes. Átállítottam egy tizedes pontosságra, újra is indítottam a HA-t, de a kártyán még mindig 2 tizedes pontossággal jelenik meg
A Formatting-ot hogy kéne hozzáadnom? Mert ha beírom, hogy format: precision<1> (így kell?) akkor a legutóbb hozzáadott sor (ami 2 tizedessel jelenik meg) kompletten eltűnik.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest