- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zso79
őstag
válasz enginev3.0 #48501 üzenetére
Végülis jogos Az lenne a kérdésem, hogy milyen biztonságos módszerrel lehetne használni távolról is a telefonos appot? Jelenleg openvpn server fut Asus routeren, oda belépek és működik az app lokális címen. Viszont ezt kicsit nyűgös használni, hogy minden alkalommal még vpn -ezzek is, illetve pl. a céges wifi -n pont nincs engedélyezve saját vpn használat, még mobilnetre is váltanom kell. Persze fő a biztonság, szóval ha nincs ennél egyszerűbb megbízható módszer, akkor marad ez...
-
Czmorek
aktív tag
A vezetékek adottak. Pár éve lett áthúzva minden, túlméretezett vezetékekkel.
25A bizti van a villanyóránál.
A rendszer most is működik csak arra gondoltam, hogy a szobákat külön le lehetne választani, konyhai sütőt, stb...
A padlás mostanában lesz elkezdve beépítve, úgy nem lesz gond a hő-pára dologgal.
Hobbi helység lesz, nem lesz túl cicomázva, de ezt a cuccost a belső térbe helyezném el.
Mivel most majd ott szét kell kapnom a vezetékhálózatot a villanyóra felől a padláson, hogy minden szépen és hozzáfőhetően legyen majd elhelyezve ezért gondoltam egy smart megoldásra is egyben.
Most fixen mennek a vezetékek szerelő dobozokból a helyükre, illetve van fönt egy konnektor egy gerendára csavarozva, s abba vannak bedugva a klímák.
A tetőtérben a lakrész világítását is smart eszközzel oldanám meg, így nem kell villanykapcsoló kiépítésével bajlódnom. -
ViZion
félisten
Böngészőből a 80-as portot nyitod, a HA nem ott van. De azért nem egy életbiztosítás.
Tailscale-t nézzétek meg szerintem a távoli eléréshez.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz Czmorek #48503 üzenetére
A szobákkal nincs gond, ott a porszívó a legnagyobb fogyasztó (általában). Ezek Amperban sem jelentősek, még TV-vel, konzollal együtt sem.
De sütőt azt illik közvetlenül a megszakító szekrényből bekötni, azzal ne variálj. Ahogy a konyhai konnektorokkal sem, mert ott lehet fritőz, kenyérsütő, pizzasütő kemence, vagy akármi...
Klímát meg azért nem kötném rá -kivéve, ha a fogy. mérés a cél-, mert az inverteresek nem lájkolják, ha megvonod az áramot. Kibírja párszor, lehet százszor vagy mittomén. De ha tönkremegy, az vasárnap délben lesz nyár közepén...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
amargo
addikt
Sziasztok,
Aki használ appDaemon-t HA alatt és szokta is frissíteni, akkor a 0.15-ös verzióval vigyázzon: [link]
Már javítva lett, de érdemes lehet várni még egy kicsit.ui: ma voltak gáz órát olvasni (pedig fényképes diktálás volt) és mivel feleségem pont kint volt be is engedte a fazont aki fényképezett miközben rajta volt az órán az impulzus olvasó, kiderül mi lesz majd. Amúgy egy szót nem szólt miatta.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
4D4M
aktív tag
válasz Czmorek #48503 üzenetére
25A bizti van a villanyóránál
~
Ez vajon azért számít, mert ez az egyetlen biztosíték?A túlméretezés 2.5 mm²-es vezetékeket jelent? A sütő esetében is? (: Bocsánat, ha provokatív vagyok, csak a leírás alapján kicsit nem szabványos szerelésnek tűnik.
A smart eszközök jelenléte általában nem spórolja meg a kapcsolók beépítését, de persze többféle megközelítése van a dolognak.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
LLKobe
veterán
Igen. Ahogy ha valaki tudja a gmail címed, ahogy felmegy a gmail.com-ra, az email fiókod nyitóoldalán találja magát, és ugyanúgy csak egy jelszóra van szüksége.
[ Szerkesztve ]
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
LLKobe
veterán
válasz Speederer #48512 üzenetére
Aki paranoiás, ne is kezdjen okosotthonos dolgokba ezzel a sok kínai cuccal
De facebook fiókja se legyen.
Persze a biztonság az első, de egy bizonyos szint fölé nem tudsz menni.Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
Cyberbeni
addikt
válasz LLKobe #48513 üzenetére
Mindegy, hogy kínai e vagy nem. Ahogy a MyQ és előtte több másik amerikai esetből láttuk már, bármi ami az internetre tud csatlakozni, az nem megbízható. Tehát az a minimum, hogy valami szeparált hálózaton (pl Zigbee vagy ZWave) legyenek a cuccok.
Ezért nem értem, hogy miért veri mindenki a nyálát a Thread-re, a mesh hálózat kb 1:1 mint az eddigiek, csak az a vége, hogy IP-t kap az eszköz és ki tud menni a netre.
-
Degeczi
nagyúr
válasz amargo #48508 üzenetére
Javítva, de dühítő a figyelmeztetés nélküli változtatás, ami ráadásul elég kényelmetlen is, mert kimozgatja az Appdaemon mappát a /homeassistant alól, ahol pedig a logikus, praktikus helye volt
Visszaírtam egy
app_dir: /homeassistant/appdaemon/apps/
beállítással, h legalább az app scriptek ott maradjanak, de ez eszetlenség így, egy diktatórikus döntés miatt[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Degeczi #48515 üzenetére
Nálam az összes custom card eltűnt. Jó, mert a 90% mushroom card volt...
Hátha holnap rendberakják, mára elengedem...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
v.attis
őstag
Megakadtam.
Kondis kazán, Shelly 1 relé kapcsolja, 3 db Xiaomi hőmérő átlagolást készítettem segéd entitással, generic thermostat teszi teljessé a rendszert. Vannak preset módok is beállítva, ezeket Scheduler Card-al kapcsolgatom éjszakai és nappali hőmérsékletekre.
Ami még hiányzik, az a nyitásérzékelő szerinti lekapcsolás, letiltás, tehát ha kinyitom az ablakot, akkor tiltsa le a fűtést, ha bezárom engedélyezze újra a korábbi beállítás szerint.
Ami a gondom, hogy nincs mit megadnom művelet végrehajtása részben, mivel a generic thermostat-nak nincs saját entitása, a shelly relét meg hiába kapcsoltatom vele gondolom, mert ha csökken a hőmérséklet, a gt vissza kapcsolná.
Better thermostattal ez elvileg megoldható, de ha nem muszály, nem használok újabb beépülőt egy olyan dologra, ami 80%-ban már kész és tökéletesen működik is.
Nézegettem a szolgáltatás meghívása opciót is, de nem találtam számomra megfelelő lehetőséget.
Szóval, hogyan készítsek hozzá automatizmust?Szerkesztve: helyesbítek! Ilyen entitásom van: [kép]
A klíma integráció ne tévesszen meg senkit, nem klíma![ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz Degeczi #48515 üzenetére
Ez az app_dir jó ötlet, még időm nem volt utána olvasni, mi miért történt, de az biztos, hogy sokakat kellemetlenül érint, főleg, ha a véletlenül ahogy 4D4M is említi, több bővítmény készítő is küzd vele..
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
daninet
veterán
Parancsolj, itt az enyém, lépj be.
mivel cloudflare-en keresztül megy eleve védett ddos ellen illetve captchát dob a botoknak. Van rajta 2FA, illetve erős jelszó. Teljesen nyugodtan alszom tőle.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
4D4M
aktív tag
válasz v.attis #48518 üzenetére
Csak simán átbillenti egy automatizáció a preset módot valamibe, amit kitaláltál, majd akár pollolva vissza, ha megszűnt a feltétel. Vagy egy idő után üzenet a usernek, hogy
Bekapcsolhatom a fűtést? Nyitva az ablak és fázom – hülye emberek -.-
-
Degeczi
nagyúr
válasz amargo #48519 üzenetére
Többrétű a dolog.
Egyrészt általánosságban változott, h /config helyett már /homeassistant a beállítások, automatizálások útvonala, ez okozta a gondot a legtöbb esetben ha még a régi helyre hivatkozik vmi (Node-red, kiegészítők)Itt viszont ezen felül az Appdaemon addonon is változtatott Frenck, h ne a /homeassistant/appdaemon, hanem /addon_configs/a0d7b954_appdaemon alatt tároljon mindent. Ehhez az Appdaemon 0.15.x telepítés során átmozgatta a file-okat az új helyükre - azt viszont elfelejtette, h az ebben lévő appdeamon.yaml fileban is lehet még régi /config útvonalra hivatkozás: nálam, és sokan másoknál is szerepelt benne a secrets elérése a régi, /config/secrets.yaml formában, ami így persze kritikus hibát okozott, nem indult el az Appdeamon.
Mit tesz az ember ilyenkor először: megnyitja a kedvenc VSCode addont, megy az appdaemon mappába - de az (az előbbi átmozgatás miatt) töküres!
Appdaemon addon backupot is hiába töltenél vissza, hiszen az csak az addon dockerének dolgait tartalmazza, a configja a homeassistant backupban van (nyilván ezért is akarta onnan kimozgatni Frenck, ezt még értem), amit visszaállítva vesztenél napi adatokat, tehát a jobb megoldás (miután utánajártál a fórumokon, mi is történt...):
- a VSCode-ot átállítani az /addon_configs/a0d7b954_appdaemon munkamappára, átírni ott az appdaemon.yaml-ben a már érvénytelen /config/secrets.yaml hivatkozást /homeassitant/secrets.yaml-re (és akkor már persze az esetleges logs beállításokat is)
- beleírni az említett app_dir: /homeassistant/appdaemon/apps/ sort is, h ne kelljen a VSCode átállítgatásával bohóckodni amikor Appdeamon scripten dolgozik az ember
- vagy be-ssh-zva, vagy vmilyen ssh-t is ismerő filekezelő segédlettel (nálam pl Filezilla nagyon bevált) visszamásolni az /addon_configs/a0d7b954_appdaemon/apps alól a /homeassistant/appdaemon/apps alá az alkalmazás scripteket
- mehet vissza a VSCode munkamappa a /homeassistant-ra (míg nem kell az appdamon.yaml-en változtatni, de az szerencsére nagyon ritka)és végre nagyjából ott vagyunk ahol az egész nyűg előtt. De hogy ez mire volt jó így... (mert mivel nagyon nem praktikus a máshol tárolt alkalmazásmappa, a visszaírással kilőttük azt a szempontot, h ne a homeassistant backup tárolja azokat)
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz LLKobe #48521 üzenetére
Én úgy állítottam be a cloudflaret, hogy:
1. Kizárólag magyar IP-ről enged csatlakozni, DE:
2. google,valamintvagy github oauth autentikáció szükséges a tunnel megnyitásához, azaz először github vagy google fiókkal kell bejelentkezni (azok közül is csak a fehérlistán szereplő fiókok bejelentkezését fogadja el, más fiókkal történő bejelentkezés esetén tiltja a kapcsolódást) és csak a sikeres autentikáció után nyitja meg az oldalt, ahol jöhet a további autentikáció (esetemben két tunnel van, egyik proxmox, másik a HA), ahol meg kell adni a proxmox, ill. HA bejelentkezési adatokat. Természetesen mindenütt 2fa is be van kapcsolva.[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz Degeczi #48523 üzenetére
Igen valamelyik leírásban olvastam ezt az átmozgatást, de nálam is mint nálad is Frenck kihagyott a számításból pár dolgot így volt egy tök üres mappám egy elpusztult tool, ami képtelen volt elindulni, mert a másik helyről hiányoztak dolgok. Nem néztem végig mi hiányzott, csak folyton elpusztult induláskor, köszönöm a kifejtést még hasznos lesz a következő etaphoz .
Nálam ez volt a menet este (csak utána találtam rá az github-os issue-ra.. nem volt időm keresgélni, már fürdetési idő volt ): Én sima gdrive-os backup-ból leszedtem egy megfelelőt full backup-ot saját gépre, appdaemon verziója vissza 0.14-re fájlokat (appdaemon-os) visszamásoltam a backupból és újraindít, most minden szépen fut, de szerintem még várok, amíg biztos elcsendesedik minden.Én a Advanced SSH & Web Terminal használom, mert ezzel képes vagyok root-al belépni.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz amargo #48526 üzenetére
Az alább írtak Frencket ismerve aligha fognak megváltozni, egyszer át kell állítani az új helyen lévő appdaemon.yaml-ben amit kell, visszamásolni az appokat, és akkor legalább azok meg a logok maradnak a szokott, praktikus helyen.
Persze, a terminált én is használom, de a Filezilla nagyon kényelmes filemásolásokhoz, akár mint most is, akár normál esetben ha pl. vmi hangeffekt file-t töltök föl a saját gépről, vagy mondjuk backupot le a HA-ról, h kibontsak a tar-ból vmit. Vagy csak nézelődni a mappastruktúrában. Parancssorból nem túl kényelmes egyik sem.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Degeczi #48527 üzenetére
akárhányszor ez az ürge válaszol valami bugreportomra garantálható, hogy le fog rázni és semmit nem fog csinálni Egyszer fél napot rászántam, hogy valamit leírjak a dokumentációba, komment nélkül törölte. 100% hogy soha többet nem próbálok segíteni nekik.
Hja, nem ő a kedvenc fejlesztőm a csapatban[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz daninet #48528 üzenetére
Abszolút egyetértek... Kétségtelenül nagy koponya, vannak jó megoldásai, ötletei is de ritka arrogáns f@sz tud lenni a kommunikációban, ami valóban keserű szájízt hagy.
Ilyen nagy változtatást pedig végképp nem lenne szabad diktatórikusan, egyeztetés vagy akár csak figyelmeztetés nélkül átvezetni. Mondjuk egy Nodered esetén nem gond, azt a GUI-ján keresztül használod, felőled bárhol lehetnek a file-jai, de az Appdaemon arról szól, h kézzel szerkesztesz Python scripteket egy fix helyen, tehát nem szabad azt csak úgy váratlanul áthelyezni, egy üres mappát hagyva a régi helyükön.
[ Szerkesztve ]
-
LLKobe
veterán
válasz BlackJack21 #48532 üzenetére
Amiket leírt mind opcionális. Már csak a cloudflare is nagyobb biztonságot ad mint bármelyik free megoldás.
Azt hogy effölé még milyen megoldásokat pakolsz, az már csak rajtad múlik.
Nekem nincs beállítva 2fa sem, cloudflare + ipban, sztem teljesen elég.Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
amargo
addikt
válasz Degeczi #48527 üzenetére
MobaXterm-et használok és SCP-n keresztül másolgatok windows esetén (nekem kényelmes), de tartós megoldásokra ott van az sshfs, akár windowsra is.
szerk:
A fileZilla is ugyan így tökéletes megoldás, csak nálam alap a MobaXterm ezért "felesleges" + egy alkalmazás.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
Ha már így belemásztatok...
Van valakinek javaslata arra, hogy hogyan lehetne hozzáadni az SSH szerverhez aPubkeyAcceptedAlgorithms +ssh-rsa
kulcsot?
Próbáltam a sima terminálonvim etc/ssh/sshd_config
parancs után beírni a fájlba, el is menti, de az újraindítás után már nincs ott. Gyanítom a HA felülírja valahonnan. De honnan?
Az addon szerver konfigjánál beírva:PubkeyAcceptedAlgorithms: +ssh-rsa
ugyanúgy nincs változás.szerk.: úgy tűnik elavultak a vágyaim.
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz BlackJack21 #48532 üzenetére
De bizony, egyszerű, mivel csak az első meghívásnál kell ezt eljátszani. Be lehet állítani, hogy az oauth meddig legyen érvényes. Nálam úgy van beállítva, hogy 12 óránként kérjen újra hitelesítést. Így ugyanarról az eszközről, hacsak nem változik az IP cím, ebben az időablakban már nem kell oauth az első sikeres hitelesítést követően, csak a tunnel végponti hitelesítése, azaz amit mögé raktam (proxmox vagy HA bejelentkezés)
Hogy mi a bonyolult azt persze mindenki maga dönti el, nekem ez egy kattintással jelent többet az első hitelesítéskor (jelszókezelő használatával), ugyanakkor biztonságosabbnak érzem, mert több szintű az azonosítás.
-
4D4M
aktív tag
Tudja valaki esetleg, hogy...vol2.
Mit lehet ezzel kezdeni? Vagy kell egyáltalán foglalkozni vele? Nem tudok rá jönni még a jelentőségére is – ha van.
(HA terminálban nyilván nem működik semmi ezek közül a parancsok közül – nincs npm telepítve nyilván, de a létezéséről se tudtam eddig)[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Alapjában véve a fejlesztők dolga lenne a csomagjuk függőségeit napra készen tartani (min verzió), de ez eléggé nehéz, a fix verzió sem jó, de lehet ezekre használni a ~ és ^ .
Számodra szerintem nem érdemes ezzel vacakolni, most a node-red nem tudok mekkora függőséggel dolgozik, továbbá Te milyen extra csomagokat pakoltál még esetleg bele.
Hidd el ez egy atom bomba.A nodered-es futó container-be ad ki az npm-et, a host-on felesleges.
-
BullZeye
veterán
Van olyan jelenlét érzékelő, ami képes behatárolni, hogy pontosan hol vannak személyek az adott szobában?
Van 2db 130cm-es íróasztal itthon ahol dolgozunk feleségemmel, de a gépek bekerültek egy másik helységbe, és nem tudom sok esetben, hogy megy e a gép és zabálja az áramot, vagy alvó üzemmódban van.
Windows pedig megbízhatatlan ebből a szempontból, sőt néha ő éleszti fel a gépeket, aztán utána nem engedi alvó állapotba őket.
Célom az lenne, hogy az egymás mellett lévő gépekre ráirányítanék egy szenzort, és ha pl feleségem nincs ott 20 perce, akkor küldje el alvó üzemmódba a gépét.
Nekem első genes presence senrorom van, ami on/off jelleggel mutatja, hogy van e valaki ott, de rémlik, hogy az újak már több embert is tudnak követni, csak nem tudom, hogy az Home Assistant kompatibilis e, vagy pl lehet e "zóna" alapján automatizálni.
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
LLKobe
veterán
válasz BullZeye #48542 üzenetére
Szerintem eléggé túlkomplikálod a dolgot. Ha a windows megbízhatatlan ebből a szempontból (bár szerintem annak is mennie kéne) akkor is biztos van valami módja hogy pl 20 perc inaktivitás esetén futtasson le a gép egy parancssori vagy powershell scriptet ami lealtatja a gépet.
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
La Magra
tag
Wiser termosztátot lehet valahonnan rendelni az angol Amazonon kívül? Ott napok óta out of stock, nekem viszont záros határidőn belül szükségem lesz egy termosztátra...
-
Petikeje
tag
Sziasztok,
Van tippetek arra hogy lehet megcsinálni azt az automatizálást, hogyha bekapcsol a klíma, és egy homérő hőmérséklete nem változik 5 percen belül, akkor kapcsolja ki a klímát.
Thx:
P! -
BullZeye
veterán
válasz LLKobe #48543 üzenetére
Windows szoftver nem érzékeli, hogy pl néz egy előadást monitoron és a Windows hajlamos bebuggolni és elfelejteni kikapcsolni, mert valamilyen szolgáltatás azt mondja ne kapcsolj ki, közben meg kéne neki (volt, hogy napokig ment a gép fölöslegesen)
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs