- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Amazon Kindle
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
Aktív témák
-
pacorro
aktív tag
válasz perempe #3894 üzenetére
Bonyolult a helyzet.
Van hozzá vázam, de annak rossz a zárja, megjavítani felesleges, olcsóbb új vázat venni... Adaptert majdnem vettem, de épp nem volt, amikor utánanéztem, és pár nappal később elköltöztem egy másik országba, így a cuccaim egy része (két manuális objektív, két váz, egy vaku, egy állvány stb.) meg otthon maradt. Idén nyáron biztos leszek otthon, akkor majd kipróbálom. Addig se porosodik, mert van hozzá egy eredeti több évtizedes bőrtokom."Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner
-
pacorro
aktív tag
Nagyon gyorsan szükséged van rá? És mindenképpen Canont akarsz?
Ha nem, akkor én még várnék picit, lesznek jobb áron is használtak. Én biztos nem adnék ki ennyi pénzt egy újért (pláne, mert ha megunod, akkor kb. a feléért tudod eladni használtan).
Vagy ha nem kell annyira a 300-as vége, akkor egész korrekt használt objektíveket kaphatsz már 80-90000 körül. (Tamron 70-210/2.8, Tokina 80-200/2.8, Sigma 70-210/2.8).
Ha az ár is sokat számít, akkor ki tudsz fogni Sigma 70-300-at olyan 25-30000 körül.
Szóval a kulcsszó: türelem."Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner
-
ThufirHawat
senior tag
Ebben az objektív nem gyűrűs USM van, hanem csak micro-USM. Ez alig-alig gyorsabb mint a hagyományos micromotor, és ugyanúgy nincs kézi rásegítésre lehetőség AF módban.
II. vs. III. Ugyan az az optika, csak a dizájn változott kissé.
Ha mindenképpen ilyet akarsz, én a használtat ajánlanám.Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
pacorro
aktív tag
válasz ThufirHawat #3904 üzenetére
Hm, ez kár, akkor az kiesett.
Minoltán megy."Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner
-
Hydra SR
addikt
Canon obinál mit jelent, hogy EF-S? Kitobihoz van írva, de nem mindegyikhez írják. Mindegyik ilyen csak néha nem írják oda?
(lehet elsietem de már nagyon vágyom egy dslr-re, úgy néz ki veszek egy 350D-t, ha már a 20D-ről lemaradtam)A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3907 üzenetére
A cropnak van valami előnye vagy hátránya a full frame-hez képest? Fényerőbe, DOF-ba, képzajba beleszól?
400D miben jobb a 350D-nél?
Teszt alapján nekem volt egy-két riasztó dolog, mintha tükörreflexes játékgépet csináltak volna a 350D-ből. Közvetlen nyomtatás Canon nyomtatókra (kurva hasznos egy dslr-nél, ha mát láttad egy gyufásdoboznyi LCD-n a képet akkor tutira érdemes nyomtatni), szemérzékelő a keresőnél (idiotensicher, mert a parasztja nem tud átváltani EVF-ről keresőre gombbal), leszedték a fönti LCD-t amin rögtön lehetett látni az alapvető beállításokat, meg ilyenek. Az első kettő nem zavarna önmagában, de rossz előjel. Nem profi gépre vallanak ezek a tulajdonságok, ezeket azok igénylik akiknek fogalmuk sincs a fotózásról, és gyanús, hogy úgy készült a gép, hogy inkább nekik kedvezzen.
30D-hez hiányzik még 200 rugó
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3910 üzenetére
Ha minden jól megy, olyan áron veszek 350D-t használtan, garisan, hogy mire összejön a pénz a 30D-re, el tudom még adni nagy veszteség nélkül a 350D-t. Addig meg próbálgatok rajta obikat, hogy milyet lesz érdemes venni, talán veszek is valamilyet hozzá, így a 30D-t már talán kapásból fogom tudni használni normális minőségében, nem kitobival. A 30D-nek meg szerintem most még gyorsabban csökken az ára, mint a használt 350D-nek szóval az idő nekem dolgozik. És nem utolsó sorban: ki akarom próbálni ezt a kategóriát is.
Úgy sajnálom azt a 20D-t, de sejtettem, hogy 130-ért csak a mesében adnak ilyet 3200 expóval, 10 hónaposan, 2 hónap hazai garival, kitobival. Nem is elvitték előlem hanem meggondolta magát a srác és nem adja el.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Flashy
veterán
válasz Hydra SR #3909 üzenetére
pont ugyanakkora és ugyanolyan masszív mint a 350D, az alapvető beállításokat mindig lehet látni a nagy lcd-n csak sokkal jobban, a szemérzékelő teljesen jó (minek gombot nyomkodni ha ugyanez automatán megy? még akkor se kell nyomkodni ha a nyakadba lógatod, mert arra is kikapcsol az lcd). de az igaz hogy a 400D azoknak készül akik nem profik, ez egy belépő szintű gép. na de ez másik topik, csak a tisztánlátás végett.
-
pacorro
aktív tag
válasz Hydra SR #3909 üzenetére
A cropnak van valami előnye vagy hátránya a full frame-hez képest? Fényerőbe, DOF-ba, képzajba beleszól?
Van. A fényerő nem változik, viszont két ugyanolyan tulajdonságokkal bíró, csak méretében különböző érzékelő közül a kisebbik lesz zajosabb. Ezen kívül minél kisebb a szenzor, annál nagyobb lesz a mélységélesség is (nekem pl. ez egyértelmű hátrány)."Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner
-
Hydra SR
addikt
válasz pacorro #3914 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt jól értem. Most akkor ez melyiknek kedvez? A cropos vagy a full frame lesz kevésbé zajos? És a fényereje meg a mélységélessége melyiknek lesz nagyobb?
A cropos nem azt jelenti, hogy ha leveszem a képpontszámot akkor nem szoftveresen interpolál másképp a képpontokból, hanem eleve a leképezési méret csökken le? Ettől szerintem a képzajnak nem kéne változnia, a másik kettőnek viszont igen. Vagy rosszul értelmezem a croppolást?A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Stitch
őstag
válasz Hydra SR #3915 üzenetére
Adott 10Mpixeles aps-c és full frame szenzor közül a full frame lesz kevésbé zajos, mivel kisebb a pixelsűrűség, aminek köszönhetően relatíve nagyobb pixeleket tudnak alkalmazni, amik több fényt nyelnek el, ezért kevésbé zajosak. A fényerőnek nincs köze a szenzor méretéhez, csakis az objektív tulajdonsága. A mélységélesség trükkös dolog, nekem is sikerült belekeverdem..szóval, azonos látószög (ekv. gyújtótáv) és rekesz mellett a kisebb szenzor esetében nagyobb lesz. A második bekezdésedet nem sikerült kibogoznom..
-
Hydra SR
addikt
-
Maki73
tag
Gyerekek,valaki küldjön már át nekem egy két képet e-mailben,ami Canon EF 75-300mm f4.0-5.6 III USM -obival készült.
Vagy valami oldalt ahol ezzel az obival készült képek vannak.
Sajnos én nemigazán találtam.
Igazándiból a két végletre lennék kíváncsi,75-ön és 300-on.
Persze a köztes tartományból ha van,az is jöhetne.
Előre is köszönöm.
Ui:Egyre jobban úgy néz ki,hogy ez lesz az,az objektív ami mellett fogok maradni.
Üdv!
-
Stitch
őstag
válasz Hydra SR #3919 üzenetére
Tényleg nem értem..mi lehetne kisebb, minek a szélét?! Pontosítsd légyszi. Annyi az egész, hogy van kisfilm (full frame, leica) meretű 24*36mm-es szenzor, ami drágább, mert nagyobb, meg a fizikailag kisebb meretű (ezért olcsóbb), aps-c-s (cropos) szenzorok, amik kb 15*22mm-es méretűek.
-
-
werttzui
addikt
válasz werttzui #3924 üzenetére
Mondjuk úgy,hogy a kis szenzoros gépnek kevesebb az érzékelő pont száma az aps-c nek kb ugyanannyi mint a fullframesnek csak kisebb érzékelőn oldották meg ezért jobb obi szükségeltetik hozzá,hogy kihozza a maximumot viszont így az obi is kisebb lehet elvben mint a fullframes-é kis érzékelőn nagyobb a mélységélesség viszont a zaj is.De már elég jó kis masinákat gyártanak d200 5d 1d ezeken már nehéz kiszúrni a külömbséget.
PENTAX
-
Szten Márs
nagyúr
Ha már ilyen téma merült fel, szerintetek a Olympus 4/3-as dSLR rendszereinek lehet gondjuk a kis mélységélességgel, elvégre mégsem egy APS-C méretű érzékelő... vagy azért elég nagy, hogy elegendően kis mélységélességet lehessen lőni vele?
-
zsiga667
addikt
válasz Szten Márs #3928 üzenetére
Nem sokkal kisebb a 4/3 érzékelő az APS-C-nél. Magasságra kb. ugyanakkora, csak ''le vannak vágva a szélei'' 4:3 képarányúra. És mivel lehet hozzá nagyon durva fényerejű üvegeket kapni ([link] 70-200/f2... ) ezért szerintem nincs velük gond ilyen szempontból.
-
Hydra SR
addikt
Tök másra gondoltam. Nem csoda, hogy Stich-el nem értettük egymást. Azzal kevertem, amikor a gépen lejjebb veszed a képméretet (megapixel számot) és némelyik gép ezt úgy csinálja, hogy szoftverből leméretezi, másik gépek meg úgy, hogy levágják a kép szélét, tulajdonképpen ez ugyan az mint a digitális zoom. Akkor gondolom ilyet csak a kompaktok csinálnak.
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
ThufirHawat
senior tag
válasz werttzui #3927 üzenetére
''kis érzékelőn nagyobb a mélységélesség viszont a zaj is.''
Azonos rekesz mellett igen. De egy fullframe vázon tovább lehet rekeszelni, mielőtt a fényszóródás miatt elkezd belágyulni a kép. Az ökölszabály:
Legszűkebb rekesz = Szenzor átló mm-ben / 2Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
ThufirHawat
senior tag
válasz zsiga667 #3929 üzenetére
'' És mivel lehet hozzá nagyon durva fényerejű üvegeket kapni ([link] 70-200/f2... ) ezért szerintem nincs velük gond ilyen szempontból.''
Botrányosan drágán. Egy Oly 150/2-as áráért kapsz egy Canon 135/2L-t meg egy 200/2.8L-t, meg egy 400D-t.
És ez ''csak'' egy 300/4-es optikával lesz egyenértékű... Ami pedig (ha van fullframe vázad) kijön 350E-ből a Canonnál, IS-el. Szóval...
A kis szenzor egyetlen előnye (lenne), hogy sokkal kevesebb fényben is tudják azt mint a nagyok. A fent példában pl. egy 5D-nek 300/4 optikával négyszer annyi fény kell, mint egy 4/3-os váznak a 150/2-vel. A képek azonosak lesznek minden értelemben (most a felbontást, optika minőségét hagyjuk).
A baj csak az, hogy senki nem gyárt kisszenzoros gépre brutál fényerejű optikákat. Azt, hogy szerintem miért nem fejlesztenek komolyabb cuccokat APS-C-re már írtam...Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
hali01
őstag
válasz ThufirHawat #3934 üzenetére
Elolvastam az írásod és éppen bele akartam kötni.De elolvastam mégegyszer és akkor vettem észre az ''aprobetüs ''részt: (most a felbontást, optika minőségét hagyjuk.
Így csak folytatom.
Ha van két optika.Egy 300 és egy 150mm-es és mindkettő azonos minőségű és a 300as egy ff gépen,míg a 150es egy x2 croppos gépen van és a két gép minősége is legyen ugyan az.Akkor sem kapnám azt a minőséget a croppos 150-essel mint a ff-es 300-assal mert attól,h croppos a gép nem fog megnőni a gyujtótávolsága hanem csak kisebb képet rajzol.
Vagyis ha ugyanazt a minőséget szeretnénk a croppos géppel akkor arra is 300as objektívet kell tenni és akkor kapjuk ugyan azt a távolságot a keresőben csak fele akkora képpel.Vagyis lemarad a széle de a felbontás és a minőség ugyan az lessz mint a ff-es társánál.
Remélem érthető amit mondani akartam mert én értem csak esetleg kicsit kusza a gondolatmenetem
Tehát ha valami messze van akkor ahoz 300mm kell és nem elég a 150xCrop. -
zsiga667
addikt
válasz ThufirHawat #3934 üzenetére
''És ez ''csak'' egy 300/4-es optikával lesz egyenértékű... ''
Mármint arra gondolsz hogy egy 300/2-es üveggel lesz egyenértékű, ugye?
Én legalábbis nem vettem észre hogy az 1,6x cropos vázra rakott objektívemnél az f4-es telém hirtelen f4*1,6-os lett volna. -
nagyúr
Hát azért ez nem teljesen így van, mert van azért látószög is a világon. Vagy akkor mi van pl. a kompakt Pana FZ30-as 420 mm-jével. Mert az is csak átszámítva 420, valójában csak 88, oszt mégis nagyon közel van, amit 420-on lefényképez
Vagy megfordítva. Mi történik, ha egy nagyformátumú obit nézünk?
A 36 mm-es filmkocka nem egy természeti törvény, csak épp véletlen akkorára csinálták...Aki él és nem boldog, az téved!
-
Flashy
veterán
lehet hogy értem a cropos kisebb képet rak, de kisebb érzékelőre, a képen látható dolog ugyanakkora lesz (vagyis a 2x150 az mégiscsak 300), de az ugyanolyan képminőséghez a cropos obijának jobb minőségűnek kell lennie, az érzékelőjének meg feleannyira zajosnak. ha ezt akartad mondani, akkor igazad van
-
Szten Márs
nagyúr
Ugyanakkora részletgazdaság és minőség mellett kell szvsz ezt a kiegészítő mondatot érteni...
Tehát azt akarja mondani, hogy 150mm 2x-ös croppal ugyanazt a képet rajzolja mint 300 mm ff-ben, csak épp nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget és részletgazdagságot kapod.
[Szerkesztve] -
nagyúr
válasz Szten Márs #3941 üzenetére
Hát igen. De ez csak egy bizonyos obi esetén igaz, mert lehet, hogy 4:3-ra tervezett 150 f2 jobb minőséget ad, mint egy filmre készült ótvar zoom 300-on
Aki él és nem boldog, az téved!
-
ThufirHawat
senior tag
''Tehát ha valami messze van akkor ahoz 300mm kell és nem elég a 150xCrop.''
A kettőnek pont ugyanakkora a látószöge, ugyanakkora mélységélességet ad... Nem értelek... Ha minkettő optika feloldóképessége meghaladja az alattuk lévő szenzor pixelméretének dupláját (az RGB szűrő miatt), akkor az optikai hibákat leszámítva azonos képet adnak (csak a 4/3-hoz kevesebb fény kell).
De szerintem tök feleslegesen vitázunk evidens dolgokról. Pont a témába vág, tessék elolvasni: [link]Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
hali01
őstag
válasz ThufirHawat #3944 üzenetére
én értem amit mondasz,csak te nem érted amit én mondok
Egyébként meg nem olvasom el mert nem tudok angolul. -
zsiga667
addikt
válasz ThufirHawat #3943 üzenetére
Ja hogy te a mélységélességre gondolsz, így már érthető.
Jobban belegondolva tényleg én vagyok a hülye mert egyértelmű a dolog ha a saját postomat is elolvasom előtte.
Viszont abban szerintem megegyezhetünk hogy mindketten jobban örülnénk a Canonunkra egy olyan f2-es obinak amelyik f4-nek megfelelő mélységélességet ad, mint fordítva. (Valaki igazán feltalálhatna egy olyan spéci üveget amire nem vonatkoznak a fizika törvényei. ) Én legalábbis elsősorban nem a kisebb DOF miatt preferálom a nagy fényerejű objektíveket...
És így már talán nem is tűnnek olyan drágának azok az f2-es Oly cuccok. -
Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Külpolitika
- Sorozatok
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen routert?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest