Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    A ram témához. Tehát a Micron jelenleg GDDR6-ből és GDDR6X-ből is 8 gigabites stackeket kínál nagy mennyiségben. Azaz 1 GB-os egy memóriachip. GDDR6-ből van 16 gigabites 14 Gbps-os verzió, de van egy nagy hátránya, lényegesen többet fogyaszt a magasabb, 1,35 V-os kötelező üzemfeszültség miatt a 8 gigabitesnél. A kisebb memóriához elég 1,25 V-ot használni, és mivel a legtöbbet még a 16 Gbps-ot sem ütik meg, így ide szokták állítani a paraméterezést a gyártók.
    GDDR6X-ből jelenleg 8 gigabites minták vannak, és persze készülhet belőle 16 gigabites verzió, jelenleg ez nem elérhető. Mivel a gyártás elején vagyunk, így egy tipikus kapacitásra szoktak koncentrálni a memóriagyártók, hogy abból legyen elég a partnereknek. Ez nagyon fontos, mert a GDDR6-ból például a Micron döntően, kb. majdnem minden megrendelésnél 8 gigabiteseket ad el. Ennek az oka, hogy a 16 gigabites verzióra a magasabb minimum feszültség miatt nincs igazán igény. Ez magával hozta azt is, hogy ebből a verzióból sokkal kevesebbet gyártanak, és az ára is sokkal-sokkal nagyobb, mintha a gyártó rendelne két 8 gigabitest. Tehát hacsak a memóriabusz szélessége miatt nem kötelező a 16 gigabites verzió, akkor azt kerülik, mert fogyasztásban, árban, szinte minden szempontból rosszabb alternatíva, és amíg nem kezdik el nagy mennyiségben rendelni, addig a Micron sem annyira érdekelt a gyártókapacitás felduzzasztásában, vagyis kicsi az esélye, hogy túltermelés alakuljon ki, ami az árát rendkívül magasan tartja.
    A GDDR6X esetében is kialakulhat ugyanez. Általában azért koncentrálják a gyártók a rendeléseiket egy lapkára, hogy időben túltermelést idézzenek elő, és akkor esni fog a memória ára. De csak annál az egy lapkánál, a nagyobb kapacitásúnál pont, hogy nem, mert abból meg nincs túltermelés, tehát nincs értelme olcsóbban adni, hogy elvigyék a felhalmozott készleteket. Aki megrendelte a készletet, az elviszi, és így ez tök jó a Micronnak például. Tehát a memóriák esetében nincs olyan, hogy ha az 1 GB-os verzió ára mondjuk a kezdeti harmadára esik, akkor hozzáigazítják a 2 GB-os verziót... nem, az szépen marad kezdeti áron, és az már úgy jelentős eltérés, amiből lassacskán négy-öt 1 GB-os chipet is lehet venni, persze, hogy onnantól azt veszik a gyártók. Ezért nem látjátok azt, hogy hiába van szükség ugyan egyre több VRAM-ra, a gyártók annyira nem ugrottak rá a 2 GB-os GDDR6-ra, mert a minimális igény miatt irreálisan drága maradt az 1 GB-os társához viszonyítva. Ez mondjuk professzionális szinten belefér, mert ott eleve 1000 dollár fölött vagy, sokszor bőven, de gaming szinten nem realitás.

    A fogyasztás tekintetében a GDDR6X elég durva. Egységnyi teljesítmény mellett picit kevesebbet fogyaszt, mint a GDDR6, de mivel jóval magasabb órajelen működik, így végeredményben elszáll. A mostani speckót az NVIDIA 19 GHz fölé állította valamivel, tehát hiába képes a GDDR6X effektív 21 GHz-re, azt nem vállalták be, mert ott extrém szintű a fogyasztás. Nem mellesleg a throttling miatt eleve sokszor 20 GHz alá ment az üzemi órajel, mivel némi terhelés után elérte a 125°C-os meglassulási küszöböt a memória. Ilyenkor a Micron GDDR6X megoldása nem fagy le, tartja az említett hőmérsékletet, de visszaveszi az órajelet. Emiatt felesleges is lett volna 21 GHz-re lőni az új GeForce-oknak, úgyis túlmelegedtek volna. 19 GHz-es szinten már egészen kellemes a működés, a gyártók szerint a hőmérséklet 120°C fölé ritkán megy, tehát a meglassulási határt egésze extrém terheléssel, bizonyos környezeti hatások mellett van csak esély elérni. Ilyen szempontból a 19 és 19,5 GHz körüli effektív órajel logikus választás. A fogyasztás is mérséklődött itt. 19,5 GHz-en már "csak" ~2,7-2,9 wattot fogyaszt egy lapka, ez mondjuk 24 lapkával így se kellemes, de erre számítottak. 19 GHz-en a ~2,5-2,6 watt is megoldható. A mostani legmodernebb 8 gigabites GDDR6-os dizájn egyébként nagyjából ~2 watt 16 GHz-en. A régebbiek fölötte voltak, ezért működtek a legtöbb VGA-n 16 GHz alatt, úgy valamivel alá kerültek. Most már azért elég jók a 16 GHz-es fogyasztási adatok is.

    A GDDR6X esetében valószínűleg lesz majd 16 gigabites verzió, de bőven lehet, hogy hasonló utat jár be, mint a GDDR6-os társa. Egyszerűen a 8 gigabitre lesz majd kihegyezve a rendelés, azt próbálják túltermelésbe futtatni, hogy csökkenjen az ára, és akkor ugye jobb lesz mindenre 8 gigabitest rendelni, mert idővel 3-4 et is vehetsz egy 16 gigabites lapka árán. A professzionális szintre persze mehet a 16 gigabit, ott azért a bőven 1000 dollár fölötti árazás sokat segít. De ha megnézitek a mostani hardvereket, akkor nem egy ott is megmaradt 8 gigabitnél, raktak a NYÁK hátoldalára VRAM-ot, aztán jóvan az úgy. Általában mindegyik iparági szereplő fillérbaszó, azaz a 16 gigabitet csak a legszükségesebb esetben vetik be.

    (#29158) BMW001: Mivel a Micronon kívül más nem gyárt GDDR6X-et, így olyan nagy választása nincs az NV-nek. Különösebben erre a rendszerre nem pörgött rá a Hynix és a Samsung agya. Emiatt sem töri össze magát a JEDEC a szabványosítással kapcsolatban.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák