Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kardkovacsi

    senior tag

    válasz User_2 #36766 üzenetére

    Amúgy ez nehéz kérdés és én azért nem vetném el, hogy a sok HMKE-nek még a szaldó mellett is nagyobb a haszna mint nélküle.
    Egyrészt itthon (és azért sok országban Európában) az áram ára mindig is kicsit szociális tényező volt. Tehát ebből a szempontból csökkenti a HMKE tulaj a veszteséget.
    Kettő. Érdemes megnézni a nagy napelem bumm előtt milyen áramárak voltak. Olyan mintha ma fognád és kihúznál egy egyenes vonalat reggel 9-től este 6-ig. Villanyautosok.hu-n csinált is Sol egy grafikont. Valójában az a "behorpadás" az árban napközben főleg a napelemek miatt van (és ugye az ipari rész is támogatva van a kötelező átvétellel).
    Aztán ott van még, hogy kisebb hálózaton lévő terhelés a helyben termelés miatt.

    Ugye vannak extrém időszakok is mint ami most volt. Augusztusban 600 euró volt a 9-16-os sávban az áram ára, most meg 150-200 éjjel meg 100. Elég komoly haszna volt rajtam az MVM-nek, mert az akkor 600-as áramot adja vissza nekem 150-ért, vagy éjszaka 100-ért. Valójában ezen a három nyári hónapon az MVM annyit keresett a HMKE tulajokon, hogy pár évre finanszírozva van a bukója amit rajtuk el fog szenvedni, főleg ha visszatér az áramár a rendes mederbe.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák