- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Videós, mozgóképes topik
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
leslieke
Jómunkásember
Van újabb Közlöny, de ebben sincs szó a napelem telepítésről.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
User_2
tag
válasz cinemazealot #36250 üzenetére
az invertered a pllianatnyi értékeket nem szolgáltatja raw data-ban?
lag-el az a gond? mennyit késik? -
cinemazealot
addikt
válasz User_2 #36252 üzenetére
Van ugyan hálózati kapcsolata, de tudtommal az csak arra jó, hogy felköhögje a felhőbe a napi termelési adatokat. Tervezem, hogy meghekkelem, hogy az én gépemnek üzengessen, de még nem szántam rá magam. Van Bluetooth kapcsolata is, de szerintem ez is és az is jelentős késleltetéssel bír. Ezért inkább a 230 V-os visszatáp vezetékének a mérését fontolgatom, esetleg végső esetben a képernyőjének a leolvasását.
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #36141 üzenetére
Minek? Van a Tigo-nak 2 paneles optija....
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
tuta1975
tag
Ezt tegnap kapta egy napelemes barátom!
Hivatalos eon levél! :"Régóta fontolgatja a napelemes rendszer telepítését, de még nem hozta meg a végső döntést?
A 2022.10.13. napján a Kormányinfó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy módosítás várható a napelemes rendszerek engedélyezési folyamatában. Ez alapján a hálózatra csatlakozás és a visszatáplálás feltételei kedvezőtlen irányba változhatnak.
Ha napelemes rendszer telepítését szeretné, töltse ki űrlapunkat az Érdekel gombra kattintva, majd a visszaigazoló e-mailben található linken keresztül készítse elő igénybejelentőjét az engedélyeztetéshez.
Éljen a napelemes rendszer kedvező lehetőségével még a változás előtt!
Érdekel <https://click.mail.eon.hu/hg/YK5CuayjOy6dOKks/AkcH/UFoa/Jp25>
Miért válasszon napelemes rendszert?
➔
Időtálló, költséghatékony beruházás
➔
Növeli ingatlana értékét
➔
Környezetbarát, megújuló energiát biztosít
Miért pont az E.ON?
Kényelem és garancia
-
Helyszíni felmérés után a rendszer tervezését, engedélyeztetését, kivitelezését is mi végezzük. A felszerelt napelemekre 25 év teljesítménygaranciát nyújtunk.
Ránk számíthat
-
Stabil, nemzetközi hátterünknek köszönhetően velünk hosszú távra tervezhet.
Minőség és szakértelem
-
Naprakész, tapasztalt szakemberek és kiváló minőségű eszközök.
Kérjen díjmentes telefonos konzultációt, melynek során felmérjük igényeit és lehetőségeit, majd ezek alapján elkezdhetjük közösen saját napelemes rendszerének megtervezését!
Díjmentes konzultációt kérek! <https://click.mail.eon.hu/hg/YK5CuayjOy6dOKks/AkcH/UFob/vyfk>
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt hosszabb átfutási időre lehet számítani a szerződéskötési és a kivitelezési folyamat során.
Üdvözlettel:
E.ONÚgyhogy aki még gondolkodik, hogy mi legyen, az ne sokig tegye!!
-
PilG
kezdő
Koszonom a tippeket fogyasztasmeresre, a Shelly tunik a szamomra jobb megoldasnak! (Szamitastechnikaval csak tavoli baratsagot apolok...)
-
bb71
őstag
válasz MrZed001 #36261 üzenetére
Egy Deye-nél melyik a jobb, az alacsony vagy a magas feszültségű akksi, miért van 24 ill. 48V-os is?SUN-5/6/8/10/12K-SG04LP3 | 5-12KW | Three Phase | 2 MPPT | Hybrid Inverter | Low Voltage Batteryvsaz első 48V-os... így már értem.
egy 8kW-os mitől 36kg??? És "csak" 5 év gari...
Van értelme egy SUN2000-8KTL-M1-et erre lecserélni? Lehetséges?[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
A valós hibridekben sokkal több anyag van
Ezek nem olyan kis 5-10 kilós apróságok5 év a gari, mert nincs nagy konkurencia a valós hibrid piacon.
"Van értelme egy SUN2000-8KTL-M1-et erre lecserélni? "
Megfordítanám: nincs értelme Huawei hibridesítettet venni helyette.[ Szerkesztve ]
-
robi-k
őstag
Szerintetek, ha majd mégis megszűnik a szaldó (?) és nem engedik vagy nem lesz gazdaságos visszatáplálni a szolgáltató felé (hozhatnak olyan bruttósítási szabályt, hogy ne érje meg), akkor milyen reális és költségkimélő megoldás lenne a 3 fázisos grid-tie rendszer szigetüzemre történő átalakításra, úgy. hogy a grid-tie invertert ne keljen lecserélni és a költségek se száljanak el az egekbe?
Nézegetem már egy ideje az esetleges alternatívákat, háááát, igazából egy reális műszaki megoldás lenne a fenti feladatra: Victron inverterek alkalmazása, de ezt kiépítésni 3 fázisra már milliós költség, akkumulátorok nélkül
Mi jöhetne még szóba? -
kardkovacsi
senior tag
Most jött a Froniustól egy levél, hogy kiadtak egy új szoftvert amivel lehet feszültség függő betáplálást engedélyezni. Azaz a betáplálást a feszültség függvényében teszi így nem az van, hogy leáll az inverter hanem visszavesz annyira, hogy ne kelljen leállnia.
[link] -
kardkovacsi
senior tag
válasz kardkovacsi #36269 üzenetére
Nyilván ez csak hálózati túlfeszültség esetén érdekes, azaz ha közelít az inverter a 253 volthoz.
Itt van hozzá a tájékoztató egy esettanulmánnyal is:
[link][ Szerkesztve ]
-
ka64
tag
Sziasztok!
Azokhoz van kérdésem, akik az MVM NEXT ügyfelei és már sikerült visszaigényelnük.
Megkaptam az első éves elszámolást. Van 2000 Kwh túltermelésem. Kaptam róla egy visszaigénylő lapot kitöltve (bankszámla szám és adóazonosító hiányzik róla). Kérdésem az, hogy hová és milyen módon kell ezt visszajuttatni? (Erről elfelejtettek tájékoztatni.)Előre is köszönöm:
ka64 -
nihill
őstag
válasz kardkovacsi #36270 üzenetére
Kíváncsi lennék egy olyan esettanulmányra is, ahol 2 inverter van, és a másik nem Fronius.
Ha jól tippelem ilyenkor mivel a másik inverter nem vesz vissza, kénytelen a Fronius még jobban visszavenni.
Tehát konkrét helyzet, nálam pl. ezzel a fw-vel 250v fölött a saját káromon átadom a termelési lehetőséget a szomszédom SolarEdge-es inverterének (253V-ig persze)
Jól gondolom? -
stevee251
tag
Sziasztok!
Itt a fórumon ajánlották a PP Napelem (PJP Napelem Kft.) céget és mivel rendkívül kedvező ajánlatot adtak, belevágtam. Az inverter egy Huawei-5KTL-M1 a panelek pedig 14db Qcells 410Wp (5,74kWp). Helyileg Pest megy, agglomeráció.
Ha valakinek segítség, leírtam a főbb dátumokat:
Szerződéskötés a céggel: július 22.
Műszaki gazdasági tájékoztató: szeptember 8.
Tervjóváhagyás elmű részéről: szeptember 13.
Rendszer szerelése: szeptember 23.
Készre jelentés: szeptember 27.
Eon szerződés megérkezett: október 11.
Bevittem a szerződést az Eon-hoz: október 13.
Hívtak óracsere időpontot egyeztetni : október 14.
Óracsere: október 20.Előleget nem kértek, szerelés után fizettem. Ügyintézés és kivitelezés is remek volt. A készre jelentéskor nekem is elküldtek minden papírt, hogy foglaljak időpontot az Eon-hoz, kérjem ki a szerződést és írjam alá személyesen, mert ez gyorsít a dolgon. Így is tettem, bár 09.27-én legkorábban csak 10.13-ra (Érd) kaptam időpontot. A XIII kerületben egyáltalán nem volt szabad időpont. Viszont az Eon 2 nappal korábban (10.11-én) kiküldte mailben a szerződést, így a foglalt időpontra már csak leadni mentem (az ügyintéző szerint az hogy bevittem, jelentősen gyorsította a folyamatot).
-
User_2
tag
válasz kardkovacsi #36270 üzenetére
nagyon jó gondolat, köszönöm, hogy bemutattad.
sajnos nem ír arról, hogy mindez hogyan viselkedik 3 fázison.
ha csak az egyik fázison észlel magasabb feszültséget, a másik kettőt is leszabályozza?
elvileg igen, de jó lenne, ha ezt a fronius mondaná el
persze még mindig jobb, mintha lekapcsolná az egészet. -
Samott
addikt
Csak ezt a linket kellene belerakniuk az levelukbe: https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=618185
Fontos, ket doksit is kell kuldened, amit kaptal meg amit innet toltesz le.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
nihill
őstag
válasz User_2 #36274 üzenetére
Csak kár hogy az esettanulmányuk alapjaiban hibás, mert abból indul ki hogy semmi más termelés nincs a környéken csak ez a Fronius inverter.
A valóság meg az, hogy nem 1db inverter miatt megy 250V fölé a feszültség, hanem az utcában lévő összes miatt együttesen, és ha ebből a Froniusok elkezdenek vissza szabályozni, a többiek továbbra is fullon tolják amíg csak megtehetik, szóval mitől esne vissza a feszültség az utcában a Froniusos leszabályozás hatására?[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz nihill #36272 üzenetére
Nem teljesen. A szomszédnál nem azok a feszültség értékek lesznek mint nálad mivel a vezetéknek van ellenállása. Ha a szomszéd távolabb van az trafótól mint te akkor ő lehet sokkal előbb leáll. Ha meg közelebb van akkor meg teljesen mindegy mert ha ő eléri a 253-at akkor nálad már rég leállt a termelés. Te bonyolult ez mert például megkavarja a fogyasztók helye is.
Viszont így nálad nem áll meg az inverter. Azt azért tudni kell ha így leáll az inverter, egyrészt levágja magát ami nem tesz jót a kontaktoroknak, a másik pedig akkor X időre megáll teljesen.
Például ha a szomszéd "mögötted" van és te elkezdesz leszabályozni attól ő még egy idő után le fog állni jó pár percre, amikor te nyugodtan termelsz és a te invertered ott tartja a feszültséget, hogy ő be se tud indulni.De alapvetően azzal, hogy te mindig annyit termelsz amennyit tudsz és nem leáll a rendszered lényegesen jobb helyzetbe kerülsz.
-
kardkovacsi
senior tag
-
asdf_
veterán
-
GalaHU
őstag
Paksra... És azt hiszed hogy vicc, de nem! Az én elszámolásomhoz is elfelejtették mellékelni a címet, ahova kizárólag Postán (!) lehet beküldeni. No, akkor megkapjátok tértivevénnyel!
Megkapták, de azóta is b@sztak fizetni... (2022.08.29)
A cím:
MVM Kontó Pénzügyi és Szám.Szolg. Központ Zrt.
7031 Paks, Pf.:152Az empátia kifogyott, szimpátia nem is volt!
-
bb71
őstag
válasz MrZed001 #36266 üzenetére
amíg gépeltem pont írtál...
Az is kérdés számomra, hogy 3F esetén, mi a célszerűbb,
- marad a Huawei és elé (bejövő és Huawei közé) a Deye
- eladni a Huawei-t és csak a Deye akksival?Pénzügyileg kedvezőbbnek tűnik a második, mit tanácsolsz?
Az 5kWh-s akksi mire elég egy családi háznál?
Akkor Deye akksival az szigetüzem vagy hibrid megoldás? Áramszünet esetén a Deye hibriddel van a házban áram, jól gondolom?(őszintén nem foglalkoztam részletesen az ezen témáról szóló írásaiddal mert nekem túl "magas"...)
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Ráfog állni a szolgáltató, hogy ahol szigetüzemű és nem bejelentettbrendszer van, ledobják a csatlakozót.
Mert a törvény azt mondja ott lehet csak szigetüzemű napelemes rendszer, ahol nincs villany szolgáltatás.
Csak szólok, MVM-nél készülnek az ellenőrök az ilyenre...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
MrZed001
tag
A Deye valós hibrid. Azaz egyszerre Termelő (Grid-tie) és szigetüzemű (Off-grid).
Magyarán egy UPS szünetmentes, amire napelem van kötve, és még a szolgáltatónak is tud eladni
Így minden ami mögé van kötve (pl teljes ház) szünetmentes áramot kap.
4ms a váltási idő, szóval esetleg lámpán látsz egy kis pislanást amikor vált.
PC, TV, ... minden más észre sem veszi.5kWh aksi egy kicsit kevés.
És nem csak napi fogyasztás miatt. Egy háznak azért közel 10kWh/nap amivel számolni szoktam.LiFePO4 aksit 0,5C-vel ajánlott max meríteni, tölteni.
5kWh-ás aksi 50V 100Ah. Tehát 50V x 100Ah x 0,5C = 2500W
Magyarán 2500W-nál gyorsabban tölteni vagy meríteni nem ajánlott.Ha tehát teszel egy 12kW-os invertert (és akár tölteni, akár meríteni akarod 12kW-al ... mert Deye-ben lehet korlátozni mindkettőt), akkor
12.000W / (50V x 0,5C) = 480 Ah aksi kell hozzá.
50V x 480Ah = 24 kWh.
Azaz 24 kWh-ás LiFePO4 aksi kell hozzá (savasból 5x ekkora mellesleg ). -
MrZed001
tag
válasz 313313 #36288 üzenetére
"ahol szigetüzemű és nem bejelentettbrendszer van, ledobják a csatlakozót."
Erre esetleg egy hivatkozás, link vagy bármi alap ?"Mert a törvény azt mondja ott lehet csak szigetüzemű napelemes rendszer, ahol nincs villany szolgáltatás."
Ez pedig teljesen hülyeség.
FB csoportba oktató poszt szigetüzem jogi hátteréről. Linkekkel, magyarázattal.
https://www.facebook.com/groups/hibridnapelem/posts/1696869244031864/"Csak szólok, MVM-nél készülnek az ellenőrök az ilyenre..."
Akkor készüljön a jogi osztályuk is, mert igen komoly kártérítési pereknek néznek elébe -
313313
addikt
Sziget üzemű napelemes rendszert is áramszolgáltatói engedéllyel létesíthetsz ott,ahol van villany. Engedélyt temészetesen nem adnak, mivel a törvény azt mondja nem lehet szigetüzemű rendszer ott, ahol van villany szolgáltatás.
Mivel jogtalanul kapcsolod be a sziget üzemű rendszeredet ezért kikapcsol a szolgáltató.Hibrid rendszer mehet,de az ugye nem sziget üzemű. Lakosságnál meg visszwatt védelmet szinte lehetetlen lesz tartani 3 fázison, mivel nem szimmetrikus a fogyasztás,biztos lesz legalább 1 fázisod, ahol közel 0A fog fokyni.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
MrZed001
tag
válasz 313313 #36292 üzenetére
"Sziget üzemű napelemes rendszert is áramszolgáltatói engedéllyel létesíthetsz ott,ahol van villany."
Kérlek, bármi hivatalos linkkel, oldallal ... bármivel támaszd alá
Ez így FUD, és semmi több."Hibrid rendszer mehet,de az ugye nem sziget üzemű"
Ezzel még vannak problémáik egyes szolgáltatóknak ... végül is csak 20 év lemaradásban vannak szellemileg.
Röviden és tömören: amint átmegy szigetüzembe, galvanikusan leválik hálózatról ... onnantól pontosan annyi köze van hozzá, mint nekünk a vezetőink off-shore számláihoz."Lakosságnál meg visszwatt védelmet szinte lehetetlen lesz tartani 3 fázison"
Ugyan miért lenne lehetetlen
DEYE, GEN24, SUNGROW, SAJ ... soroljam az aszimmetrikus 3 fázisra képes invertereket ?
Arról nem is beszélve, ha valaki 3db 1 fázisú invertert rakatott fel.Egyedül a Huawei nem képes a "hibridesített" inverterek közül az aszimmetrikus rátermelésre.
-
MrZed001
tag
SZIGETÜZEM JOGI HÁTTERE
Kell-e engedély szigetüzemre?
Állandóan felmerülő kérdés, ezért jobb tisztázni, hogy NEM !2007 évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700086.tv
(3) * Nem kell a Hatóság 115. §-ban meghatározott engedélyét kérni
a) * olyan kiserőmű építéséhez, melynek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t azzal, hogy a csatlakozási ponton az összesített kiserőművi csatlakozási teljesítmény nem haladhatja meg az 50 kVA-t,
b) * a védett természeti terület és Natura 2000 terület kivételével a legfeljebb 0,5 MW névleges teljesítőképességű kiserőmű építéséhez, ha az nem táplál villamosműreAz EON is leírja a tévhitek között, és a napelem telepítés sem engedély köteles:
https://www.eon.hu/hu/blog/napenergia/_18_napelem_rendszer.html
A magyarországi jogszabály szerint a háztartási méretű napelemek nem építési engedélykötelesek.
Az ezzel kapcsolatos félreértést sok esetben az okozza, hogy a szigetüzemben működő 50 kW-ot meghaladó rendszerek már engedélyhez kötöttek, ugyanis ezek méretükből adódóan már nagyobbak, mint a háztartási rendszerek.
Az ilyen jellegű napelemek engedélyeztetése egy hosszabb folyamat, amihez több szakhatóság bevonása és jóváhagyása is kötelező.
De a hálózatra visszatápláló napelemek esetében be kell jelenti a területileg illetékes áramszolgáltatóhoz a rendszert.
Háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó szabályok
https://mvmemaszhalozat.hu/elmu/file/downloadfile?id=dc479258-7e24-4d89-bf05-8be55101ac07
Abban az esetben, ha a HMKE a közcélú hálózattal, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózattal párhuzamosan nem üzemel (szigetüzem), a HMKE létesítését elegendő csak bejelenteni az elosztói engedélyesnek.
....
b) Szigetüzemre alkalmas termelő berendezés
Inverteres rendszer: tárolókapacitással (akkumulátortelep), speciális szigetüzemre alkalmas, inverterrel felépített rendszer, amely a közcélú hálózaton bekövetkező áramkimaradás esetén a közcélú hálózatról lekapcsolódik, és az akkumulátortelepből – annak kapacitásáig – biztosítja a felhasználó villamos berendezéseinek működéséhez szükséges energiát. Az áramkimaradás megszűnése után visszaáll közcélú hálózati táplálásra.
....
A szigetüzemre alkalmas rendszerek jóval drágábbak (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, szabályozás) alkalmazásuk közcélú hálózati kapcsolattal rendelkező felhasználók esetén csak gyakori hálózati zavarok, illetve speciális (szünetmentes) táplálási igény esetén megtérülő.
A bejelentési kötelezettséget ha jól emlékszem egyszer valami olyasmivel magyarázták, hogy ha mégis áttérne teljesen hálózati üzemre, akkor ezzel a megnövekedett hálózati fogyasztásukkal tervezniük kell. (forrását, hogy mire alapozzák bevallom nem találom ... talán valaki szemfüles megleli)És végül az utolsó, mely igen sok laikusnak okozott álmatlan éjszakákat
https://www.mvmhalozat.hu/aram/oldalak/1644
A hálózatra csatlakoztatható inverter főbb műszaki feltételei:
Az inverter egy olyan elektromos eszköz, amely az energiatermelő eszköz által előállított egyenáramot váltakozó árammá alakítja át. Ezt a váltakozó áramot lehet visszatáplálni a hálózatba.
Hálózatvezérelt inverter szükséges, mely csak a hálózattal párhuzamosan képes működni, így hálózati hiba esetén automatikusan leválik a hálózatról.
HMKE a közcélú hálózattal vagy annak bármely leválasztott részével együtt szigetüzemben nem működhet. Életveszélyes lehet egy feszültségmentesített közcélú hálózaton végzett munka során a háztartási méretű kiserőműves visszatáplálás. A közcélú kisfeszültségű hálózat felőli táplálás megszűnésekor az inverteres napelemes egységnek automatikusan le kell válnia a hálózatról.
Értelmezzük, mit is jelent?
Hálózatvezérelt inverter szükséges, mely csak a hálózattal párhuzamosan képes működni, így hálózati hiba esetén automatikusan leválik a hálózatról.
Tehát eleve KIZÁRÓLAG a termelő rendszerekről szól a bekezdés.
Folytatni sem kellene az elemzést, de jobb a tisztánlátás.
HMKE a közcélú hálózattal ... együtt szigetüzemben nem működhet
Tehát a KÖZCÉLÚ hálózatból nem csinálhatsz szigetüzemet.
Magyarán az óra felé nem táplálhatsz vissza áramszünetben.
Ezt úgy hívják ANTI ISLANDING PROTECTION.
Minden inverter szerves része.
- Grid-tie termelő inverterek egyetlen AC portjukon ilyenkor leállítják a termelést.
- Off-grid és Hibrid inverterek GALVANIKUSAN (relével) bontják a hálózat felé fennálló kapcsolatukat.
És pontosan ugyanezt írják le:
Életveszélyes lehet egy feszültségmentesített közcélú hálózaton végzett munka során a háztartási méretű kiserőműves visszatáplálás.Miért a körítés, miért nem fogalmaztak érthetőbben?
Így a leírás azt is tiltja, hogy az utca végén a trafónál szüntesd/szüntettesd meg az utca áramellátását, hogy az egész utcát szigetüzemben tápláld meg.
Magyarán ez egy MIKROGRID létesítése elleni tiltás. -
MrZed001
tag
Nem tudom.
Én próbáltam előre figyelmeztetni mindenkit a Huawei hiányosságaira.
Az egész úgy indult, hogy egymás után kerestek meg csalódott userek, hogy ezt mégis hogy lehet megvalósítani vele?
Utánanéztem ... sehogy.Egyszerű Termelőnek továbbra is kiváló inverter a Huawei.
A Huawei 15kWh-ás aksipakkjával számolod ki, mennyibe kerül[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?