Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Valaki tudna abban segiteni, hogy K200D-nél ,hogy tudok beállitani manuálisan fehéregyensujt? Mert csak ilyen koordináta szerüen lehet állitani a gépen ,de abból nem derül ki számomra, hogy pontosan milyen értéken van.
Olyan 3800-4200 körüli K értéket akarok beállitani,de igy nem tudom, hogy mennyire mozditsam el a középső állásból. -
l_gyuri
csendes tag
válasz repvez #11751 üzenetére
A manuálban cca. ez van:
Kapcsold az üzemmód tárcsát P, Sv, Tv, Av, vagy M módba.
Nyomd meg az Fn gombot.
A menüből válaszd a fehéregyensúlyt (balra)
A legalsó pont a kézi beállítást (le..)
Keress egy szép világos fehér felületet.
Exponálj.
A tárcsával választhatsz a képen kisebb területet,
akkor nyilakkal terelheted ezt a kép megfelelő részére.
Nyomj OK-t.[ Szerkesztve ]
-
csmat
senior tag
Bocsánat a láma kérdésemért, de teljesen kezdőként nem értek valamit.
A képeim, még automata módban is mindig túl sötétek szerintem. az expo korrekcióval próbálom javítani, de úgy meg sokszor kiégnek a világos részek. Úgy gondolnám, hogy legalább auto módban nem kellene ilyennek lennie nem? (k50) HDR módban persze jó, csak az iszonyú lassan készül el, az normális? -
-
A fénymérésre figyelj oda és, hogy milyen sulyozású a féynmérés, spot, középresúlyozott vagy teljes.Meg, hogy a sötét részen méred a fényt vagy a világoshoz, az autómatika az alapján itéli meg, hogy mekkora blende vagy zársebesség kell.
Tegyük fel a szobában fényképezel elöször az ablakra mérsz rá ilyenkor a szoba belső tere sötét lesz mivel az ablaknál sok a fény, ha a szoba besejére méred akkor meg kiég az ablak ugyan ez miatt.
Hasonlitsd össze a két képet amin az egyik sötét a másik meg kiégett, lehetőleg ugyan abbol a helyzetből , látni fogod a különbséget a zársebesség vagy a blende terén.
-
Mindenképp abban lesz,de gondolom valamit azért csak befolyásol az alapbeállitás, hogy mekkor a területen lehet szabályozni az értéket.
Gondolok itt arra ha alapbol 6500k-s akkor mondjuk +-3000-et lehet állitani majd az utófeldolgozás során, de ha a kép alapbol 4000k-val készül akkor az máshova kerül a +- érték és igy jobban lefedi a kivánt területet.
Persze nem vagyok képben még és lightroomot se sokat használtam, hogy majd a végeredményen tudjak jól igazitani,de probálkozok .
-
Mikisys
őstag
válasz repvez #11755 üzenetére
Én minden képet 5600K-fokra állítva (napfény) exponálok és a PS-ban is ide húzom a fehéregyensúlyt, még nem volt gondom a képekkel.
Középső fókuszpont van kiválasztva és erre van állítva a fénymérő is, együttesen dolgoznak, AE-AF Lock.
A színek jók, éjszakai felvételek is jók, bár csillagokat nem fotózok.
Minden képet RAW-DNG-ben mentek, majd feldolgozom.
100-ból 1-2 nem sikerül, többnyire bemozdulás, vagy egyéb, külső ok miatt.
Pentax K200D+Pentax 17-70/F4 objektívvel fotózok.Sok sikert!
Üdv!
-
válasz Mikisys #11760 üzenetére
Akkor hamár igy szóba került és ugy látom, hogy már elég jól kezeled a gépet is.
Arra tudsz valami magyarázatot, hogy miért van az, hogy a pentaxxal fotozott képeim egy kicsit, olyan fakónak tünnek , mig mondjuk egy Nikonnal ugyan onnan fotózva sokkal szinesebbnek melegebbnek tünik az egész kép.Az meg egy másik, hogy PS-ben még a j jó megvilágitású képeken is az autó balance és auto color funkciók elég markáns változást tudnak felmutatni .
Igaz nekem mégcsak a 2 kit obim van,de gondolom azért itt sem kéne ilyet produkálni.. -
-
csmat
senior tag
-
_csocso_
senior tag
Szia! Adobe Lightroom egyszerűbb módosításokat meg lehet vele oldani, de vannak ingyenes progik, pl. Raw Therapee ami nem olyan rossz. Amúgy van kismillió jobb-rosszabb ingyenes progi rá.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=teRMe7DA1Lk -ha vki még nem látta volna
-
csakb
őstag
Én sok éve Bibble-t használok. Amióta megvette a Corel, már AfterShot néven megy.
Ebben a Perfectly Clear plugin az esetek nagy százalékában egész szép eredményt ad, ha az embernek nincs energiája tökölni.Amúgy szinte mindenki Lightroomot használ, de azt nem ismerem közelebbről.
-
Mikisys
őstag
repvez- neked is:
Nekem a RAW-DNG állományok kb. 16MB-ra jönnek ki, a Pentax K200D gépen.
Feldolgozás után a JPEG képek általában 1-3MB méretűek lesznek.
A gépemen normál (természetes) színek, normál kontraszt van beállítva, expo-korrekciót nem használok.
Valóban, a gép kicsit alul-exponál, de ez RAW-ból javítható. Villlog a kijelzőben ha kevés neki a fény, vagy az idő-blende beállítást nem találja jónak. Néha simán vakuval rásegítek, a beállítás változtatása nélkül. Eddig bevált. Távolabbi témákhoz, sötét helyeken külső vakut használok, egy módosított Hanimex X-418-at, ez kb. 5-7 méterig elég, megfelelő képek készítéséhez.
Képfeldolgozáshoz az Adobe PhotoShop 3. verzióját használom, nekem megfelel.Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
ÉS a PKTeather 0.70es proginál valaki tud másabb remote progit vagy androidra amit OTG-n keresztül lehetne a géphez kapcsolni?
Ezen a téren nagyon nem vagyunk elkényeztetve canon és nikon vonal eléggé válogathat is a neki tetszők közül, nálunk meg ezen kivül nem is ismerek mást. -
válasz gabor_01 #11774 üzenetére
Mert Time laps videot szeretnék csinálni és nincs távvezérlőm, hogy ne mozduljon be a gép mig a sok kép elkészül , és lehet, közben modositani kell pár értéken
Minden más felszerelésem van igy csak egy softver kéne amivel a megfelelő időközönként és paraméterekkel elésziti a felvételeket
Meg igy olcsobban is megüszom, mintha több tizezer forintos távvezérlőt vennék amit , lehet csak évi 2x használok majd. -
válasz gabor_01 #11776 üzenetére
Köszi, már nézegettem ilyeneket, de egy szoftver nagyobb szabadságot adna amivel mindent tudok vezérelni a gépen, mert ezzel csak az idősitöt tudom szabályozni,de a későbbiekben ha macrózni is akarok, ott azért jó ha a rekeszt isot, meg minden mást ugy tudok változtatni, hogy nem kell megmozditanom a kamerát.
-
csmat
senior tag
Amit a géphez adnak valami silkypix mennyire használható,mennyire jó?
-
mobe44
csendes tag
PENTAX AKCIÓ
-
tarsan
csendes tag
Mia baj a K-S1-el hogy ennyit sem ér?
-
jeni
félisten
-
tarsan
csendes tag
Attól lehet jó,a leirása alapján nem rosszak az adatok.
-
tarsan
csendes tag
Nem tudom a lapát kezem hogy birná,elég mininek tűnik,a K-10D után.
-
VWtuning
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap voltam egy rendezvényen fotózni, és azt vettem észre, hogy azok a képek amit vakuval lőttem élesebbek mint amit anélkül készítettem. A templomban készített képeket vakuval lőttem, és sokkal élesebbnek tűnik, mint az a kép amit vaku nélkül készítettem. A másik kép egy fedett helyszínen készült, ahol volt elég vény, nem láttam szükségesnek a vaku használatát. a legtöbb képet 1/80 zársebességgel készítettem, de készítettem 1/160 f6/3-as rekesszel is nemsokkal lettek jobbak. (ennél feljebb nemakartam húzni, mert minden más a háttérben nem lett volna éles) Pentax K-50 vázam van, alap obival (DAL 18-55 WR) Nem vagyok profi fotós, de arra gyanakszom, hogy azért készültek ilyen képek, mert az objektív nem fényerős.
-
hcs57
addikt
válasz VWtuning #11788 üzenetére
Nekem nem tűnik élesnek egyik sem... exif nincs, így csak tippelek, kicsit bemozdult.. ezért kevésbé feltűnő a vakus képnél, mert az /180 idővel készülhetett.
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
ateszm
senior tag
Zozzant +1,pont ezt akartam írni!
Egy gond van ezzel,ami talán a legnagyobb...:
nem a téma éles. Az hogy más életlen az egyáltalán nem baj... SŐT!
Ezért DSLR a topic neve,és nem "zsebkompakttalfotózokhogymindenéleslegyen"
Attól,hogy fényerős obit teszel fel nem lesz élesebb a képed ,max ott,ahova az af esik. Fényerősebb objektívvel a mélységélesség is csökken.
Tudatosan kell fotóznod,megválasztani, kiemelni a témát. Jó fényeket!Fanatikus Fanatec^*^ rallysimfans.hu -/- 55gz1500 -/- Epson EH-Tw9400, Homatics 4k Pro, Kinhank G1
-
bteebi
veterán
Sziasztok! Van Pentax K → Canon EOS EF bajonett átalakító? Sajnos még csak Canon → Pentax átalakítót láttam, pedig elég sokat keresgéltem már.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- 3D nyomtatás
- Path of Exile (ARPG)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nintendo Switch
- Mazda topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?