Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lo_jo

    senior tag

    válasz KAMELOT #167627 üzenetére

    Semennyit nem romlik a szem, ha gyengébb monitort használ valaki. Ugyanolyan tévhit, mint az, hogy "elromlik a szemed", ha gyerekként közelről nézed a tévét, vagy megvakulsz, ha sokat masz...

    A szem fáradását nyújtja ki egy jobb monitor, de ott is leginkább a PWM mentesség és a magasabb frissítés segít. Telepakolhatják akármennyi szemkímélő valós vagy vélt hasznú feature-rel, a legtöbbet még mindig a user tehet a saját egészsége érdekében.

    Minimum óránként szünetet kéne tartani, olyankor nem kijelzőt bámulni (tehát nem monitorról telefonnyomkodásra váltani), "tornáztatni" a szemet a monitornál inkább távolabbi dolgokra fókuszálással, stb. A szemlencsét tartó simaizom rostok alapállapota a távolra fókuszálás, így egy kijelző vagy könyv nézésével folyamatosan dolgoztatva vannak. A másik nagyon fontos dolog a pislogás. Amikor az ember koncentrál (játék, munka, vagy csak böngészés, de akár könyvolvasás közben), hajlamos elfelejteni pislogni. Ez szárítja a szemet, amitől sokkal hamarabb elfárad. Vannak páran a világon, akik hitvány monitorok előtt töltenek sokkal több időt, mint egy gamer a csúcs monitoránál, mégsincs semmilyen komoly problémájuk a szemükkel.

    A dioptria pedig a legtöbb esetben simán genetika és kor függvénye, minimális a környezet hatása rá. A szemlencse torzítását nem a szembe érkező fény rontja, hanem az, hogy a korral egyre nehezebben tud alkalmazkodni, hiába mozgatják az izmok, sokkal merevebb, mint fiatal korban.

Új hozzászólás Aktív témák