Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz worxland #25291 üzenetére

    Ebben a tesztben a legtöbb SSD nem kb. 120-240 GB, hanem ~1TB méretű (kivéve a "kis" 240GB-os 850 EVO-t*) és tudjuk, hogy a méret sokszor nagyon nem mindegy teljesítmény szempontjából sem, illetve sok vezérlő+flash kombinációt a lemezműveletek jellegétől függően is eltérő módon érinthet az a leosztás, amit az összkapacitás eredményez (kihasznált vezérlőcsatornák és akár vezérlő, de főleg flash oldalról a csatornánként elérhető írási sávszélesség, ezért általában egy pontig a kapacitással együtt nő, aztán vagy stagnál vagy akár esik is a teljesítmény - utóbbi főleg akkor, ha <2x a méretnövekedés de >=2x a die size növekedés, vagy ha csak "butábban" tud már bánni a vezérlő annyi LBA-val és NAND page-el, mert kifut a cache-ből és/vagy nincs jól optimalizálva a firmware ilyen felálláshoz).

    Másik megjegyzés, hogy itt a 850 EVO-é a főszerep, ami még meg sem jelent az alant linkelt Anandtech tesztben (vagy úgy túl sok helyen akár tesztre, akár megvételre), bár van azért benne 840 EVO is (* de abból már csak a ~1TB-os).

    Harmadrészt itt a 2010-es összeállítású "RealWorld Benchmark" nekem sokkal kevésbé tűnik izzasztónak, mint az Anandtech 2013-as csomagja. Nem is úgy nevezik, hogy "The Destroyer", hanem hogy "HTPC", tehát szándékosan egy viszonylag laza, mintsem egy agresszív terhelést próbált szimulálni, vagyis jobban hasonlít, sőt, talán még inkább laza, mint az Anandtech 2011-es csomagja (maguk a programok is lazábbak, de ez 2010-es válogatás, ezért talán a 2011-essel érdemes összevetni a másik táborból (már ha egyáltalán összevetünk bármit bármivel, de még az OS is más alattuk, nem csak a programok).

    Ettől függetlenül persze érdemes alaposan átnézni ezt a tesztet is, amit lenkeltél, mert itt is elég alapos, őszinte tesztek szoktak megjelenni, ez is tény (ahogy az is, hogy eleve érdemes többféle tesztet összevetni) :K

    De az Anandtech már lassan két évtizede jelen van a hardvere tesztelő oldalak közt és bár nem követem közvetlenül rendszeresen, de én is vagy 10 éve tévedek már oda (ha keresek valamiről tesztet google-el és kidobja, akkor mindig rákattintok az Anand-os találatra). Tapasztalatom szerint sohasem volt rájuk jellemző, hogy szándékosan elferdítik a véleményüket egy gyártó kedvéért, olyat viszont sokszor tapasztaltam, hogy bizonyos érdekes információk szinte csak itt buknak a felszínre, illetve hogy itt "megmondják a frankót", ha valahol valami nem az igazi (többnyire egyedül, akár annyira, hogy utána nem is akarnak nekik tesztpéldányokat küldeni, mert "lehúznak" valamit az apró hibái miatt, amit mások észre sem vesznek vagy eltusolnak :))).

    Ettől függetlenül az persze teljesen más kérdés, hogy konkrétan az a "The Destroyer" teszt kire nézve mennyire reprezentatív. De szubjektív megítélésem szerint a maximalistáknak talán jobb közelítés lehet, mint a legtöbb ilyen tesztcsokor (vagy épp a database szimulálás IOMeter-el, ha otthon nem adatbáziskezelő szerverbe szánjuk az SSD-t).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák