- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen notebookot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Szerintetek mi lenne a legjobb megoldás egy HP ProBook 4535s laptop esetén?
Észrevehető lenne üzemidő szempontjából, ha nem a HDD helyére, hanem mellé tennék egy SSD-t, a HDD-ből pedig szükség szerint csatlakoztatható USB3-as hordozható winyót csinálnék? (Bár esztétikai okból sem szeretném az ODD helyére száműzni a HDD-t. Vagy elég nagy a választék és találhatok olyan utánzatot, ami szinte észrevehetetlen?)
Mert a 64Gb mégis csak túl szűkös lenne, a 128-as pedig a kompromisszum határa, mégis elég drága már ez is. És SSD+HDD esetben úgymond "selejtezhetném" az asztali gépből a 60Gb-os Force GT-t egy Vertex 4-ért.
128-asokból talán Agility3-ra gondoltam, de az is elég drága (nem bukkantam most jó áron használtba se). Na de egy ilyen gépnél (nem éppen egy bika CPU ez még notik közt sem) szerintek mi lenne az optimális teljesítmény/ár szempontjából? Valami régi SATAII-es, ami már épp tud TRIM-elni? Vagy egy ilyen SATAII-es octane/petrol/V100+ féleséghez képest még notiban is érezni különbséget egy Agility 3 javára? (Tudom hogy nem számít random írás/olvasás esetén, de ennek a notinak minden portja SATAIII).
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
jeni
félisten
válasz janos666 #2051 üzenetére
Én az ODD helyére tenném a HDD-t, a HDD helyére az SSD-t és külső DVD lapos írót vennék. Samsung SE-208AB 8500 Ft
Kevésbé károsodik a HDD a cipeléstől.Ha a notid sata 3-s vezérlésű akkor egy stabil minőségi SSD-t vennék.
Akár a Vertex 3 120GB,még a Agility 3 is jó.Vertex Plus,Octane,Petrol ezek nem minőségiek.
sok a gond velük[ Szerkesztve ]
-
applause
aktív tag
Hello!
Jelenleg a belakott Win7-m 66GB foglal el. Szeretném SSD-re cserélni a HDD-t. Mekkorát célszerű venni 120GB, 180GB.
Továbbá, ha konkrét tipus is ajánlotok azt megköszönöm.iPhone 13 pro, Mercedes A150 2005, Dell Latitude 7300, MacBook Air M1 2020 Sequola
-
Core2duo6600
veterán
-
janos666
nagyúr
Használt gari nélküli Intel 320 160Gb 24k
Bontatlan, garis OCZ Octane 128Gb 20kMéret/ár tekintetében hasonlóak.
Az Intel ugyan megbízhatóbb, de gari nélkül mégis csak kevésbé, mint az OCZ bolti garanciával.
A fogyasztás hasonló (Intel idleben, OCZ munka közben vesz fel kevesebbet)
Az Octane valamivel gyorsabb (szekvenciális olvasásban lényegesen, de random is). Ebben az AnandTech tesztben épp össze vannak mérve:[link], bár gyanítható, hogy az Intel már kiforrott, az OCZ még korai firmware-vel futott, így a sebesség még eléződhetett. -> De számíthat ez bármit egy laptopban...?Mivel alapvetően HDD helyett tervezem berakni a notiba, így persze a tárhely sem mindegy. De ganyítom nem az a 32Gb húz ki a szarból, ha mégis sokat szemetelnék oda valamiért. Illetve még megfontolás tárgya ez, hogy a HDD-t eladom, mégis visszaépítem az ODD helyére vagy külső winyót csinálok belőle.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
korcsi
veterán
válasz Core2duo6600 #2057 üzenetére
Konkrétabban? Itt a fórumon egy embernek volt gondja az Octane S2-vel, newegg-et szoktam nézni értékelés szempontjából, petrol az tényleg gáz, de az Octane-el nem tudom valójában az árán kívül mi baj vele? Amúgy van itt aprón 17900Ft-ért garanciával.
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
applause
aktív tag
-
Bodor
veterán
válasz applause #2059 üzenetére
Nem értem, hogy mi is a probléma. Konkrét típusra kértél ajánlatot. Az egyes hozzászólásban ott vannak. Azért vannak ott, hogy ne kelljen minden egyes kérdésre felsorolni az összes ott szereplő típust. Emellett még konkrétabb ajánlatot kaptál a hozzászólásomban, melyben a 120 GB-os SSD-t javasoltam. Nem írtad, hogy mennyi pénzt szánsz az SSD-re, tehát innentől neked kell kiválasztani, hogy mekkorát szeretnél, mert a méret csak attól függ, mennyit szeretnél költeni rá, tehát ebben neked kell dönteni.
Mekkora SSD-t vegyél? Minél nagyobbat, ha győzöd pénzzel. Ha látod, hogy a belakott rendszered 66 GB-ot foglal el, akkor szerintem nem nehéz eldönteni egyedül sem, hogy ennél jóval nagyobb kell. Ha meg elolvastad az egyes hozzászólást, akkor azt is tudod, hogy mennyi szabad helyet kell hagyni, tehát minden információ birtokában voltál, vagy.
Akár be sem kellett volna írni, csak megnézni, hogy mik az egyes hozzászólásban az ajánlottak, belenézni a pénztárcába, és kikeresni a neten, hogy hol a legolcsóbb a kiszemelt SSD... Ennyi...
Egyébként is azt gondolom, hogy nem a topiklakóknak kellene kikeresni, hogy melyik SSD épp hol a legolcsóbb...
Tényleg szívesen segítek, ha valódi eldöntendő kérdés van. -
justo00
tag
Sziasztok!
Mi a különbség:
-Samsung 64GB MZ-7PC064B és a Samsung 64GB MZ-7PC064D
- OCZ 60GB Agility3 AGT3-25SAT3-60G és a OCZ 60GB Vertex3 VTX3-25SATA3-60G
között?
Előre is köszi mindenkinek aki segít.
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz justo00 #2061 üzenetére
Samsungnál a B, az basic változat, tehát csak az SSD-t kapod, a D , azaz Desktop változathoz jár : Beépítő keret, SATA adat és tápkábel, Norton Ghost, Magician"
Teljesítményben mindkettő uaz.OCZ : Agilty 3 aszinkron nand chipek ,3 év gyártói és bolti garancia
Vertex 3 szinkron nand chipek + a csomag része a PC házba tehető lefogató adapter, 3 év gyártói és bolti garancia. Teljesítményben mindkettő uaz. -
hegegabi80
addikt
Hali!
Annyi kérdésem volna, hogy HDD-ről SSD-re váltás hoz érezhető gyorsulást? Értem ezalat pl. win7 oprendszer, programok, játék stb. Én csak netezésre, munkára és minimális játékra használom a gépet. Hétköznapi használat során ki lehet használni vagy nem?
-
ViZion
félisten
válasz hegegabi80 #2065 üzenetére
Váltottam kb.1,5 éve... SOHA többet HDD
Indulás a POST után villámgyors, Fedora nekem ~ 8 sec alatt "üzemkész": azaz a teljes asztali környezet betöltve, meghajtók felcsatolva, hálózatra belépve...
Mit lehet észrevenni? Hát amikor SSD-ről átmászok HDD-re, na ott a mappaváltások, file műveletek érezhetően lassúbbak (főleg Win alatt jön ez elő), SSD-n minden azonnal van.
Jó beállításokkal pl. netezéskor HDD-t lekapcsolja ->halkabb a gép (Nekem számít, most is azért cserélem a konfig egy részét, hogy "halkítsak").
SSD hátránya: minden SSD nélküli gép kínlódás és b.szott lassú lesz számodra utánaHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
freelanced
addikt
Hali! Az hogy Sata 2-es vagy 3-ast veszek az lényegesen gyorsitja a windows működését?
Windows 7-re kéne jelenleg SSD de lehet hogy majd Windows 8 menne rá az kompatibilis (lesz)?60GB-s elég ha csak az Oprendszer lesz rajta?
Illetve mennyi ezeknek az élettartama kb. meddig működhetnek ha minden jól megy?
Üdv!
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
cool13
őstag
válasz hegegabi80 #2065 üzenetére
Ha nem gond, akkor én is leírom a mostani friss tapasztalatom.
Nekem elképesztő a különbség. Csak pislogok.
Netezés.
Katt a böngészőre, egy villanás és ott az oldal. Nincs flash video betöltésre várás stb. Digi net ha esetleg ez számít.
Játék.
Folyamatjelző elindul, és egy határozott, lendületes betöltés és már megy is.
Szóval szerintem, igen ki lehet használni. A legegyszerűbb tuning.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz hegegabi80 #2069 üzenetére
Én itt csak kibic vagyok, azért látogatom a topikot, h a következő SSD-hez ötleteket, tapasztalatokat gyűjtsek. Nézz vissza ide mielőtt végleg döntenél, vannak elöl az ajánlottak, és a többiek ( ) belinkelik a jó vételeket, csak figyelni kell...
OCZ Agility 3 és Vertex 3 ill. 4 tűnik most jó vételnek, ha már kezembe lenne a pénz sztem lenne egy új 120 GB Vertex 3-amHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
janos666
nagyúr
Most, hogy csak 2.25Gb szabad hely van a 60Gb-os ForceGT-men (normál használat következménye, de most teszt jelleggel szándékosan nem takarítottam le azt, aminek nem fontos itt lennie), már kifejezetten lomha. Sőt, ugye az elérési idő is felszökött hasonló arányban azzal, ahogy a szekvenciális olvasás lecsúszott:
Amennyire tesztekből és fórumokról tájékozódni lehet ilyesmi az új Vertex 4 is. 50% kihasználtság felett elkezd durván belassulni.
Most még a laptopomba szánt Intel 320 160Gb tetszik, hogy milyen jól bírja. Konkrétan gyorsabb szekvenciális olvasásban, mint a SATAIII-as Force GT, ha mindkettő meg van pakolva adattal.Azt hiszem alkalomadtán beújítok majd valami 128Gb-osat, hogy mindig legyen ~50% szabad helyem.
-
hegegabi80
addikt
Igen az OCZ Agility 3-at már láttam, hogy sokat ajánlgatták. Még az is barátságos áron van, csak sajna nincs rá most pénzem.
cool13: hát én még csak most váltottam 775-ről 1155-re, csak a régi hdd-t hagytam meg, nekem már ez is elég nagy gyorsulás volt. De úgy látom jó lesz az az SSD.
-
freelanced
addikt
Valaki erre valamit? : (#2070)
Köszi!
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
balpis
őstag
furcsa egyébként, én nem tapasztaltam nagy ugrást. Na jó, a boot idő csökkent 4-5 mp-et (érzésre nem többet). Kb. ennyi. Lehet, jó kis HDD a samu? De korábban se volt még fél perc sem.
Sok mindent még nem futtattam, de eddig se volt lassú semmi... Azért lassan majd nézegetem még...notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
ViZion
félisten
Ez a "jót könnyű megszokni" dolog. Ha teheted, hagyd meg a HDD-n is az OS-t, még 1-2 hétig, utána bootolj arról, használd kicsit...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
FR33
aktív tag
Sata2es vezérlő van csak alaplapomon. Szeretnék 120gb-os ssd-t. Mit ajánlotok ár / érték arányban ?!
-
Bodor
veterán
válasz justo00 #2063 üzenetére
Még annyi hogy mi lenne ez a Norton Ghost,
Utóbbi egyébként ingyenesen letölthető.
(#2065) hegegabi80: vegyél SSD-t, mert az SSD az jó, mert gyors.
Csak ne Vertex Plus-t, inkább az ajánlottak közül válogass !
(#2070) freelanced: Mindegy, hogy SATA2-es vagy 3-as ( 2-est már alig kapni) , úgyis az elérési idő miatt gyors. Windows 8-at csak végleges változatban tenném SSD-re, még kiforratlanok a driverek. 64 GB-on kényelmesen el lehet férni alapprogramokkal. Működési idő, az írás mennyiségétől függ, de nagyon sokat elviselnek, keress teszteket a neten, vagy ilyen témájú hozzászólásokat a Flash SSD topikban. Szerintem 4-5 évig kibírják.
(#2073) janos666: Hozzászólásod témája nem igazán illik a topikba, nem a Flash SSD topikba akartad írni? Vagy legalább OFF-ba?
(#2076) balpis: Tényleg furi, hogy nem tapasztaltál nagy ugrást. Biztos, hogy minden jól be van állítva?
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Véletlen volt. Mindkettő meg volt nyitva külön füleken és ide landoltam.
Bár szigorúan vége ide is vághat, hogy mit ajánlanátok, ha nem tetszenek ezek a megtöltött tárkapacitással arányos lassulások.
A Samu 830 például mennyire érzékeny erre? Arról még nem láttam ilyen tesztet.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Bodor
veterán
válasz janos666 #2080 üzenetére
Hát nem is tudom. Szerintem nem sok ilyen "megtöltött " SSD-val találkozni itt a fórumon, mert úgy tűnik mindenki nagyon be lett oltva SSD írásból, meg hát mindenki óvja is, mert nem tesztelésre vette, hanem évekig használni. Nekem a Samu 80-nál az 54 GB-ból
( eleve ennyire formáztam, hogy biztos legyen szabad hely ) általában 20 GB mindig szabad, de semmi lassulást nem éreztem, és a tesztek sem mutatnak ki semmit. Olyan, mintha új lenne.
A neten lehet keresni SSD endurance teszteket. -
balpis
őstag
azért vettem most a SSD-t mert épp összeomlott a Win7. Egyébként vártam volna még pár hónapot, hogy legyen 20k alatt a 120-as
(#2079) Bodor: persze. De a firefoxon kívül még semmit nem volt időm felrakni. Egyébként meg a RAM-diskbe dolgozik (8GB) minden, azaz a booton és a browseren kívül mást nem próbáltam kell még egy esős hétvége az install befejezéséhez - nálam ez általában 3-4 nap legalább
És hát seq. olvasásra a HD502HJ elég jó kis HDD
[ Szerkesztve ]
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
ViZion
félisten
Amennyire én tudom a trim csak utasítás a vezérlőnek, hogy hol-mit csinál azt nem az OS dönti el (Ha esetleg rosszul tudom akkor javítsatok ki). Nekem Linux is van fent, azt használom 90%-ban, de ha winre megyek akkor sem érzek lassulást (a szokásoson kívül )
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Vesztor87
senior tag
Sziasztok!
Felmerült a gondolat, hogy ssd-t veszek rendszer vinyónak (W7 Ultimate 64 bit). Az alaplapom Sata2-őt tud, kérdésem, hogy elég sata2 ssd-t venni? Lényeges az is hogy olcsón megússzam, de azért gyors is legyen. A ph-n nézelődtem. Találtam ilyet, ez 12.000 ft és sata 2-es, 60 gigás 12 ezer ft-ért. Vagy ennél lényegesen jobb lenne innen választani egy 128-as ssd-t (360/180-as mutatók a 185/90 helyett) ? Vagy annyiért egy 500-as mutatókkal rendelkező 60 gigás lenne jobb?
Az 500-as hdd-hez képest (Baracuda ST3500418 AS) sokat javulna a sebesség? CeleronG530-as gépről beszélünk egyébként 8GB rammal.
Köszönöm! -
cool13
őstag
válasz hegegabi80 #2074 üzenetére
Én inkább maradtam mg a 775-nél, és SSD lett a bővítés. Kevesebb pénzből meg tudtam oldani a gyorsítást. Nem bántam, meg sőt.
balpis Lehet kételkedni az állításaimban, de én ezt tapasztalom. Pedig nem volt a HDD-m sem gagyi kategória.[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz Vesztor87 #2088 üzenetére
Szerintem a jövőre való tekintettel vegyél SATA3-as SSD-t, még ha csak SATA2-es is a csatoló a gépedben.
Én nemrég vettem egy Samu 830-as sorozatú 64 GB-osat a szintén SATA2-es alaplapú gépembe. A telepítgetés, beállítások után kíváncsiságból lefuttattam egy sebesség tesztet, hogy mégis mit tud. Olvasás: 245-250 között, írás: 160 körüli szinte mindig. Olvasásban ez az SSD többet tudna (520), ez az érték inkább a SATA2-es vezérlő maximuma körüli, azaz most már a lapom vezérlője a szűkebb keresztmetszet.
A linkelt SATA2-es SSD-k szerintem nem tűnnének sokkal gyorsabbnak egy 7200-as vinyó után, jól beállított rendszer esetén.
Ha teheted szerintem vegyél SATA3-ast.
Méretileg az vezessen, hogy mennyi programot telepítenél a rendszer mellé. Ha nem lenne elég (~ 20%) szabad hely a meghajtón az összes program feltelepítése után, akkor inkább a nagyobbat vedd.
Nekem újratelepítés előtt a teleszemetelt, régi 64 bites Win7 a programokkal együtt majdnem 40GB-ot foglalt. Először klónozni akartam csak az egészet, de egyszerűbb újratelepíteni. Újrarakáskor már egy 32-es Win7-et tettem fel, még lusta voltam minden programot visszarakni, csak a legfontosabbak vannak fent, de így kb. 20-22 GB a rendszer + a programjaim. Így nekem bőven megfelel jelenleg asztali gépbe a 64 GB-os.
Egy hírben olvastam, hogy most vannak kb. minimumon az SSD árak, és karácsony környékére várható megint egy újabb csökkenési hullám. Akkor tervezek beruházni egy 120/128-as példányba a laposba is. De ha nagyon jó árak lesznek lehet 256-os is lesz az.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Bodor
veterán
válasz Vesztor87 #2088 üzenetére
Vertex plus kifejezetten nem ajánlott. Apróról csak akkor rendelj, ha bevállalod a bizonytalan garanciát. Szekvenciális olvasás/írás adatok ( mutatók) nem mérvadóak a használat, és így a vásárlás szempontjából sem. Ha már nem olvastad el az egyes hozzászólást, akkor tájékozódásképpen kifejezetten ajánlom ezt a cikket elolvasni, és az ott ajánlott SSD-k közül választani.
( legolcsóbb normális ajánlott SSD egyébként , az OCZ Agility 3 64 GB. )
Mindenképpen sokkal gyorsabb lesz a rendszered az SSD-vel. -
balpis
őstag
én nem kételkedem, hisz mindenkinek nagy gyorsulás volt.
Lehet, egyszerűen keveset használom az asztali gépet - heti 1-2 alkalom, és a notebookhoz képest eddig is versenyautó érzet volt.
Meg nem használok olyan programokat, amelyek menet közben piszkálnák a HDD-t. (ami meg piszkálja, az ezentúl is azt fogja, hisza többszáz GB fotó az a HDD-n marad.
Amit még kipróbálhatok: az aktuális fotókat az SSD-re tenni és onnan editálgatni. De itt meg mégjobb, ha a RAM-diskre teszem...
Abban biztos vagyok, hogy irodai jelegű munkára baromi nagy lenne a változás, mert itt azért egy-egy world, acrobat, excel indulás gyakori és lassú most.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
R.Woodoo
tag
Sziasztok!
Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy vettem a minap egy agility 3 ssd-t és a HD Sentinel szerint a teljesítmény 80 % a kondíció 100%.
Akkor most valami gáz van vele gyárilag, vagy csak valami szoftver vagy hardver hiányosság miatt rosszul számol?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv.:
RW
-
janos666
nagyúr
válasz R.Woodoo #2095 üzenetére
Valószínűleg IDE módban van a vezérlő ACHI helyett.
Keress rá bárhol, akár ebben a topicban is hogy kell Windows telepítés után átállítani.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
freelanced
addikt
Hali! Segitsetek légyszi mert már tiszta ideg vagyok :S .
Gondom akadt elvileg a Thermaltake Commander házon van 2,5"-ös (ssd) hely. Azt hol keressem? Ha nem vettem beépitő keretet mit tehetek? Köszönet!Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Bodor
veterán
válasz freelanced #2098 üzenetére
-
freelanced
addikt
Nem lesz semmi baja az SSD-nek ha nincs becsavarozni és a gépház alján "tartózkodik egy napig?
KösziGentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest