-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morris
veterán
válasz Gyuri27 #97702 üzenetére
Nem nagyon találni aprón 9900k-t.
Egy sima 9900 van ami talán 80-ért megcsíphető. Drága, de sajna ez van. Sokkal előrébb nem lennék platform váltással sem. (10, 11 gen) Talán annyira nem melegszik. Meg 5Ghz-re fel tud menni az is. Még alapon is elég lesz 5 évig tuti. Utána meg majd platformváltás lesz.Próbálom elpasszolni a 9600k-t.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz Morris #97703 üzenetére
Ha nem akarsz tuningolni, akkor nincs ezzel gond. Két dolog fontos:
- 9900 all-core 4.6Ghz, 9900k all-core 4.7Ghz
- a hűtéssel ugyanúgy tervezz, mintha 9900k-t vennéd, mert a 65W-ot benyalja 3x is, ha all-core megtekered valamivel.Amúgy teljesen rendben van az a proci. De a 65W az csak a mesékben létezik.
-
kolopele
nagyúr
válasz Morris #97703 üzenetére
Nekem is 9900k - m van, és ha normál használatra kell, akkor nem igazán megy 70W fölé ha nincs húzva. Más az ha renderelsz, videót vágsz, stb. naponta, CB23 - at futtatsz, Aida FPU - t, Prime 95 - öt, mert tesztmániás vagy, és még lehetne sorolni, de vajon ki szórakozik ilyenekkel?
Nyilván ilyenkor, ha el van a biosban engedve a TDP akkor lesz közel 200W is a fogyasztása, normál használat esetében viszont kb. az 1/3 - a. Amennyiben meg biztosra akarsz menni, a biosban állíthatod a PL1 és a PL2 - t is lejjebb nyugodtan, sőt sok lap már eleve 3 féle beállítást is felkínál alapból. Azon kívül még az órajellel (illetve a feszültséggel) is lehet variálni, a legtöbb esetben értelmetlen az a 4.7GHZ minden magon (mondom, ne a tesztelést meg a komoly munkákat vedd alapul ezen esetben), leveszed 4.4 - re és máris nagyon sokat esik a hőtermelés, és játékoknál nem fogod megmondani hogy 300 mhz - el lejjebb vetted.[ Szerkesztve ]
-
z-csongor
csendes tag
Paranoias vagyok, az adataimat szeretnem biztonsagban tudni. Jelenleg egy 4770-es CPU-m van, es egy alaplapom, amin nincs TPM. Jelenleg az adataimat localban egy TPM nelkuli bitlocker tartja biztonsagban passphrase-el.
A TPM 2.0 meglete eleg fontos lenne nekem (measured boot, stb), es ha lehet, Windows 11-et futtatnek.
A gepet munkara es jatekra (van egy GTX1070-em) is egyarant hasznalom (bar van egy dediktalt gepem munkara, de ha jatszok, szeretnek hozzaferni a dolgaimhoz, igy nem megoldas az, hogy teljesen kulonvalasztom a kettot).
Fontos, hogy intel legyen, mert neha futtatnek Mac OS-t is, es bar megy Ryzennel, de kell a docker tamogatas, igy marad az Intel.Penzbol a leheto legkevesebbet szanom ra, mivel a mostani 4770-esem megfelel mindenre, csak a TPM hianya a gond (diszkret TPM nem jatszik nekem, sniffelheto, fTPM-ben jobban bizok), a legjobb az lenne ha az Asrock B85-PRO4, 16GB DDR3, 4770 kombot eladva minimalis (max 30-40k) rafizetessel tudnek uj platformra valtani. Hasznalt processzor is teljesen jo nekem, tehat nyolcas szeriatol johet, de ha mar frissitek, akkor 6C/12T-t vennek minimum.
Tuningolni nem szeretnek.
Kerdes: Ruhazzak-e be egy i5 10400-ra (nem F, a fenti Mac OS kovetelmeny miatt kellene integralt intel VGA), vagy varjak amig kijon valami ertelmes aru E core-al rendelkezo 12. gen CPU (az is fontos, hogy ne kazankent viselkedjen a CPU)?
-
z-csongor
csendes tag
válasz bobalazs #97710 üzenetére
Azert ilyen szinten nem vagyok paranioas, mondjuk facebookot nem nagyon hasznalok, google termeketet se, az Apple okoszisztemajaban megbizok ugy-ahogy.
Azert kellene a measured boot, hogy ha valaki fizikai hozzaferest szerez a szamitogepemhez, ne tudjon rootkitet telepiteni anelkul, hogy valami felismerne. A klienseim adatait probalom vedeni.
-
atee
őstag
Sziasztok!
Pro kontra véleményekre lenne szükségem. A teszt eredményekkel tisztában vagyok.
5600x vs 5700g egy 3070 es vga kártyát tekerne. Tervben nincs nagyobb! Egyéb cuccok az adatlapon.
5600x már volt. Jó volt.
Inkább csak játék van ami erőforrás igényesebb.
Viszont az 5700g procit időtállóbnak gondolom 8/16 miatt.
Illetve mégis csak van benne egy tartalék igp....ha...
Tuningolás nem vagy csak kívancsiságból és nagyon mérsékelten érdekel.Aztán lehet jövőre minden megy a kukába ha jön az érzés, hogy kell a ddr5
D-day 2002-01-04 01:54
-
-
hokuszpk
nagyúr
aszontam volna, hogy maradjon az 5600X. de ha a bizniszelozmenyeidbol jollatom pont azert adtad el, mert nemlehet normalis aron vga -t szerezni.
Kovetkezeskepp azert lenne a "G" a valasztas, mert azzal alapfokon lehet jatszani is, amig kerul VGA.
az 5700G -t javaslom, a tobb procimag mellett lehelletnyit combosabbnak tunik az IGP is.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
atee
őstag
válasz hokuszpk #97720 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Igen hasonlóan gondolom én is. Bár a 3070 ha már beszereztem jelen helyzetben viszonylag elfogadható áron. Akkor már marad..hacsak nem kell új családi házat venni
Viszont sose lehet tudni és egy igp vel beljebb leszek... nem vesztek annyi teljesítményt a proci miatt addig sem.Erre most alzán beesik az 5600x ára 100k ra[ Szerkesztve ]
D-day 2002-01-04 01:54
-
Lipton
őstag
Talán jobban passzol ide mint a (fél)gépes topicba:
A 10400F-hez kepest brutto 50k a valoban nagyobb intel es a 3800x is (ahogy irtam nekem a netto lesz erdekes).
1. Megeri a plusz 50k azt a teljesitmenytobbletet “aranyaiban”?Ugye itt a komplett oonfig lesz mondjuk 300br helyett 350br, tehat az nincs 20% sem a vegen.
2. Amennyiben plusz 50k akkor 3800x vagy 10700(k)?
3. Engedjem el az egeszet mert sehol nem fogom erezni a 1060 vga-val es semmi massal a gyorsabb proci elonyet es majd 1-2 ev mulva vegyek bele olcson/hasznaltam egy “max” procit ha valoban kell es lesz melle akar jobb vga is. -
palfitom
félisten
válasz Lipton #97722 üzenetére
Az utolsó mondatrészben a lényeg: “ha valóban kell és lesz mellé jobb vga” -
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
hokuszpk
nagyúr
ha joldekodolom, a kerdes az, hogy az ( arukereso arak ) Intel 10400F -hez ( 53+Khuf ) kepest kb. 50KHuffal dragabb procik ( 11700 114+ ; 3800X 106+ ) procik megerik-e es ha igen, akkor melyik ?
felbontast nem irtal, de kb. mindegyis, a harmas pont erosen meghatarozza az osszkepet, ha marad a 1060, akkor elengedheted, talan minfpsben lennenek jobbak a dragabb procik, mert amugy azt csutkara hajtja a 10400F is.
** a josgombom szerint 1-2 ev mulva lehet otthonra is vehetunk exaflops teljesitmenykategorias procit, de vgat biztos
*** termeszetesen a 3800XT eri meg[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
arabus
addikt
Nyugodtan engedd el.4x ezerért a legjobb gamer proci a 10400f csak a memóriára kell odafigyelni,3600 legalább legyen pl.HxperX Renegade 3600c18.
Igaz 1030-al van mérve de 1060-al sem lenne más:
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
SlyChocolate
senior tag
válasz arabus #97725 üzenetére
Ránéztem itthoni boltok árlistáira és szinte hihetetlen, hogy az említett amd és az intel procik teljesítény tesztben alig viszont árban igen jelentős különbségek vannak.
Gép fejlesztés és/vagy generáció váltás előtt állok.
Sokan mondták nézzek rá az amd vonatra is de most teljesen elment a kedvem tőle valszeg nem ülök felrá..... -
veterán
válasz SlyChocolate #97727 üzenetére
Kompletten kell nézni a képet, nem csak a procit.
Épkézlán lap az intel alá 35-40 ezer, az amd alá kapsz 25-28 körül.
Másrészt tavaly nyáron inkább a 3600 volt ár-érték arányban ajánlott, de megdrágult.https://tinyurl.com/rasoapro
-
atee
őstag
válasz KAMELOT #97729 üzenetére
Ebben igazad van. Viszont lehet olyan helyzet, hogy kell az igp. Ritkán,de akkor megint mehet a cserebere, hogy legyen... teljesítményben viszont nem vesztek annyit, hogy az fájó legyen jatékok alatt 5600x vs 5700g
Persze az ellenérv, hogy drágább.
Viszont ha valami kihasználja a több magot. Akkor megint 5700g inkább.D-day 2002-01-04 01:54
-
Lipton
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Ez lett a vége:
ASUS PRIME B560M-K
INTEL CORE I5-10400F
ARCTIC FREEZER 34 ESPORTS RED
G.SKILL AEGIS 16GB / 3200MHZ KIT -
Lipton
őstag
Még ki tudom cserélni a lapot.... mire érdemes?
-
Gabesz87
veterán
Konfigom update-ében gondolkodom, és érdeklődni szeretnék, mire lenne érdemes cserélni jelenlegi i5-4570 procimat? Nem kell bika proci, már csak hébe hóba játszom kicsit (talán majd pár év múlva a gyerek fog inkább), és amennyit játszom, igazából ez a 4570 is teljesen jó. Lényeg, hogy időtálló legyen, nem cserélgetem a hardvereket 1-2 évente! ASUS TUF GTX1650Super VGA-m van. i3-10100F-et nézegettem, ami 30 körül van. Ez jó döntés lehet?
-
kolopele
nagyúr
válasz Gabesz87 #97739 üzenetére
Ha nem akarsz sokat költeni plusz a jelenlegi is lényegében elég akkor egy 8400 - as is elég, nagyon olcsó már, főleg aprón használtan, 6 magos, de ha több rá a keret akkor érdemesebb a valamivel drágább 10400 - at venned, ami már 6/12. A magam részéről nem nagyon szeretek f - es procit ajánlani, mert ha netalán a VGA - val történik valami, onnantól netezni sem tudsz.
-
SlyChocolate
senior tag
válasz kolopele #97742 üzenetére
Urak egy kérdésem lenne.
Ahol a proci gyártó azt írja az adatlapon (pl Intel I5 10400F) "Max # of Memory Channels 2"
Ilyen proci esetében felesleges még akár a mikro atx lapokból is 4 memória slot-osat venni?
Jól gondolom? -
kolopele
nagyúr
válasz SlyChocolate #97743 üzenetére
Csak annyit jelent, hogy dual, azaz párban működik a legjobban. Tehát vagy 2, vagy 4 modul.
[ Szerkesztve ]
-
SlyChocolate
senior tag
válasz kolopele #97744 üzenetére
Értem.
Memória ferkvenciákkal mi a helyzet
Mikor írja a proci adatlapja, hogy pl. DDR4 2666Mhz viszont ha az alaplap és a memória modul(ok) is többre képes(ek) akkor a proci memória kezelése lesz a leglassabb?
Így felesleges lenne gyorsabb alkatrészeket venni?
Csak annyit, olyat amit a proci is támogat?[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz SlyChocolate #97745 üzenetére
Általában azt kell figyelembe venned, hogy az alaplap meddig támogat, annak ellenére, hogy a memóriavezérlő a prociba van építve. Egy 10400F mellé nyugodtan tehetsz ramokat 3600 mhz - ig, de bőven elég a 3200 - as is, semmit nem fogsz játékok alatt észrevenni. Ehhez természetesen kell egy Z490 - es vagy egy B560 - as, Z590 - es lap, a többi mellett kizárólag 2666 mhz - en fognak futni a ramok az I5 - ös procik mellett. A lényeg, hogy az I5 gyorsabb lesz 3200 - as ramokkal mint 2666 - osokkal, de ehhez megfelelő lap is kell. B460 pl. felejtős.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz SlyChocolate #97743 üzenetére
4 modult is lehet mellé tenni, de 2 modul az ideális terhelés, melegedés szempontjából.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
SlyChocolate
senior tag
Értem.
Köszi a válaszokat. -
VirsLee
Topikgazda
válasz SlyChocolate #97749 üzenetére
Memória modul melegedésre gondolt szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel