Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • perovics

    csendes tag

    válasz vaguny #100962 üzenetére

    Igen, reggel siettem és lőttem gyorsan egy fotót, valóban nem látszik rajta glow. Azóta kicsit gondolkodtam, és szerintem ennek a fotózásnak nincs értelme, a különböző gépekkel és beállításokkal lőtt fotók nem összehasonlíthatók. Az én képemen azért nem látszik, mert automatán lőttem, és mivel a kis fehér négyzetek az EISO tesztes képen adtak elég fényt, ezért úgy állította be a zárat és az ISO-t, hogy a fehér négyzetek ne legyenek túlexponálva. Teljesen sötét képernyőt kellene fényképeznem, de akkor is tudnék olyan képet csinálni, amin nem látszik semmi, és olyat is, amire azt mondod, hogy hű de vacak ez a monitor.
    AsakuraDave, látom tanácstalan vagy, Budapesten 12.kerületben lakom, ha gondolod eljöhetsz megnézni, vagy ha elhozod a monitorod, akkor egymás mellett is megnézhetjük a monitorokat. Ha érdekel írj privátba.
    De mondom, IPS-től nem várj olyan feketét, mint ami egy OLED monitoron van. Egyébként kétféle oka van:
    - IPS glow/szürkeség: ez a technológiából adódik, mert a háttérvilágító LED-ek mindig égnek, a fekete színt a monitor úgy próbálja előállítani, hogy a kristályokat olyan helyzetbe hozza, ami elzárja a fényt. De ez az elzárás nem tökéletes, ezért nem lesz a fekete sem teljesen fekete. Ez szerintem minden panelen ilyen, ebből nem lehet jobbat/rosszabbat kifogni (egy gyártó egy adott panelén belül).
    - Blacklight bleed/oldalbevilágítás: a legtöbb monitornak a éleinél vannak LED-ek, amik befele világítanak. Ez a fény nem jó rögzítés esetén bevilágít, főleg ha nem szemből, hanem oldalról nézed. Ha a monitor közepén ülsz, akkor máris kicsit szögből látod a széleket, és látható lehet a bevilágítás. Ha a fejed a széllel egyvonalba viszed, akkor eltűnik. Na ez viszont változhat azonos típusú monitorok között is, van jobb/roszabb példány.
    Az LG nem ilyen, de vannak ún. FALD (“Full Array Local Dimming”) monitorok, ahol nem a széleken vannak a ledek, hanem a kép mögött, ráadásul ezeket külön-külön lehet vezérelni. Van 384,512 stb zónás monitor. Itt ha egy zónán fekete a kép, akkor kikapcsolja a ledet azon a zónán, és tökéletes fekete lesz a kép. A gond az, hogy egy átlag képen a fekete részek nem illeszketnek a zónákhoz, ezért a sötét-világos részek határán lesz egy világosabb zóna...Ráadásul ezek a monitorok jó drágák is.

Új hozzászólás Aktív témák