-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz -Skylake- #74745 üzenetére
Ertektartas kis kockazattal, raadasul likvid formaban szerintem nem letezik.
A PMAP koveti az inflaciot (a KSH altal szamitottat), de legalabb egy ev kesessel, ergo a jelenleg vasarolhato sorozat is elsore 6.6%-ot fizet, mikozben a jelen infla ennel joval magasabb.
A PMAP jo lehet vesztartaleknak, okolszabaly szerint 6 havi megelhetes koltseget erdemes felhalmozni.
Ha ezen felul sem akartok kockazatot vallalni, nyugodtan mehet minden ebbe, vagy mellette DKJ-be.A PEMAP (euro allampapir) kicsit mar kockazatosabb olyan szempontbol, hogy a forint/euro arfolyam valtozhat a forint erosodesenek iranyaba is. Mindazonaltal abban a tobbieknek egy korabbi beszelgetes kapcsan igazuk van, hogy szinte barmire gyujtesz amit importalunk (auto, muszaki cikk, stb), ott az arfolyamok hatasat is importaljuk, ergo ha gyengul a forint ezek a termekek dragabbak lesznek.
Nyugdijra, vagy hosszabb tavu celokra ahol rugalmas mikor veszed ki a penzt, reszveny ETF ajanlott.
Amit kerulj el: befektetesi egyseghez kotott biztositas, aktiv befektetesi alapok, barmi amire ugynok probal rabeszelni meseszep multbeli vagy a jovore elkepzelt hozamokkal kecsegtetve.
-
bandus
veterán
IQQH is megindult szépen vissza, végre ismét zöldbe került
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Lex Icon
senior tag
Meg szoktam kérdezni, hogy miért tartja otthon a pénzét. Többnyire olyan válaszok jönnek, hogy a bank tönkremehet. Erre mondom, hogy tegye állampapírba, mert az legalább kamatozik. Erre 2 válasz van:
1.: Ezeknek a "mocskoknak"? SOHA! Ilyenkor megkérdezem, hogy most jól bosszút akar állni rajtuk, miközben csak magával tol ki, vagy inkább kamatoztatja a pénzét, úgy, hogy a "mocskok" fizetik?
2.: Ha az állam csődbe megy, akkor nem kapja vissza a pénzét. Válasz: ha államcsőd van, akkor a párnában lévő Ft is a 0 felé konvergál, igaz legalább WC papírja lesz, míg a dematerializált papír erre nem jó.
Többnyire valamilyen tévhit miatt nem rakják normális helyre a pénzüket. Erről vagy meg lehet győzni, vagy nem. -
Lex Icon
senior tag
válasz MasterMark #74756 üzenetére
Persze, hogy nem jó. A mese nagyjából ugyanaz, mint amit leírtam. kiegészítve, hogy az a 10 billió Ft, ami bankszámlán pihen, nekünk jó, mert megóv az államcsődtől, mert a bankoknak van mit kölcsönadni jó kamatra az államnak, így végső soron mégiscsak állampapírban köt ki, csak nem emberünk kapja a kamatokat, hanem a bank.
Ez szokott hatni, hogy hagyjuk ki a folyamatból a bankot. -
Lex Icon
senior tag
válasz tomazin #74758 üzenetére
Akkor mégis csak megértik. Párom barátnőjének vagy 2 éve mondtam, hogy ne bankszámlán tartsa a pénzét, most keresett meg, hogy már nagyon érzi, hogy egyre kevesebbet ér. Már jött is velem a MÁK-ba.
Párom mondta, hogy mikor beszélt anyukájával, említette, hogy valamit kellene már csinálni az otthon dugdosott pénzükkel. Úgy néz ki, megint mehetek a MÁK-ba. Úgy járok oda, mintha ott dolgoznék. -
aujjobba
addikt
válasz üzenabakusz #74762 üzenetére
Elveheti tőlem az állam a bankbetétem kamatát?
Ha esetleg arrol kezdenenk el beszelni, miert nincs kamat a lekotott betetre a bankban.
-
julius666
addikt
Tudsz mondani egy ilyen "normális országot"?
-
Attis7
tag
válasz üzenabakusz #74765 üzenetére
Volt is vmi erste-s betétem aminek a kamatprémiuma a ft/euró árfolyam ingadozásához volt kötve, ha nagyon nem ugrált a forint, akkor éves szinten ~8% körüli éves kamatot fizetett.
-
veterán
Azt ugye vágod, hogy Magyarország sok szempontból egy adóparadicsom?
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz üzenabakusz #74765 üzenetére
Nem az volt a kérdés, hogy mi VOLT. Ha időgépem lenne, akkor lennének jobb lehetőségeim is pénzt keresni, mint magyar bankbetétbe pakolni a pénzem a 90-es években...
Arról értekeztél normális országokban hogyan mennek a dolgok, gondolom akkor tudsz mondani példát, ahol szerinted az elvárt módon zajlanak a pénzügyek. Azaz a bankban inflációnak megfelelő kamatot kapsz a pénzedre és nincs rá semmilyen adó.
-
SzGee
aktív tag
USA már recesszióban, erre az összes index zöldben nyit
asszem ez lehetett a VIP kiszállóIf you leave me, can I come, too?
-
addikt
válasz aujjobba #74763 üzenetére
Mondjuk amíg van lehetőséged ilyen formában lekötni a pénzed, még ha nem is egy ker.banknál, hanem a MÁK-nál (ahol egyébként számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciókért semmit sem kell fizetni), addig ez nem egy nagy érvágás sztem.
#74768 tomazin
Mert ha bemész, azonnal megvan a számla, ügyfélkapun keresztül meg 3 hét.#74773 SzGee
Az USA már recesszióban van? Még senkitől sem hallottam ezt a részükről kimondva, sőt nagyon is tagadják. Powell sem mert még csak hasonlót sem mondani tegnap.Can't have recession if you change the definition
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz Vision #74775 üzenetére
A kollégám Kirgizisztánból jött és nem értette, hogy mi bajunk van nekünk magyaroknak. Náluk a jelenleg regnáló elnököt a börtönből szabadították ki és választások nélkül ültették a székébe. Ehhez képest mi sehol nem vagyunk, még. A probléma az, hogy minden jel arra mutat, hogy efelé tartunk.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
tlac
nagyúr
-
Lex Icon
senior tag
Nekem a MÁK szimpatikusabb, mint a bank. Belülről pont úgy néz ki, a számlaszerződés is olyan és ugyanúgy kapok egy színes mappát.
Van normális app, desktop-on is megy,... Hitelt nem adnak, de az nem is kell. Az ingyenes számlavezetés meg üti az összes bankot.
Ja, és nem akarnak mindenféle terméket rám sózni.#74765 üzenabakusz:
Nézd már meg ehhez a korábbi inflációs görbét meg a referencia hozamokat. 20-30% infla mellett persze, hogy ki tudták szúrni a szemed 2 számjegyű kamattal. Most csak azért nem kapsz kamatot, mert extra adót kaptak a nyakukba, de azért van ahol adnak kamatot (pl. Magnet: 2-6% között), de miért kéne érdekeljen, mit bénáznak a bankok, ha van normális alternatíva (MÁK): értelmezhető kamatot adnak és nincs kamatadó.
Amit írtál inkább egy van sapka, nincs sapka kötözködésnek tűnik.#74768 tomazin :
Minek jarsz be? Neten tudsz nyitni ugyfelkapuvalTisztában vagyok vele, de anyósomnak nincs üf. kapuja és nem is lesz a pénz pedig kp-ban van.
A barátnő esetében pedig délelőtt előregisztráltunk és bent meg is nyitottuk a számlát, majd app-ban ráraktuk a pénzt. 2 óra alatt elintéztük és nem kellett online bénáznia okmányokkal meg miegymással. -
tlac
nagyúr
válasz Lex Icon #74779 üzenetére
szerintem de
úgy értem az államkincstári ügyeid egy részét a postán is tudod személyesen intézni
az államkincstár hirdetményében ez van:"A Magyar Államkincstár függő ügynökei által forgalmazott állampapírok listája
Magyar Posta Zrt.
Prémium Magyar Állampapír
Magyar Állampapír Plusz
Nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz
Kincstári Takarékjegy I.
Kincstári Takarékjegy II."addig rendben is van, hogy ingyenesen tudod kp-ből megvenni a cuccokat
az viszont nem világos, hogy visszafele is ingyenes a kp?"Készpénzfelvétel díja: 0 Ft
Pénzügyi tranzakciós illeték
A Kincstár a tranzakciós illetéket a mindenkor hatályos jogszabályban
(a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. tv.)
meghatározottak szerint számítja fel.Készpénz felvétel esetén 0,3%
legfeljebb 10.000 Ft"[ Szerkesztve ]
-
-
-
bandus
veterán
Eth-t is szepen megrantjak igy nap vegere
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
törölt tag
Udv,
Ingatlan arat mibe erdemes fektetni manapsag? Tozsde nem. Koszonom. -
Lex Icon
senior tag
Voltam a Postán (más miatt), kérdeztem, de mindenáron az alapokat magyarázta, hiába mondtam 2x is, hogy van számlám a MÁK-nál és volt papír MÁP+-om csak a postai része érdekel a PMÁP-nak. De ha jól silabizáltam ki az infómorzsákból, akkor ez ua., mint a MÁK-nál, csak Postai ügyintézési színvonalon. Szóval inkább a Kincstár. Ja és adott prospektust a MÁP+-ról. (facepalm)
-
Lex Icon
senior tag
Azért a MÁK-nál az ügyintézők értik a dolgukat. Nyitásnál is végigsorolt mindent, ha akartad, ha nem, mert neki azt kötelező. Pl. a 0,3% max. 10e pénztári illetéket is.
A tranzakciós illetékről meg annyit, hogy le kellene már szokni a kp-ról. A Jegybank is ki van akadva, hogy a nagy digitalizáció meg "fertőző" pénz közepette nemhogy csökkenne a kp mennyisége, de még nő is.[ Szerkesztve ]
-
-
Lex Icon
senior tag
válasz temporello #74797 üzenetére
Ez meg 2 óra volt, és ebben benne volt a fél órás buszozás és a hölgynek nem kellett mókolnia vele. Természetesen az is számít, hogy ki milyen messze van a MÁK-tól.
-
addikt
Ha most már így megy, az jó. Nekem anno még meg kellett várni, mire kiküldték a szerződést, mert azon voltak rajta a belépéshez szükséges adatok.
-
tomazin
veterán
Hogy leptel be? Mert nekem is az remlik,h kellett a papir, mert azon volt az azonosito.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Ukrajnai háború
- OnePlus Nord 3 - kapcsoljuk északot
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Öregszem
- PlayStation 5
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Ingyen kellene, de tegnapra
- BMW topik
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
- Kingston 32GB DDR5 5600MHz Kit(2x16GB) Fury Beast Black
- Apple iPhone 13 Mini 128GB Black újszerű szép független, 3 hó gar
- HP Pavilon 14-ce3012nh I5-1035G1, 8GB RAM 120GB SSD MX 130
- Kis túlzással ÚJ iPad Pro 12.9 6th M2 Wifi 512GB!!!
- ASRock B365M Phantom Gaming 4 + i5 8500 + be quiet! hütő + 32 Gb G.skill 2.400 Mhz Beszámitok!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest