- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- 3D nyomtatás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz Lex Icon #74097 üzenetére
Hát nem tudom. Elsődleges forgalmazók kötelező árjegyzésében 3 hónap alatti durationnel rendelkező papírok ugyan nincsenek benne (ha jól tudom), de azt nem tudom elképzelni, hogy pl. banki treasury ne tudjon DKJ-t eladni cégeknek, amikor éppen extra likviditásuk van, és venni akarnak.
What is your ikigai?
-
Lex Icon
senior tag
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
A DKJ idő előtti eladásánál én akkor járok jól, ha itt az eladási EHM magasabb lesz, mint ami akkor volt, amikor vettem?
Köszi.
-
vnorbi
aktív tag
válasz Brandynew #74106 üzenetére
Túlbonyolítod. Akkor jársz jól, ha drágábban adod el, mint amennyiért vetted.
Azt magadnak kell kiszámolni, hogy a konkrét esetben ez mekkora hozamot jelent, a táblázatból nem tudod leolvasni.
(Ha az eladási hozam emelkedik, az magával hozza a vételi hozam emelkedését és a vételi árfolyam csökkenését, ami miatt valószínűbb, hogy inkább buksz a korai eladáson, hacsak a vásárlás óta nem telt el annyi idő, hogy azalatt többet emelkedett az árfolyam, mint amennyit a hozamemelkedés miatt csökkent).
-
Brandynew
őstag
válasz vnorbi #74107 üzenetére
Köszönöm. Tehát az Eladási EHM, ha emelkedik, az inkább negatív irányba befolyásolja az idő előtti eladáson realizált nyereségemet? Ha most az időtényezőt kihagyjuk. Tehát ne várjam a meglévő DKJ sorozatom eladási EHM hozamának emelkedését (most ugye emelkedik mindegyik), mert az nekem inkább rossz, mint jó?
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #74029 üzenetére
"nekem csak erste, random és kbc van"
hogyan tervezed összeegyeztetni a 100k€-s "biztositasi hatarral" ?
már korábban is pedzegettem, pl. ha 10x 100 k€ -nyi van, akkor 10 szolgaltato ? vagy egy "regi, neves, komolynal" a 100k€-nak többszöröse ?
-
avl
senior tag
érdekes, hogy most egy rafi premium szamla dicsergetve van, maskor meg a private banking "ekézve"
...nem, nem rosszabb a private banking kondi a premium-nal
-
avl
senior tag
tegnap reggel utaltam Revolutrol Random-hoz, delutan meg mar JPGL = IE00BJRCLL96 lett is belöle TBSZ-en
-
bigpocket
csendes újonc
Nem emelt a jegybank a hetes betéti kamaton: 9,75%.
Az állampapír hozamok alakulása elég rejtélyesnek tűnik. Pl. a DKJ hozama hetek óta csorog lefelé, távolodik a heti betéti kamattól. Azt mondjuk, hogy a túl nagy érdeklődés miatt ennyiért is viszik.
Utána egyik napról a másikra ugrik felfelé majdnem 2 százalékpontot, miközben venni nem igazán lehet továbbra sem. A heti betéti kamat meg nem változik.
Erős túlzással, mintha a kamatkörnyezetnek semmi köze nem lenne a DKJ árfolyamához. Van valami "szabály", hogy a DKJ hogy követi a kamatkörnyezet, inflációt, bármit? -
avl
senior tag
szerintem evvel jelentösen kihereltek a rezsicsökkentest, aramnal tul kicsi az árugrás: 2szeres sem, gaznal 7szeres ! (kinek allt ez igy erdekeben ?)
(értem, hogy gaz az "külföldröl jön", aramot meg lehet sok modon termelni):[link]
"A villamosenergia esetében: 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
Az e feletti fogyasztásnál 70,10 fornit/kWh, a valós piaci ár 268 forint lenne.
Az éjszakai áram: 23,1, e felet 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
A H tarifa korlátlanul fennáll.Földgáz:
144 köbméter/hó a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
E felett 747 fornit/ köbméter. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne."[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
-
julius666
addikt
kinek allt ez igy erdekeben ?
Kb. bárkinek, aki idehaza él. Vezetőinknek leesett, hogy csomóan fűtenek villannyal ("Milyen tarifa?" ugye) és hogy nem lenne jó ötlet ezeket szétszopatni. Villannyal fűtés teljesen megfizethetetlen lett volna eredeti felállásban, csomóan kénytelenek lettek volna helyette valami gáz/fa alapú házi barkács megoldásra áttérni, ha nem akarnak megfagyni. Így most nem kell szerencsére.
Kockázati faktorként egyedül a gázzal fűtők maradtak, már masszívan elkezdték felvásárolni a hazai gázpalack készleteket a baromarcúak (valszeg fogyasztástól teljesen függetlenül). Lesz pár lakástűz idén... Így utólag baromira szerencse, hogy távhős épületbe költöztünk.
[ Szerkesztve ]
-
tom570
aktív tag
Szóval akkor külön kezeli a nappali és éjszakai-A1 és a B- fogyasztást? Mindegyiknél 210Kw felett a már említett piaci ár?
Más kérdés: MÁP 2022.07.22 dátumon kamatfizetés, tehát hétfőn-kedden 07.25-07.26 már lehet mozgatni?
És a nagy kérdés, hogy PMÁP vagy PEMÁP-ba érdemesebb áttenni?
PEMÁP-nál forintról ők váltják euróra, vagy azt nekem kell előtte megoldani?(Webkincstár)[ Szerkesztve ]
/Give them nothing! But take from them everything!/
-
Begi
senior tag
válasz Oppenheimer #74120 üzenetére
Nem tudom, megerzes. A befektetok a szigoritasokat szeretik, es bar ez is az, de nem az, mint amit igertek.
-
peetie1
aktív tag
válasz tom570 #74123 üzenetére
A kincstár nem vált, neked kell az eurót oda utalni. És figyelni is kell mert eurót másik számlaszámra kell küldeni, mint a forintot, ennek nézz utána.
A máp+-t a kamatfizetés utáni 5 munkanapon belül lehet 100%on visszaváltani, nézni kell aztán ha már 100%ot mutat akkor adhatod is el (én meg 0,5% bukóval adtam el, de ezekkel a DKJ-kkel még így is jobban jártam mint a MÁP+al)
[ Szerkesztve ]
-
Genesist
tag
válasz PredatorZoli #74092 üzenetére
Oké, köszönöm.
-
tom570
aktív tag
válasz peetie1 #74126 üzenetére
Rendben, köszönöm a segítő választ. Van devizaszámlánk minimális euró tartalékkal, ahová havonta- kéthavonta szoktam revolut segítségével váltani-utalni.
Szóval ez lenne a metódus PEMÁP esetén: MÁP-ot kérni folyószámlára -revolut átvát euróra-webkincstár-PEMÁP vétele.
Ha PMÁP akkor meg csak simán MÁP-ot eladni és venni az aktuális 2028/K sorozatból?[ Szerkesztve ]
-
bozsokiandra
tag
Hát igen, meg az az érdekes helyzet is előállhat, hogy aki túllépi a gáz kedvezményes keretet az simán nekiáll majd mondjuk januárban villanyradiátorral fűteni, mert 70ft/kwh áron még azzal is olcsóbb mint 750ft/m3-es gázzal. Kíváncsi vagyok ezt hogy fogja majd bírni a villamos hálózat, erőművek stb.
Persze a rendeletben az is benne van hogy negyedévente felülvizsgálják, szóval igazodhat a tarifa ehhez.. -
germinator66
aktív tag
válasz bozsokiandra #74129 üzenetére
Kérdés, hol van a forduló? 01.01-12.31 között, vagy 08.01-07.31 között? Az előbbi esetén durva lenne az év eleji fűtési szezon...
Át lehet-e vinni egyik évről a másikra a megmaradt keretet? -
Cece04
tag
válasz germinator66 #74131 üzenetére
Meg egyáltalán hogyan lesz az elszámolás? Ha átalányt fizetsz akkor ha magasabb a beállított átalány, mondjuk 154 köbméter akkor minden hónapban 10 köbméterre fizeted a rezsidémonos árat pluszban év végén meg elszámolsz a valós számok alapján?
vagy a keret felhasználásáig, mondjuk a fenti példánál maradva 11 hónapig fizeted a támogatott áron és a 12 honapban meg kb az egész fogyasztásra a piaci árat?
[ Szerkesztve ]
A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene...
-
bozsokiandra
tag
válasz germinator66 #74131 üzenetére
Rendelet részletezi.
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/7ea41378489305c538f7ddd0003c602441e0e5e9/megtekintes
9. paragrafus
Ha jól értelmezem akkor augusztustól az adott havi számlán 210 kwh illetve 144 m3 gázt adhatnak kedvezményesen, tehát fűtésszámla esetén erősen ajánlott áttérni a havi átalányra augusztustól és úgy nem ér hátrány. De javítsatok ki ha tévedek. -
boti19871125
csendes tag
Sztem meg pont nem. De találtam egy ilyet is:
"A legtöbb esetben a Felhasználó, illetve felhasználási hely egy mérővel rendelkezik. Ha a felhasználási helyen van vezérelt fogyasztó készülék is, vagy több csatlakozási pont, úgy az külön mérőpontot jelent."
Ez alapján meg igen. Totális káosz.
[ Szerkesztve ]
-
IG55
senior tag
válasz bozsokiandra #74135 üzenetére
szerintem egyszerűbb minden diktálásnál a határszámot megadni. Így megmarad a szabadságod a számokkal való játékra.
[ Szerkesztve ]
-
germinator66
aktív tag
válasz boti19871125 #74138 üzenetére
Itt viszont mérőkről beszél. Gondolom azért van ennek értelme, mivel lehetne megosztva ingatlanok, amik eleve független mérőórán csüngenek.
[ Szerkesztve ]
-
tom570
aktív tag
válasz germinator66 #74140 üzenetére
Igen, nagyon nem lehet másként értelmezni az elmondottakat, mint hogy külön 210Kw az A1 és külön 210 a vezérelt "B" is. Máshogyan hogy lehetne kivitelezni az elszámolást, hogy melyikkel léptem túl, amikor a kettőt egybe venné 210Kw határig?
[ Szerkesztve ]
-
-cobra-
aktív tag
válasz bozsokiandra #74135 üzenetére
Ez kicseszés lenne azokkal, akik nem tudnak diktálni. Nálunk a korábbi évek alapján számolt havi átalány van, nyáron kevesebbet részszámláznak, télen többet, majd éves leolvasással korrigálják. Módosítani egyszer lehet egy évben, az éves leolvasást követő 30 napon belül.
Szvsz éves szinten fogják nézni hogy ki fér bele a limitbe és aug 1-től indul buli.
[ Szerkesztve ]
-
ViceRoy
kezdő
Egyébként ez is egy érdekes rész:
"az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak
szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
tükröző áron" -
Pharaoh
aktív tag
válasz bozsokiandra #74145 üzenetére
Évente egyszer az éves leolvasási idején engedi átállítani
-
ivana
Ármester
válasz germinator66 #74137 üzenetére
-
IG55
senior tag
válasz bozsokiandra #74144 üzenetére
Szabályos, nem szabályos, az átalány is valahol ez. Nincs kapacitás arra, hogy ilyenek miatt kiszálljanak, csomóan fogják ezt csinálni. Az éves leolvasás majd tiszta vizet önt a pohárba.
-
aujjobba
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest