-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
Ja, hát nekem se szimpatikus ez az irány, nem azért írtam. A kimenettel kapcsolatban viszont nem feltétlenül ennyire egyértelmű a helyzet, a daginak szerintem abban igaza van, hogy valszeg a viharnak csak az előszelét kaptuk még és már most recseg-ropog sok nyugati országban a politikai status quo. Ahogy írtad, jövő tavasszal többet tudunk majd.
Szerintem ezek a topik témájával kapcsolatban is releváns kérdések. Pl. azon, hogy lesz-e EU megegyezés olyan apróságok múlhatnak, hogy a forint államkötvény kifejezetten jó befektetés-e jelen helyzetben (rövidtávra spekizni akár), vagy igazából menekülni kéne belőle ahogy csak lehet.
Jó lenne ha kevesebb lenne a hőbörgés ha felmerül egy ilyen téma, akkor nem kéne utána takarítania a moderátoroknak...[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
Fogadok hogyha az EKB kamatot emel az nem fogja gyengiteni a forintot. Ez egyebkent igy tortent mult heten is, es igy fog a tovabbiakban is.
Sot, a karikaval jelolt idpontban tortent kamatemeles utan meg napokig erosodott is a forint. Ez ismert osszefugges amirol mar irtam itt.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
360xbox360
tag
PMÁP visszaváltási költsége együtt mozog vagy előfordulhat hogy a 6 évesnek lesz pl 2% a 4 éves meg pl 1,5%? Illetve, módosítás esetén mind módosul vagy előfordulhat, hogy pl csak a 2021 után kibocsátottaké?
[ Szerkesztve ]
-
Fifi
őstag
válasz ssscsaba #74547 üzenetére
Igen a nyilvános ajánlattétel alapján csak augusztus 24-tól változik a kamatláb.
Sőt szerintem a 2028/Y esetén másik eurostat táblát kell nézni!2027/X estén:
"A kamatbázis megegyezik a március 17-től induló
kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját hárommal
megelőző hónap (december) és az azt közvetlenül megelőző év
ugyanazon hónapja (december), a szeptember 17-től induló
kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját hárommal
megelőző hónap (június) és az azt közvetlenül megelőző év
ugyanazon hónapja (június) közötti időszakra vonatkozóan az
Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő Tagállamokra
vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói árindexként
(„Harmonised index of consumer prices – all items excluding
tobacco”) az adott kamat megállapítás napját megelőzően
időben utolsóként hivatalosan közzétett fogyasztói árindex-
változás százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az
érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal,
azaz nulla százalékkal egyenlő."2028/Y esetén:
"A kamatbázis megegyezik a kamat megállapítás évét
megelőző naptári évre vonatkozóan az azt megelőző évhez
viszonyított, az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő
Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói
árindexként („Harmonised index of consumer prices –
inflation”) hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói
árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy
amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a
kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő."Így szerintem a 2028/Y-nak csak 2,9% + 0,25%, azaz 3,15% lesz a kamata 2023.08.24-től.Majd jönnek a hozzáértők és kijavítanak, ha valami blődséget írtam.
Persze hülyeséget írtam.
Majd a 2022.12 havi érték + 0,25% lesz a kamata.[ Szerkesztve ]
-
Attis7
tag
válasz MasterMark #74565 üzenetére
És mivel szállítják oda, lada niva-val?
-
kkjoz
újonc
Tegyük fel hogy valaki szkeptikus a forint teljesítményét illetően, de a napi költségei forintban pörögnek. Fórumozó társaim mekkora likvid forintot tartanak napi kiadásaik + esetleges vészhelyzetek esetére?
Személy szerint én kb. 1-2 hónapnyi kiadásomnak megfelelő összegen ülök folyószámlán ill. készpénzben, továbbá 4 hónapnyin PMÁP-ban, a többi ETF meg PEMÁP. Ez túl kicentizett, vagy rendben van?
-
paatrick
őstag
válasz Oppenheimer #74489 üzenetére
Múlt héten értékelte a Fitch az ország kilátásait és nem változtatott, tehát arra számítanak hogy szeptemberig lesz valamilyen megállapodás.
Talán ők jobban a háttérbe látnak mint mi
Az idióta beszédre meg saját maga adta meg a legjobb választ a beszéd miatt lemondott emberének:
"Kedves Zsuzsa!
Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi.
Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy a fölfogásom szerint a Jóisten mindent embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva"
Szóval csak kellett valami ami a katás tüntetésekről eltereli a figyelmet és lehet verni magunkat mekkora magyarok vagyunk. Amúgy meg az utóbbi években elég sok olimpiai meg világbajnok érmes "kevert" magyar volt ahhoz hogy egy ilyet komolyan merjen gondolni mert ellenben a focistáinkkal ők öregbítik az ország hírnevét és mondjuk ha Shaolinék megsértődnének ezen az baromi nagy pofon lenne országimázsban.[ Szerkesztve ]
6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯
-
-cobra-
aktív tag
D221026 helyett jó lehet a 2022/B államkötvény 9.91% EHM-mel?
Elvileg az is 3 hónap múlva jár le.
D221026-t szerettem volna venni holnap, de most írták át a holnapi EHM-et 3.76%-ra.[ Szerkesztve ]
-
Attis7
tag
Kamatadós!
-
addikt
válasz Oppenheimer #74558 üzenetére
Sztem is ez a helyzet, jelenleg kb. USD vs. minden más a felállás. Ha az USD-ből kiáramlás van, akkor vesznek mást is. De ez inkább rövid távú spekire jó, mint trend predikcióra.
A forint jelenleg buy the rumor sell the fact üzemmódban van, amíg az látszik, hogy lesz gazdasági fordulat / szelídülés az EU felé, addig nem fogják vadul adni. Bár az EURUSD mozgása sokkal jobban meghatározza a forint irányát.#74571 paatrick
Nagyjából erről van szó, én sem értem egyébként, hogy miért a "faj" szót használta. Kb. ha kicseréljük "kultúrára", akkor pont ugyanarról van szó, amiről már vagy 2 évtizede beszél, semmi új. Arról meg nyilván szó sincsen, hogy hirtelen megnácult volna és már faji törvényeken járna az esze. Lehet tényleg csak figyelemelterelés vagy egyszerűen csak annak a hallgatóságnak ez feküdt jobban, aztán nem érdekelte, hogy ebből pár napig bulvárhír lesz.Hogy a KATA-nak lenne-e hozzá köze, az jó kérdés, de sztem ez az ügy pont nem éri el annyira a brüsszeli ingerküszöböt. Brüsszelnek meg a Nyugatnak az szokott fájni, ha az ő gazdasági érdekeik sérülnek komolyabban. A KATA változtatása sztem pont nem a multiknak fáj nagyon (Legalábbis nem úgy, mint egy bankadó vagy rögzített benzinár). Így az sem nagyon érdekli őket, hogy ezt a törvényt is úgy nyomták át, ahogy szokták.
[ Szerkesztve ]
-
AMD Power
titán
Jól látom,hogy itt most hiába emelik az egekbe a kamatokat a Ft ugyan úgy gyenge mint eddig volt....
-
Fifi
őstag
Mobilkincstárban DKJ-t vettem volna bankkártyával.
Simple hozta a megbízhatatlan formáját és a fizetés nem sikerült.
Most a tranzakció státusza várakozó.
Költői kérdés, bár reménykedem: Van mód arra, hogy ezt valahogy az ember kiegyenlítse?Régebben nem foglalkoztam vele, újraindítottam a vásárlást és kész, de a mai DKJ ínséges időkben "nincs elegendő névérték", így szeretnék hozzájutni az általam "lefoglalt" kontingenshez.
-
lazoltan
csendes tag
Nekem az utóbbi időben egyszer sem sikerült ios appban DKJ-t vásárolni kártyával. Várakozó státuszt írt mindig, ami azt jelenti, hogy nem sikerült a tranzakció.
Webkincstárban ellenben ment, de arra nincs mindig módom."A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
Kobe
veterán
válasz axioma #74585 üzenetére
Diakhitel kamata perpill 4.99%
Hazardirozni vele sztem pont felesleges....
PMAP on kapsz 6-7%-ot, ha mondjuk a diakhitelt forgatod bele, nyersz kb 2%ot.....1 millanal ez nagysagrendileg kemeny 20e HUF....
Ha DKJ be vagy buboros MAKba forgatod, 5-5.5% a kamatkulonbozet. Annyi mintha sima PMAPba raknal friss penzt
Meggazdagodni nem ezen fog barki, amit evvel nyer.En max olcso forrasnak vennem fel es valami kvarizikosba tolnam az egeszet, pl kriptoba vagy deviza certbe. Ha valamelyik bejon, ott szep return /risket lehet elerni.
De azert hogy par +%ert az amugyis uberkonzervativ PMAPot fedezzem belole kvazi lombardkent, arra tuti nem nyulnek hozza -
PredatorZoli
Topikgazda
Szerintem igen. Hiába, hogy megemelték 5%-ra a kamatát, de még mindig alacsonyabb a kamata, mint a jelenleg elérhető kockázatmentes befektetés, pl PMÁP vagy DKJ-k. PMÁP-nál ez jövőre még markánsabb lehet.
Nem igazán rizikós, bármikor ingyenesen végtörleszthető.Én pl nem fizetem vissza a sajátomat idő előtt, nem is tervezem továbbra sem.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Nekem ha nem lenne pénzem támogatni a gyerekemet, csak annyival hogy az egyetemet elvégezze és anniy, akkor azt javasolnám neki, hogy vegye fel végig a maxot, és tegye félre állampapírba. Nem a marzs benne a pláne ebben ez esetben, hanem hogy elég egy lakás önerejére egyetem után.
-
Attis7
tag
válasz PredatorZoli #74591 üzenetére
Sztem veszélyes játék, 10.75-ös alapkamat mellett egyet gondolnak és 10 nap múlva már 9.99%-os kamattal ketyeg tovább...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Attis7 #74592 üzenetére
A diákhitel kamatát fél évente változtathatják.
Ahogy mondtam, az elő és végtörlesztés mindig ingyenes, ha esetleg minuszba fordulna.
Az általam leírt lakás önerős sztori egyébként még akkor is megéri, ha esetlen nettő minuszos a sztori egy átmeneti ideig. De nem várható hogy ennek magasabb lesz a kamata mint az elérhető hozamok, a hitel természetéből adódóan. -
Kobe
veterán
válasz PredatorZoli #74591 üzenetére
Mennyi most a max igenyelheto osszeg? Par milla?
Mert ha biztosra akar menni, akkor PMAP lesz belole, buboros MAKkal a hosszutavu kamatpalyaval be is cummanthatja az ember, ha hitelbol fedezi.MAK-nal mindkettot a buborhoz igazitod valamelyest, ellenben a MAK sokkal gyorsabban reagal a kamatvaltozasokra, a DH joval lassabban - lehet a MAKar reg nem hoz annyit, hogy pluszos legyen a kamatkulonbozet
A PMAP nal meg az 1.7% kamatfelarert futja a rizikot eleg rendesen, hogy a PMAP kamata az inflaciohoz, a diakhitel kamata meg az alapkamathoz igazodik es ritkabban, de combosabban emelnek rajta. Siman kijohet egy olyan csillagallas belole hogy egy kovetkezo diakhitel kamatemelesnel negativbe fordul a kamatelony, infla valamelyest le, alapkamat fel....
Namost a par millanak szamold ki ezeket a kamatfelarait. Apropenz, kb a havi sorozeset sem fedezi egy egyetemistanak.
Szvsz 10.75% alapkamat mellett nem sokaig lesz ez sem 5% (emlekszem, msrt en anno 8-10%os alapkamat idejen vettem fel, akkor is loholt a kozpont eleg gyorsan utolerni a piaci kamatokat, minden felevben emelt os rajta szepen)
Kb annyira eri meg most, mint hitelbol ingatlanozni..... Vagy kijon, vagy inkabb mar nem.
Ha a gyereknek nem kenyerre kell, akkor inkabb rakjon felre a szulo havi X osszeget neki ebbe abba, kevesebb fejfajas azon toprengeni jol hedgelte e vagy sem. Es a vegen max parszazzal kisebb osszeg all rendelkezesere.
Ugye diakhitelnel a folyositas jellege miatt a kamatos kamat elomy sem sokat nyom a latba[ Szerkesztve ]
-
Fifi
őstag
Mi, jobban mondva fiam élt, él vele.
Diákhitel Plusz: egyszeri 500 000 Ft, kamat és kezelési költség mentes, max 5 év futamidő, 1 év türelmi idő
Diákhitel1:
- félévente max 750eFt
- változó kamatozású, az ügyleti kamat mértéke féléves kamatperiódusokban kerül meghatározásra (2021. szeptemberében még 1,99% volt, 2022.07.01-től 4,99%)
- A Hitelfelvevő köteles megkezdeni a Hitel törlesztését a hallgatói jogviszonya megszűnésének, legkésőbb azonban a 45. életéve betöltésének időpontját követő negyedik hónapban
- A törlesztésre kötelezett Hitelfelvevő a törlesztés beálltának naptári évében és az azt követő naptári évben a tárgyévet megelőző év október 31. napján érvényes minimálbér tizenkétszeres összege után köteles megfizetni a törlesztést
- A DH1 tárgyévi havi törlesztőrészletének összege a 102 - 104. pontokban foglalt rendelkezések megfelelő alkalmazásával számított éves (bruttó) jövedelem 6 százalékának 1/12-ed része, kivéve a 107-108. pontokban meghatározott eseteket.Mindkettő bármikor költségmentesen elő- vagy végtörleszthető.
A hitelszerződéseket, üzletszabályzatokat és függelékeket persze én is elolvastam, nem csak a "gyerek".Átbeszéltük, megértette, hogy nem ez lesz élete biznisze, de az alábbiak miatt én szorgalmaztam:
- már most megismeri a hiteltermékeket (tőke, kamat, törlesztés, futamidő, türelmi idő fogalmát) és ésszel használva, tervezve nem tartja majd ördögtől valónak
- a hitelekből egyetlen forintot sem költ el, azokból kockázatmentes értékpapírt vásárol kizárólag a MÁK-nál, így megtanulja ennek kezelését. Kizárólag HUF-ban, így lehet kisebb a profit, de nincs devizakockázat és a hitel kamatánál nagyobb hozamúak -> Nulla kockázat
- a semmiből elért "haszon" által talán kedvet kap pénzügyi ismeretinek bővítésére, további termékek megismeréséhez
- tanulmányai végeztével lesz a kezében pár millió HUF, nem akkor kell kedvező hitel után járnia, ha erre lenne szüksége ....Szerintem az így elérhető nominálisan csekély haszon mellett jelentős pénzügyi ismereteket fog szerezni, amiből később profitálhat.
-
PredatorZoli
Topikgazda
A diákhitel kamata nem az alapkamattól függ, hanem hogy a kihelyezett állomány a piacon a következő fél évre milyen kamattal refinanszírozható (+ a diákhitel központ költségei bele vannak építve a kamatokba, amúgy nonprofit szerv).
Tehát inkább a 6 havi referenciahozamhoz kötött, de még annál is valamivel alacsonyabb, mert a diákhitel jelzálogleveleket alacsonyabb kamaton is megveszik a befektetők (hasonló az oka, mint amiért a zöld kötvények is olcsóbban mennek el mint a simák).
Szóval mindig alacsonyabb vagy hasonló lesz a kamata mint egy 6 hónapos diszkont kincstárjegynek. (kivéve alacsony kamatkörnyezetben, mert akkor ezek a kincstárjegyek kb semmit se adnak, olyankor pmáp, máp+ stb).
De majd figyeljük akkor meg a télen a köv kamatfordulókor mi lesz. Lehet megemelik 10%-ra. Még annyiért is megéri mert le tudod hedgelni...A max felvehető összeg 750k félévente. 11 félév alatt felvehető több, mint 8 millió forint. Ha abból indulunk ki, hogy állampapírral sacc per kb megőrzi az értékét, akkor ezzel tuidsz venni egy mai értéken mért 40 milliós lakást. Oké, felszámolnak rá valamennyi kamatot, de szerintem ez a többségnek egy nyerő lehetőség volna, ha tundának róla...
-
Attis7
tag
válasz PredatorZoli #74593 üzenetére
Sok a kérdőjel, ötletem nincs, hogy mire lesz elég a 7.5m hitel + hozam az ingatlanpiacon 5 éves távlatban. Ha mindenki lakásba menekül a nagy családi házakból, akkor nem várható túl nagy lassulás. Ellenben 7.5m törlesztője elég vaskos lehet, ami mellé újabb hitelt már nem biztos, hogy kapni fog.
-
Fifi
őstag
Zolival értek egyet, látom már több hozzászóláson át kifejtette véleményét.
Lehet, hogy ebből nem lakás lesz, hanem egy autó, egy induló vállalkozás kezdőtőkéje vagy egy külföldi élet elindítása. Vagy nem éli fel és kockázatosabb termékbe fekteti majd nagyobb hozam reményében a tanulmányait befejezve.
Vagy csak szimplán visszafizeti és szerzett egy kis tapasztalatot a pénzügyi világban ... -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Attis7 #74597 üzenetére
a diákhitel törlesztője független a felvett összegtől és a kamattól!
Első két évben a minimálbér nettó értékének 10%-át fizeted havonta, utána pedig az előző éves fizetésed nettő értékének 10%-át (a bruttód 6%-át)
Szóval a JTM miatt még a fizetésed további 40%-át használhatod lakáshitel törlesztőre.
Ez tuti biznisz, kár is rágódni rajta. Lehet attól tartani persze, hogy mi lesz ha addigra már 200 milla lesz a másfél szobás panel, de valljuk be, felesleges...Ez a mi van a külföldre megy sztori is irreleváns szerintem, merthogy akkor semmi. Egyetem után ha akarja, egyből végtörlesztheti is. Miért is bukna a forintal bármit? Forintban fizeted a kamatot és forintos állampapírral hedgeled. Nagyon túlgondolod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest