- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Pendrive irás-olvasás sebesség
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dzsentri
csendes újonc
válasz Fehérsólyom #113744 üzenetére
Megvolt, már kétszer rányomtam, de továbbra is pending.
-
Jakesz
addikt
Sziasztok!
PMÁP visszaváltási kamat kapcsán lenne kérdésem, mert nem teljesen tiszta. Mondjuk lett véve 1 millió forintért PMÁP, és ugye már a vételnél egyből levonták az 1%-ot. Ha a következő kamatfizetés után azonnal kiveszem az 1 millió forintot, akkor abból fognak még levonni? -
VÁMpír
aktív tag
IBKR írországi fiókján a TBSZ-en fizetnek kamatot az ott elhelyezett, nem befektetett összeg után? Azt tudom, h normál számlán igen.
-
Monyos
aktív tag
NAV-os TBSZ transzfer bejelentésnél az értékpapírokat az aktuális értékük szerint kell csak bejelenteni? Bár az aktuális elég relatív ha épp mozog az ára.
Gondolom a NAV-ot nem érdekli, hogy milyen papírjaim vannak, csak az hogy milyen értékben. -
nyirzoz
aktív tag
A lányom most márciusban tölti be a 18. évét.
2032/S kötvénye van a START számláján és arra gondoltam, hogy még 2 évig (17,5 és 20,5%) magas kamaton lehetne visszaforgatni a most februárban lejáró PMÁP kamatot.
2032 előtt kezdeményezhet kifizetést? -
Yellow73_a
tag
válasz Jakesz #113754 üzenetére
Nem vontak le semmit, csak a mindenkori visszaváltási értéket látod, ami 1%-kal alacsonyabb, mint amennyi a névérték + felhalmozott kamat. Vagyis csak akkor fogják levonni az 1%-ot, ha idő előtt visszaváltod. És ez egyszeri 1%. Bármikor visszaváltatod a kamatforduló idejétől függetlenül, az időarányos kamatot megkapod
-
Hmmz
aktív tag
[kép]
Idéntől már fizetős az erste, azért "menekül" mindenki, de egy nagyhalom elérhető piac meg eszköz van itt is. (Én speciel még maradok, egy kicsit minimum , ugyis roham van, alig győzik az elmeneteleket ahogy hallom)
5 TBSZ-re meg, 5M Ft kerül ~2000Ft/hó (max 4TBSZ-t számláznak)
ugyanez 10M ~3000Ft/hó
ugyanez 20M ~4500Ft/hó
IBKR-nél meg asszem 2k/hó de levásárolható, csak angol nyelven megy minden, külföldi cég, csak idéntől van ott TBSZMottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
Jakesz
addikt
válasz Yellow73_a #113765 üzenetére
És ha apránként vennék ki pénzt, akkor mindig az adott összegnek vonná le az 1%-át? Pl egyszer kiveszek 100 000 ft-ot, akkor levon 1000 ft-ot, majd később 200 000-et veszek ki, akkor meg 2000 ft-ot?
Illetve, ha kamatforduló előtt venném ki a teljes összeget, akkor az időarányos kamatot azonnal megkapom, vagy a kamatforduló napját akkor is meg kell várni? -
aujjobba
addikt
Azt is erdemes hozzatenni, hogy erste-nel a leirt koltseg semmi tranzakciot nem tartalmaz, csak azert fizeted mert ott vannak a szamlaid eszkozeid.
Ha mar hasznalod is pl veszel valami euros ETF-et Xetra-n annak ezen felul van €7 minimum dija.A K&H is kb ugyanez, raadasul ha toluk transzferalsz annak 10ezer forintos dija van eszkozonkent, brutal.
-
Begi
senior tag
-
Paxker315
addikt
válasz aujjobba #113771 üzenetére
igazából még mindig nincs kapkodás, októberig megy a future, aztán ha utána is elérhető lesz a "kiskapu" (fél évig "benyeled", aztán újra elindítod 2 évre), még hagyom a 2022-2023-as TBSZ-eket. De ennek feltétele, hogy tudjam meghosszabbítani majd a future kedvezményt, meg hát a 2022-es 2028ra úgyis felszabadul Ha meg idő közben emelnék 10k HUF-ra a transzfer költségeket eszközönként, akkor így jártam, aki langyi vízben áztatja a lábát, lehet utólag bánni fogja.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Paxker315 #113773 üzenetére
Ketto tbsz-t en is bent hagytam ersteben, csak a legnagyobbat vittem at IB-hez.
A KH-nal is maradt ketto.
Igy szolgaltatok kozott is el vagyok osztva, meg aztan nekem otfajta ETF van minden szamlan szoval eleg combos lenne a transzfer dij.
A hazaiak mar csak passzivok, uj tranzakcio mar csak az IB-nel, havonta szoktam vasarolni igy az IB-t tokeletesen ram szabtak.[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
válasz aujjobba #113775 üzenetére
Ilyen fontosnak véled a szolgáltatók közti diverzifikációt? Megér ennyi felárat? Valahol ez nekem azt jelenti közvetetten, hogy IBKR-t nem tartod kellően biztonságosnak vagy a költség és megbízhatóság mellett van más érved is az IBKR ellen / ERSTE+KH mellett?
Nem kötözködés, csak próbálom megérteni, hogy mi az amit esetleg én nem vagy nem megfelelően vettem figyelembe. -
aujjobba
addikt
válasz donat_sz #113776 üzenetére
Mindharom szolgaltatot biztonsagosnak gondolom, megsem szeretnem minden (hosszutavu) befektetesunket egyetlen helyen tartani, az ordog nem alszik, tortenhetnek varatlan dolgok sziklaszilardnak hitt cegekkel is.
Jelenleg ellenervem egyikkel szemben sincs, marmint ha jol tudom az ertekpapirjaim valahol egy letetkezelonel vannak a sajat nevemen, igy ha buncselekmeny nem tortenik elvben kar nem erhet egyik esetben sem.
Remelem kb jol gondolom -
donat_sz
senior tag
válasz aujjobba #113777 üzenetére
Én se gondolom, hogy biztonság vagy megbízhatóság szempontjából ne mernék akár több százezer eurót is tartani egy valamelyiknél. Ezt azonosan látjuk. Én éppen ezért nem is látom értelmét köztük diverzifikálni, mert az csak extra költségként tudom tekinteni. Olvastam, hogy azt írtad új pénzt már csak IBKR-hez viszel, de ha még future vagy egyéb más módon nullázzod is a számlaköltségedet ideig-óráig, kétlem, hogy pár év távlatában ez vagy a transzfer költség idővel ne jelenjen meg. A diverzifikációt itt mint előnyt viszont így másképpen látjuk.
-
Paxker315
addikt
válasz aujjobba #113775 üzenetére
Így. Meg az ő feluletuk nagyon barátságos. Illetve az említett elemzői pdf-ek is tetszenek, bár eddig csak "eső után köpönyeg" módon a WVAL - t, ZPRV - t néztem meg. Nem bántam meg egyiket sem, ahogy azt sem, hogy tavaly nyáron a VWCE helyett már FWRA - t zsakoltam. De idén csak a faktor portfóliot terveztem bővíteni, egyelőre WVAL, ZPRV, JPGL, később lehet EM* ex-China alap is.
Hülyegyerek játszóspénzt még december végén XNAS - ba tettem, nem tartottam jó döntésnek, de buy&holdra nem ördögtől való. Fogalmam sincs mernék e többet beletenni, nagyon maximum egy nagyobb esés után. amire várni mondjuk wishful thinking, speka, meg hát a piaci időzítés általában kevésbé adja ki.
* EM olcsó, most talán jobb beugrani mint 3-4 év múlva lesz.Illetve, néha elgondolkodtam hogy az ftse all-world indexet hagyjam, és menjen át ftse developed vagy msci core world - be a forrás, de mindig emlekeztetem magam hogy nem észszerű döntés az sem. Bármilyen policyt promotalnak fb csoportban, nem mennék az árral, nem sodrodnek. (itthon sokaknál befektetési politika, hogy S&p500, NASDAQ 100, stock picking. Nekem viszont a mentális fortitude meg szenzitivitas nem teszi lehetővé )
-
Joe123
senior tag
"gyakorlatilag összeomlott"
Bázishatást meg hagyjuk is, Marci báttya.Ennek fényében jövőre a PMÁP nem sokat fog fizetni, ha csak nagyon durván el nem barmolják év közben az HUF árfolyamot.
-
TCr
veterán
válasz Paxker315 #113779 üzenetére
... tavaly nyáron a VWCE helyett már FWRA - t zsakoltam.
Érdekel a miértje. Megosztod?
Illetve erre is:
...az ftse all-world indexet hagyjam, és menjen át ftse developed vagy msci core world - be a forrás, de mindig emlekeztetem magam hogy nem észszerű döntés az sem.
[ Szerkesztve ]
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
donat_sz
senior tag
IBIE Ft beutalási tapasztalás, szerda esti beutalás még most se érkezett meg .
Beutalási igény jelezve, közlemény kitöltve valamiért mégis elakadt, így ma reggel nyitottam rá ticketet is az utalási bizonylattal. -
aujjobba
addikt
válasz donat_sz #113778 üzenetére
Egy valami maradt ki, a kondiciok is valtozhatnak idovel.
Elkepzelheto (bar oszinten nem tartom valoszinunek), hogy egyszer a KH / Erste eljut oda, hogy jobban megeri naluk lenni, vagy az IB feltetelei romlanak le.A jelenlegi koltsegeket tekintve Erste-nel 2 TBSZ van ~7M forint ertekben, az ~2100 Ft havonta, ezzel szemben a transzfer 10*5ezer Ft lenne mert 5fajta ETF van mindketton.
Ez kb. 2 ev alatt jon ossze.
A KH helyzet sajnos nagyon vacak, ott 13-szor kellene kifizetnem a 10ezer forintos papironkenti transzfer dijat :S -
fecus
őstag
+1
A Futurest futtatom, de a "személyi bankárom" 1 év ingyenességet is bejegyeztetett. Ami ugye lényegtelen a Futures mellett .
Most azért pumpolom, hogy inkább kedvezményesebb díjakat adjon. Ha jól hallom min. 0,3%-ra vitték le valakinek. Azt is leírtam neki, hogy a magamfajta inkább a minimum díjjal szív, mivel egyszerre nincs annyi lé, hogy a 7 €/$ ne vágja szét a boltot.
Most azon gondolkozom, hogy a játszós pénzt azt mindenképpen át kellene oda tenni, de ahhoz felesleges a transzfer.[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Paxker315
addikt
FWRA? Mivel kedvező áron lehet venni, így kisebb összegek v DCA invesztre jobban megfelelhet, mint a VWCE és július elején gondolkodva-kissé impulzusból - de gondoltam, teszek egy próbát. A hónapok során kiderült, hogy amúgy együtt mozognak, marginálisan FWRA kicsit többet hozott, persze a korábbi VWCE pozikat tartom, nem éri meg eladni . [FWRA és VWCE performansz fél évben]. Én úgy gondolom, nem fogja az Invesco zárni az alapot 2-3 éven belül. (ahogy a WVAL-ról is úgy gondolom, nem feltétlen lesz felszámolva, még nagyon fiatal, lesz még tőkebeáramlás a következő években)
Hogy miért "csábulnék" el abba az irányba, hogy pl. FTSE All-World index helyett MSCI Core world v FTSE developed legyen? Egyszerű: hiába tartom megfelelőbb-jobb választásnak a nagyobb lefedettséget, EM-et is tartó FTSE All-World (vagy MSCI ACWI) indexeket, azért az elmúlt 10-15 évben jobban teljesítettek a fejlett piacok. [Attól függetlenül nem változtatok, marad az FTSE All-World indexes "eszközpark".
De semmi tudományos vagy semmi észszerű indokot ne keress, sima "magyar mentalitás" meg bites gondolkodás. Plusz egyelőre nem terveztem bővíteni ezeket, hanem a faktor-etf-ekbe pakolgatok, small-cap value, value hangsúllyal & JPGL.
Szóval nem gondolom, hogy teljesen józan és gondolkodós döntések voltak, inkább egy megtestesülése annak, hogy gyakorlatilag 12-13 éves gyerek szintjén ragadtam idegrendszerileg.
Némi időnyomás-kényszer van hogy minél többet belapátoljak, mert a financial örökös már ki van jelölve, nekem meg elképzelhető, hogy a 2030-as éveket már nem élem meg
-
félisten
Kivancsi vagyok, hogy ki mit csinalna.
Tegyuk fel, hogy a mai napon van 1 millio forint hiteled (PMAP hozam alatti kamattal), 1 millio forint PMAP (a tavalyi szeriabol), 1 millio forint reszveny. El kell koltened 500e forintot. Melyikbol koltenetek?
while (!sleep) sheep++;
-
avl
senior tag
válasz Paxker315 #113785 üzenetére
"az elmúlt 10-15 évben jobban teljesítettek a fejlett piacok"
-> persze ezt lehet inkabb a fejlödök mellettinek is interpretalni: most alulertekeltebb, eljön az ideje (vagy nem)
nekem ez elviekben erdekes (gyakorlatban mindegy), hogy miert ennyire mások:
[link]tracking difference kicsit gyengebb volt az uj ETF-nel, de az ok lehet epp a nagyobb növekedese miatt is
-
félisten
válasz Vision #113794 üzenetére
Nem emlekeztem , de az inkabb a hitelre vonatkozott. Most kicsit vakarom a fejem, mert jelenleg reszvenyben ... khm, eleg nagy kitettsegem van kifejezetten volatilis reszvenyek fele, es be kell valljam, hogy nehezen kerulom el, hogy ne szorakozaskeppen tekintsek a tozsden levo penzre, tehat a pl. a PMAP-pal nem jatszom, de mondjuk az nem ritka, hogy 5% folott valtozik a reszvenyportfoliom erteke egy nap alatt
tehat a sajat lelki alkatomat is kicsit szamitasba kell vennem
while (!sleep) sheep++;
-
julius666
addikt
válasz aujjobba #113777 üzenetére
Kb hasonlóan gondolom, gondolkoztam is azon maradjon-e nekem is valami Ersténél. Én azért döntöttem úgy, hogy nem, mert díjak tekintetében mindent az IB-hez érdemes vinni ha már egyszer nyitottál ott legalább egy TBSZ-t. Ugyanis onnantól fizeted a havi 2k-t fixen, átlag B&H befektetőnek meg gyakorlatilag ez lesz az össz költsége IB-nél bárhány TBSZ-re, hiszen a rendszeres befektetéseinek a jutaléka levonódik a TBSZ díjából.
Az sajnos egy hamis dilemma, hogy "spórolsz" a transzfer díján ha maradsz. Előbb-utóbb kelleni fog a pénz és - hacsak nem olcsósodik az Erste - ezt a sápot ugyanúgy ki kell majd fizetni. Márpedig azt nagyon kétlem a kiutalás díján csökkentenének pont. Őrület van náluk TBSZ migráció ügyében, hülyék lennének nem tovább növelni inkább a kiszálló díját, ha már hozzányúlnak...
-
Manitou
veterán
Volt itt ez téma, de most nem találom, hogy a Államkincstárból pénzszámláról indított Ft utalások mikor teljesülnek.
Ha most hétvégén indítom az utalást az hétfőre megérkezik a bankszámlára ? Hétfőn a számlámon kéne lenni a pénznek. Vagy azt még ma pénteken el kell utalnom?
Valaki tett be egy linket amin le volt írva mikor hány óráig történő utalás mikorra teljesül.[ Szerkesztve ]
-
Manitou
veterán
válasz pictigjis #113799 üzenetére
Annyi, hogy nagy összegről van szó ami most PMÁP-ban van még, azt el kell adnom, az úgy tudom azonnal teljesül és utána mehetne a kiutalás. Kérédés ezzel tudok/érdemes e várnom hétfő reggelig , ahhoz, hogy hétfőn már a számlámra kerüljön az eladott PMÁP ellenértéke.
Addig elvileg még kamatozna.
Nekem valahogy az van meg mintha csak másnapra teljesülne az utalás, emiatt vagyok most bizonytalan.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen routert?
- Automata kávégépek
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- BestBuy ruhás topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás