Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz jeni #9544 üzenetére

    Szia!
    Először gondold át, hogy a későbbiekben mennyire fogsz tudni objektívre költeni, milyen objektívek fognak kelleni és melyik márkára milyen árban és minőségben lehet azokat az obikat beszerezni. Ha egyelőre még nem tudod, akkor csak annyit, hogy most így hirtelen szükséged van-e arra a telére, fontos lenne-e vagy egy alapobi is elegendő. Ha úgy érzed, hogy nagy fontossága van a telének, akkor értelemszerűen a duplakit a legjobb választás. Igen, én sem díjazom a 4/3-os rendszert. Pontosabban ez így nem teljesen igaz, én az Olympus belépő gépeit nem díjazom túlságosan, az E-410-et, E-510-et, vannak azért jó 4/3-os, ráadásul Oly gépek, pl az E-3 :D
    Ha úgy gondolod, hogy meglennél egyelőre alapobjektívvel is, akkor pedig az EOS 400D és a Pentax K10D a két versenyző ugye. Kapásból a két gép nem egy kategóriában játszik, nagyon nem. A Pentax K10D a Canon EOS 30D ellenfele, nem a 400D-jé, tehát egy kategóriával feljebb van. Ez meglátszik kb mindenen: sokkal masszívabb váz, ráadásul fémből, sokkal nagyobb kereső, mint az EOS 400D-jé, ráadásul pentaprizmás, két vezérlőtárcsa, bővebb szolgáltatáslista. Az ergonómia/fogás igen szubjektív dolog, de azt hiszem, hogy olyan embert még nem láttam, aki az EOS 400D fogását szerette volna, vagy legalábbis nem emlékszem ilyenre. Szvsz nagyon rossz, kényelmetlen gép, pentatükrös keresővel, ami még nem lenne baj, de a pentatükrösök között is az egyik legkissebbel. Egy előnye van: ha könnyű gépet akarsz, akkor nyilván könnyebb, mint egy fémvázra épülő gép. Azt javaslom, hog fogdosd meg mindkettőt mielőtt döntessz, melyik mennyire felel meg az elvárásaidnak. Az E-510-el együtt, ha teheted.
    Képminőségre kb annyit tudnak, amennyit a rájuk felcsavart objektív. A 18-55 IS egy igen jó optikai minőségű objektív, igen gyenge, műanyag felépítéssel, igazi fókuszgyűrű helyett csak valami annak (sem) látszó izével az obi elején. Olyan kb, mint a 400D váz: abban is remek szenzor dolgozik, csak amit a szenzor köré építettek, az nagyon műanyag, gyenge felépítéssel. Ha ez nem számít, csak a képminőség, akkor ennek ellenére is jó választás lehet.
    A K10D kitobija fémbajonettel rendelkezik, van rendes fókuszgyűrűje, és optikai minőségében is kitobihoz képest jó darab, nyilván nem a világ legélesebb obija, de a kitobik mezőnyében korrekt darab.
    A Canon 9 fókuszponttal rendelkezik, fogalmam nincs ebből hány kereszt típusú, nem mind, annyi bizonyos. A Pentax 11 fókuszponttal rendelkezik, ebből 9 kereszt. Az Olynak mindössze 3 fókuszpontja van: erre keresztet vethetsz.
    Zajra ISO400-ig kb ugyanúgy teljesítenek, felette az Olympus szépen lemarad, ISO800-ig a Pentax és a Cano, ha nem pixelszámolgatunk, kb azonosan teljesít, ISO1600 környékén viszont a Canon a legnyerőbb a hármasból. Azt ilyenkor mindig érdemes meggondolni, hogy a képeid hány százalékát készíted ISO400 felett, ha ez megvan akkor meg azt, hogy hány százalékát ISO800 felett. Szvsz az emberek többsége a képeit ISO100 és ISO400 között készíti, így a zajösszehasonlítás pixelszámolgatós módszerének nem nagyon látom létjogosultságát, ami mostanában pedig nagyon divatos, de persze egyéni felhasználásfüggő mennyire fontosak a magas ISO-k.

Új hozzászólás Aktív témák