- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Projektor topic
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geripapa
aktív tag
válasz Dr.FantastiK #6401 üzenetére
Az kizárt dolog mert nem tudom!
Ezt írta anno win alatt az aida
Esetleg ha tudod a varázsszót beírom a terminálba
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
Geripapa
aktív tag
Ez történt és a képernyő felbontása nem változott holott kellet volna:
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 640 x 480, maximum 640 x 480
default connected 640x480+0+0 0mm x 0mm
640x480 73.00*
nyarizs@Tablet ~ $ cvt 800 600
# 800x600 59.86 Hz (CVT 0.48M3) hsync: 37.35 kHz; pclk: 38.25 MHz
Modeline "800x600_60.00" 38.25 800 832 912 1024 600 603 607 624 -hsync +vsync
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr --newmode "800x600_60.00" 38.25 800 832 912 1024 600 603 607 624 -hsync +vsync
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr --addmode default 800x600_60.00
nyarizs@Tablet ~ $ xrandr --output default --mode 800x600_60.00
xrandr: Configure crtc 0 failed
nyarizs@Tablet ~ $Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
Geripapa
aktív tag
Én ezt értem, csak akkor live alol mért alapból 1024x768 jön be? Mért tudok kiválasztani 3 féle felbontást? (1024x768,800x600,640x480).
Telepítés után meg mért csak a 640x480 van választás nélkül?
Esetleg nem lehet megnézni hogy mi hol hogy van beállítva a live-ban és azt átvenni?
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
Just_Reboot
addikt
Linux Mint Cinnamon van fent a gépen, melyek azok az alkalmazások amiket büntetlenül el lehet távolítani? Tehát nem lét fontosságú a rendszer számára.
[ Szerkesztve ]
-
devil-k
nagyúr
válasz Just_Reboot #6415 üzenetére
Illetve van-e valami lehetőség arra, hogy az OS telepítésénél kiválogassam, hogy miket rakjon fel.
- mozi bolondéria -
-
lev258
veterán
Óvatosan kell bánni vele, vannak programok, amik ok nélkül mást is lerántanak.
Synaptic-ban a legegyszerűbb megnézni, ott kiírja, mit visz magával. Amíg nem nyomsz az Alkalmazra, addig pedig nem lépi meg.
devil-k: Szerver telepítésnél (vagy talán netinstall-a kettő közül valamelyik), illetve speciális disztróknál.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
SATA_boy
csendes tag
Én a Banshee-t (zenelejátszó) és a Thunderbird-öt (levelező program) szoktam törölni. Eme programok eltávolítása nálam nem okoz problémát.
-
fecus
őstag
Windows10-et és Linux Mint 18-at használok egy gépen, külön HDD-n és a BIOS-ban választom a HDD-t. Nem a grubnál választok.
Egyszerűen nem tudom az időket beállítani. A win-en mindig 2 órával korábban van.
Nekem nem is stimmel a linux alatt a timedatectl által kiírt adat:Local time: h 2016-08-22 20:41:23 CEST
Universal time: h 2016-08-22 18:41:23 UTC
RTC time: h 2016-08-22 18:41:23
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
Network time on: yes
NTP synchronized: yes
RTC in local TZ: yesHa az RTC a localt tartalmazza akkor miért egyezik meg az UTC-vel?
[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
donmackó
addikt
Nálam az RTC in local TZ változója "no" -n van.
macko@macko-desktop ~ $ timedatectl
Local time: h 2016-08-22 20:57:15 CEST
Universal time: h 2016-08-22 18:57:15 UTC
RTC time: h 2016-08-22 18:57:15
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
Network time on: yes
NTP synchronized: yes
RTC in local TZ: noEzt csak így itt hagyom ;)
-
fecus
őstag
válasz donmackó #6422 üzenetére
De én a leírások alapján állítottam yes-re direkt ezért, de sz*rik rá ha jól értem az adatokat.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
fecus
őstag
Ez is megvolt. Ezért írja ki, hogy "RTC in local TZ: yes", csak nem csinálja meg.
Ezt is kiírja:
Warning: The system is configured to read the RTC time in the local time zone.
This mode can not be fully supported. It will create various problems
with time zone changes and daylight saving time adjustments. The RTC
time is never updated, it relies on external facilities to maintain it.
If at all possible, use RTC in UTC by calling
'timedatectl set-local-rtc 0'."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
fecus
őstag
Akkor nem értem. A Win10 az RTC-ből olvas. Az meg a kiírás alapján is rossz hiszen nem a helyi időt tartalmazza. Hogyan adhat a Win helyes időt?
-
Gergő101
csendes tag
Sziasztok!
Másnak is van olyan problémája, hogy Ubuntu 16.04 és LM 18 alatt is szakadozik a net?!
Főként oldalak betöltésénél látom, hogy többször kell frissíteni az oldalt, hogy bejöjjön, illetve a frissítéskezelőt is többször kell frissíteni, míg lejön a csomag. Telefonon, illetve windowson semmi probléma..
Esetleg valami ötlet? -
Gergő101
csendes tag
Router nélkül nem tudom kipróbálni, mert több szinttel lejjebb van, de router frissítés és újra konfigurálás megvolt. Másik net sajna nincs. Wifin és vezetékesen is csinálja, de csak az új Ubuntu variánsok. Lehet valami driver probléma esetleg? Mondjuk fura, mert mindkét gépem csinálja, úgyhogy csak a nettel lehet valami, de ,mi lehet ami csak ezeken sz os-eken hibádzik?
-
Zahze
csendes tag
Sziasztok.
Nemrég felraktam egy Linux Mint Cinnamon-t a laptopomra és adódott 2 gondom.
Az egyik az az, hogy amikor elindul a rendszer, illetve amikor leáll, a hangszórókon fura hang jelentkezik. Akkor is ha hangfalra kötöm, akkor is ha fülhallgatóra. Ez mitől lehet, illetve hogy lehetne orvosolni ? Kicsit féltem a laptop hangszóróit, illetve az egyetemen is zavaró lenne az ilyen "kisülés" hang bekapcsolás/kikapcsolásnál.
A másik problémám egy kis menü hiba lenne.
Amikor a cairo-t felraktam és beállítottam még működött a menü. Kisalkalmazások --> Menü -- > Beállítás --> Menüszerkesztő megnyitása se nyílik meg. Valakinél előjött már ilyen ?
Talk is cheap. Show me the code - Linus Torvalds
-
-
válasz donmackó #6436 üzenetére
Pedig sanszos, hogy ott van a kuta elásva.
OpenWRT egyik verziója csinálja linux-szal. (miután frissítettem a tplinket)
Nálam is ez van, linux alatt néha randomra belassul irgalmatlanul és pár perc után megy újra minden. Viszont Win alatt nem csinálja. Tesztelve több laptoppal is.Ha lesz időm akkor majd cserélgetem az OpenWRT fw-ket.
De kíváncsi vagyok ott is ez a kombó van-e?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Zahze
csendes tag
válasz Dhampir #6434 üzenetére
Most néztem, kikapcsolásnál már nem ad ilyen hangot, pedig eddig adta...
Bekapcsoláskor viszont nem bootoláskor adja a hangot amit írtam, hanem akkor amikor beírom a felhasználót és a jelszót. Azokat a hang effekteket amit írtál már kikapcsoltam. Valami más ötlet ?[ Szerkesztve ]
Talk is cheap. Show me the code - Linus Torvalds
-
fradi81
veterán
Hello
Van-e értelme 8GB ssd + hdd-s notebookot venni ha linux mint a cél? Elég lenne ez a 8GB vajon a rendszernek kb 4 évig? Vagy 128GB SSD, de azt nem tudom mennyire öli meg ha ~4GB-os filmeket másolgatnak rá, mondjuk max 3 film meg lenne rajta nézve hetente + net.
moto g72, Ninebot d28e
-
Gergő101
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, végre egy közösség ahol a felhasználóknak is segítenek, nem kell informatikus végzettség.
OpenWRT nekem nincs.
Viszont lehet igazatok lesz és DNS hiba. Rákerestem és ezt találtam: [link]
Csak kéne egy kis segítség még a megoldáshoz. Elég lehet átírni azt az egy sort, ami az utolsó hozzászólásban van? Hálózatokhoz nem igazán értek, most tanulmányozom egy új Nas-sal. -
-
fradi81
veterán
válasz growler #6444 üzenetére
"Az SSHD egy hibrid megoldás, fél úton foglal helyet a HDD-k és az SSD-k között. Egy szabvány méretű 2,5”-es csomagon belül találunk egyaránt helyett kapott egy normál 1TB-os HDD, és közös vezérlőre kötve egy 8GB-os NAND flash lapka is. Ez utóbbi 8GB-os modult nem érjük el szabadon, gyakorlatilag nem is látjuk, így a közhiedelemmel ellentétben nem tudunk rá operációs rendszert telepíteni"
forrás: [link]Vagy hülyeséget ír a cikk?
moto g72, Ninebot d28e
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest