- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Apple notebookok
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Lassan értelmet nyer az a Fórumszabály, hogy a nagyon kezdő topikozók tobzódását kissé lassítani próbálják! Ebben az időben lehetne időt szánni magának a fórumnak a megismerésére, topikok felfedezésére....
Így találtál volna rá a Linuxos Off topikra is, mert ez a találós kérdéses téma nem egy szakmai topikba való, főleg amikor van saját Off topikja is!
Linux felhasználók OFF topikja
Igazi áldás lenne, ha ott töltenétek el újként a várakozás igencsak rövid idejét!
A nem újoncokra is vonatkozik a szabály!
(a Kapitány most gondolom chilit hámoz, így besegítek neki)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #63952 üzenetére
Rosszabb, meló meg nagytakarítás... Ehh.
Szóval igen, kezdő Linuxos kérdések ide, a csak lazán kapcsolódó beszélgetések meg az OFF topicba, hiszen az arra van.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
drup
junior tag
válasz ubyegon2 #63952 üzenetére
Az altalad emlitett emberke beirasara reagaltam.
Victor nagyjabol eltalalta a megoldast, azzal a kiegeszitessel, hogyy egy m$ fejleszto mernok mutatta be, hogy akik most mennek hozzajuk, milyen kornyezetben kell dolgozniuk.
A m$ az azure (a szokasos megkerulos jogi megoldaasl kisse lenyulos stilusu) nomatasa mellett a dilettans cegekre ratukmalt office365 es levelezes eladasabol szedik meg a bevetelt, de mar egeszen mas teruletek fele nezelodnek.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint 19 -et használok és már napok óta próbálgatom a Conky monitorozó alkalmazást.
Eddig minden jól ment, csak egy valami nem akar működni. A megjelenő felületen lenne ugye az a rész ahol az internetről letöltött és feltöltött adatokat lehetne figyelemmel kísérni. Azonban a felületen NET ( No Address ) jelenik meg. A konfigurációs fájlban már mindent próbáltam ( eth0, eth1, wlan0, wlan1 ) de akkor sem jelenik meg semmi. Mi lehet a probléma? Van valakinek ötlete?
-
-
nagyúr
válasz Laszlo733 #63958 üzenetére
Örülünk, hogy ennyi volt a megoldása a problémádnak.....én kicsit aggódtam, honnan veszi a kolléga a hosszabb nevet....enp0s31f6, de így megnyugodtam.
az iftop is csak annyit írt:
ubyegon@ubymint19cv2:~$ sudo iftop
interface: enp3s0mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
Keef_Lee
senior tag
válasz ubyegon2 #63959 üzenetére
Én a minap egy régi laposba tettem usb wifi sticket, hogy tudja az n-es wifit is. Tudom, oldskúl A neve valami 12 karakteres valami lett, amiben rengeteg x-volt. Ezt kellett a conkynak beírnom, mert csak akkor lett jó. A beépített wifije az enp0s3 volt, de ez meg ilyen krixkrax lett. Szóval előfordulhatnak érdekes dolgok.
Ezt egyébként a Rendszer eszközök/System profiler and Benchmark/Network/Interfaces-ben is kiírja, hogy hogyan kell rá hivatkozni.
Conky nélkül linux ?![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ja, hogy jósoltál! Anno olvastam valamit erről, de nem értettem, viszont sokan emlegetik az ember mamáját, szegény systemd-mama!
(#63961) Keef_Lee
Ez az enp0 valami nálam is csak desktop-nál van, notebooknál valami hosszabb, ahogy említed. Igen sok érdekes dolog van még, ja. Meg lesz is! Nekem jó, mert laikus home user (GUI huszár/nokedli) vagyok, így amit nem értek, az nem annyira zavar!
[ Szerkesztve ]
-
Victor Súgó
tag
Ha nem ragaszkodsz közvetlenül a kitalálójához: https://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames/
Egyébként a predictable ebben az esetben inkább előre meghatározható, a jóslásnak van némi misztikus felhangja
-
válasz Victor Súgó #63963 üzenetére
Köszi! Nem győzött meg. Miért nem hagyta, hogy a közösség megvitassa, újragondolja, netán egy visszafelé kompatibilis szabvány írja le, hogy melyik sorszámot kapja (eth0, eth2,...)
Ahogy az alaplapi eszközök kanpak elöbb sorszámot(example: eno1) -»eth0
Ahogy a PCI Express hotplug slot index numbers-el sorbaállítja, jöhet az eth2,eth3,... nem kell külön kitalálni neki új nevet (example: ens1)
Azt meg végképp nem értem, hogy miért jó, hogy Amerikában más nevet kap, mint Timbuktuban. Egy laptop esetén nagyon "hasznos", vagy ha egy eszközt ha pl. amerikában felkonfigolják, és kilövik az űrbe, vagy exportra megy Szudánba.(physical/geographical location of the connector of the hardware (example: enp2s0)
stb...Persze a hiányos(vagy inkább nem létező angol) tudásom is ludas lehet a dologban, hogy nem esik le miért olyan jó ez.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
drup
junior tag
Miért nem hagyta, hogy a közösség megvitassa, újragondolja, netán egy visszafelé kompatibilis szabvány írja le, hogy melyik sorszámot kapja
Dejavu erzesem van.
Amikor az ETO logikajat nezegettem, talaltam egy publikaciot egy szerzotol, aki eloszor kapta a feladatot, hogy probalja meg vegre valahogy rendszerezni a konyveket.
A lenyege az volt, hogy ismeroseivel es tudomanyos szakemberekkel hosszas egyeztetesek alapjan kialakitottak egy semat, es volt nehany temakor, amire fogalmuk se volt, igy csak beraktak valahova es kozzetettek a listat varva a reagalasokat.Majd egyszercsak azt vette eszre, hogy a vitatott temakoroket fix-en kezeltek masok, sot meg hivatkoztak is ra szemelyesen, hogy az o rendszere, es etalonna valt.
Igy az en visszakerdezesem a kerdesedre:
Talan azert, mert senki se kezdett erdemi vitat a temarol? -
Sziasztok. Édesapám laptopján összefosta magát a win 10. Gondoltam tegyünk rá Linuxot. Linux mint ment rá. Működik is szépen a gép, csak azt nem tudom, hogy lehetne valami skype szerű programot telepíteni? Ami fontos, az a hanghívás és esetleg a fájlküldés. Ti mit használtok Linuxon? Fb messenger? Viber? Olyan kellene, amihez van androidos kliens is. Ha ő hív a laptopról, akkor tudjam fogadni a hívást a telefonomon. Minden ötletet előre is köszönök. Sziasztok.
[ Szerkesztve ]
Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!
-
-
félisten
Hoi!
Az utóbbi időben valami gubanc van a systemd illetve a Samba körül, ha telepítek vagy frissítek valamit szinte folyamatosan jön ez a hibaüzi:
Aktiválók feldolgozása: systemd (237-3ubuntu10.9) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.8.3-2ubuntu0.1) ...
Beállítás: samba (2:4.7.6+dfsg~ubuntu-0ubuntu2.5) ...
Samba is not being run as an AD Domain Controller.
Please ignore the following error about deb-systemd-helper not finding samba-ad-dc.service.
Job for nmbd.service failed because a timeout was exceeded.
See "systemctl status nmbd.service" and "journalctl -xe" for details.
invoke-rc.d: initscript nmbd, action "restart" failed.
● nmbd.service - Samba NMB Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/nmbd.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: timeout) since Sun 2018-12-09 08:36:17 CET; 12ms ago
Docs: man:nmbd(8)
man:samba(7)
man:smb.conf(5)
Process: 14142 ExecStart=/usr/sbin/nmbd --foreground --no-process-group $NMBDOPTIONS (code=killed, signal=TERM)
Main PID: 14142 (code=killed, signal=TERM)
Status: "nmbd: No local IPv4 non-loopback interfaces available, waiting for interface ..."
dec 09 08:34:47 CifuNAS systemd[1]: Starting Samba NMB Daemon...
dec 09 08:36:17 CifuNAS systemd[1]: nmbd.service: Start operation timed out. Terminating.
dec 09 08:36:17 CifuNAS systemd[1]: nmbd.service: Failed with result 'timeout'.
dec 09 08:36:17 CifuNAS systemd[1]: Failed to start Samba NMB Daemon.
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: samba (--configure):
installed samba package post-installation script subprocess returned error exit status 1
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.27-3ubuntu1) ...Van valakinek ötlete, mi a franc lehet ez?
Leállítottam a Sambát frissítés előtt, nem segített. Újraindítottam, megvolt a szokásos autoclean meg autoremove, update, upgrade, de továbbra is fentáll a probléma. A Samba egyébként gyönyörűen működik tovább...[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Victor Súgó
tag
válasz growler #63981 üzenetére
Van ott is pacman. Csak a játék.
Nem is tűnt fel, hogy az eredeti kérdező mint-hez kér segítséget.Vagy keresni kell egy pacman kompatibilis csomagkezelőt (pacapt?) vagy ki lehet csomagolni
tar xJvf file.tar.xz
paranccsal és a kicsomagolt anyagból kikeresni a telepítési leírást. Feltéve, hogy van xz tömörítő a gépén.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Victor Súgó #63983 üzenetére
Nooo, oke hogy kezdo topic de akkor is szomoru ami itt van. Semmi koze sincs a pacmanhez (az csak veletlen egybeeses hogy xz-be csomagoltak a telegrammot is, ilyenre pont jo tomoritesi technika)
drup: kezdokent sehogy nem ajanlott ilyeneket telepiteni (weboldalrol letoltesz valamit es azt teszed fel), ott van a csomagkezelo, azt hasznaljuk, o tudja mit hogy kell.
Jelen esetben amit en csinalnek: olyan rendeszeren ahol van snap (ubuntu es tarsai) vagy flatpak (fedora), ott onnan egyszeruen lehet telepiteni, erre valo. Ha ezek nem opciok es debian alapu a rendszerunk (ubuntu,mint es tarsai), akkor hasznalnam a hivatalos ppa-t, [link].
Arch alapuaknal pedig ott van a csomagkezeloben instant. (ezzel a kezdo linuxosok kore lenyegeben le is van fedve)Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz Rimuru #63985 üzenetére
Annyi kiegészítést tennék, ha nem gond, hogy a sorrendet felcserélném.
# telegram telepítés Linux Mint-re
1. keresném a saját tárolókban telegram néven
1.a.sudo apt install telegram-desktop
----hopp meg is van, a verzió telegram-desktop (1.2.17-1 Ubuntu:18.04/bionic [amd64])
1.aa. megnyitva a Synaptic csomagkezelőt, rákeresnék atelegram
szóra és ha az imént terminalban megvolt, akkor innen is tudom telepíteni, verzió ugyanaz értelemszerűenHa a fenti módon nem találjuk, akkor nincs a saját tárolóban a program.
2. rákeresek google-ban, van-e PPA-s verziója a Telegram programnak. Van, verzió -
1.3.11-0ubuntu0
Ekkor a PPA oldalán található instrukciók alapján felrakom a PPA-t, frissítek és így már felrakhatom a 1.a. módszerrel a programot!
3. Linux Mint esetén a Szoftverkezelőben megtalálható a Flatpak, ott rákeresek, megtalálom, onnan telepítem fel.
Azért a Flatpak a 3., mert kb ennyi lehetősége van kezdőknek, ha több lenne, akkor is mindig az utolsó lenne a Flatpak!!!! ----
[ Szerkesztve ]
-
Victor Súgó
tag
válasz ubyegon2 #63987 üzenetére
Flatpak az az ubuntu snap megfelelője?
Egyébként (szerintem) kezdő!=tudatlan, olvasni is lusta user.
Ugyanis ha a vázolt elvekhez tartottam volna magam, akkor nem tudtam volna a linuxomon cdrom-ot használni, mert ahhoz még külön kellett kernelt konfigurálni és telepíteni. Forrásból...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Victor Súgó #63988 üzenetére
Az Ubuntu-ban Snap van, az említett Flatpak a Linux Mint-ben van.
Egyébként (szerintem) kezdő!=tudatlan, olvasni is lusta user.
Ez nem minden esetben van így!
A Linux Mint kifejezetten a kezdők disztrója, sokkal inkább, mint bármi más.
Első fontos alapvetés kezdőknek ! ! ! !
Célszerű még kezdőnek is inkább elsődlegesen a saját tárolós csomagokat telepítenie!
A laikus home user-re gondolok itt kezdő alatt! Volt már vitám anno ebből, mert informatikus vagy hasonló végzettségű koma, aki Wint használ régóta és programoz is, először rakott fel Linuxot és ő is kezdőnek tartotta magát.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Victor Súgó #63988 üzenetére
Miféle cdrom-od van neked?
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Rimuru
veterán
válasz ubyegon2 #63987 üzenetére
Igen, azert mondtam, hogy csomagkezeot hasznaljuk, utana azt felteleztem hogy ha nincs benne az alap tarolokban es mar fent van valamelyik szolgaltatas (snap/flatpak) akkor azt hasznaljuk, ha nincs ilyen akkor pedig ppa. Ilyen miatt nem raknam fel egyik vackot sem. De koszi a helyesbitest.
Victor Súgó: lenyegeben igen, a snap-et a Canonical viszi, a flatpak Red Hat novendek (koszi Poettering ).
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz lev258 #63990 üzenetére
Én egy szóval se mondtam, hogy nem használható, oda se írtam volna 3.-nak, ha így lenne.
(azért abban egyetértesz remélem, hogy az egyikben ez, a másikban amaz a default)Azt írtam, hogy csak ha semmi más nincs, akkor használjuk!!!!
Az oka a képen található:
Ennyire marha barom nem leszek, hogy innen bármit is telepítsek!
(#63992) colomb2
Tiszta, értelek! Amiatt pontosítottam, mert én Mint használó vagyok, így emiatt könnyebb rálátásom van....
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz icemad #63969 üzenetére
Skype és Facebook Messenger is van hozzá, le tudod tölteni az oldalukról a linuxot .deb csomagot, amit tudsz telepíteni. De tudjátok ugyanezeket böngészőből is használni a skype.com-ról vagy messenger.com-ról belépve.
LOL: most nézem, hogy a Messenger for Desktop linuxos támogatása megszűnt. Ez de gáz. Helyette Caprine-t vagy Pidgint lehet használni natív kliensként, az utóbbi benne van az alap tárolókban, szoftverközpontból telepíthető.
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #63997 üzenetére
Kösz szépen. Telepítettem is a tárolóból, és tényleg olyan, mint a Messenger for Desktop volt. Bár nekem valahol fent van portable módban egy .deb csomagból kézileg kibontott Messenger for Desktop is.
Mondjuk a Caprine kapásból magával rántott egy 35 MB-os Electron csomagot, de a Messenger for Desktop is tartalmazta az Electront, volt is valami 70-100 MB a csomagméret.
-
nagyúr
válasz Shyciii #63995 üzenetére
Hatalmas a helyigényük a Flatpak csomagoknak, ez az univerzálitás ára. Emiatt is írtam, hogy csak akkor érdemes azt használni, ha tényleg semmi más nincs.
Messenger alternatívát meg rengeteget lehet találni, Caprine-t is meg Franz-ot is használtam már, de desktopon még mindig a messengerfordesktop van.
Néha feljön valami java-s hibaablak....mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
drup
junior tag
válasz Victor Súgó #63983 üzenetére
Csak arra figyeltem fel, hogy van egy uj kiterjesztes a tar utan, nem ertettem, miert.
Ha van egy tomorito, ami tudtommal vagy gzip vagy tar, akkor minek meg egy masikba (xy) is betomoriteni?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- EA Sports WRC '23
- OLED TV topic
- Apple notebookok
- Autós topik
- Nintendo Switch
- AliExpress tapasztalatok
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest