Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • .tnm

    addikt

    válasz concret_hp #9572 üzenetére

    "másik kérdés: egy lakás adás-vétel mennyivel macerásabb ha valamelyik félnek van / lesz hitele a lakáson ahhoz képest, mintha egyiknek sincs? kb. mennyi plusz adminisztráció egy hitelfelvétel (időben és költségben is)?"

    feltételezem, hogy ebben az esetben az eladó is magánszemély a kérdésben és nem a kivitelező cég.
    ha az eladónak hitele van a lakáson akkor végtörlesztenie kell az adás-vétel során. ilyenkor a banknak pár nappal előre kell szólni, hogy lesz végtörlesztés, majd a bank valamennyi munkanap után kiadja végre az engedélyt a törlésre. ez megy a földhivatalhoz, ami megintcsak valamennyi munkanap (max 30) ténylegesen el is végzi a törlést.

    a vevőnek ilyenkor legalább a törlés beádását illik megvírni mielőtt a maradék pénzt átadná.

    ha a vevőnek kell felvennie a hitelt, nah akkor macerás lesz a dolog és az idő is sokkal több.
    már az adásvételibe be kell írni olyan dolgokat, amelyeket a vevő hitelt adó bankja követel meg (ekkor még szerződést se kötöttél a bankkal), és elég sok mindent kell vinni a banknak, hitelbírálati idő, stb.

    ha mindkét fél oldal játszik a hitel, akkor a vevő bankja addig nem fog fizetni, amíg az eladó bankja törölve nincs a tulajdonilapról, azaz a fenti két határidőt mindenképp meg kell várni.

    ha már ahhoz is hitelt kell felvenni a vevőnek, hogy annyi pénzt tudjon adni az eladónak, amivel az végtörleszteni tud, akkor meg még hosszabb az egész folyamat lefutása (az adminisztráció nem sokkal több).

    a egyik féloldalán sincs hitel, akkor akár 1 hét alatt is megtörténhet az átadás-átvétel és a beköltözés. a földhivatal ekkor is max 30 nappal később fogja bejegyezni az új tulajdonost, de ez nem akadálya a birtokba adásnak.

    persze mindez akkor fontos, ha az lakás azonnal költözhető (azaz az eladó tud hova menni, vagy eleve nem lakik már ott), ha ez nincs így, akkor lehet nem a hitel miatt lesz lassú a folyamat.

    földhivatalnál egyébként lehet gyorsított eljárást kérni (felárért), de ezzel nincs tapasztalatom.

    egyébként az egész folyamat borzasztóan középkori, ha lenne már itthon digitális közigazgatás, akkor 1-2 hétnél nem kéne tovább tartani az egész folyamatnak, de itt annyira röhejesen papíralapú az egész, hogy én azt vártam a földhivatalban, hogy mikor hívják le a királyt, hoyg még ő is rányomja a beadványomra a pecsétgyűrűjét.

    It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

Új hozzászólás Aktív témák