Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz A-hole #4564 üzenetére

    Ha ennél a külső háznál nincsen UASP, ellenben állítólag működik a TRIM, az érdekes. Ugyanis SATA SSD-knél az ATA TRIM parancs USB-n történő működésénél pont az UASP az egyik lényeg, mivel az utóbbi esetben az SCSI UNMAP parancs csinálja azt, amit az előbbi. A másik meg az USB-chip firmware, annak is támogatni kell ezt. Az előzőleg linkelt példánál pedig vélhetően pont azért nem működött a TRIM (UNMAP) Windows 7-nél, mert az nem támogatja (natívan) az UASP-t, ellenben a Windows 10 igen. Ha nem működik USB-n a TRIM (UNMAP), akkor amiatt egy idő után jelentősen csökkenhet a meghajtó írási sebessége, de ez a használattól és magától az SSD-től, annak saját karbantartási műveleteitől (pl. Garbage Collection) is függhet. Ilyenkor egy alternatív megoldás lehet pl. kivenni a külső házból az SSD-t, majd a gépben SATA-n csatlakoztatni és úgy futtatni rajta a TRIM-et. Utána pedig visszahelyezni a külső házba és használni tovább USB-n külső meghajtóként.

    A 2,5"-os USB 3.0-s külső házaknál általánosan a Micro-B fizikai csatlakozó a standard, a Mini-B és a Type-A használata nem terjedt el akkora mértékben, mint az előbbi. Újabban pedig már a Type-C a sláger, mivel lehet ilyen fizikai interfész USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) alapon is, nem feltétlen kell hozzá USB 3.1 Gen 2-es külső ház. Strapabíróság tekintetében főleg a Type-A emelkedik ki, de a Type-C és a Mini-B is jobb és előnyösebb lehet, mint a Micro-B. Viszont rendeltetésszerű használat mellett az utóbbi is oké lehet, nekem is van több ilyen 2,5"-os külső házam és egyelőre nincsen velük gond emiatt. De az igaz, hogy az előbbieknél már maga a csatlakoztatás is jóval kényelmesebb, a Type-C esetében meg ugye pláne a szimmetria miatt. :))

    Itt a topikban eleve a 2,5"-os külső házakkal van inkább tapasztalat, mint azt a neve is mutatja. Az mSATA és M.2 típusokkal viszont már kevésbé, max. páran vettek ilyeneket, csak pár beszámoló / teszt van itt ezekről (példa). Külön topikja az utóbbi típusoknak egyébként nincsen, max. még a Flash SSD topikban szokott néha szóba kerülni ez a téma, osztják meg egyesek a tapasztalataikat. Legutóbb egy M.2-es, NVMe PCIe SSD-t kezelő USB 3.1 Gen 2-es modell volt a téma. Ha jól emlékszem ilyen StarTech SM2NGFFMBU33 M.2 SATA külső házat korábban más itt vett innen a fórumról, de akkor nem panaszkodott rá. Aztán az mondjuk nem derült ki, hogy azóta mi a helyzet vele... :D Mindenesetre, ha nálad már a 2. példánnyal is gond van és nem arról van szó, hogy csak gyári hibás termékeket fogtál ki, akkor az nem túl biztató.

    Köszönjük az újabb információkat!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák