- Gaming notebook topik
- 2025-ben jöhet az Intel Panther Lake processzora
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Masszív előrelépésnek tűnik a Zen 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Vezetékes FEJhallgatók
- Projektor topic
Hirdetés
-
Anyagi katasztrófára figyelmezteti az Apple-t a brit média
it AI-alapú adatvédelmi funkciót (reklámblokkolót) kaphat a Safari böngésző az iOS 18-ban, de brit médiacsoportok arra figyelmeztetik az Apple-t, hogy ez anyagi katasztrófát okozhat az ágazatban.
-
Képeken a Honor 200 Pro
ma Az egykori anyacég, a Huawei fotós csúcsszériájára hasonlít a hátlapi dizájn.
-
Hamarosan konzolokra is elérhető lesz az Eternal Threads
gp 2022-ben kizárólag PC-re kaptuk meg a játékot, amely a hónap végén újabb platformokra is ellátogat.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #107114 üzenetére
A felülnézeti képen az eszpresszó tartomány a legalsó sor, ahol a kruve is helyet kapott. Mindent Pyxis-sel (0,01g méréshatár) mértem (mérés alatt nem vettem levegőt :-)).
Minden minta 3 kupacból áll. Középen a 400 és 1100 közti, baloldalt a 1100-nál nagyobb, a jobboldalt pedig a 400-nál kisebb. A jobb/bal úgy értendő, mintha a Kruve a tábla alja lenne, és ott állnál :-)[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107119 üzenetére
De, nyilván lehet. Ha ez lenne a dolgom, akkor valszeg meg is tenném. De most ez csak "szórakozás". Amúgy egész konzisztensen rázok. Visszaellenőriztem 1-2 beállítást 1 és 2 perces rázással is, és nagyon azonos mennyiségeteket adott ahhoz, amit korábban a az "éles" rázáskor produkáltam. Porbléma amúgy, hogy a Kruve sem egy laboreszköz. A bepattintós sziták éleinél be tud ülni a fine, amit pofozással lehet/kell kimozgatni. Ergo nemcsak rázásra, de pofozásra is szükség van. Sőt fél percenként mindhárom sarkával rákoccolok egy gumilapkára az asztalon. Az Acaia-n megy a stopper, amit nem nehéz követni. Azt gondolom, hogy nem az inkonzisztenciám az, ami egy ilyen - nem tudományos - igényességű mérés értékéből jelentősen levon.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107119 üzenetére
A pityegés mondjuk megfontolandó :-)! Viccet félretéve: kössz a felajánlàst. Ha tényleg abszolválom az Ode-ot es az Apex-et, akkor nagyon el fogom dugni a kruve-sort, nehogy még egyszer ilyesmire adjam a fejem
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Zen42 #107127 üzenetére
"Szabad kérdezni, hogy mi ezzel a célod?"
Persze. Első és legfontosabb a kíváncsiságom kielégítése. Mire vagyok kíváncsi?
1. Az EK-t rengeteg kritika érte/éri mindmáig a kések/késtartók állítólagos szabályozatlansága miatt. Ezt talán (lehet, hogy tévedek) Frank Durra (Titusgrinding) járatta csúcsra, és adott el hozzá saját késtartót, mérőeszközt és egyéb tuning kiegészítőket. Meglehet, hogy egyszer a múltban erre szükség is lehetett. Frank egy elég harsány, meglehetősen magabiztos figura, aki egy levelében anno, amikor szűrőtartót akart tőlünk venni, menten azzal nyitott, hogy mennyit engedek az árból :-). Jót röhögtem. Fingom se volt, kiarák az a Frank Durra, de találtam a youtube-on tőle egy videót, amin épp egy 911-est űzött fel vagy le egy szerpentinen, és jobbnak láttam, nem engedni egyáltalán az árból. Azóta több vásáron is találkoztunk és beszélgettünk, és kétségtelenül ért ahhoz, és nagyon jól megél belőle, amit csinál. Azóta, már nemcsak Porsche 911-est hajt. A közel keleti sejkek jachtjain, sokszor párban vannak az általa tuningolt/gyártott őrlők és kávégépek.
Bocs, elkalandoztam :-).
Ehhez képest van a HEMRO svájci őrlőgyártó iparóriás, akikhez többek közt a Mahlkönig is tartozik, és aki telibetojja az egyik ikonikus terméküket érő kritikát, és nem változtat minimálisan a gyártásán, hogy ne adjon ekkora nagy felületet a támodásra a Frank féle okos "törpék"-től. Mi több, fogalmuk sincs róla, hogy hol a hiba. Na, ezt nekem valahogy képtelen volt bevenni a gyomrom. Milánóban a HOST-on (2019 október) a Hemro Kutatás-fejlesztési főnöke toppant be a standunkra és vettek tőlünk a laborjukba SEP-et. Legutóbb decemberben volt köztünk levélváltás, és akkor kértem tőlük ajánlatot egy EK-ra. Kíváncsiságból szintén. Pechhemre olyan árat adtak, hogy nem szabadott otthagyni. Nem nyúltam az őrlőhöz, megtehetném, hogy totál precízem bemérjem, csak a szomszédos CNC muhelybe kellene átugranom. Elsőre tökéletes eszpresszót húztam, és azóta is totál elégedett vagyok vele. Valszeg meg is tartom. Le fogom mérni előbb-utóbb.
2. Hozzám került még egy Fellow Ode illetve nem titok, hogy forgalmazom az Orphan Espresso Apex filter őrlőjét, amiknek a teljesítményére szintén nagyon kíváncsi vagyok. Ergo amikor belefér ugyanezt a kínkeserves procedúrát/szitálást/méricskélést végig fogom játszani azokkal az őrlőkkel is. Rettenetesen érdekel. Az Fellow az 1/10-ébe, az Apex a hatodába kerül az EK-nak...Jól fotózható, izgalmas téma ez a kávé-geek social médián. Remélhetőleg, az ár/teljesítmények a helyükön lesznek, és senkinek nem lépek a tyúkszemére, ha egyszer végre végzek a mérésekkel, publikálni merem az eredményeket.
Ennyit a motivációmról.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #107139 üzenetére
Hát, ha akkora májer cupper lennék (mint ahogy nem vagyok), akkor akár igazad is lehetne . Szerintem, hogy mit gondol egy magyar pörkölő az álatala "barnított", különböző őrlökön aprított kávék ízéről, az sokkal kevésbé izgalmas, mint hogy egy meglehetősen jól mérhető és klasszul reprodukálható eredményt adó eszköz, jól dokumentálva, milyen objektív eredményeket hoz.
Amúgy meg nem szép dolog más cerkájával a csalánt rendbe vágni! Ennyi cuppingba a mi főddhöz ragadt cupping szeánszaink protokollja alapján nyilván elhaláloznék túladagolásban... Csaka a szar kávékat szoktam az erre rendszeresített pohárba üríteni öblögetés után.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #107245 üzenetére
16,5g/58-hoz filter porkolessel durvan finomra kene orolni, hogy a parna eloaztatas utan meg “tudja” a 9 bar-t. Rengeteg a parameter, meg az egyeni preferenciak is allati kulonbozoek. Az viszont teny, hogy 5-6 baros nyomastol, ha amugy a kaveparna elokeszitese nincs eltolva es elegendo a viz homerseklete, akkor nagyon finom eszpresszok keszithetok.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz sz.zs. #107252 üzenetére
Kössz! A malabar nekem nem tartozik a kedvenceim koze, de vannak, akik kizarolag azt viszik es meglincselnenek, ha kifogynek belole.
Egy meglehetosen kulonc kave. Nemcsak a feldolgozasa, de a porkoles utani viselkedese miatt is. Meglehetosen hosszu pihentetes utan keszitheto belole ertelmezheto espresso es akkor is finomabb orlest kivan egy hasonlo porkolesu mas arabikahoz. Nem lehet, hogy tul friss a Pacific-é? Illetve nem Malabar arabika vs Malabar robuszta dologrol lehet szo. Jo zoldet profi, karbantartott porkologeppel nehez totalisan tonkreporkolni...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #107260 üzenetére
En a Flair Classic-ot sajat dugattyujaval zarva, 100 fókás vizzel 2x felontve hasznalom. Sem a felontesek, sem a huzas elott ne vesztegesd az idot uresen hagyott hengerrel, mert kimeletlenul visszahul. Vizben “puhara” fozve meg lehet kicsit feljebb tornazni a hot, devezt sokan inkabb “parolassal” (goz folotti melegitessel) erik el. En kozepes, eszpresszo porkolesekkel hasznalom, aminek a 2x-i leforrazas is elegendo.
-
Kávé Kálmán
tag
Kedélyborzolás/polarizálás őrlőtémában. Egy full fordulatszámszabályzós titán :-) őrlő az Orphanespresso-tól. Doug 2019-ben Milánóban a HOST-on ennek az őrlőnek a lázában égett. Már a proto-n is látszott, hogy radikális cucc, titán, karbon és alu fő elemekkel a klasszikus 47-es Etzinger késekkel. Egy éve kapható. Sokat tépelődtem, amíg megrendeltem egyet játszani. 2 hónapig utazott. Könnyű, kis kézzel megmarkolható őrlőt akartak. Ennek oltárán feláldozták a fenti betöltest, ami egy másik erényt “eredményezett”. Adieu popcorning :-)! A fokozatmentes állítómechanizmusra meg magasról... fix variálható fokozatok (közölők) vannak. Ez nem akar mindenkinek megfelelni. Óriási az öröm, most ő az új kedvenc. Vaktyúk, de az első berakott közölővel rögtön mintaszerű pucér lefolyást produkált. Nemisértem :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #107409 üzenetére
Hélóhéló! Nem lefitymálni itten a vadiúj kedvenc titán őrlőmet (koxx viccelt), meg a tavaly 5.x-re önmagamnak ajándékozott bringát se ! Asszem 4-5 évesen vettem tavaly, 5000km-el, patika állapotban. Olyan jól harmonizáltak ott anyagukban a lemenő napsütésben egymáshoz...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107467 üzenetére
Mennyit nyom súlyban? Hőt von el, amivel számolni kell. Az előnedvesített papír egy kvázi előáztatást is ad. Nem próbáltam még amúgy. Csak tamásoskodó kérdés részemről. Előbb-utóbb kipróbálom úgyis :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107471 üzenetére
Kössz! Így van. Kérdés, hogy mennyi a hőtehetetlensége (milyen gyorsan veszíti), milyen gyakran kell takarítani, mennyire lehet alaposan takarítani. A nedves papír "felnyalása" az nekem 0problémó. A papír egyértelmű hozadéka, hogy az bepólyázza a vízterítő blokkot és 0 mosadék kerül oda. Az oldalfala is patyolat marad. Én még keresem ennek a fém screen-nek az előnyét... Már sok pro/kontrát olvastam róla. Nincs más hátra: nyilván ki kell próbáljam.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Így-így. Nincs különösebb pöcsölés, a nedves papír felmeg a szűrő tetejére tamperelés után, és már repül is fel a kar a fejre, ahol a vízterítő szépen helyrenyomja a papírt.
Más! Ha valaki Profitec Pro800-asban gondolkodik, akkor írjon privát üzenetet itt. Felszabadul néhány demo gép a gyártónál és holnap adnak ajánlatot 2-3 gép együttes megvételére.
Üdv!
G.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107529 üzenetére
"
Ugyanígy voltam, amikor tegnap koraeste más ügyben (izgi, majd ha osztható, osztom) felhívott a Profitec/EMC ügyvezető és by the way megemlítette, hogy érdekele néhány Pro800.
DE (csupa nagybetűvel). Mielőtt bárki megfontolatlanul lobogtatná a köteg bankókat (4 érdeklődés jött), hogy idevele. Ez egy válással fenyegetésre kiválóan alkalmas invesztíció/tárgy (még alkalmi vételként is). Nagyon jó gép, végtelenül egyszerű karbantartással, stabil, jól kiismerhető hőmérsékleti "viszonyokkal". Nem kicsi, azaz nagy és nem is könnyű, azaz idő kell neki felmelegedni (ha dolgozik vele az ember akkor 20-25, amúgy több mint egy óra). Egy normál méretű konyhába uralni fogja a "szcénát" (csak megjegyzem, hogy egy válás után nem biztos, hogy futni fogja ugyanakkora konyhára...). Szóval ne csak képeken mutogassátok az asszonypajtásnak, hanem kartonból hajtogassátok oda neki a konyhapultra, és miután leteszitek a nagyesküt, hogy többet fogtok eztán segíteni a házimunkában, demonstráljátok, hogy megtaláljátok a partvist is, és szúrjátok a nyelét az óriási kartondoboz közepébe, ami a kart hivatott szimulálni, ami avatatlan kézben állkapcsot tud törni. Kees van der Westen az amsterdami WOC-on az új Slim Jim-et megmutatva, kivert szemű baristáról anekdótázgatott). Szóval nehéz vas, de már Boris is megmondta, hogy "the weight is a sign of reliability". Azaz, mindent meg lehet indokolni, ha akarjuk. De csak akkor akarjátok, ha tudjátok többékevésbé, hogy mivel jár.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz weinmaker #107532 üzenetére
"...mennyi egy ilyen szörny?"
Kicsit túlspiráztam a rémísztgetést valszeg. Nem is olyan szörnyeteg. Legalábbis nem szörnyetegebb a Gyalog-galopp cukinyuszijánál.
2650 Eur a német kisker ára. Annyiért adom.
Sóvárogni, kijózanodni, borzongásra vágyóknak megkóstolható a gép az Artizán pékség zabkásázójában a Fågel-ben (ott a közepes pörkölésű Guatemalánk van) vagy az Orosz cukrászdában Újpesten (sötét Colombia/Brazil blend). Illetve mi csináltuk a reklámfilmet hozzá (innen a kapcsolat), amikor megjelent.
@bayarena: Ha jönnek ezek a gépek, akkor valószínűleg jön egy Synchronika is. A Profitec gépek (a Pro700-zal demóztuk a SEP-et a HOST-on), szerintem nagyon jók minőségérzetre, kidolgozottságra. Az ECM állítólag magasabbra van pozícionálva. Kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #107572 üzenetére
Hja, kijártam magamnak ezt a sallert is. Kellett nekem provokalni :-). Amiota Amsterdamban a World of Coffee-n bemutattuk (2018), tudtam, hogy mar csak a homerseklet kell. Ez nyilvan nem pusztan szoftverkerdes. Sot, elsosorban nem az. Az, h relevans ponton homersekletet merj, az tomenytelen szivas, mire kivitelezed. Egyetlen specifikus kavegep modellnel. Ezt Te pontosan tudod, hiszen annal a cnc-s csokanal csinaltattad, akivel en hoztalak ossze, mert egy konstruktor hozzaallasu, problemamegoldo figura. Hany masik szaki lett volna kepes/hajlando ezt a temat Neked megcsinalni ugy, hogy ne koltsd el nala egy GS3-as arat a Gaggia Classic tuningja miatt, Peter? Egyetlen gep, egyetlen tipusanak a homereserol beszelunk. Ahhoz, hogy a SEP homersekletet mutasson, es a beszerelendo kusztomizalt eszkozok szama ne szaporodjon, ahhoz olyan nyomasmero kell, ami homersekletet is olvas, RELEVANS ponton, ami a “nem minden esetben” ott van, ahol nyomast tudsz merni. Azaz csatlakoztathato kulso homero kell. Ilyen szerzort eddig meg nem talaltunk (a Foldon). Kicsit nagyobb penetracio kell ahhoz, hogy valamelyik szenzorgyarto rajojjon arra, hogy a kavesoknak ez a szenzor minden penzt meger. Na, mi egy ideje a nagyobb penetracio eleresen dolgozunk. Nem tudom, sikerult-e ezekeltetetnem a kihivas nagysagat :-) ...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #107585 üzenetére
Az új zélandi tulaj (Andrew Meo) és a fia Felix is versenyszerűen teker(t).
-
Kávé Kálmán
tag
Itt jelzem (egyszerűbb), hogy az ECM/Profitec annyira belemerült az ajánlatadásba (sokismeretlenes egyenlet ), hogy egy kicsit elakadhatott a dolog... Jelentkezem, ha kiköpték az eredményt.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #107638 üzenetére
Well, megszólítva érzem magam .
Konstruktőr: alapvetően nem azt találja ki, hogy mit kell csináljon egy gép, hanem azt, hogy hogyan csinálja, meg hogy gyártható is legyen. Az én értelmezésemben. Ergo még csak sugallni sem akartam, hogy Te betoltad a széria classic-ot, és Sanyi elkezdett sziporkázni.
Ha úgy tetszik kettőnk (Sanyi és én) közül én vagyok a hülyegyerek, aki kitalál dolgokat, hogy ez is kell, meg az is kell, a Sanyi meg gondolkodik, hogy hogyan lehetne a következő abszurd baromságot kimozogni az adott keretek között. Ha épp nincs olyan k hosszú, k vékony fúrószára, ami ehhez kell, akkor megveteteti velem. Én meg nem lepődöm ezen meg.
Vicces a szitu egyébként. Mert hozzánk képest az Olympia Express is egy behemót - nílusi viziló? - és mi vagyunk a fürge cickány a nagy nemzetközi kávés állatkertben. A kiállításokon a behemót gyártók fejlesztői rámeredtek a képernyőre és nem értették, mi történik. A számok jelentésével sem voltak tisztában. Erre jön a SoundON Péter, és azt mondja, hogy nem vagyunk elég innovatívak. Szemellenzős cickány.
Ez így van. Vagy innen is lehet nézni. Nekifutok még egyszer a kérdésnek, hátha leesik, hogy miért nem olyan egyszerű az életünk, ahogy elképzeled. A hőmérést nem mostanában találták ki. Nem emberöltők, hanem évszázadok óta van erre módszer. Néhány éve Bluetooth-os jeladókkal is működik. Már 2018-ban, amikor kihoztuk a SEP-et, akkor vettem egyet, hogy játszunk/barátkozzunk vele. Aztán, amikor Balázson keresztül hallottál rólunk (2019-2020 körül), akkor Te is bombáztál ilyen-olyan gyártók termékével. Nem az a probléma, hogy ne lenne tudomásom arról, hogy a hőmérséklet fontos paraméter a kávékészítésben, vagy hogy ne tudnám, hogy mivel kell mérni úgy, hogy az eljusson az alkalmazásunkba.
3 porbléma, melyek közül az egyikről beszéltem, a másik kettőbe pedig, ha belegondolsz meg fogsz érteni:
1. Ha nem Te írod a kódot, akkor az appfejlesztés az nagyon drága mulatság. Egy eszköz (mérleg, nyomásmérő, HŐMÉRŐ) illesztése (a vele való kommunikáció) az néhány százezres kategória. 1 eszköz! Jelenleg 6 mérleggel és 3 nyomásmérővel kommunikálunk. Elvégzed helyíettem a szorzásokat? És ez csak a kommunikáció (az app még sehol sincs). Tehát nem úgy van, hogy bemegyek a boltba, megveszem az eszközt, a programozó meg 5 perc 45 alatt megugorja :-(.
2. Nem otthoni barkácsolóknak fejlesztjük a SEP-et, mert jó lenne pénzt keresni vele (ha már az app-ba egy felső középkategóriás autó árát beletoltad, ez talán nem megvetendő). Ha hobbistáknak készülne, akkor open source lenne, és oldja meg mindenki magának. Hidd el Péter, nincs elég "kedved" hozzá, hogy az appunkban a hőmérést Te akard kifizetni.
3. Ez a piac úgy működik (melyik nem?), hogyha valamit eladsz, akkor azt supportalnod kell. A legkevésbé sem akarom supportálni a 79. fajta gépbe a hőmérő beleheftelését, de még csak levelet sem akarok erről olvasni. Így is belepusztulok az e-mail-áradatba. Pedig a kit-ek és a SEP is egy könnyen összerakható/illeszthető valami.
Na, ez a pálya, amin mi mozogni vagyunk kénytelenek. Az off-road az nem a mi versenyszámunk.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107652 üzenetére
"Viszont a második vonalra inkább az Open API lenne a megoldás és nem az Open Source. Miért olyan elrugaszkodott ötlet adni egy 50 soros dokumentációt (amit nem is feltétlenül kell manuálisan megírni) arról, hogy hogyan tudok a SEP appjába hőmérséklet adatokat streamelni egy adott protokollon keresztül? Annyira low-effort dolog már egy kívülről elérhető API-t írni a programodhoz, hogy kár lenne szerintem az alacsonyan lógó gyümölcsöt nem leszedni. A gyufásdobozát meg mindenki megírja és odarakja, ahová akarja és azt dug bele amit akar."
Újat mondtál. Erre biztos rá fogunk tudni mozdulni.
@SoundON Péter: Hidd el, jól tűröm a baráti basztatást és a konstruktív kritikát is. Írásban sokminden nem is úgy jön át, ahogy azt Te vagy én gondoltad/tam.
Erre egy az innovativitást firtató témában újabb kiváló példával épp Magad szolgáltál:"2. Soha nem mondtam hogy nem vagytok innovatívak."
"5. Kicsit úgy érzem mint amikor pl a BMW még 2005ben is magnókazettával hozta ki az autókat amikor már a Suzuki is CD/AUX/BT bemenetekkel."Péter! Nem tudsz megsérteni, elhiheted. De Te Bluetooth eszközökkel és nem ötletekkel "bombáztál" eddig. Lecsontozva a dolgot egy kicsit arra korlátozódott, hogy 2 éve kell Neked a hőmérséklet. Minthogy 2 héttel (!!!) ezelőttig nemigazán használtad a SEP-et (vagy tévedek?), és a hőmérséklet hiánya ismert hendikep nekem, ezért az annál könnyebben megugorható és amúgy muszáj kategoriákra mozdultunk rá, amik aktív userek-től, vásárlóktól érkeztek. A kapacitásaink nagyjából végesek. A burnout meg a ráknaksehiányzik.
Balázs ? Balázs Robi. Akinél nyilván már életem végéig se fogom megjegyezni, melyik a vezeték és melyik a kersztneve.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107674 üzenetére
Ez sarkítva, akkor lehetne igaz, ha minden pasi ugyanabba a csajba lenne fülig szerelmes, ha csak piros hátsókerékhajtású autóba lenne hajlandó beleülni, kizárólag csopaki olaszrilinget tartana méltónak a poharába tölteni stb.
Az ízlés a kávénál sem mentes a szubjektív tényezőktől. Persze vannak kávék, amik objektíve szarok ha ez egyik végletre pörkölik, de egyrészt nem szabad túlmisztifikálni, ami a kávéval történik egy jól karbantartott, jó minőségű, stabil pörkölőgépben másrészt érdemes ízlelgetni egy - szerintem - telitalálat idézetet Talor Browne-tól (Tim Wendelboe head-roastere volt néhány évig): http://kostverlorenvaart.blogspot.com/2016/04/taylor-browne-on-roasting.html
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #107691 üzenetére
1961-1974 ha az a fontos, hogy örökéletű legyen. A használatához idomulni kell. Ha beidomította a gazdáját, akkor brutál jó eszpresszókat tol, viszont max 2 húzás után túlforrósodik a fej. A finnyásoknak már egy után. Rutinnal relatíve gyorsan visszahűthető. 1973 és az előttieket (asszem) nem lehetett kikapcsolni (ki kell húzni a konnektorból). Ezeknél gyakori az ottfelejtős fűtőszál-leégetés. Francesco ábszolúte ajánlott, de van magyar "Francesco" is Karakai Gábornak hívják.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #107894 üzenetére
Van aki még a dugattyút is előmelegíti, amit én már fakírságnak tartok, de abban az esetben szukseges lehet, ha valaki filterpörkölésből szeret eszpresszózni. Vannak, akik egyáltalán nem melegítik elő, és boldogok vele. Az igazság a pörkölés intenzitásától, egyéni preferenciától függően a kettő között van valahol. Számomra a legnagyobb meglepetéssel, akkor szolgált a ROBOT, amikor tamper nélkül töltöttem vele egy hétvégét és a kávépárnát (én 20g-mal főzikélek) és a screen-nel megnyomva a kávépárnát tökéletesen eszpresszóval honorálta. Azóta nem használok hozzá tampert. Tömítések állandóan, minden egyéb rendelhetően elérhetők nálunk.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #107912 üzenetére
Az Olympia-tól megkaptam még nyáron egy prototípus fejet, de nekem ezeken a kis gépeken a rugós megoldás nemigazán jött be eddig se, úgyhogy visszatettem a manuál fejet a gépünkre. Csak kerülgettem ezt, aztán valamiért előkerült a Maximatic és levéve a fejét, és a házát simán felcsavarozható volt a rugós (amúgy a manuál is) fej. Csak a betáp volt rossz helyen. Lásd kép
Úgyhogy "összehoztuk" egy közbetéttel.
Amúgy trollkodásnak szántam, de durván jól működik. Mindössze a pumpanyomást kell visszavennem egy kicsit, épp csak annyira, hogy erősebb legyen mint a rugó, mert az nagyon tetszik, hogy "magától" feszül meg a rugó megy lefele a kar, illetve kikapcsolhatna automatikusan, ha elér egy limitet. Sokkal alaposabb az előáztatás, mint bojlernyomáson és épp ezért totál szokatlan hosszú shot-ok összehozhatók a Creminávaé Fellini nélkül. Szeretem. Kíváncsi vagyok, mit lép az Olympia .[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A Myanmar egy polarizáló kávé :-). A ferment íz nem mindenkinek bejövős. Az a klassz, hogy ez a téma, ha nem defekt kávét mérsz totálisan szubjektív. A többség közepes pörköléssel viszi a mostani Yirgánkat. Persze hozzátartozik ehhez az is, hogy a kisebbség favorizálja a filteres és egyéb alter kávékészítést.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #107916 üzenetére
Ez a kompatipilitás termékként visszaütött. Volt ugyanis 40 éve egy remekül működő rugós Olympia gép, a Club. Annak a gépnek a feje masszívabb volt ennél, a rugótól eltekintve minden méretében. Nem is lehetett a Creminára felcsavarozni. Most átvették a manuál Cremina fejének filigránabb méreteit, amihez egy ugyanolyan erős rugó tartozik, mint a vintage modellen. Az új rugós fej aluldimenzionált ehhez a rugóhoz.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107927 üzenetére
Irdatlan sokat számít a méréseknél, hogy mennyire konzisztensen végezték őket. 5-6 éve rengeteget foglalkoztam ezzel, és amikor kijött (2017), rettenet szkeptikusan ítéltem meg a Flair-t, majd mikor a Flair-t már megismertem, szkeptikusan álltam a Robot-hoz. A hitetlenkedést nálam minden esetben az első húzás szüntette meg.
A Cremina-ra évekig csináltam a temp study-kat a home-barista-ra, majd a Flair-re is összeütöttem egy kisebb lélegzetűt. Mire a Robot kijött, addigra megelégedtem azzal, hogy különböző hőmérséklet-tartományokban megfelelő konzisztenciával húzzak.
Egy dolog azért nem fér sehogy a fejembe. Miért gondoljátok azt , hogy a dugattyú átmelegítése fontosabb a screen/szűrő/szűrőtartónál? Semmidesemmi kedvem újra drótokkal kávét készíteni, hogy erről én is megbizonyosodjak. Nekem egész egyszerűen nem jön ki, ha fejben lemodellezem:
1. A henger/szűrő már felöntéstől kontaktusban van a vízzel
2. A dugattyú csak a húzása során jön játékba, és akkor is csak közvetetten, hiszen nem érintkezik a vízzel (mindig lesz egy vékony légréteg a talp és a vízfelszín között).Mit felejtek ki a képletből?
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #107933 üzenetére
Rozsdamentes minden a Robot-ban, kivéve a vázat. A Faema Baby-hez POM-ból faragtunk dugattyút és tökéletesen működik. De azért tettük ezt, mert az eredeti szimplán szar volt. Mivel az én mércémmel a Robot tökéletesen működik, ezért eszembe sem jutott dugattyút készíteni hozzá :-).
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz p.lac #107942 üzenetére
Jpender régi és elég aktív tag a hb-n. Hozzátenném, hogy egy megfelelő szenzor nem elérhetetlen egy amatőrnek sem, ami sok bosszúságtól és kérdőjeltől ment meg. Nem adják ingyen a műszer mellé, de 15-20USD-ből megvan. Paul posztját láttam, még anno az instán a videót is. Ő ugyan ígéri, de nem láttam, hogy megszületett volna az a mérése, amit valós körülmények közt (kávéval) végez. Szerintem, ha valamit meg akarunk mutatni abból, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok általánosan egy húzás alatt, akkor nem szabad kihagyni a képletből a kávét, sőt azt sem, hogy 12 vagy 21g van a szűrőben. Nem szőrszálhasogni akarok, de ez totál más a hatása egy átfolyáskorlátozott, szűrőnek, amiben egy műanyagtömbe integrált szenzor van, mintha a víz a kávépárnát érné (összehasonlíthatatlanul nagyobb kontakt felület).
Nem kérdőjeleztem meg soha a dugattyú felmelegítésének értelmét, mindössze azon akadt el a szavam, lehet persze, hogy félreértettem, hogy a dugattyú átmelegítésének nagyobb szerepe lenne, mint a szuro/szurotarto/screen átmelegítésének. Nyilván javul a hőtartás. Innentől kávé, egyéni preferencia függvénye, hogy valaki látja-e (érzi-e) értelmét a processz további bonyolításának. Nekem a vizmelegítő gőzében történő szűrő/szűrőtartó/screen átmelegítés, forrásban levő vízzel történő felöntéssel mindig fasza italt eredményezett. Tisztán gravítációval (ergo nyomás nélkül) a kávépárna legfelső nagyon vékony rétegét éri csak relatíve forró víz. Mire odáig jutunk, hogy a kart nyomjuk a víz már régen civil hőmérsékleti régióban mozog. Nem eszpresszózom filter pörköléssel, azaz simán elképzelhetőnek tartom, hogy az én előmelegítésem limitált lehet extrém világos pörköléseknél.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz bayarena #108735 üzenetére
Ezek közül csak a Bezzera nem fordult meg nálunk. Az ECM a Profitec-nél és a Rocket-nél (csak az R58-assal és az R60V-vel volt dolgom) is legalább egy lépcsővel feljebb van, ha a kidolgozottságot vesszük figyelembe. Sajnos nem egyszerre voltak nálunk. A Synchronika engem első körben viszont a rendkívül alacsony pumpazajjal lepett meg. A flow-control-lal én nem sokat várnék a Helyedben, mert rendkívül sok a hozadéka, és tök egyszerű a használata.
Igazából kikövetkeztethető, de a jobb oldali óra természetesen a pumpa nyomását méri, ami egy fix beállított érték (asszem szét se kell a gépet borítani hozzá, hogy módosítsd). A flow control-lal kapott órát a fejbe lehet becsavarni, ahova mi a SEP-et tűztük egy y-elosztóval és a Robot Barista órácskájával.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Pro800 másként.
Ennek a fej belső szervei kicsit meg lettek forgatva (pünkt fordítva mozog a dugattyú és a kar, mint az eredetiben!), és ki lett penderítve a rugó belőle, ergo manuál, mint egy klasszik Cremina. Curtis csavaros agyából pattant ki az ötlet. Elképesztő, hogy működik az eredeti alkatrészek viszonylag szerény mértékű módosításával. Akit mélyebben érdekel a téma, itt követheti. -
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #109053 üzenetére
Megcsináltuk mi is, mert Curtis nagyon szeretne hozzá kit-et és Smart Espresso Profilert, meg aztán érdekelt és durván meg is lepett a megoldás.
DE!
Sokan azt hiszitek, hogy a rugó kötöttség, pedig az csak opció. Ez a gép kevesebb a rugós verziónál. A rugós működésébe ott és akkor nyúlsz bele, amikor és amennyire úri szeszélyed óhajtja, ráadásul annál csak kompenzálni kell (nagyobb/könnyebb a kontroll, nem kevesebb).
Igen kisujjal lehet emelni a kart, nagyon szürreális az egész. Csinálok ma én is egy videót róla. Tegnap még módosítni kellett kicsit az egyik alkatrészen, mert nem tudta bejárni a dugó a teljes hengert, és így pöttyet rövidebb volt a shot.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gaming notebook topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 2025-ben jöhet az Intel Panther Lake processzora
- Programozás topic
- Anyagi katasztrófára figyelmezteti az Apple-t a brit média
- iPhone topik
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest