Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • p.lac

    tag

    válasz Kávé Kálmán #107932 üzenetére

    A konzisztens mérés valóban fontos, elvileg 10 mérés átlagát látjuk az ábrán, amiből én alapvető összefüggéseket próbáltam levonni, nevezetesen azt, hogy a dugattyú a legnagyobb hőelvonó, így a hőmérsékletprofilt a dugattyú előmelegítésével tudjuk laposítani, már ha szeretnénk és szükség van erre.

    Úgy látom, hogy ha előmelegítés, akkor szinte kivétel nélkül mindenki a szűrő és a szűrőtartó előmelegítésével kezd, a dugattyú (akár részbeni) melegítése csak a ráadás. Én most közepes pörkölésnél azzal kísérletezek, hogy nem forrásban lévő vízzel öntök fel, és a dugattyút mértékkel melegítem elő, ettől azt remélem, hogy a kv az elején nem kap túl sok hőt, így talán nem ég meg és nem lesz keserű, de a vége felé is marad(hat) elég hő. De mint tudjuk én nagyon kezdő vagyok ebben, viszont a grafikonokból logikailag ezt olvasom ki.

    A dugattyú biztosan jelentős hőelvonó, ami a grafikonokon túl abból is leszűrhető, ha előmelegítetlen dugattyús kv-készítés után ráfogsz a dugattyúra. Te műszaki ember vagy, szerelsz is eleget, ha megméred a dugattyú súlyát, ismered az anyagát és tudod a hőmérséklet-változását, akkor ki tudod számolni, hogy mennyi hőt vont el a víztől (nyilván közelítéssel egyéb tényezők miatt, de megvan a nagyságrend).

    A "szigetelő" légrétegről azt mondják nálam okosabbak, hogy 6 bar nyomáson - és ennyit ugye azért jellemzően alkalmazunk még robotnál is - a légréteg a tizedére csökken, ráadásul gőzzel telített lesz, ez okozhatja a dugattyú általi hőelvonást.

    [A Home-Barista fórum, ami ezt a témát taglalja]

    A hozzászólás, ami a légrés szigetlő-képtelenségét taglalja:

    zefkir wrote: "There's a question that's been in my mind for a while. I wonder what the temperature drop would be if there was an air gap between the water and the piston. It should be sort of achievable if you limit yourself to 6 bars or so. That way, you could probably maintain 3 mm between the piston and then water by leaving 18 mm above the water level when you're filling the basket. And you should still have enough water to pull reasonable shots. I'm not sure where you came up with the 3mm number."

    But even if it were a sufficient air gap your math isn't quite right. When you fill the basket with near-boiling water the "air" in the space above the water isn't just air. It's going to be roughly half air, half water vapor. It will be at atmospheric pressure so the partial pressure of the heated air will be around 0.5 bar. The water vapor will initially be at 0.5 bar but will tend toward saturation (a little less than 1 bar) once you lock in the portafilter. When you apply 6 bar of pressure the water vapor partial pressure will still be close to 1 bar so the air partial pressure will end up being around 5 bar. A change from 0.5 bar to 5 bar is a factor of 10. So to have a 3mm gap you'll have to start with about 3cm of head space. That won't leave enough room for water for a reasonable shot.

    I have a temperature sensor on the inside face of the piston on my Robot. When I pull a shot this sensor ends up reading something like 60°C. One time I underfilled the basket, leaving about 2cm of space, and I pulled a very low pressure shot, like way less than 6 bar. My pressure gauge is out of service at the moment but I would estimate that I applied about 3 bar. Maybe less. In that case the sensor ended up reading 30°C.

    So I don't think your idea will work unless you don't want to make espresso in your espresso machine.

Új hozzászólás Aktív témák