- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen notebookot vegyek?
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali processzoros kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
CyberPunk666
senior tag
Mindig a végletek vannak kivesézve. Egy jó csapatmunkához T alakú skillset kell. Mindenből kell tudni az alapokat, és a saját területedet pedig mélyen.
Pusztán egy skill nevéből nem lehet tudni, hogy milyen szintre is gondolnak ott. Egy csomó olyan dolog is van, amiben egy fejlesztőnek csak felhasználói szintű ismeretekre van szüksége a munkájához.
-
-
CyberPunk666
senior tag
pl a Kovács Tibi.
Extrém példa, mert beágyazott területen történhet csak ilyen, de láttam már fejlesztőt lebegőpontos számítást leírni egy olyan uC-ra, amiben nem volt FPU.
Pedig egy macro simán megcsinálta volna neki jól, egészekkel, huszadannyi programkóddal és ciklussal.Ui: nem a Tibi volt. Nem is ismerek Kovács Tibit.
[ Szerkesztve ]
-
Benmartin
senior tag
Nagyon sok ceg van, ahol meg mindig nagy distributed monolitokat fejlesztenek. A komponens egy MSI installer lesz, amit aztan majd valaki feltelepit az on-prem application szerverekre. Ergo, a fejlesztonek tenyleg nem sok koze van ahhoz, hogy hol es hogyan fut a kodja.
Ellenben manapsag divatos 'You Build, You Run It' elvvel, amihez bizony erteni kell az alabb felsorolt technologiakhoz (a programozasi nyelveket elhagyva). En szemely szerint nem is ertek egyet azzal, hogy kulon DevOps teamnek kene a sajat komponensem konterizaciojat es CI/CD pipelinejait fejleszteni. Sot, ezt a role-t, hogy DevOps sem igazan szeretem.
-
gyépés
aktív tag
Hány példány fog futni a szervizből, hogy éred el a kapcsolódó szolgáltatásokat, ezek kb. hogy működnek, hogy kommunikálnak, hogyan tudod konfigurálni a szervizedet különböző környezetekben, ilyesmik csak így hirtelen.
"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt
-
Csak azért kérdem, mert ezek lehetnek konkrét dolgok, mint pl. CyberPunk666 példája, mert ott tényleg nem mindegy, vagy mint gyépés példája, mert ott meg az valamennyire absztrakt. Én pl. telkós cucokat fejlesztek, nekem pl. rohadt mindegy, hogy az appom hány példányban fut, milyen konténerben. Van egy platform /x86-64, RHEL/, meg egy interfész, amin kommunikálunk oszt kész. Legalábbis nagy vonalakban.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Ma beszélgettünk egy kollégával és konstatáltuk, hogy a cégen belül az 45 feletti mérnökök aránya nagyon kicsi. Felmerült a kérdés, hogy ők vajon merre dolgoznak és mit csinálnak? Vállalkozók lesznek vagy valamelyik cég gyűjti őket esetleg eloszlanak a különböző cégek között?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz tototos #32910 üzenetére
Aki 45+ azok nagy része 2000 előtt végzett. Akkoriban a felsőoktatásba jelentkezők darabszáma évente, kb a fele volt a 2000 óta jelentkezőknek.
A '90-es években a gyárbezárások tömeges mérnökelbocsájtásokat okoztak. összevont statisztikát nem találtam (ami van azt nem volt kedvem aggregálni évenkénti statból egyenként...) valószínűleg nem tett jót az oda jelentkezők számának, hogy munkanélkülinek képezhetted magad ott. Ahhoz, azért nehéz szak. Tehát a fele annyi jelentkezőből még arányaiban is kevesebb lesz a mérnök.
(anno egyszer egy volt tanárom is mondta, hogy a 90-es évek miatt egy komplett mérnökgeneráció van, ami gyakorlatilag nem létezik, de sosem ellenőriztem le az állítást)
Az informatika slágerterület jelenleg, tehát emiatt most még az is torzítja ezt, hogy az alacsonyabb bázisról indult visszaesést hasonlítjuk a hypehoz.
TLDR: régen egyszerűen sokkal kevesebben tanulták ezt.
[ Szerkesztve ]
-
CyberPunk666
senior tag
válasz #41635072 #32912 üzenetére
A stackoverflow használata nem tudom mennyire reprezentatív, de szerintem nincsen olyan fejlesztő, aki ne használná, és az It területre jelentkezők száma, + self learnerek száma + bootcampek külön-külön is rekordokat döntögetnek, szóval szerintem hihető, ami itt kijött.
Azóta ez szerintem még durvább lett csak, mert a cikk 2014-es.
[https://blog.cleancoder.com/uncle-bob/2014/06/20/MyLawn.html]
Nyilván ez csak IT, a mérnökökre nem tudok ilyen statot.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz CyberPunk666 #32913 üzenetére
En max google kereses eredmenyebol linkelve olvasok stackoverflow-t (jellemzoen nem is napi munkahoz, max hobbihoz)... userem sincs. 25 eve vagyok developer. Mondjuk most mar kicsusznek a fokuszcsoportbol ugyis, mert betoltom az 50-et
-
tototos
őstag
Az egész abból indult ki, hogy kollégával beszélgetve realizáltuk, hogy nálunk például nincs 20 30 év tapasztalattal rendelkező kolléga akitől esetleg lehetne tanulni. Tudom nem feltétlenül ők az expertek hiszen lehet 20 éve ugyanazt a C kódot írja. Azon kezdtünk el gondolkozni, hogy vajon mi hol leszünk 10 év múlva(pont most váltunk mindketten munkahelyet)
-
Madwe
nagyúr
válasz tototos #32917 üzenetére
Ezen már én is sokat agyaltam, hogy kb 10 év múlva bírom e még a folyamatos önképzést, vagy elmennék más irányba… egyelőre fogalmam sincs. Szerintem sok lehetőség van amúgy.
Van aki senior sziten fog maradni, mert pl nem vágyik több felelősségre, fizu meg jó. Van aki staff/architeckt vonalra mozog, van aki lead után menedzseresedik, van aki kiég s menekül faangnál esetleg van az a réteg aki nyugdíjazta magát, itthon azért ez kb elérhetetlen -
Xero
nagyúr
válasz tototos #32917 üzenetére
Szerintem terulet es project valogatja.
Elozo helyemen az atlag eletkor valahol 30-35 kozott volt.Most inkabb 45-55 korul. Van boven olyan kollega aki mar 30+ eve is benne volt szugyig a dolgokban, de a tobbiek is jellemzoen ~20 eve. Sokaig kb en voltam a leginkabb zoldfulu, csak en meg hoztam a modernebb skilleket. Staffolgatunk, igy azert mar finomodik a helyzet de meg nem finom.
Az is igaz, hogy a kezdeti fazisban jellemzoen architect+ szintu pozik voltak csak. -
Drizzt
nagyúr
Nekem van nyugdíjkorhatárt elért senior (szó szerint ) developer kollégám. Suprise, suprise, nem ment nyugdíjba, tolja tovább, örül, hogy kevesebb járulékot kell fizetnie, emiatt automatikusan többet keres, mint 65 éves kor előtt. Ráadásul szerintem még a nyugdíj is jár mellé, de ennyire nem kérdeztem ki. FIRN.
I am having fun staying poor.
-
CyberPunk666
senior tag
[https://stanforddaily.com/2023/02/23/16-of-seniors-are-cs-majors-what-is-the-departments-history/]
Last year, about 16% of the total bachelor’s degrees conferred to Stanford’s graduating seniors were in CS, more than any other field of study.
CS saw a dramatic rise in popularity from 2008 to 2016 when enrollment in the major increased by about 350%, according to Mehran Sahami ’92 M.S. ’93, the Tencent Chair of the CS department.tök véletlenül (gondolom ai) szembejött ez a cikk.
Ez pedig US stat: [https://i.imgur.io/h8m5Mol_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium]
[ Szerkesztve ]
-
adrian14
tag
Északi népekkel dolgozom a mostani projectemen és meglepődtem, hogy 30+osan én vagyok a legfiatalabb. Többen 25+ éve a csapatban/cégnél vannak.
-
axioma
veterán
NNG az ujaknak is szarul fizet, vagy lehet hogy csak a regota ott levo infoforras nem ment utana hogy ertelmesen kapjon?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz Vision #32926 üzenetére
Dolgoztam az NNG környékén más cégnél. Évek óta folyamatosak a leépítések, mindig vettünk át pár elküldött fejlesztőt tőlük, nem látom, hogy mi fordíthatna ezen. A termékeik belátható idő belül el fognak tűnni teljesen, az a csoda, hogy még nem történt meg eddig.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Oppenheimer #32928 üzenetére
Hat anyagilag nagyon attol fugg, ki mikor kapta a sign-on grant-ot... most me'g nem tunik ugy hogy konnyu lenne, de az en besorolasombol - mert elozo helyen magasabb volt elotte - nem is teljesen lehetetlen.
Melo meg "egy dolog allando, a valtozas" jeligere a kiadoba, nekem lehet hogy ez a resze nem annyira pontos fit, de van sok te'tel a masik serpenyoben is (munkatarsak, tanulas ha roviden kene kiemelni).[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Principal/architect/tech lead fizu teteje mennyi manapság? Nem terveztem váltani még, de kezdenek közelíteni a senior dev bérek, úgyhogy érdekel mennyi lenne a húbazdmeg fizu ilyen senioritással, spéci skillsettel (security).
-
goodboy007
senior tag
És erre még rájön 13. havi + bónusz is? Utóbbi jellemzően 3-4 havi is van már ezen a szinten vagy a "szokásos" 1-2 havi?
"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
törölt tag
Annyi most is megvan, már tavaly nyáron is rábólintottak máshol a 3-ra, de végül nem fogadtam el. 3.6 felett kezdenék egyáltalán gondolkodni a váltáson vagy kicsit alacsonyabban, ha van részvény is.
NoFluffon asszem Data Engineer Tech Lead jött szembe velem 2-4 bruttó között meg kicsit korábban hasonló bérsávban ServiceNow Architect, ezért kérdezem.
-
Xero
nagyúr
válasz goodboy007 #32935 üzenetére
Yup ez altalaban alapber. Van ahol 2.7-re bolintottak es melle tobb havi dollar alapu bonus. Nem definialtak pontosan de 2-6 honapot emlegettek.
#32936section9: En akkor kispalyas vagyok, 3 fole meg sehol sem akartak menni alapberrel. Ezert nem is ugri bugrizom. Par szazert nem eri meg valtani.
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Szerintem tboy93 nem erre gondolt. Inkább a klasszikus értelemre célzott.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
addikt
-
Xero
nagyúr
válasz tboy93 #32947 üzenetére
Ja nyilvan nem. Architect pozikban vagyok jo ideje, kodot maximum assessmentnel vagy PR-nel latok, vagy ha valamit POC-elek.
Most is ugy kell elkepzelni, hogy egy green(kicsit brown) fieldes projecten rakjuk ossze a teljes platform strategiat, valamint sdlc, sw dev methodology, stackek, stb. Szoval inkabb megagyazom a fejleszteseknek, kidolgozom az integraciokat, vendorokat ertekelek, ilyenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ingatlanos topic!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- i5 ös HP ProDesk 400 G2 MT/i5-4590S/8 gb/256gb SSD
- Eladó Új Magyar Lexikon 1-6 és 1962-1980 kiegészítő kötet (az ár az egészre egyben értendő)
- KEZDŐ i7 ASUS ROG GAMER PC - i7-7700 + RX570 + 16GB + 256GB+1TB -
- Lenovo M93P Tiny Micro - Mini PC - Core i5 4570T/8GB ram/256GB SSD - több db
- Naim mu-so 2. Gen új
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest