Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CyberPunk666

    senior tag

    válasz bilimbalam #21771 üzenetére

    Kandó: Műszert végeztem, és szerintem semmi extra. Nem hiszem, hogy innen több jó szakember került volna ki, mint máshonnan. Miután az elmúlt években rengeteg kollégához volt szerencsém mindenfelől, a világ minden tájáról és az összes magyar egyetemről. Nekem elég stabilan az a véleményem, hogy az ember tudása az adott illető hozzáállásán és a munkahelyi szakmai környezetén múlik, az iskola jelentősége, kimerül a konyhai storyzgatásokban, ha nincs más miről beszélni az új pályakezdő kollégával, vagy a még oda járó gyakornokkal.

    A legrosszabb embertípus egyik fő ismertetőjegye, amikor jön az én mérnök vagyok, meg az én bme-t végeztem kezdetű fellengzés. Aki kicsit is jó a szakmában az ezt hamar elfelejti és a szakmai tudása nagyságrenddel nagyobb, mint amit az egyetemen kapott.

    Phd: Nagyon szeretnék kutatni és egyetemen tanítani, egyik nagy vágyam az oktatói lét. Nagyon szívesen csinálnék normális és hasznos egyetemi oktatást a jelenlegi helyett, tényleg imádnám, csak nem vagyok hajlandó 4 évig 180 ezer forint ösztöndíjért, majd ennél is kevesebb nettóért dolgozni. Értem, hogy sok bajom van nekem, hogy semmi se jó.
    Egyetemi kutatóprof (habilitált meg minden) 580k bruttó és vagy 20-30 év meló.
    Amúgy szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki szívesen csinálná jól az egyetemi oktatást és mégsem sikerült összehozni, szóval az elhivatottságon kívül gondolom máson is múlik, emiatt aggódom kicsit.

    CV, ML, gpgpu: Magyarország az egyik fő mesterséges intelligencia és főleg önvezető autó központ a világon. Nyilván nem A FŐ, de elég kiemelkedő. AImotive, conti, bosch... Anno a google is mondta, hogy ide (is) hozná az ilyen jellegű fejlesztéseit. Nem tudom, azóta megtörtént-e.

    a villanymérnökin oktatott progtól azért jelentősen túlmutat: A villanymérnökin oktatott progtól eléggé túlmutat minden, de szerencsére azért nem ezen a szinten vagyok. Jelentkeztem alkmat msc-re, szeretem a matekot és az egy jó alap lehetne ezekhez.
    Amúgy a mérnökinfó bsc képzés így 6 év éles fejlesztői gyakorlattal (c, c++) nem lenne túl nehéz. Inkább az unalom lenne kihívás. Én is mindig elgondololkodom rajta, de aztán erre jutok.

    Amúgy vannak multik magyarországon, akik sok ilyen embert foglalkoztatnak: Nagyon sok ilyen van.

    De amúgy mi a konkrét bajod: Hogy a munkahelyi rendszer a teljesen hülyékre van szabva, és nem problémamegoldás van, hanem feladatvégrehajtás. Nem érzem azt, hogy szellemileg megerőltető problémákra kellene megoldásokat keresni.
    Szeretnék döntéseket hozni nehéz szakmai kérdésekben, ahol esetleg számolni, tesztelni kell, ahol akár több hónapos irányt kell kijelölni, ahol van tétje és hatása annak, amit csinálok.
    Ahol én választhatom ki, hogy a problémára mi a megoldás és nem csak leimplementálom. Tervezni szeretnék, annak a felelősségével. Komoly problémákat, minthogy elosztott a rendszer, vagy adatpárhuzamos, nem triviális, hogy hogyan legyen elég jó, elég biztos, elég gyors... Ahol a bemenet maga a probléma, a kimenet pedig a megoldás módja.
    De akiket én láttam architekteket, azok se csináltak ilyeneket...

    Amúgy a cv, ml gpgpu vonaltól a több szellemi kihívást várom, a kevésbé meghatározott, kicsit empirikus működést, és a folyamatos fejlődést, amit a fejlődésük hoz magával.

    A mostani munkámat megpróbálom lefordítani:
    safety critical hard real time embedded
    safety critical: ha valami kevesebb, mint 20 éves, akkor azt tilos használni, az új szó azt jelenti, hogy valami végre elég öreg, hogy használjuk.
    hard real time: néha át kell írni kb 100 doksiban, hogy ami eddig csak 5 ms alatt volt biztonságos, az mostantól 10 ms alatt végrehajtva is az.
    embedded: kisszéria miatt a teljes környezet szar, a win 3.1-95 ergonómiáját kell elképzelni, és a debuggolásra mindig várni kell, eszköz kell, és a kollégák rendszeresen elcseszik az eszközöket, és fél napod azzal megy el, hogy nem az sw-d a szar, csak megint elcsesződött a hw.

    +tele van villamosmérnökkel a terület, akik programozók lettek, de egyébként swt fejleszteni meg nem akartak megtanulni rendesen, és így rettentő gyatra a kódminőség.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák