Halasztja a Recall funkció aktiválását a Microsoft

A Copilot+ PC-kkel érkező szolgáltatást rengetegen kritizálták elsősorban biztonsági okokból.

Hirdetés

Hivatalosan június 18-án indul a „Copilot+” korszak, ekkortól lesznek elérhetők egyrészt az ilyen képességekkel rendelkező PC-k, másrészt ekkor élesedne a Windows 11 Build for Copilot+ PC kiadása, benne azzal a Recall szolgáltatással, amiről korábban már mi is írtunk.

Ennek a funkciónak az a lényege, hogy az operációs rendszer folyamatosan figyeli majd tevékenységünket, képernyőfotókat készít, és az így felépített adatbázissal megkönnyíti például a keresést. Nem meglepő módon a Recall létezése finoman szólva sem aratott osztatlan sikert, rengetegen kritizálták és  hívták fel a fel a figyelmet a potenciális biztonsági problémákra, az Egyesült Királyság Információvédelmi Biztosának Hivatala pedig még vizsgálatot is indított ez ügyben. Ha mindez pedig nem volna elég, az ismert kiberbiztonsági szakértő, Kevin Beaumont felfedezte, hogy a szolgáltatás a képernyőről lopott szövegeket titkosítás nélkül tárolja egy szimpla adatbázisban, nem sokkal később pedig meg is jelentek az első olyan programok (TotalRecall, NetExec Recall module, melyek ezen adatok kinyerését ígérték.

Mindez elérte a Microsoft ingerküszöbét is, először úgy döntöttek, hogy az alapértelmezett bekapcsolás helyett a funkció deaktiválva lesz majd jelen az operációs rendszerben, most pedig legfrissebb közleményük alapján június 18-án a Recall nélkül élesedik az új Windows, a szóban forgó szolgáltatás pedig visszakerül a Windows Insider Programba.

Azóta történt

  • Nem az AI a jó az AI PC-kben

    A Bloomberg kutatásából az derült ki, hogy nem azért vesznek az emberek Copilot+ PC-t, amiért például a Microsoft szeretné.

Előzmények

Hirdetés