Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz Dr. Szilikát #86759 üzenetére

    Szevasz

    A frekvencia keltő kapcsoláat én is pont gyerekkoromból, LEDes villogóból ismerem, csak ott 27K-os volt a bázis-kondi ellenállás, és asszem mindösze 220ohm a LED ellenállás, mindez 9V os telepről !
    A rajzon valóvan lemaradt a második tranyó emitterének földpontra kötése, de csak a rajzon, nézdd el nekem, későn rajzoltam.
    A két 2N-es tranzisztor biztosan nem egyforma, mert nem azonos értékeket mérek a két oldalt, ha pedig nem 50%-os a négyszögjel kitöltése, az már biztosan valamelyik oldal (FET) túlterhelését jelenti, mint tapasztaltam is az eltérő melegedésből, illetve torzul miatta a kimeneti jelalak, hatásfok, stb. Ezt nem tudom mennyire lehet belőni egy ilyen egyszerű vibrátor kapcsolásnál.
    Illwtve ez a bajom az 555-össel való FET meghajtásaal is, hogy annak sem 50%-os a négyatög jel kitöltése, hanem kicsit eltolt, ez nem emlékszem, hogy mennyire lehet kompenzálni alkatrészekkel. Ilyen szenpontból talán pontosabb egy 4047-es, vagy milyen IC, vagy akkor precízebben, akár visszacsatolva TL494, vagy SG 3525, csak pusztán lámpák üzemeltetéséhez gondoltam egyszerűbb kapcsolás is elêg.

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák