- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
Szasztok!
Kaptam egy mélyládát és két sztereó hangfalt. Mindegyik home-made. Szeretném valahogyan üzembe helyezni. Ehhez kéne nekem végerősítő (?) gondolom.
Most egy noname kínaii Lepai cucc van rajta erősítő címszóval, de pl a basszust már nem bírja.
Szükségem lenne egy rendes zenehallgatásra megfelelő erősítőre, lehetőleg olcsón. Amit tudnia kellene, az a Jack (esetleg és/vagy RCA) input, outputnak pedig tudnia kéne a 2.1-et --> 2 hangszóró sztereón + a mélynyomó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Mr Dini
[ Szerkesztve ]
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Armahun
addikt
Sziasztok.
Egy ki segítségre lenne szükségem hangfal ügyben.
Az asztali gép mellé kellene egy pár új hangfal, mivel a mostanit sajnos megette az idő és idegesítően torz.
Ez egy ezer egy éves Goldsztár mini hifi 15 watt teljesítménnyel. A mostani hangdobozoknak ilyenek az adatai: [link]
Első körben ezen akadt meg a szemem: Onkyo D-055
Méretben és teljesítményben is közel van a mostanihoz.
Esetleg érdemes javítással szöszölni?
Szerintetek?Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
TeamSparks
csendes tag
Na kinek kell akciós Tannoy hangfal?? 60 helyett csak 490 ezer. [link]
Ugyaninnen rendeltem akciós Magnat Vector 203-at 44%-os leárazással, de nem fogadták el a rendelésem azzal az ürüggyel hogy kifutott termék (Eredeti áron már nem) . Egyébként jó boltnak tűnik csak becsúsznak apróbb hibák.[ Szerkesztve ]
-
Armahun
addikt
válasz Nemir Ombe #64703 üzenetére
Köszi szépen.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
nagyúr
válasz TeamSparks #64704 üzenetére
-
blattida
nagyúr
válasz norbert1998 #64677 üzenetére
Ez jó vétel és jó gép, ennyit megér...de érdemes alkudni belőle...
[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
PrinceHerceg
őstag
Sziasztok!
Van arra esély, hogy egy alul hajtott hangszóró cirka 1000W RMS és az hozzá ajánlott minimum 500W helyett, négyszögjelet fog kapni egy ellenállásban illesztett 150W-os erősítőtől? Ez nem csak akkor lehet így, ha az említett teljesítményű erőlködőt tökig kitekerném, vagy hogy van ez, mert a neten mindenféle baromságot olvastam eddig?!
Én úgy gondolom, hogy egy hangszóró akármekkora lehet, max csak nem fog akkorát szólni, ellenben legalább marad benne mérföldnyi tartalék, nem?
[ Szerkesztve ]
-
Gabor970
addikt
válasz PrinceHerceg #64710 üzenetére
Szerintem van esély arra. Mint akár a lottó ötösre is van esély. Node mire is??? Háromszor olvastam el a kérdést, de nem értettem.
"Van arra esély, hogy egy alul hajtott hangszóró cirka 1000W RMS és az hozzá ajánlott minimum 500W helyett, négyszögjelet fog kapni egy ellenállásban illesztett 150W-os erősítőtől?"
van-e esély, hogy négyszögjelet kap??? Persze, bejön egy villamosmérnök, és arra érez késztetést, hogy négyszögjel generátort kössön az erősitőre, és akkor majd négyszögjelet kap. 500W helyett kap-e négyszögjelet??? Azt nem tudom....
A neten én is sok baromságot olvastam, máris eggyel többet.[ Szerkesztve ]
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
PrinceHerceg
őstag
-
Dorian
félisten
-
Gabor970
addikt
válasz PrinceHerceg #64712 üzenetére
Lesz baja egy 300 lóerős autónak, ha csak negyed "gázzal" gyorsítasz, vagy nem mész vele 80km/h-nál gyorsabban?
Nem, nem lesz baja sem az erősítőnek, sem a hangszóróknak.
Kíváncsi lennék milyen az a hangszóró, amihez a minimálisan ajánlott erősítő 500W teljesítményű.Az illesztés nem ellenállásban van, hanem impedanciában.
[ Szerkesztve ]
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
blattida
nagyúr
válasz PrinceHerceg #64712 üzenetére
Egy 500 watt szinuszos terhelhetőségű hangszóró nem biztos, hogy bírni fogja a150 wattnyi négyszögjelet...mondjuk az erősítő is kérdéses, de azzal valószínűleg nem lenne gond...
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
Dorian
félisten
válasz PrinceHerceg #64716 üzenetére
Ha 1000W terhelhetőségű hangszóród van, akkor feltételezhető, hogy nagy térben, hangosan akarsz zenét hallgatni, különben minek. Ha ezt kis teljesítményű erősítővel hajtod, azt csutkára kell tekerni a kívánt hangerőhöz, így megnő a torzítás, clipping esélye, stb.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
blattida
nagyúr
válasz PrinceHerceg #64718 üzenetére
A normál az szinuszos, viszont például egy csutkára hajtott erősítő jele már inkább hasonlít egy négyszögre és felettébb torz is, ami a végfolnak se és a hangszórónak se jó.
-
PrinceHerceg
őstag
Ezen a YouTube videón 2:35-től vajon tipikusan clippel a srác cucca, vagy csak a lengőcséve mozdul olyan hatalmasakat a hangszóró belsejében túlküldés hatására, hogy a pólusvassal érintkezik, a létrejövő túlzott kitérés hatására?
blattida: köszönöm a válaszodat, így már világos a dolog!
[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
Nem akarok okoskodni, mert nem nagyon való vagyok ide kommentjeim alapján, s csak a cd cucc miatt vagyok még olvasó, de ezt minek kellett ennyire bonyolítani?
Van egy uber cuccos 1000w rms sub-om,ami tönkremegy e, ha csak 150 vagy 500 w-os erolkodorol hajtom?
-
zoltanz
nagyúr
Eddig azt hittem az MC hangszedők jobbak mindig az MM-eknél, hát nem.
[link][ Szerkesztve ]
-
PrinceHerceg
őstag
válasz norbert1998 #64723 üzenetére
Az élet is bonyolult és ha elkényelmesedik az agy, nem barázdálódik tovább és előbb hal meg a delikvens!
-
zoltanz
nagyúr
Ezek közül melyik ajánlott (szíjas) lemezjátszó, melyiknek jobb/nehezebb a tányérja stb.? (nekem az első tetszik, mindkettő: fordulatszám szabályzás, anti-skating)
Dual CS 1256
Dual CS-515 -
norbert1998
nagyúr
válasz PrinceHerceg #64725 üzenetére
Ahaa, vágesz
-
Dorian
félisten
Ma Hivox szervizben jártam, vittem a Denon 3808-at relécserékre. Remélem tényleg az a baja
Vittem a HTA-t is, mert azt gondoltam, hogy DC-t ad a bal hangfalkimenetre, így azt a kicsatolókondit cserélni kell vagy ilyesmi. De rámérve nem volt semmi jele ennek. De akkor van vkinek ötlete, h mitől lehet az a jelenség, hogy bekapcsoláskor a bal oldali hangfal hangszórói erőteljesen kifelé ugranak? Nem szeretném, ha vmi bajt okozna a hangszórókban...
Amúgy most mozierősítő híján rákötöttem a tévére meg a Dune-re is a HTA-t a Denon DA300 DAC-on keresztül. Valami elképesztő (vagy elszomorító?) hogy mennyivel jobb még a sima a tévéadások hangja is így, mint a Denont3808-at használva. Pedig a HTA erősítette korábban is a frontokat, és azért a Denon 3808-ban nem kutya DAC van, de a Denon DA300 egyszerűen lemossa.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Ragadozó
Ármester
válasz Dorian #64728 üzenetére
Én ha zenét hallgatok, kihagyom a Pio-mat mint előfok, mert ugyanezt tapasztaltam...Én már gondolkodtam, hogy egy komolyabb előfokot veszek, mert csak a centert hajtja nálam most a hm erősítő, a hátterek és a frontok sztereó erősítőről mennek...de ez félig off itt...
Nekem most nincs is külön DAC-om, emiatt eléggé nekem ugrottak páran hm-es topikban, pedig nagyon sokan nem használnak...de abban igazat adok, hogy egy jó dac sokat tud hozni a rendszeren, ezt sose vitattam..Majd priviben küld már át, hogy hol van szerviz és mennyit kérnek a relé cseréért, köszi.
Mozgó autójavító szolgálat - autóvillamosság, autószerelés
-
zoltanz
nagyúr
válasz blattida #64730 üzenetére
Értem. Lenne egy 1218 is.
A Nad 701 -en lévő Phono bemenetről ezt írja ezek mihez készültek MM vagy MC hangszedőkhöz: (illetve az említett lemezjátszók mivel szereltek)
Phono input
Input impedance (R and C) 47kΩ / 250pF
Input sensitivity, 1kHz MM 2.5mV ref. 0.5V
Signal/Noise ratio (A-weighted with cartridge connected) MM 75dB ref. 5mV
THD (20Hz - 20kHz) <0.04%
RIAA response accuracy (20Hz - 20kHz) ±0.5dB -
zoltanz
nagyúr
válasz zoltanz #64731 üzenetére
Annyit tudtam meg, hogy a (multifunkciós) Phono bemenetre a gyártók 47 Ohm-ot preferálják, így működik mindkét hangszedővel. Más kérdés, nem biztos az, hogy megfelelő tónusú is lesz az eredmény.
Azt – remélhetőleg – már tudjuk, hogy a kar-hangszedő rezonancia nagyon lényeges, és nekünk célzottan a 10 Hz körüli értékek lesznek jók, ha a kar adott, abba kell olyan hangszedőt venni, ami oda jó, vagy fordítva, a meglevő hangszedőhöz egy ehhez passzoló kart. Más megoldás sajna nincs.
Van egy másik fontos paraméterünk a végeredmény szempontjából, A HANGSZEDŐ LEZÁRÁSA, azaz hogy a pickup tekercse milyen impedanciára dolgozik.
Ha MM hangszedőt választottunk:
Ez az egyszerűbb helyzet – papíron!!! – mert létezik a világon egy ajánlott lezárás érték MINDEN MM (mozgó mágneses) hangszedőhöz, a bűvös 47K Ohm. A phono elektronikákat gyártó cégek majdnem egyöntetűen ezt a bemeneti impedancia értéket állítják be a bemeneten, de higgyétek el, csakis azért, mert nem lehet előre tudni, milyen hangszedő lesz végül rákötve az erősítőre. Ugyanis szabvány érték ide vagy oda, szinte minden hangszedő ettől eltérő lezárást szeretne. A magas kimenetű MC-k ( Denon DL-110/160, Dynavector 10x5, Benz Micro MC Silver, Ortofon X3MC, stb) amelyeket szintén az MM bemenetre lehet kötni a hasonló jelszint miatt, sokkal jobban szólnak ennél alacsonyabb impedanciával, kb. 1K Ohm és 10K Ohm között valahol, típusa válogatja.
Az MM-ek is elég háklisak, ahol sok a magas hang (Audio Technica) ott szintén lejjebb kell menni a lezárással (extrém esetben akár a fenti 1K Ohmig is – AT440 MLa) hogy a magas hangokat belesimítsuk a hangképbe. Ahol pedig a sötét tónus uralkodik ( Shure, Nagaoka, Shelter) ott egy kis emelintés, úgy 68 és 100K Ohm közé sokat javít a helyzeten.
Az MM hangszedők nagyon érzékenyek a kapacitásokra, ez főképp a karkábel kapacitása, de magának a phono erősítőnek is van bemeneti kapacitása, a kettő összeadódik. Mit csinál a kapacitás?
Érdekes módon, amíg a lezáró impedancia változtatása a kiemelés vagy vágás HELYÉT azaz melyik frekvencián lesz a legnagyobb az eltérés az ideálistól, addig a kapacitás változás a magas tartomány INTENZITÁSÁT befolyásolja. Nagyon kicsi, 1-200 picoFarad értékekről beszélünk MM esetében, és max. néhány nF (nanoFarad, 1nF=1000 pF) az alacsony kimenetű MC-k háza táján.
Azt is érdemes tudni, miként aránylik a hangszedő gyári specifikációja a valós körülményekhez. A lezárás módjára az elsődleges iránymutatást a tekercs belső impedanciája adja, ez pár Ohmtól 1-2 K Ohmig terjedhet. Szerencsétlen helyzet, hogy MM-ek esetében alig kapjuk meg a gyári értéket, mert mindig a 47K lezáró impedanciára hivatkoznak. Ez kb. olyan, mintha a szakácskönyvben minden ételhez javasolnánk egy csipetnyi sót…
Azok a sorstársaink, akik maguk nem állnak be a forrasztópáka jó oldalára ( a másikkal nagyon vigyázni kell) nincsenek jó helyzetben, megveszik a hangszedőt, rádugják a kábelt az erősítőre, oszt’ jóccakát, szól ahogy szól. Ha ki szeretnénk kerülni a gödörből a napvilágra, javaslom a megismerkedést a forrasztópáka jó oldalával.[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz blattida #64732 üzenetére
A legtöbb erősítőnek van Phono bejárata.Ennek jellemzői általában a következők:~2-5mV bemeneti érzékenység RIAA ajánlásainak megfelelő korrekció/ mélyeket emeli magasakat vágja/ .Természetesen szigorú szabályok szerint.Nos egy ilyen bemenet alkalmas a MM pick-up-ok fogadására.Ha MC jelforrásról van szó akkor szükség van egy előerősítőre,mivel a mozgó tekercses jelforrás csak tized milli volt-os jelet szolgáltat.Szokásos e helyett az illesztő transzformátor alkalmazása is,mely ezt a kis feszültséget mV-os nagyságúra transzformálja.
Ahogy nézem abban a hangszedő 3 mV-os tehát MM-es.
-
törölt tag
dec. 5.: Harnoncourt visszavonult
Dec. 16.: Benkó meghalt.
-
zoltanz
nagyúr
válasz blattida #64737 üzenetére
3 mV már kicsit sok MC-nek. Az MM-ekre jellemző, hogy általában cserélhető a tű és valóban nagyobb jelet adnak ki, mint az MC-k. Gyártótól/típustól függően 2,0-5,0 mV-ot (voltak régebben olyanok is, melyek 7-9 mV-ot), míg az MC-k kb. 1 nagyságrenddel kisebbet (0,1-0,5 mV), bár MC-kbõl többféle jelszintű változat létezik: alacsony, ill. magas kimenetűek ("LMC", "HMC"). Pl. a Benz Micro gyártmányai között van ilyen is, olyan is, vagy pl. a régi Ortofon X1-, X3- és X5-MC család magas kimenetű volt (kb. 2,0-2,5 mV-tal). A Sumiko Blue Point Special szintén HMC.
-
blattida
nagyúr
válasz zoltanz #64739 üzenetére
Általában, de pont azért írtam, mert van olyan mc, ami tud 3mV-ot, pld denon dl 110 vagy ortofon mc 1 turbo.
Az általad is említett magas kimenetű mc-k, a maguk kb 2mV-jával, azért már nyugodtan használhatóak mm phonoval is, nem lesz kicsi a jelszint.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
zoltanz
nagyúr
Dual-ok közül a 100-as, 22xx sorozattal, a Thorensek-ből a 180-asok, 280-asok, 104/105-ös szériákkal nem éri meg foglalkozni, ezeken kívül melyik nem ajánlott még?
Dual-okhoz egy kis iránymutatás: [link] -
nagybá
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy a hangfalam pattogó hangot ad ki. Nem periodikusan, semmi szabályosság nem lelhető fel benne. Nem is gyorsan pattog. Random 1-2 secenként.
Ha a gépből kihúzom a jacket, akkor megszűnik a dolog. Illetve, ha telefonra kötöm a hangfalat ott minden rendben megy. Gondolom hangkártya para.
Nincs ötletetek, hogyan lehetne megoldani?
Logitech X-530 a hangfal típus.Előre is köszi!
-
Ribi
nagyúr
válasz Dorian #64728 üzenetére
Bekapcsolás az amikor megnyomod a gombot, vagy amikor csatan a relé?
Kicsatoló kondi szerintem nincs benne.
Ha bekapcskor, akkor a relé még nem szabadna hogy zárva legyen. Ha mégis, akkor míg felállnak a feszek, addig lehet eltolódva a 0 valamelyik tápfesz irányába. Ezzel megugrasztva a hangszórót. De ha relé mindig zárva, akkor általában kikapcsnál is csinálja valamennyire. Ha viszont relé záráskor csinálja, az érdekesebb. Mert ott már 0-nak kellene lennie. -
Ribi
nagyúr
válasz PrinceHerceg #64718 üzenetére
Mélynyomó eleve nem kap nagyfrekit így négyszögjelet aligha látna életében.
nagybá: Mióta csinálja?
Nekem most egy dac csinálta ezt, de azzal valami bibi volt, forrasztási hiba volt valahol.
A hangszóróban van az erősítő?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest