Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • macera2

    aktív tag

    válasz #71562240 #42903 üzenetére

    Hagy bővüljön az a látókör! Én se zárkózok el előle, remélem más se. Polihisztor Leonardó óta nincs. Mindég köszönettel vettem az új infókat, úgyhogy sértődés kizárva.
    Szóval említed a mellékelt hangszerek amplitúdója egy hullámperióduson belül … Szerintem ami elkerüli a figyelmed, az az, hogy Furié szerint, bármely priódikus fügvény felbontható színuszhullámok összegére.

    Csak az egyszerüség kevéért pl.: egy 1 V-os 1 kHz-es négyszögjelet kapunk, ha egy 1 kHz-es 1 V-os szinuszhoz hozzáadunk 3, 5, 7, 9, … stb. kHz-es u.n. páratlan felharmonikusokat, egyre csökeknő amplitúdóval. Ebből áll a fenti négyszögjel. Ha ezt ajelet erősíteni, v. rögzíteni akarjuk akkor hiába 1 kHz-es a négyszögjel, az elvárásoktól függően, az erősítőnek pl. 21 kHz -es 9. felharmonikust is gyengítetlenül át kell vinnie. A min. kétszeres mintavételi freki feltétel is a 21 KHz-re kell hogy vonatkozzon.

    A hangszereknél u. ez a helyzet. Van egy alapharmónikus, ez adja a hang magasságát, és vannak a hangszerre jellemző felharmónikusok. Hiába csak 1 kHz-es oboa hangja, az élethű torzítatlan erősítés, rögzítés, miatt, annak felharmónikusait is figyelembe kell venni. Az elvárásoktól függően, lehet hogy ezek 20 kHz fölé esnek.

    Az oszcilloszkóp nem a hangszer hangjának összetevőit, az alap és felharmonikusait mutatja. Erre a spektrumanalizátor jó. Annak képernyőjén láthatóak az alap és felharmonikus jelek, leolvasható az amplitudójuk és a frekijük.

    Azt meg hidd el, elméletben és gyakorlatban is bizonyított, hogyha egy színuszjelből, nagyobb mint kétszeres frekivel veszed a mintát, akkor az a mintákból, veszteség mentesen visszaállítható. Tehát az 1 kHz-es szinusz mintavételezheted 2.1 kHz-el, v. 210 kHz-el teljesen mindegy, lényeg, hogy 2 kHz-nél nagyobb legyen a mintavételi freki.

    Egyébként ez a ” Najkvisz” féle mintavételi törvény.( Ha valaki tudja, hogy hogy kell helyesen írni a gentlemanus nevét, kérem javitson ki)

    A fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .

Új hozzászólás Aktív témák