Egy évet csúszik a SiPearl első szerverprocesszora

Cserébe gyorsabb lesz, és a szoftveres háttér is kiforrja majd magát a startra.

Még a 2020-as esztendőben írtunk arról, hogy az EPI (European Processor Initiative) által támogatott francia cég, a SiPearl már megtervezte első, HPC-piacra szánt, Rhea termékcsaládba nevező szerverprocesszorát, amely Európa szuperszámítógépes projektjének első képviselője. A Rhea1 nevű fejlesztés eredetileg Zeus kódnevű, ARM Neoverse V1 magokkal készült, maximum 72 darabbal, a TSMC 6 nm-es eljárásán.

A tervek a friss adatok birtokában változtak, ugyanis a Rhea1 nem lesz kész idén. Erről már korábban döntöttek, de csak most hozták nyilvánosságra, az új céldátum pedig a 2025-ös évben lesz. Ezzel a fejlesztés nyert további egy esztendőt, és cserébe a Rhea1 nem 72, hanem 80 darab Zeus kódnevű, két darab 256 bites SVE vektormotorral rendelkező, ARM Neoverse V1 magot fog kínálni. Ezen túlmenően 256 bites DDR5-ös memóriavezérlőre, illetve 104 darab PCI Express 5.0-s sávra lehet számítani, miközben a tokozáson négy darab HBM típusú memóriastack lehet. A gyártástechnológia nem változik.

A SiPearl szerint az első mintákat a következő év során leszállítják, és az alapvetően nem kellemes késés ahhoz is hozzájárul majd, hogy a partnerek kiforrottabb szoftverkörnyezethez jussanak.

Előzmények

Hirdetés