- Mini PC
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Dell notebook topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
rhen
senior tag
válasz kutyuska #1800 üzenetére
6500-ért már vehetsz 3450-es radeont passzív hűtéssel, ami azért 25%-al gyorsabb. nem is beszélve, h használhatod hybrid crossfire módban ami az integrált megoldáshoz képest 70%-al gyorsabb.
a sideport szerintem közel sem hoz ekkora teljesítménynövekedést, ahogy nézegettem, nagyjából 5%-ot növekedik a teljesítmény.
azthiszem egyértelmű, h melyiket választanám. ;) -
engusz
veterán
Srácok! Van, aki rendszeresen alvó módba (S3!) teszi a gépét és Vista-t használ? Szükségem lenne némi tapasztalat cserére.
Nézzék meg közelebbről! Mert minél közelebb hiszik magukat, annál kevesebbet fognak látni.
-
engusz
veterán
Nálam néha magától felkel a gép S3-ból, de nem ébred fel teljesen. A ventilátorokat forgatja, de semmi életjel. Teljesen lefagy, csak a reset segít. Ilyenkor a hibernációs fájlból kel fel.
Fogalmam sincs, hogy mi kelti fel, mert mind a BIOS-ban, mind a Windows-ban rövidre van zárva mindenféle lehetőség, ami szólhat a gépnek, hogy wake up!
Nézzék meg közelebbről! Mert minél közelebb hiszik magukat, annál kevesebbet fognak látni.
-
rhen
senior tag
nálam egyszer csinálta ezt meg eddig, arra ébredtem, h megy a gép.
de az összes többi esetben rendben megy a dolog.
nem vagyok szakértője a dolognak, nem tudom mi lehet a gond. talán vmi áramingadozás, vagy áramszünet. nézd meg mire van állítva a géped, mit csináljon, ha elveszti a tápot, majd visszakapja? (elindul/kikapcsol/visszaállít) -
engusz
veterán
Egyelőre én sem tudom, hogy mi a fenétől lehet. Hetente egyszer-kétszer adja elő, amúgy minden nap 2-3x rendben kel fel és megy vissza alvó módba.
BIOS beállításban reménykedem. Illetve még gondoltam a benne lévő kártyákra is, úgy mint Audigy, illetve a tuner. (Ám azok, korábban, egy másik gépben gond nélkül működtek.)
-
F.B.I.
veterán
Most szerzek olcsón egy Phenom X3 8450-et, ennek lehetséges lesz a túlhajtása az S2H-ban?
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
Fel
addikt
Sziasztok!
MA78G-DS3H tulajként lehet itt kérdezni? (Nem találtam külön topicot)
Szóval.. tegnap óta használok ilyen lapot, túl sok tapasztalatot még nem szereztem vele, de feltűnt, hogy a 16x PCIe slotban csak 4x sebességet engedélyez a vganak (cpuz-ben, gpuz-ben és everestben néztem) .Ezen lehet vmivel állítani? Vagy ez vmi BIOS hiba? F4 verziót használok.
Aztán egy érdekes dolgot találtam... ha áramot adok a gépnek rögtön bekapcsol a lap... már megfordítottam a bekapcsgomb polaritását is, de semmi eredmény (F2 és most F4 BIOS-al is). (Hibernálást még nem próbáltam, de majd ezek után azt is megnézem...)
A másik dolog ami nem tetszik, hogy elsőre eszméletlenül rossznak tűnnek a memóriakezelési értékek Everest 4.6-al mérve: [link] (egy hangyányit emeltem az órajelen). Ez normális? -
rhen
senior tag
"Aztán egy érdekes dolgot találtam... ha áramot adok a gépnek rögtön bekapcsol a lap... már megfordítottam a bekapcsgomb polaritását is, de semmi eredmény (F2 és most F4 BIOS-al is). (Hibernálást még nem próbáltam, de majd ezek után azt is megnézem...)"
pont néhány hozászolással feljebb említettem erre a megoldást.
nézd meg mire van állítva a géped, mit csináljon, ha elveszti a tápot, majd visszakapja? (elindul/kikapcsol/visszaállít)
ha elindulra van állítva, akkor power loss után mindig bekapcsolja a gépet. (én kikapcsolra állítottam, majd bekapcsolom magam, ha már biztonságosnak érzem a helyzetet és szükségem van a gépre)PCI Expressről nem tudok nyilatkozni, nincs még diszkrét VGA-m, csak annyit tudok mondani, h nem lehet, h a videókártya nem bír többet, vagy a sárga, 4x-es slotba dugtad?
memória sebességet majd lemérem, ha hazaértem, nem tudom mi lenne a normális.
-
Fel
addikt
"nézd meg mire van állítva a géped, mit csináljon, ha elveszti a tápot, majd visszakapja? (elindul/kikapcsol/visszaállít)
ha elindulra van állítva, akkor power loss után mindig bekapcsolja a gépet. (én kikapcsolra állítottam, majd bekapcsolom magam, ha már biztonságosnak érzem a helyzetet és szükségem van a gépre)" kicsikét röviden írtam le... nekem az a gondom, hogy kikapcsolom winből a gépet (tehát nem hirtelen leállás következik be pl áramszünet miatt), majd áramtalanítom az elosztó főkapcsolójával, majd ha újra leülnék a géphez, akor áram vissza az elosztónál és már indul is magától a gép... Ettől függetlenül megnézem, amit javasolsz.
Közben F3 BIOS-t raktam bele, mert jelentkezett nálam ez a "nem visszaállás alapállapotba rossz tuningbeállítás esetén, ha 4GB ram van" című dolog. Most egy kicsit kapcsolgatom ki-be a gépet, hibernálok ilyenek, aztán megnézem mire jutok.A kék slotban van a vga, a 16x-ban. Az összes program szerint a max átvitel 16x, de a jelenlegi az 4x-es. A vga egy Radeon 3850-es, ami PCIe 2.0-s, de hogy csak 4x-est tudjon arról nem tudok, tegnap előttig PCIe 1.0-ás alaplapban ment PCIe 1.0 x16 módban. Kép
A memkezelés úgy tűnik ilyen, mert nagyon közel van a többi Phenomos eredmény az Everest adatbázisában.
PS.: Köszönöm a választ!
[ Szerkesztve ]
-
kutyuska
aktív tag
-
.Gregor.
tag
Nekem a BIOSba elvileg az van beállítva, hogy áramszünet után maradjon kikapcsolva de ennek ellenére be szokott kapcsolódni.
Lehet, hogy vmi BIOS bug lehet?
[ Szerkesztve ]
Smith: Does Big Brother exist? O'Brien: Of course he exists. Smith: Does he exist like you or me? O'Brien: You do not exist.
-
engusz
veterán
Srácok! Mi a mákostészta van akkor, ha ACPI driver után kéreget a Vista, de azt sehol sem lelem (se a gyári CD-n, se neten), illetve Windows Update-en keresztül sem jön le?!
-
Fel
addikt
@2730 Nálam ennyi a max, amit el tudtam érni... érdekes... Minden normál feszen, a HT és az NB/L3 szorzó 7-szeresen (érdekes, hogy fesz emeléssel sem tudom stabillá tenni a rendszert 260-as HC fölött), BIOS F3, Vista Ult. 64bit. Nem igazán értem azokat a ram írási/olvasási/késleltetési értékeket. Ha a vga miatt úgyis szét kell szedjem a gépet, akkor sztem belerakom a még meglévő BE-2400-at és a korábbi 2x1GB-os Geil Ultra ramjaimat is
A 4-szeres PCIe sáv maradt továbra is (szintén nem értem miért...), de nem hiszem, hogy a 256MB-os 3850-nél érezhető hátránya lenne. -
rhen
senior tag
Chipset / VGA / SATA RAID drivert rakd fel, abban van az is. vagy vmi új catalyst drivert (tudom hülyeségnek hangzik, de amikor felraktam az újat, a raid és egyéb drivereket is frissítette).
-
rhen
senior tag
én nem húztam meg ennyire az FSB-t, csak 240-re (igaz, a CPU szorzóm 11,5) a HT és NB szorzót 9-re állítottam mellé.
feszültséget nem emeltem, így még stabil. feljebb egyenlőre nem húztam, nem futtatok olyan CPU intenzív alkalmazásokat. a majdani 4850-esem kihajtásához viszont nekem is jó lenne elérni a 260-as FSB-t, de ez még a jövő zenéje....így most 2160-as HT-m van, neked 1820. ez akár lehet a különbség oka, de valami másnak is lennie kell, mert a RAM nálad gyorsabban jár, mégis 2x akkora latency-je van és sebességekben is elmarad az én általam mért értékektől. vagy ennyit számít, h 2GB-os moduljaid vannak, nekem meg 1GB-osak? jobbat nem tudok.
szerk.: vista home premium 64bit
[ Szerkesztve ]
-
Fel
addikt
Én is arra gyanakszom, hogy a 2GB-os modulok miatt lehet, ezért akarom majd megnézni az 1GB-osokkal is. Ezek a ramok biztosan nem hibásak, mert eddig tökéletesen mentek az nf630a chipes Abit AN-M2HD alaplapomban, uh szerintem az lehet, hogy ez a lap nem szereti a 2 gigás modulokat.
Ui: A Catalyst-csomagokban benne van minden driver (vga/nb/sb).
[ Szerkesztve ]
-
engusz
veterán
A Catalyst-on kívül nem kell semmit sem telepíteni? Ezen a lapon van külön South Bridge Driver, ami nem kevesebb, mint 20 Mb!
-
engusz
veterán
Újratelepítettem a Catalystot, de még a southbridge drivereket is. Az ACPI eszköz továbbra is illesztőprogramért esedezik.
-
rhen
senior tag
a gigabyte válasza a kérdésre:
"About the issue you mentioned, due to the chipset limitation, the 2 VGA slots on GA-MA78G-DS3H does not support ATI CrossFire technology."ez érdekes, mert akkor tulajdonképpen mire jó a 2., lassabb PCI Express slot?
ha valakinek van ötlete, ne habozzon, égek a kiváncsiságtól. -
rhen
senior tag
az is lehet ám, hogy amikor először telepítetted, akkor vmi probléma adódott és azóta nem bírja felrakni. nekem csinált olyat (szerintem most is megcsinálná) h rádugtam a telefonom USB-re, de miközben a windows telepítette leesett az asztalról és megszakatt a kapcsolat. a telepítés így hibával leállt. viszont mikor visszadugtam, nem kezdte el újbol telepíteni, hanem kiírta, h ismeretlen eszköz, hiába csináltam akármit. átdugtam másik usb portra ott jó volt. ugyanez eljátszotta a memóriakártyaolvasómmal is.
-
engusz
veterán
Na jó, lehet, de akkor is. Mások is küzdenek ilyen problémával, de sehol sem találtam rá megfelelő orvosságot. Az meg a másik, hogy felkel a gép, de rögtön le is fagy. Miért? Ma hajnalban is eljátszotta. Kezdek bepipulni.
Az lesz, hogy szétszedem, apró darabokra, madj egyesével rakon össze, tesztelem 1-2 hétig. Akkor csak rájövök, hogy melyik alkatrész/driver/beállítás szivat a kezdetektől fogva.
-
rhen
senior tag
most figyeltem csak fel rá, h Te ACPI-ről beszélsz, én meg AHCI-ről.
ha ACPI nincs rendesen felrakva, akkor könnyen lehet a felébredés és fagyás forrása.
milyen elemekből áll a géped?
melyik BIOS van fenn? (ha F4-nél régebbi, talán a frissítés segít, vagy próbálj egy bios optimized default-ot nyomni)[ Szerkesztve ]
-
Fel
addikt
Megtaláltam a problémám forrását! Nem a 2GB-os modulokkal volt a gond, hanem a cpu-val. Visszaraktam a "régi" Athlon BE-2400-at, és lám minden megoldódott... Jó a memória sebesség, és a PCIe csati is 16x-os sebességen működik. A gyenge memkezelés egyértelműen a processor hibája, mivel ugye benne találtatik a memvezérlő. Viszont, a PCIe csatoló sebessége hogyan függ össze vele azt nem értem, mivel annak a kezelése a NB-re tartozik. Nem értem... Ezzel a hibával vajon érdemes a gariztatás után járnom?
Kép[ Szerkesztve ]
-
kutyuska
aktív tag
A MA78GM-S2H rev. 1.0 és 1.1 között mi a különbség? A hűtőbordán kívül
" Babra munka, de megéri! "
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.