- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Dell notebook topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz Balinov #2488 üzenetére
Az ATi GPU-k például 130°C T(j) hőmérsékletig tudnak üzemszerűen működni. Ehhez képest a 80°C (egy 30-35°C belső hőmérsékletű házat feltételezve) még csak nagyjából fél hőterhelést jelent. Hidd el, tök normális, mindamellett nem is valami melegedős északi híd ez. (Megjegyzem, hogy hőmérséklet =/= melegedés!)
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz kutyuska #2502 üzenetére
Akkor ott minden rendben. Ha a borda csak 50°C, akkor az passzív hűtésnél azt jelenti, hogy alig tér el tőle a maghőmérséklet, hiszen át tud melegedni a borda, jobban, mint aktív hűtésnél.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Khaal
őstag
A biosban vagy a gigabyte easytune 5 programjával nézd meg a valós értékeket.
-
szki
őstag
Ja-ja.
Amit a bios ki tud jelezni, csak azt képes mérni a lap (diszkrét vga más téma). Minden más érzékelő érték fiktív és false (Everest, Coretemp, Speedfan, stb)!
Északi híd hőmérsékletét nem tudja mérni a lap (nincs benne érzékelő).gabyyh: ha gond nélkül működik a lap, és kézzel érintve sem égeti szét egyik borda sem a kezed nyugiban, akkor fölösleges a kijelzett értékekkel foglalkozni!
-
04ahgy
nagyúr
A lap szerintem pedig semmit sem tud mérni, főleg nem saját magán. A mérendő rendszerrel önmagával nem lehet mérést végezni.
Tehát én azt mondanám, hogy indikálja a saját hőmérsékletét. De maga a megállapításod ezen apró momentumtól eltekintve helyes.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
1.) A VGA teljesítménye a lapon ~ fele a 7300GT-nek, 1024*768-ban mérve, 128M RAM-ot kapott a rendszertől, és 750MHz-re húztam a VGA core-t. A memóriám CL4 2*2GB, 800MHz
2.) 2-3 másodpercenként ugrott egy kicsit a kép. Mint pl. egy rosszul kódolt videónál, mikor a hangtól lemarad, ezért néha ugrik egy pöppet, hogy utolérje. Single játéknál egyáltalán nem zavaró, én multiban áldottam a jelenséget!
3.) A RAID vezérlő elég korrekt. Nekem x64 win van, de a kukac nekem is vár egy kicsit, 10s körül. De ez win bug, mert a Linux ugyanarról a RAID0 tömbről gyorsabban feláll, mint észbe kapnék. Továbbá nekem a 32 bites win megállás nélkül tölt be, csak a 64-es köhécsel, habár már a hatodik alaplap alatta újratelepítés nélkül.
4.) Nem tudom. CNQ-m nincs, mert nem auto-n van a magfeszültség. Készenléti állapotokat (S1, S3) nem használok, folyamatos üzemben megy a gép. Az energiamenedzsmentet RMClock valósítja meg. A billentyűzetről való indítást még megnézem neked.
A post Hequila egy privát üzenete által generálódott. Mivel közérdekű, és erre a lapra vonatkozik, ide tettem.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
Keksz
senior tag
Sziasztok,
akarok venni egy erositot, ilyen bemenetek vannak rajta:
2 db HDMI
2 db Optikai bemenet
1 db Digitális koaxiális bemenetErre az alaplaprol mivel erdemes kitolni a hangot?
1) S/PDIF ? - Milyen kabelt kell hozza vennem? Mennyire mukodik?
2) HDMI-n keresztul? - Probalta mar vki? Atmegy rajta minden hangformatum? Bikan szol?Ebbe tudtok segiteni?
Köszi,
Keksz -
PeterPH
senior tag
Régebben S/PDIF-et használtam, erre bármilyen A/V koax kábel jó (arra a sárga, vagy fekete RCA csatlakozósra gondolok).
De mióta egymás mellé került a gép és az erősítő, azóta optikát használok, mert volt egy elfekvőben, és így biztosan kizárható mindenféle elektromágneses zavar.
A HDMI-t nem próbáltam, de elvileg annak is működnie kell, de pl az én erősítőmnél vagy az erősítő kapja meg az audio jelet, vagy a TV, és elég macerás beállítani az erősítőn, úgyhogy nem is foglalkoztam vele.
Tehát a lényeg: a legolcsóbb megoldás az S/PDIF.
Hangminőségben nem lehet igazán különbség, hiszen mindegyik ugyanazt a digitális jelfolyamot viszi át. -
plaszy
őstag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Ma vásároltam 2x2GB DDR2 Kingmax 1066-os memóriát a GA-MA78G-DS3H alaplapomba, Phenom 9500 X4 mellé. Az időzítésekkel kellene valamit mahinálni, hogy menjen 1066-on? Mert az Everest csak 800 MHz-t ír ki rá
Aki tudna pontos BIOS beállítást írni, azt nagyon megköszönném (F4-es bios van fennt).[ Szerkesztve ]
Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=plaszy
-
04ahgy
nagyúr
Fogod, és átállítod. Phenom mellett nem kell tuning, hogy 1066-on menjen a memória. Időzítés auto-n legyen, a feszültséget pedig a RAM névleges értékére állítsd!
HGyu
-
plaszy
őstag
Én is így gondoltam, viszont ha Auto-n van minden és a memóriaszorzót átteszem 4-ről (4x200-800) 5,33-ra (5,33x200-1066), akkor is visszaveszi az "alap" 800-ra...ezt nem értem hogy miért...akármelyik 2-be teszem a 4 slot közül.
-
nexuspolaris
tag
Sziasztok!
Nekem is ilyen lapom (Gigabyte GA-MA78GM-S2H), kb két hónapos, amikor megvettem rögtön frisítettem a BIOS-t F5-re. Nem tudom, a BIOS verziónak van hozzá köze, de két problémám is van vele:
1. amikor bekapcsolom a gépet, elállítódik az idő, egy órával vissza. Ezt akkor veszem észre, amikor elindul a windows. Ha újraindítom a gépet, és beállítom a BIOS-ban, akkor minden ok, de ha pl. másnap újra bekapcsolom, megint ugyanaz van.
2. ez nem annyira egetverő probléma, csak furcsa: a vinyómat, amin a rendszer van, a Raid0 csatira kötöttem, viszont a dvd-írót nem ismeri fel Raid1-en, csak Raid2-őn. Ugyanez van, ha két vinyót teszek be, a dvd-író csak Raid2-őn megy.
A BIOS-ban a vinyókra AHCI mód van beállítva.Van valakinek hasonló tapasztalata?
-
törölt tag
válasz nexuspolaris #2518 üzenetére
windowsba állítsd át az időt, az a bios órát állítja
nem raid csatira, hanem satára dugod, és asszem a pároknál csak az elsők boot-olhatók, mert a második csak adatlemeznek való raid-ban
-
04ahgy
nagyúr
Tedd fel a legújabb BIOS-t. Ganged vagy unganged üzemmód? Mennie kell, legfeljebb állítsd be az időzítéseket manuálisan. Fesz van megfelelő a RAM-nak?
HGyu
-
Tigi
őstag
Hali
Remélem neked több szerencséd lesz ezzel a lappal mint nekem.
Nemrég kaptam vissza a nagyker szervizéből egy ilyen lapot amivel ismerősnek lapátoltam össze gépet.
Random indulási/nem indulási problémákkal küldtem be, de visszakaptam a lapot a szervizből azzal az indokkal, hogy semmi baja.
Aztán rájöttem, hogy nem szereti a Kingmax ramokat se a 800-ast se az 1066-ost.
Geil rammal tökéletesen megy.A szerviz 3 hetével együtt 1 hónapot várt a tulaj a nyamvadt gépre.
Azt mondtam, hogy ne fütyülj!!!
-
04ahgy
nagyúr
De ezt miért csináljátok már? AMD-nél már a K8 megjelenése csak annyi köze van a RAM - lap párosnak egymáshoz, hogy a RAM foglalat a lapon van. A CPU kezeli a memóriát. Tehát legfeljebb az nem szereti. És segítek, az intelnél is hamarosan ez lesz.
Másrészt, a RAM-os topikba miért nem olvastál bele egy kicsit? A Kingmax sok esetben problémás az AMD mellett... Márkás RAM-ot kell venni: Kingston, Corsair, Super Talent, OCZ, Samsung (nem Samsung chipes, hanem eredeti Samsung)!
Harmadrészt pedig, 88% az esélye, hogy a ti RAM-otok nem Kingmax, hanem Kingmax utánzat. Nagyon könnyű hamisítani ugyanis, egyrészt. Másrészt, az eredeti Kingmax RAM kompatibilitása pedig mesébe illő.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
Dusee
őstag
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez az alaplaphoz Ti kaptatok matricát?
Mert Én nem nagyon!
Vagy hol található?
Köszönöm! -
04ahgy
nagyúr
Nem a lap szereti a memóriát, hanem a CPU. Ez AMD... Kettő hsz-t kellett volna feljebb olvasni.
Másrészt a lap mellé elvileg van matrica, gyakorlatilag meg vagy igen, vagy nem. Mindenesetre a lapokat itthon, a magyarországi disztribútornál csomagolják, és itt hajtogatják hozzá a dobozt, mindent, mert egyszerűbb a szállítás. Ki is maradhatott véletlenül.
Tekintsd hozzászólásom követendő példának, hogy nem szükségszerű egy perc alatt két, információszegény hsz-t termelni, mert egyben is meg lehet írni a mondandót. Jééé, még szerkeszteni is lehet. Tanulmányozd az alapelveket kérlek!
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
Tigi
őstag
Hali
Az az érdekes, hogy a lap először 1066-os Kingmax-okkal lett véve amivel nem ment aztán lett bele véve 800-as gondolván, hogy hátha csak az 1066-ost nem szereti, de egyikkel se ment.
A másik érdekes dolog, hogy az 1066-os ramok azóta gyönyörűen futnak egy S2H-ban a 800-asok pedig egy Nforce-os Asus-ban.Egyébként az említett konfigban egy X3-as Phenom dolgozik.
Azt mondtam, hogy ne fütyülj!!!
-
04ahgy
nagyúr
Sorry, ha kissé nyersre sikerült.
A lényeg: amit boltban megveszel, és az van ráírva a matricára, hogy Kingmax, annak körülbelül a két harmada nem eredeti, hanem hamisítvány Kingmax. Amin a piros azonosító chip nincs középen, az már 100% valószínűséggel, amelyiken rajta van, annak már van esélye, hogy eredeti Kingmax.
Az eredeti Kingmaxok kompatibilitása viszont mesébe illő.
Ebből a hozzászólásból sikerült-e eldönteni, hogy most akkor a Kingmax márkás-e vagy sem?
A józsin is lehet kapni gyári originálnak kinéző adidas cuccot, mégis biztosan tudod, hogy nem márkás. Ez a Kingmax RAM esetében csak annyival tér el, hogy egy helyen veszed a márkásat a nem márkással, mert aki eladja sem tud róla, hogy hamisítvány, olyan szinten művelik.
HGyu
-
törölt tag
A fél magyar számtechkereskedelem szürke- vagy feketeimportra épül. (És még íg is drágább, mint akár szlovákiában az eredeti, legális cuccok.) Innentől kezdve pedig akármi a kezük közé kerülhet. És emiatt is van annyi probléma a garral.
Egyébként a Kingmax DDR2-1066 teljes egészében azonos a DDR2-800-zal. Csak válogatástól lesz 1066-os, de a válogatási eljárás kissé megbízhatatlan.
04ahgy: A RAM-okat tényleg az IMC kezeli, de a BIOS állítja be a PCI-on keresztül. Szóval ha itt valami el van baltázva, akkor bizony előfordulhat, hogy adott lap nem díjazza az adott RAM-okat.
-
Gyuri27
félisten
válasz #65675776 #2533 üzenetére
Végre valki kimondja a tutit. Az, hogy drágábbak vagyunk mint szlovákia nem kérdés, és nem kicsit vagyunk drágábbak.
Hogyan müködnek (ill nem müködnek a dolgok): Nem véletlenül nem szállit egy csomó kinti online bolt ide.
Aztán csak apróságok: cseheknél, szlovákoknál van dfi, bio, ecs stb amiről itthon csak álmodni lehet.
Garancia: Igen itthon ez is lol kategória. 3-5 év garikat a nagy és kiskerek sokszor redukálják 1-2 évre.
Elnézést a nem témába vágó hsz-t.[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
plaszy
őstag
Köszi mindenkinek az okításokat, de ezzel még nem jutottam előrébb a manuális időzítéseket illetően
Na de végülis, ha nem is 1066-os hanem csak 800-as ramokat akkor nem is ragozom tovább a dolgot.
Megnyugszom, legalább lesz 8 GB ram a gépben.
-
plaszy
őstag
Aha, de visszatette magát reboot után 800-ra, és az Everest is csak 800 (400)-on látja.
Sztem a frekvenciákkal is csinálni kéne valamit, meg az FSB-vel is, de akkor már a HT-vel is meg az összes szorzóval...ez meg nagyon összevisszaság már
Kár hogy nincs valami séma, ami alapján belehetne állítani egyszerűen.[ Szerkesztve ]
-
Dusee
őstag
Jóh, bocsánat, csak Én úgy hallottam, hogy a "Giga lapok szeretik a Kingmax ramokat"
Nem kell rögtön leharapni a fejemet
És azért nem egy hsz-be postoltam, mert más téma, és nehogy vki összekeverje!
PeaceEgyébként mivel nézitek az integrált vga hőmérsékletét?
Az int. vga a SB-n van, nem?
Ha nem jól tudom sorry![ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
(#2526) Dusee és (#2528) 04ahgy
Ti milyen matricáról beszéltek?
Én sem találtam a lapom dobozában,csak úgy kiváncsíságból kérdezem. -
plaszy
őstag
http://photo.hardwarebistro.com/albums/userpics/10001/gigabyte_gaep45ds3_08.jpg
Ez az, ami a bal alsó sarokban van a képen.
Én a GA-MA78G-DS3H-hoz kaptam.Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=plaszy
-
zodo
nagyúr
Nekem Gigabyte GA-MA78GM-S2H lapom van,de,ha rostjaira szedem a dobozát sem találok egy árva matricát.
Na mindegy megleszek nélkülük,úgyse valami nagy szám egyik sem.
Azt hittem valami színjátszós Gigabyte matricáról csúsztam le ,mint amilyen a lap dobozán található.
Köszi mindenkinek. -
person
senior tag
Én kaptam és a lapra is volt egy zöld kör alakú matrica ragasztva.
-
hibavissza
veterán
Hali!
Nemrég vettem a lapot phenom 9600 van benne, ezek mellé elég a 800-as ram?
Az amd lapján azt írják, ez a proci csak a 800-at kezeli, és mivel 2300 gh-es a processzor még azt sem használja ki....
Elöre is köszi a hájogtalanítást.
Még valami....másnak is folyamatosan kattogtatja ez a kombó vista alatt a merevlemezt (500 wdc)? -
04ahgy
nagyúr
válasz #65675776 #2533 üzenetére
Egyébként való igaz, a lap állítja be. Ezért is van az a hírhedt ASUS-os OCZ bug, de ez egyaránt fellép Intel, AMD lapok esetén is. Nem voltak képesek javítani.
Mindenesetre, hogy témánál legyünk, a Gigabyte GA-MA78G sorozatú lapok ilyen téren nagyon jók, és nem köhögnek origi Kingmaxszal sem. Hamisítvánnyal persze más a helyzet.
hibavissza @ #2547: kezeli az 1066MHz-es RAM-ot, de bőven elég a 800-as. Inkább egy alacsonyabb időzítésűt tegyél mellé (CL4). Árban is korrektebb, nem fűti szét a gépet az egekbe emelt memfesz, és élettartamra is jótékony a hatása. A K8-K10 architektúra pedig még a 800MHz alatti memóriafrekvencia esetén is korrekt teljesítményt nyújt.
Nekem is volt matrica a GA-MA78G-DS3H mellé, de csak a sötétkék Gigabyte-os. Energiatakarékos-színes nem... Mindenesetre érdekes ez a matrica-helyzet.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
applause
aktív tag
A Kingmax sem ad tippet az AMD-s 1066-ra csak az Intelre. Amúgy nézd meg,hogy ,milyen számú a RAM, mert a B8KO6 cl6-os, a B8KB5 cl5-ös. Mellesleg nekem az 1GB ramok csak szorzó átállítással mentek 1066-on, a 2GB visszaállt 800-ra.
[link]iPhone 13 pro, Mercedes A150 2005, Dell Latitude 7300, MacBook Air M1 2020 Sequola
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs