Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • A Man Called Otto (2022) (Az ember, akit Ottónak hívnak)

    +

    En man som heter Ove (2015) (Az ember, akit Ovénak hívnak)

    Megnéztem így egymás után mindkettőt. Ég és föld a kettő film.

    TLDR: AZ EREDETI SVÉD FILMET NÉZZÉTEK MEG!

    Először a hollywoodi verziót néztem meg, kb az első harmada-fele kifejezetten szórakoztató volt, Tom Hanks felülmúlta magát (amúgy borzalmas színész), de aztán átment a film olyan elnyújtott nyálaskodásba és unalmas klisétengerbe, hogy rosszul lettem. De máshol meg tök jó, szóval nagyon vegyes a minőség, fura. Hát igen, mert nemes anyagból dolgoztak szarul... :U

    Az eredeti egyáltalán nem szájbarágós, hogy mindent ki kell mondani szavakkal a nézőknek, hogy a hülye is értse. Hanem vizuálisan is mesél, s főszereplőnk ábrázolása is más, jobb, pl az apjával való kapcsolatát meg sok mást is jobban kifejtettek. Sokkal jobb a zene is. Az egész sztori koherensebb, s ami a legfontosabb: valóságos, sokkal jobban lehet hozzá kapcsolódni. S ugye nulla nyál. Az eredeti sokkal-sokkal intellektuálisabb, nem néz hülyének.

    A feldolgozás túl volt színezve, a karakterek is, a történet is, mindenben rá akartak licitálni az eredetire. Olyan baromságokat sikerült összehozni, hogy az usákok egy eredetileg meleg karaktert lecseréltek transzneműre, amivel nonszensz lett a története, nem is fejtették mondjuk ki, kihagytak belőle bőven, irreális volt. De engem a legjobban talán az háborított fel, amikor előkerült egy nagy tahó pickup gyakorlatilag autóreklámként, amiből semmi nem volt az eredetiben. Meg pl az amcsi verzióban lecserélték egy influenszer picsára a helyi lap szerkesztőjét, jáj. :( Volt persze pár rassz-csere is, de az tök rendben van, hogy USA-t reprezentálja a film.

    Pedig voltak jó ötletek a feldolgozásban is, de sajnos semennyire nem ellensúlyozza a hibákat. Olyannal néztem mindkét filmet, aki olvasta a könyvet, őszerinte is kategóriákal jobb volt a svéd verzió. Könyvet most én is tervezem, nem hosszú, kb 330 oldal A5 méretben, és állítólag nagyon jól ír. :)

    USA remake: 5/10

    Svéd eredeti: 8/10 (vagy minimum erős 7-es)

    #értékelés

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák