Computex 2024: Mini-ITX alaplapokat vár a Fractal két új háza

Az álló elrendezésű Mood és a továbbfejlesztett Era 2 a kis méretű, elegáns PC-t építők számára lehet opció.

A már bemutatott széken és fejhallgatón túl azért a fő profilt jelentő számítógépházak területén is hozott újdonságokat a Fractal. Egész pontosan kettőt, az Era 2-t és a Moodot, melyekben az a közös, hogy mindketten a Mini-ITX méretű alaplapok fogadására készültek.


[+]

Kezdve az ismerkedést az Era 2-vel, ez egy klasszikus elrendezésű ház, ami sok mindent átvesz a már több mint négy éves Erától, de sok új ötletet is tartalmaz. Ezek közül az egyik a szerelhetőség: a géplak kinyitásához nincs szükség csavarhúzóra, csak ki kell emelni a felső, mágneses rögzítésű, fából lévő szellőzőrácsot, kihúzni alulról a porvédőt, majd ezután az egész külső burkolat egyben leemelhető.


[+]

A szerelést tovább könnyíti, hogy a felső, radiátor fogadására is képes lemezt egy rugós mechanizmus rögzíti, szóval pillanatok alatt eltávolítható, így már tényleg minden oldalról hozzáférünk a belsőhöz. Ez utóbbi egykamrás, az alaplapot pedig függőleges állapotban fogadja, és a VGA ezzel párhuzamosan kerül beépítésre, egy riser segítségével.

Hirdetés

[+]

Itt megjegyeznénk, hogy a videokártya méretében kompromisszumot kell kötni, mert csak három bővítőhely van kialakítva, szóval igazán nagy teljesítményű, 3+ slotos modelleket nem költöztethetünk be (a grafikus kártya maximális hossza 326 mm lehet). Az alaplapot és a  VGA-t tartó keret egyébként három állásban rögzíthető, szóval van némi rugalmasság abban, hogy a grafika vagy a CPU kapja a nagyobb hűtést.

Az eredeti Era esetében a szellőzés nem volt a legjobb, ezen a friss verzió úgy javít, hogy alul és felül egyaránt rácsozott. Alul már gyárilag két 120 mm-es ventilátort találunk, felülre pedig ugye jöhet a már említett radiátor, egészen 280 mm-es méretig bezárólag. Az előlapon alul találjuk az I/O részt, egy USB Type-C és két USB Type-A csatlakozóval, illetve egy kombinált, 3,5 mm-es jackkel. Mindezért 200 euró körüli árat kérhetnek majd a boltokban, ahová a harmadik negyedévben érkezhet meg a termék.


[+]

A másik új ház a Mood, ami egy álló torony, felül egy 180 mm-es, gyárilag beépített légkavaróval, amely a szellőzést biztosítja. A szerelés itt sincs túlbonyolítva: miután a rácsos hátlapot kipattintjuk, a burkolat maradéka felfelé lehúzható a vázról. Ismét nincs csavarozás, nincsenek mindenhol oldallapok, csak két alkatrész, és máris teljes hozzáférésünk van a beltérhez. Fontos, hogy az oldalak közül az előlap és a hátlap az, ami szellőzik, a másik kettő zárt – az ötlet itt az, hogy így a fenti ventilátor által beszívott levegő direkben a CPU-hűtő felé (ami előre néz), illetve a GPU felé (ami pedig a hátsó panelen keresztül "néz ki") áramlik.

[+]

A legfeljebb 325 mm-es grafikus vezérlő természetesen itt is egy riserre kerül, míg a kábelek alul távoznak az összerakott PC-ből a külvilág felé. A Mood  már júniusban a boltokba kerülhet, és ajánlott fogyasztói ára 180 euró.

Végül csak röviden megjegyeznénk, hogy kiállítottak egy North XL prototípust is, amelyben az egyetlen változás az, hogy az alaplapi tálcát egy kicsit eltolták balra, így a típus már kompatibilis lett a hátsó bekötésű alaplapokkal (ASUS BTF, MSI Project Zero, stb.) is.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés