Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz RetepNyaraB #141454 üzenetére

    Átfutott az agyamon a "rosszkor néztem" lehetőség, de belegondolva, mik miatt lett ez a véleményem, elvetettem.

    A színészek közül a két szarvas volt szimpi (és nyerő játékú), és ez már önmagában durva.
    A képi világ sem nyűgözött le (pedig sokan hangsúlyozták, hogy az milyen jó), szerintem hozott egy kötelező szintet (pl. a Midsommar pl. markánsabb beállításokkal, tájakkal, hangulattal operált, mint amit e film nyújtani tudott).
    A zene ugyanez: holnap már semmire nem fogok emlékezni belőle, mert már most is alig tudom felidézni.
    A sztori meg: nagyon spéci ez a két sérült ember egymásra találása, de azért működhetne, viszont középszerű-szürke sablonokkal dolgozik (a közös álmot leszámítva, aminek indikátor voltán kívül semmi "haszna" a filmben, hagyja elveszni). Sokkal erősebb hatású, meggyőzőbb tartalmú "sérültemberboldogsága" filmek vannak, ez egy szürke kisegér elefántnak kikiáltva - részemről. :)

    Egy kérdés:
    Művészfilm - nem tudom, ez miért művészfilm? Ez egy romantikus dráma, teljesen mainstream tálalásban (karakterek, szövegek, helyzetek, fordulatok-sztorivonal, "szimbólumok"...), ráadásul, ha már említed, több jelenetet/mozzanatot öncélúnak tartok (nem a filmet egészében, de elemeit), amik vagy az időzítés, vagy a kontextus (hiánya) révén erőltetetten "vannak benne"/"olyanok amilyenek".
    Az álommal kiemelkedhetett volna ebből (--> művészfilm irány), de nem foglalkozott vele, csak eszközként. Ezért nem értem, mi a "művészfilm" ebben az esetben?

    (Azt gondoltam a vége felé, hogy ha ez egy rövidfilm, amiben a két szarvas dominál, és a két szereplő "játszaná" rövid jelenléttel az álmot - mintegy inverz szimbólum-megoldókulcs gyanánt a nézőnek - simán átjönne az üzenet, és sokkal művészfilmesebb/markánsabb (egyetemesebb), de ami fontosabb, könnyedebb, elbűvölőbb lehetett volna.
    Jelen formájában túl kései - sok film megelőzte történet, karakter-dráma, és "szimbólum" szerint (amúgy én kevés szimbólumot leltem benne) -, és túl didaktikus, erőlködő nekem.
    Ami meg jól működött: az üzem háttere - a karakterek, az életérzés -, ami csak ott volt mögötte. Azt a részt pl. jól elkapta, kár, hogy nem erről szólt a film.)

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák