Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz #75376384 #132462 üzenetére

    "...hasonló világ..."
    Ez esetben konkrétan afölött hunysz szemet, amikor eme hasonló világban (filmvilág) egy valós, létező szervezet (ENSZ) gyűlésén aktuálpolitikai állásfoglalást tesz egy kitalált állam kitalált szereplője --> kibicnek semmi se drága / propaganda (nézd meg a Jojo nyuszit, pont a néphülyítés ellen ágál - film és film üzenete, ugye).

    "A nagy “fehér faj féltés” közben nem ártana észrevenni hogy ők is vannak."
    Ezt eddig is tudta mindenki, persze hogy vannak. De mennyivel értékesebb fekete-film egy Fences, mint ez a nevében fekete Black Panther. Előbbi elgondolkodtat, ábrázol, mélyre ás, utóbbi felszínesen uszít-zombít.

    "Nekik egy picit jobban készült és számukra volt fontos."
    Nem a feketékkel van a baj, és nem azzal, hogy őket jelölték meg fő célcsoportnak. A film lett kevésbé jó. Beérte kevesebbel, mint amit kihozhattak volna belőle. Kultfilm lehetne, ami plusz értéket adna egy mezei Marvel-darabnak, micsoda gól lett volna.
    Ráadásul nevezték Oscarra (több szerepet szántak neki, mint mezei popcornfilm), ráadásul világpiacra készült (ld. ázsiai jelenet hangsúlyos volta). Nem csak nekik készült, hanem mindenkinek - bevétel a fő (elvileg).
    Más: kevésbé nyomatott téma, mint a világvége-koronavírus, vagy Irán, de ma az afrikai államokban a feketék terrorizálják, támadják, üldözik a fehéreket. Két fő oka van: történelmi alapok (fehér telepesek/gyarmatosítók vs. fekete őslakosok visszavágó meccse), valamint a vallás (iszlám vs. keresztények/stb.). Erről úgy értekeztek a filmben, hogy az (elsősorban) amerikai feketék elnyomása miatt megoldásként felfegyvereznek minden feketét a világon, és átveszik az uralmat. Végülis "ők is vannak"...
    A post credit jelenet meg ugye a hidak vs. falak...

    "...erről beszél Brie is..."
    Brie konkrétan feminista aktivista. Amit mondott, az meg az, amit mindenki értett: "nem érdekli az öreg fehér férfiak véleménye" (ld. vDrome - Oscar-linkjét fentebb), avagy filmszakmának szólt be Brie, de közben a potenciális közönségnek is, mert ők is hallják, amikor "semmizi" az "idősebb" fehér férfiakat. Nem marketing-zseni a nő, na.

    "Az afrikai hangulatot vagy feelinget csúcs modern környezetben tökéletesen hozta."
    Ez nyilván egyéni ízlés kérdése, de nálam itt bicsaklott meg az egész film sikere. Valahogy nem állt össze a két rész. Túl vázlatos, steril, üres volt a wakandai lakott övezet, a város, túlzottan hightech volt az egész (összevetve univerzumon belül pl. a Stark-birodalom lehetőségeivel, túlzó)... talán a leginkább Asgardhoz tudnám hasonlítani, mert az is olyan távoli steril lett (egy Blade Runner1-hez képest élettelen, giccses vázlat), és akkor ebbe a pangásba próbálták meg beleszuszakolni az ősi törzsi hagyományokat, ami meg kilógott és felszínesen megjelenített volt (ruhák, ének-harc, álmok).
    A hangulatba meg a zene is beletartozik, de azt nem ismétlem.

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák