- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Azért csatolja HEIC-ben, mert a telefon ebben a formátumban készíti el. Kapcsold ki a Live-ot (a legfölöslegesebb parasztvakító feature szvsz) és minden egyéb fölösleges vackot a telefonon a kamerában illetve annak beállításaiban, akkor JPEG-ben fogja elkészíteni a képeket.
-
senior tag
válasz Bazsee71 #114350 üzenetére
1. Az altalad linkelt driver Mojave-hez és Catalinához készült, szóval egyáltalán nem biztos, hogy Venturával még jó, de azért van esély rá.
2. a külső (Apple által nem ellenőrzött) 3rd-Party driverek telepíthetőségét (kernel extensiöket) engedélyezni kell macOS-en (az újabb gépeken), különben nem telepíthetőek . Ha Apple-chipes géped van (M1, M2), akkor itt találod a leírást angol nyelven, hogy ezt hogyan kell megtenni. Utána próbálkozz újra a telepítéssel.
https://www.makeuseof.com/how-to-enable-third-party-kernel-extensions-apple-silicon-mac/
A telepítés után indíts újra, majd jó eséllyel a konkrét drivert is engedélyezni kel, ezt a System Settings-ben a Privacy and Security részben teheted meg. -
M1995
aktív tag
HEIC királyság, jobb minőség fele méretben. Ha nem használja a világ, akkor a 30 éves JPEG formátum nyakunkon marad örökre. A live photo is klassz funkció plusz emlékekhez.
(10 éve Nokia Lumia idején remek újdonság volt, később az Apple kényelmesebbé tette és elterjedt) -
trobi28
addikt
válasz M1995 #114354 üzenetére
Én nem erőltettem a HEIC formátumot, mert folyton belefutottam kompatibilitási problémákba.
A live photot már nagyon régen feltalálták, eleinte (és van aki most is) úgy hívták, hogy videó, film
Semmi értelmét nem látom, hogy az Apple átnevezte és lekorlátozta a rögzíthetőség hosszát.Boldogok a tudatlanok, akiket nem terhel gondolat súlya!
-
senior tag
válasz M1995 #114354 üzenetére
Próbálj meg nagyjából akárhová, ahová fotót kell/lehet feltölteni (hivatalos szervek, szolgáltatók, fórumok, stb) HEIC-et küldeni/posztolni. Én már nemegyszer belefutottam ebbe. Lehet, hogy királyság, de telefonon/számítógépen nézegetésen kívül nem sokra hadználható, és ha állandóan konvertálgatnod kell (mivel is?), akkor gyorsan leszoksz róla.
30 éves formátum? Ez mire érv? Mármint a kora? A számítástechnikában vannak sokkal öregebb életképes es létjogosultsággal rendelkező formátumok/protokollok.
”Jobb minőség fele méretben” - az igazság az, hogy semmi baj a JPEG-minőséggel. Méret? Na igen, erről lehez mesélni, minek is az 50-100 megapixel egy pöttömnyi objektívhez a marketing-parasztvakításon kívül? Mert elsősorban az határozza meg a fájlméretet. De mindegy is, mert röpködnek a gigabájtok is mellé háttértárnak, gond egy szál se
Nem vagyok ellene az új formátumoknak, de a HEIC sajnos használhatóság-oldalon nagyon sok sebből vérzik.Ami a Live fotót illeti: khm. nagyon “izzadtságszagú”, ki kellett valami újat találni és ezt izzadták ki… Kb 2 tizedmásodperc videó, marha sok plusz emlék… de akkor már miért nem inkább videó, hanggal?
[ Szerkesztve ]
-
M1995
aktív tag
Ragaszkodhattok a JPEG-hez mindenáron. Csak technikai szempontból szóltam hozzá a HEIF/HEIC jobb egyszerűen. Jobb minőség fele helyen. Transparency támogatás, több szín, burst fotók egy fájlban, szerkesztési információk eltárolása.
Nekem az eredetiek mind heic amióta van ez a formátum. Szükséges esetekben konvertálom jpeg-re vagy icloudról kompatibilis módban letölteni.
Ha a live photo értelmét se látjátok: a videó akkor jó ha videózásra készülsz direkt. A live photo funkció minden képhez készíti magától, gondolnod se kell rá. Aztán jól jön emlékeknél: csoportképnél valaki pislogott? Nem gond, live photo szerkesztésben választasz másik képkockát. Erdőben fotózol? Benne van a madárcsicsergés. Kisgyerek, házi kedvenc fotózása plusz pillanat is benne van, mert mozog, benne a hang is. Mama utolsó szülinapi képe? Benne van a nevetése. Visszanézed a nyaralás képeket és kedvesed pont mondott valami vicceset? Ezek mind klassz kis emlékek. -
Scholes9
nagyúr
Üdv. Első Apple laptopnak tervezek beszerezni egy alap M2-es Air-t. Tartalom fogyasztás, filmezés semmi különös. Gondolom erre hosszabb távon sem lenne rossz vétel. Olvastam az SSD mizériáról, de ilyen alap felhasználásra csak nem lenne remélhetőleg hatása Kerestem tokot, ami védi is a kis laptopot, de nem igazán találtam
PS5 Pro + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C
-
vadászcsiga
félisten
Van hasonló ingyenes fotó szerkesztő macre mint vektoros témában az Inkscape? Egy szkennelt dokumentumon szeretnék egy számot kivenni egyik sorból, és áttenni a másikba. Nem tudom mi ennek a folyamatnak a szakszerű meghatározása. Emiatt nem vásárolnék meg egy komplett programot.
-
SityiSXT
őstag
válasz vadászcsiga #114360 üzenetére
Gimp?
-
zipcss
tag
válasz Scholes9 #114359 üzenetére
Tökéletes, bár lehet körbenéznék M1-es körben is, nem gondolom, hogy az kevesebb ideig szolgálna ki ezekkel az igényekkel, ki lehet fogni HA-n is.
Magára a gépre szeretnél tokot, vagy "táskát", amibe beleteszed szállítás közben?
Másodikra a Thule Gauntlet tokot ajánlanám, elsőre meg amazonon vannak vékonyabb, esztétikusabb darabok. -
Scholes9
nagyúr
A Magsafe miatt ragaszkodnék az M2-es Air-hez Tok olyan kellene, amit közvetlenül a laptopra raknék
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Scholes9 #114364 üzenetére
Én is így gondoltam, hogy a magsafe végre visszatért (még ha nekem korábban sosem volt ilyen laptopom). Aztán rájöttem, hogy a bőven 10+ órás üzemidő miatt a töltés, illetve a kábel dugdosás nem fontos. Az usb-c port lévén tud töltést felvenni tökéletesen alkalmas töltésre akkor is, ha monitorra vagy dokkolóra köti az ember. Bónusz nekem kellett a 16GB ram.
Nekem is jobban tetszett az új, de ár/érték arányban jobb volt a régi.
Az általad leírt céloknak megfelel az M2-ből az alap változat is, vedd meg nyugodtanA kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
Lien
aktív tag
válasz Scholes9 #114359 üzenetére
Én is hasonlóan voltam, mint Te. Aztán itt írták pár kommenttel feljebb múlt héten meg nézegettem, hallgattam videókat, végül tegnap este beraktam a kosárba az M1 alap Airt, most a hitelbírálatra várok. Akinek van almája az mondta, hogy ennyiért nagy pénzkidobás (még az M1 is) abból a szempontból, hogy mivel tényleg csak szörfözésre használnám meg nézésre, így lehetne olcsóbbat is venni, talán még egy autocadet futtatnék rajta de csak talán. Kiegészítőket kell majd még vásárolni, mert az nem lett volna jó árasítva a hitelnél.
-
Scholes9
nagyúr
Köszönöm mindenkinek
-
Årpi
őstag
válasz Scholes9 #114364 üzenetére
Lehet kapni mágneses Baseus Type-C kábelt is. Én olyannal használom az M1 Air-t szerintem lassan 1 éve, kevésbé feláras, mint az M2-re ugrás
iPhone 16 Pro | MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC |
-
Årpi
őstag
válasz szebe #114372 üzenetére
Az a baj, hogy esélyes Pedig már csak a passzív működés miatt is M1 Airt vennék, még akkor is, ha ugyanolyan teljesítményen pörögne, mint a régi Intel. Érdekes, nálam az ismeretségi körben pont fordítva van, több Windows júzer ismerős is szívesen váltana M1/M2 Airre.
Lehet tényleg kicsit túl sok csak netezgetésre, de cserébe nem recseg ropog, nem zúgnak a ventik, szép kijelzője van és az akksi idő meg verhetetlen. Nem csak a nyers hardvererőt érdemes nézni, hanem az összképet. Volt nálam félmilla feletti Asus, Lenovo, meg minden féle Win gép, fényévekre voltak az Airtől ilyen szempontból. Akkor milyen lehet lejjebb?
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro | MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC |
-
Pista0001
addikt
Sziasztok.
Az alany egy MBP early 2011 (A1278). Jelenleg van rajta OS X (Sierra talán), de vannak problémák, és amúgy is szeretnénk downgrade-elni.
Az internet recovery-t tudja a gép?
Ha így, vagy más módon telepítek rá új, üres drive-ra másik OS X-et, az variál valamit a gépen? Cserélgethetem aztán a mostani és az új telepítést, mindkettő működni fog? -
Bazsee71
őstag
Én az elején sokat prüszköltem a macOS miatt, kicsit úgy éreztem, hogy kaptam egy Bentley vázat, de még a kormányt is magamnak kell telepítenem utólag, viszont így 2 év távlatából, az Apple-mentalitást és annak nyögve-nyelős sajátosságait benyelve mégis azt mondom, hogy ez az első laptopom. Pedig volt előtte vagy 4 hordozhatónak mondott PC-m. Jó lesz az, szörfözésre is.
-
senior tag
válasz barna1988 #114367 üzenetére
Miből gondolod, hogy 1-2 év alatt kevés lesz a 8 GB.
Egyáltalán használsz vagy használtál 8GB-os M1 Airt?
Csak hogy ne az elméletről, hanem a tapasztalatokról beszéljünk...
Ha igen, mire nem volt elég? (tudom, hogy nem mindenre elég, de állítom, hogy sokkal többre, mint azt a Windows-on vagy akár inteles Mac-en "szocializálódott fórumtársak tapasztalat híján gondolják) -
senior tag
válasz patyil #114362 üzenetére
"M1 air nem jött szóba, ragaszkodsz a designhoz?
lényegében ugyanazt tudja csak jóval olcsóbban"
Én pedig állítom, hogy az alap M1 Air többet tud, mint az alap M2 Air. Lehelletnyivel lassabb ugyan a procija, viszont kétszer olyan gyors a beépített SSD-je (amire swappel). Csak utána kell gondolni... -
madgie
titán
-
barna1988
csendes tag
válasz Aszpirin #114380 üzenetére
Volt 4gb os illetve 8 as intel macbook pro-m , most 3 éve 16 gb os és én érzek különbséget a 16gb javára, ha sok dolog fut egyszerre.
Így én nem vennék 8gb os gépet 2023 ban ha hangsúlyozom 4-5-6 évre tervez vele az illető. 1-2 évre bele kóstolni a mac os be elég lehet a 8 is. -
mazsiii92
aktív tag
válasz barna1988 #114383 üzenetére
Két éve vettem az alap M1 Air-t, már akkor is erről szólt a fórum, hogy mi lesz majd 4-5-6 év múlva a csak 8GB RAMmal. Így két év távlatából nem látom az okát, hogy miért nem lenne elég ez még további 4-5-6 évig. Stream szolg. nézése, Spotify, office munka, levelezés, számla befizetés, FaceTime, és nagyon ritkán képszerkesztésre használom.. nekem overkill lenne a 16GB RAM.
Az egyedüli dolog ami miatt váltanék az csupán az, hogy idióta vagyok és mindig kell jobb vagy újabb. De szerencsére még bírom.
iPhone 15 Plus , Watch Ultra 2 , Beats Studio Buds+, R7-5700x+4070+32G
-
moleculez
veterán
válasz Aszpirin #114381 üzenetére
Ez is kb ugyanaz a topic hogy hogyan töltsük az aksit (20-80). De ebben a az esetben baromi egyszerű mert a 8gb model simán elég hisz csak netezni lesz. A swaphoz ha hozzá is nyúl az is sokkal gyorsabb mint amihez szokott máshol, sosem veszi észre ha még is akad egy reload nem 1/25 hanem 1/10 másodperc lesz. Van itthon x270 Thinkpad (2016) 8gb rammal, hasít mint a balta, pedig 32GB M1 Max a fő gépem van mihez mérni.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Scholes9
nagyúr
Telekomnál venném, ott kb. egy árban van az M2 Air meg a 13 M2 Pro, mindkettő az alap változat szerintem. Igazából csak bele szeretnék kóstolni laptop szinten is az Apple világába. Van egy IPadem, amit nagyon szeretek, azon megy a YouTube stb. Az a terv, hogy itthon az Air menne a tablet helyett, amikor meg elmegyek itthonról, a tabletet viszem magammal, pláne, hogy van rajta mobilnet előfizetés is
[ Szerkesztve ]
-
csaba1203
addikt
Sziasztok!
Amikor Mac-ről használom a képernyő tükrözése funkciót ATV-n keresztül van esetleg arra mód, hogy a MacBook képernyője kikapcsoljon vagy mennie kell folyamatosan? Böngészőből lenne a kép kiküldve.[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz Scholes9 #114386 üzenetére
Kanapén vagy ágyban változatlanul az iPad a jobb és kényelmesebb tartalomfogyasztásra. Creativ munkára (még ha alacsony szinten is), viszont a hagyományos macbook a jobb... márpedig mindkettö otthoni használat... ha vhova rövidtávra megyek és kell, akkor én is csak az iPad-et szeretem magammal vinni, van annak is billentyüzete + apple pencil. Hosszabb távra meg viszem magammal a macbook-ot is, mivel kényelmesen elfér a táskában.
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
senior tag
válasz moleculez #114385 üzenetére
Én is ezt magyarázom itt, hogy annyira gyors az M1 Air beépített háttértára (6 GB/s-et is mértem a 2020-as alap Air-rel), hogy a swappelést jórészt észre sem veszed... Tehát csak akkor van pánik, ha olyan alkalmazást használsz, ami egymaga egy blokkban többet igényel, mint 8 GB. Ez tipikusan 4K-s videószerkesztés, rohadt nagy Photoshop-projektek sok-sok réteggel, kiadványszerkesztés, nagyon soksávos zene-mixelés, ilyenek. Ha ez nincs benne a használatban, akkor NEM kevés ma sem (3 év után) a 8GB a 2020-as Air-ben. Nem mindegy, hogy mivel hasonlítjuk össze, sem egy inteles Mac-kel, sem egy windowsos géppel való összehasonlítás nem állja meg a helyét, és ezt bárki megtapasztalhatja, ha alap M1 Air kerül a kezei közé..
16 GB persze nem árt, de azért a plusz 8 GB-ért 100ezret kifizetni akkor érdemes, ha a (várható) használatban már most szükség van rá. Ha nem pro-felhasználás, akkor várhatóan sokkal több évig nem lesz rá szükség, mint kettő Ha meg igen, azt már most garantálhatom, hogy a leg-értékállóbb Mac-modell az alap M1 2020-as air lesz. Vagyis relatíve jó áron lehet majd eladni, ha upgrade kell (ellenben az "extrák" mint a +RAM, stb, nagyon sokat fognak veszíteni értékükből). Ezért én nem adnék +100ezret +8 GB RAM-ért, ha nem látom, hogy mire kellene. Az ilyen "jövőbiztos" és hasonló jelzők komoly ködösítések, pont erre megy rá a bővíthetetlenséggel az Apple. Hogy ott legyen a bizonytalanság, ami miatt az ember inkább rendel bele +8, 16 stb RAM-ot, horror áron.
Böngésző: nálam tipikusan átlagban 10 lap van nyitva (van amikor sokkal több, mert egyszerűen úgy maradnak...), legalább két ablakban. Köztük Youtube, Netflix, fórumok és hasonlók. Vivaldit használok, SOHA nem futottam ki a memóriából a 2020-as Air-en. De emelett még Affinity Pro-ban elég nagy műveletekre is volt hely (tuti, hogy swappelt és tömörítette a memóriát már a háttérben, de így is elképesztő gyors volt). És gyakran használok Audirvanát (audiofil bitperfekt lejátszó), az Air-en 1GB puffer volt neki beállítva, háttérben ezzel ment a zene, előtérben a böngészés vagy fotószerkesztés vagy szövegszerkesztés, memórianyomás magas, de érezhető lassulás nincs. Csak mondom. Ez a tapasztalat. Azért kérdeztem, hogy konkrlét 2020-as alapmodell Air-re való tapasztalat alapján mire nem volt elég. Mert az támaszpontot adna, hogy milyen esetben kell kiadni +100ezret a +8 GB-ra.
VISZONT az M2-es alapmodelleknél megfelezték a háttértár sebességét, ezért ott háttértárból érdemes dupla annyit kérni, mint amennyi az alapmodellben van. Ez még a Pro gépekre is igaz. Az alap M2 Pro (16GB/512GB) háttértára feleannyira gyors, mint a "középső" (16GB/1TB) modellé. Ezt nem győzöm hangsúlyozni: a 8GB azért érződik jóval többnek, mert villámgyors a swappelés az M1 Air-en. Az alapmodellben is. Az M2 Air alapmodelljében viszont akár feleakkora a swappelés sebessége, de legalábbis mérhetően lassabb . Többször leírtam már: ha alapmodell Air, akkor szerintem a 2020-as a jobb választás, performancia szempontból is. Ja, és én tapasztalatból írok, alap M1 Air-em volt szűk két évig, napi használatban. Most a középső (12 magos M2, 16GB/1TB) Pro-m van, és már látom, hogy fölösleges pénzkidobás volt, még úgy is, hogy külföldön (Kanadában) vettem, durván alacsonyabb áron, mint amiért itthon meg tudtam volna venni (beleszámítva az itthoni billentyűzet-magyarítás árát is).
Jus my two pence.
[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
válasz Aszpirin #114390 üzenetére
Akkor valahol egy hullámhosszon vagyunk, én meg annyit tennék hozzá, hogy az alap M2 "lassú" ssd-je sem zavaró átlag felhasználás mellett. Ezt ugyan nem tapasztalatra alapozom, de mint fentebb írtam egy 2016-os laptop is használatban van, és az is a mai napig vállalható sebességű pedig az M2-hoz képest... Na... Nagyon más liga.
(Most az más kérdés, hogy kevesebb mint 1/10-annyiba kerül és böngészni tökéletesen jó, sőt messze többre is)Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
félisten
válasz Aszpirin #114390 üzenetére
> hogy annyira gyors az M1 Air beépített háttértára (6 GB/s-et is mértem a 2020-as alap Air-rel), hogy a swappelést jórészt észre sem veszed
ha pl. videot vagsz, akkor nem, de ha mas modon hasznalja a programod a memoriat, akkor a hattertar iszonyatosan lassu a memoriahoz kepest
while (!sleep) sheep++;
-
bmakszim
senior tag
válasz Parson #114389 üzenetére
Kanapén vagy ágyban változatlanul az iPad a jobb és kényelmesebb tartalomfogyasztásra.
Nem értek egyet. Az iPad-et tartani kell, hogy el ne dőljön, míg a Mac simán megvan az ölemben, vagy hasamon, ha fekszek. Előbbi pedig magic keyboarddal se sokkal stabilabb és úgy már drágább is ráadásul.
+ ha már tartalom: macOS-en pl van adblocker youtube-hoz. -
Alex91
félisten
-
senior tag
válasz instantwater #114394 üzenetére
Igen, és ennek eredményeként akár feleakkora az össz-sebesség, ahogy írtam. A technikai részleteket már leírtam egy korábbi hozzászólásomban (pont azt is, hogy a chipek számát csökkentették ), gondoltam ezúttal csak a lényegre koncentrálok
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz bmakszim #114393 üzenetére
Akkor minek hozták be az iPad-et a köztudatba és a termékkinálatba? (Csak költöi kérdés.)
Hidd el, ahogy Jobs is mondta... rosszul tartod.A magic keyboard meg kell a fenének - egyéni döntés hogy ki mit választ. Szvsz Logitech sokkal jobb, mivel az iPad-et védö tokról leválasztható mágnesesen, így vagy használod, vagy nem, egyéni döntés, viszont az iPad védelem állandóan ott van. Nem volt még rá szükség, de én inkább elövigyázatos vagyok, és ez már többször is beigazolódott h hasznos.
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
senior tag
válasz madgie #114382 üzenetére
"Annyira nem nagy macera a konvertálgatás, mert ha macOS-en ott a Photos és a telefonodon be van kapcsolva a szinkronizálás, akkor az összes képed kb azonnal ott van abban az appban, onnan meg asszem egy sima drag&drop is JPG-ben húzza át a kívánt képet."
Woww, ezt nem tudtam, szóval köszi az infót!
Kipróbáltam HEIC-cel, és valóban, a drag&drop a Photos-ból .jpeg-gé alakította.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 2021 Macbook Pro 14 - M1 PRO - 16GB - 512GB - HU - gar 2025.07
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 256 GB Midnight
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 512GB SSD asztroszürke
- Apple Macbook Air A1466 i7. 8/256Gb Laptop
- MacBook Pro 2019 13" Újszerű 8GB/128ssd/1-3 hónap gar./Akku 94%/p3811
- Eladó 16" M3 MAX Macbook Pro Asztrofekete 2026 Dec.27-ig Garancia
- Apple MacBook Pro 2011 13" i7 8GB RAM 256GB SSD
- MacBook Pro tok tomtoc Sleeve Kit - 14" , fekete
- Macbook Air 2017 A1466 (13" 1440x900 kijelző, i5 1.8GHz, 8GB RAM, 256GB SSD
- Macbook Pro 16" - 2019, 8 mag i9 32/512GB, 4GB Radeon, touchbar, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest