Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz UnSkilleD #38348 üzenetére

    Szerintem ez egy tévhit
    A vastag profit persze ott van egy kártyán, de az egy kártyára jutó alacsony fejlesztési és gyártási költségeket a nagyvolumenű konzuer piacon való megjelenés jelenti.

    Sokat emlegetett dolog, hogy egy lapkadesign elkészítése már $100-300m.
    Ebben szerintem még nincs benne a technológia fejlesztése, ez csupán az, hogy a "vega" architektúrából készítes egy "vega 10" nevű implementációt.

    De számoljunk csak a $300m-ral. Egy relatív olcsón - $1500-ért - adott datacenter/pro gpu esetén minden más előálítási költséget figyelmen kívül hagyva 200000db-ot ellene eladni belőle, hogy fedezze a költségeket. Ez szerintem datacenter vonatkozásában elég nagy mennyiség, miközben elég kis volument jelent ahhoz, hogy minden hozzávaló a wafertől kezdve a ramig sokkal drágább legyen.

    A két üzletág együtt kell a sikerességhez. Mert az se jó stratégia, ha csak a konzumer piacon vagy jelen, mert akármilyen nagy volumenben gyárthatsz, a konzumer piacon vékonyabb a haszon.
    Tehát a két üzletág együtt kell, a konzumer azért, hogy a fejlesztési és tervezési költségeket nagy volumenre lehessen teríteni. A datacenter pedig azért, mert ott magasabba profit.

    De egyébként nincsenek könnyű helyzetben ezek a cégek.
    A datacentert egyre inkább át fogja venni a nagy cloud cégek belső fejlesztései. Ahogy a coreteks videóban is elhangzott, az autóba és a datacenceterbe a gpu túlságosan general-purpose. Arra persze még kiváló lehet a cloudokba, hogy egyszeri felhasználók bérelhessék.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák