-
PROHARDVER!
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Samus
addikt
Valamiért CPU limitesnek érzem az új Resident Evil 2-t. Néha beakad, a GPU kihasználtság beesik, viszont a processzor folyamatosan 60-80% közelében van. Ha már így szóbajött, kevés lenne az i5-4460 az RX570 mellé?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Kupszi
aktív tag
Elég nagy az esély.
Ezt könnyű kiszűrni nézd meg 100%-on megy-e folyamat a GPU, ha már párszor beesik 80% környékére akkor a CPU a gyengepont. Nekem 9700K-val, igaz most alapórajelen használom boostal, végig 100%on hajtotta a VGA-t egyszer se akadt meg.
Pipapapa strikes back again! Avagy újabb tégla a falba!
-
HSM
félisten
válasz diegho #31349 üzenetére
Most ezzel én mit kezdjek? Nekem is volt gyors négymagosom (i5-4690K 4,4Ghz-en, 16GB 2133MHz ramokkal) és köszi, nem hiányzik a régi hatmagosom mellett.
Pedig az az i5 még gyorsabb is így OC-val [link], mint az i3 8100, ami talán kis hátszéllel nagynehezen eléri a 600 pontot... Szóval van némi fogalmam, mit tudnak ezek.Örülök, hogy elégedett vagy vele, én meg bottal nem piszkálnék olyan CPU-t. Drága, de legalább nem is túl gyors. Jópár címben ez durván érezhető a minimum FPS-ekben. Lényegesen jobban, mint amennyit bukik a hatmagosom a nagyjából 30%-os egyszálú erő deficitjén ezekhez képest. Lehet próbálkozni utolérni ezekkel a kis modern játék-procikkal: [link].
(#31353) Samus: Nem a videorammal játszik? Azt eléggé zabálja. Mondjuk 60-80% CPU használatnál már simán lehet itt-ott limit. Nálam elég szépen futott DX11-ben maxon. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Samus
addikt
Azzal is játszik, holott úgy van belőve Highra, hogy elvileg 3.7GB lenne a teli, de mikor durván beszaggat (pár másodpercre 20-30fps közé esik az előtte stabil 60), akkor a VRAM használat visszaesik 2 gigára, majd pillanatok alatt 3.2 lesz. Lehet, hogy ez a baja, mert mindig akkor volt probléma, ha új helyre mentem. Átnézem a beállításokat, lehet van mit visszább venni, minőségromlás nélkül. Az élsimítást biztos, mert az SMAA+TXA, ami elvileg a plafon. Azért kérdeztem, mert a CPU használat nem szokott ilyen magas lenni, a Shadow of the Tomb Raider is elvolt 50% körül, ott a VRAM túlcsordulás miatt volt lagg (ügyesen Ultrát állítottam be, magas élsimítással...).
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
HSM
félisten
"mikor durván beszaggat (...) akkor a VRAM használat visszaesik 2 gigára"
Akkor ez a gondja, nem fér bele a VRAM-ba a beállításod kényelmesen.
Egyébként a 8GB-os kártyán is produkált kisebb mikrolagokat ez (mondjuk 12GB-os beállításon toltam maxon ), de nem volt ilyen tartós leesés, egy pillantás (pár kiesett képkocka) alatt elintézte, 8GB-ról visszaesett bő 6-ra és ment tovább minden szépen. Pedig nekem csak 2.0-s PCI-E-em van....[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
válasz dragonfx #31358 üzenetére
Nem biztos. Ha az akadások közben változik a foglalt VRAM mennyiség, akkor lehet.
(#31359) diegho: Mindent a helyén kell kezelni. Az egy asztali hatmagos processzor. Ha kell neki átlag terhelésen kb. 100W, hát nem sajnálom tőle. Négy mag az notebookba, esetleg irodai gépbe való.
Szerencsére nem olyan anyagi helyzetben vagyok, hogy az a plusz évi 1-2 ezer forint villanyszámla, amit generál sok vizet zavarjon. (Biztos nagyon megérné évi 1-2 ezer spórolásért 100 ezret rálocsolni egy ugyanilyen gyors modernebb gépre, hogy 50W-al kevesebbet fogyasszon, tuti biznisz lenne.) A max maghőfokom sem szokott 60 fok fölé menni egy egyszerű toronyhűtővel, látom szakértője vagy ezeknek a CPU-knak.Amúgy neked oké, amikkel játszol lehet két mag is elég lenne [link], de az nem azt jelenti, hogy mindenkinek, minden játékhoz elég lesz...
[ Szerkesztve ]
-
sodokan
tag
Azt meg tudja valaki mondani, hogyan mehet egy RX580 8GB-nál 1,2V-ra fel a feszültség, ha Wattmanbe be van állítva max 1,15V?
-
Kupszi
aktív tag
válasz dragonfx #31365 üzenetére
Nagyon szedi a lábát a CPU hogy maxon tartja a VGA-t. A 95% már sok,de ahogy számítani lehet rá, vannak esetek ahol elfogyhat és leesik a GPU kihasználtság, na akkor lesz belassulás.
Egyik kollégámnak ugyanilyen CPUja van csak neki 1080 MSI Nv-t hajt. Nemsoká CPU csere lesz... Arma-zik és ott bizony csúnyán 80%-on megy csak a VGA.
Én azt mondom az a CPU nagyon a határon van. Talán még a "K"-s kiadás valamelyest segítene a magasabb órajel miatt.(#31362) kutkut az utasítókészletek is fejlődnek sokat
[ Szerkesztve ]
-
Kupszi
aktív tag
válasz dragonfx #31368 üzenetére
Ha most azt nézed, végülis nem döntöttél rosszul. A határ alatt vagy egy picivel,még ez jó is. Mi van akkor ha nagyobb limited lenne emiatt? FHD-ba ha van is limit QHD-ba már 100% hog nem lesz. Tessen nagyobb felbontású monitort venni
-
forras2
őstag
Szevasztok
Közel 1 hónap használat után jelentkezek be
Kezdeti gondok óta semmi probléma a kártyával, RX580 nitro+!
Win reinstall meg volt, szűz windowsra raktam fel a drivereket, 18.12.1.1-es drivert. Ha leveszem a gép oldalát, akkor segéd program sem kell, szabályozza rendesen a ventit. Ha rajta van a gép oldala, akkor kell hozzá a Trixx, nagyon zárt, alsó tápos házam van, ilyenkor kell neki a mennyiségi levegő!
Közel 1 hónap használat után azt mondom, hogy stabil!Köszönöm a korábbi segítségeteket!
-
dragonfx
veterán
válasz SECTORnooB #31377 üzenetére
dvi hdmi
"Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014
-
dragonfx
veterán
válasz Speed® #31380 üzenetére
Akkor kossem ugy a tv.re a gepet hog, hdmi to hdmi?
Gondolom rx 580 tudja a 4 k.t meg a 2018.as lg tv is uj hdmi.s nemde?
Akkor milyen hdmi-hdmi.t vegyek?ami 1.4 es?
Honnan vegyek tuti jo legyen ne vetjenek at 1.3,1.4gyel?[ Szerkesztve ]
"Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014
-
Baggio04
aktív tag
Jó reggelt.
Van egy msi rx 470-em. Felraktam az msi afterburnert, hogy kiírassam az adatokat, kíváncsi voltam mennyire van cpu limitem. De nem hajlandó kiírni a gpu usage-t. Konkrétan 0%-ot ír. Valamit át kell állítani a progiban vagy próbáljak mást?
képBaggio
-
Ármester
válasz SyMbioTe #31060 üzenetére
Mivel elég zajos volt a kártya alapból, így kapott egy kis alulfeszelést + ventibeállítást, ennyire jutottam:
1365Mhz@1070mV: [kép]
1340Mhz@1040mV: [kép]Alapból így nézett ki: [kép]
~5-10 fokot nyertem hőmérsékletben is, így játék alatt 70-75 fokon tartja 1800 körüli fordulattal.
[ Szerkesztve ]
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
DeathAdder
veterán
Jól gondolom hogy ez a cpu limit sem egy olyan triviális dolog, hogyha 99%-on pörgeti a gpu-t akkor már tuti nincs limit?
Ugyanakkor ha a CPU 20%-on jár is lehet brutál CPU limit.
pl ha van egy játék, ami 2 szálat terhel a 12 szálból akkor soha nem lesz 100%-on a cpu terhelés. De még 50%-on sem és mégis lehet CPU limit, ha azon a 2 szálon gyenge a CPU.Az rtx2080ti teszt alatt az egyik fórumtag lefuttatta ugyanazokat a benchmarkokat 9700k-val, amit a ph! 2700x-el, és valmi 30-40 %-al jobb eredményeket hozott az intel. Azt meg nem hiszem hogy egy 110 ezres ryzen ne tudna 99%-on hajtani egy 2080ti-t.
De pl én is írtam már hogy 1070 után nagyobb downgradere számitottam amikor megvettem az 580-at, lehet már a 1070-et sem tudta kellőképpen kiszolgálni a cpu-m, és ezért nem éreztem akkora szakadékot a két kártya között
Kíváncsi lennék mit hozna egy új drága cpu-val, de a ddr5ig ezzel biztosan ki fogom húzni, aztán lehet beruházok megint egy 8 évre
-
Ármester
válasz Kolbi_30 #31389 üzenetére
Nekem speciel elöl csak egy venti van, és az sem a VGA-ra fújja a levegőt. Plusz viszonylag alacsony RPM-en üzemel.
Tervben van +1 venti az elejébe. Akkor hátha a félpasszívan is tud majd működni a kártya.„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
HSM
félisten
válasz DeathAdder #31390 üzenetére
Jól látod a helyzetet.
Lásd pl. ezt a mérésem régebbről: [link].
Ott figyel a "valós" 4 mag/8 szál mérés, azt hinnéd, óh, ez csak 62% terhelés a CPU-nak nincs itt semmi limit kéremszépen, de ha adsz neki még két magot máris felszalad 36FPS-ről 43-ra.Illetve a GPU-használat % mérő is egy elég furán működő valami, bár még mindig az a legjobb jelző. Ami még érdekes, sok játék úgy van optimalizálva, hogy ne használja a HT-t, pl. BF1 nálam 4 worker szállal dolgozik, ezenkívül van a játék fő szála, és az egyebek elfoglalják a hatodik magot is, így mindennel együtt a gyakorlatban maximum 55%-ot tudok látni a CPU-használaton, és akkor már csutkamaxon megy a CPU.
A HT ezért is duplán becsapós, mert ha 6 szálon teljesen kihasználod a CPU-t csak 50%-nak mutatja, miközben valójában ilyenkor már inkább a 77% felé közelít a CPU kihasználtsága, hiszen a HT max 30% körüli extra teljesítményt tud adni, a feladatkezelő meg szépen egyenértékű magoknak számolja a HT-s szálakat is.
Ha már itt tartunk, ezért is tartom gázosnak a négymagos CPU-kat komolyabb játékok alá, egy mag elrepül a fő szálnak, a maradékból mondjuk 2-t csontig terhelhetsz, és nem árt, ha még egy marad a sürgősebb egyéb feladatoknak, drivernek, OS-nek. Nem túl rózsás elosztás... 6 magra sokkal szebben le lehet osztani 1 fő, 4 dolgozó és 1 tartalék szál.
A 9700k az egyik legjobb kapható proci szvsz játékra, durván erős egy szálon és több szálon is, és mentes a Ryzen-ek késleltetési/CCX-es tökéletlenségétől is, ami játékban igencsak számít. Simán lehetett a 2700X limites egy 2080Ti mellett, ami még egy 4,7Ghz-es 8700K-n is tud CPU limitbe futni, lásd DigitalFoundry tesztek.... Késleltetésre kevésbé érzékeny feladatokban persze általában gyorsabb lehet a 9700K-nál is a 2700X az SMT jóvoltából, de a játékok általában nem profitálnak az SMT/HT-ból, és rendkívül érzékenyek a késleltetésre, ami megint nem tökéletes a 2700X-en a CCX-ek közötti kommunikáció relatív magas késleltetése miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Ármester
válasz dragonfx #31392 üzenetére
VGA ventit azt wattmanban, házventit meg biosban.
(#31396) Kolbi_30
Van amikor nekem is megáll 70 fokon (pl NFS payback alatt).
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
Új hozzászólás Aktív témák
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- További aktív témák...
- NVIDIA RTX 3060 Ti Founders Edition 8GB használt videókártya eladó garanciával!
- Sapphire nitro pulse rx 580 4gb /256 Bit BESZÁMÍTÁSSAL!
- MSI AMD Radeon RX 6600 XT MECH 2 8GB OC használt videokártya garanciával!
- Palit RTX 2060 Super 8G / 1 év garancia
- PowerColor AMD Radeon RX 6600 XT HellHound 8GB használt videokártya eladó garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest