- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
hwekrol... az mmxben talaltam egy erdekes kartyat: SoundForte SF16-FMP03. a kartya 96os, lehet a creative gyartotta ezt is, mert szingapuri.
vibra 16s chip van rajta, meg fm radio. gyanitom sb16 kompatibilis. ami feltunt vele kapcsolatban, hogy jol szol az fm, es egy fia opl3 (yamaha v creative) chipet nem talaltam rajta. a vibra 16s meg nem tartalmazza az opl3at, a kovetkezo verzioba integraltak bele a nem tul jol sikerult cqm emulaciot.
a bal felso sarokban vagy egy negyzet alaku chip, arra gyanakodtam - nagyon hasonlit a formaja a yamaha ymf715re.
ra is kerestem a kodra, masoknak is hasonlo sejtese van ez mi atszitazott yamaha chip lehet, vagy klon? inkabb az elobbire tippelnek, nem hiszem, hogy a kinaiak csak reszelgettek egy eleg jol sikerultet. ha opl3, ez lehet az egyik legkesobbi kartya rendes opl3 hanggal. majd letesztelem rendesen.
itt az uj kucko - a multkori megosztast nem lattam - mar varom, hogy beepitsek mindent vegre.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz Sanchez638 #42502 üzenetére
ebben valszeg nem lesz gond az awe32 sem, nem ugy, mint a bitfenixben sem az alsotap, stbstb
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Ádyka
őstag
A 8500 és a Ti4600 hibátlan, de a 9800XT-vel vannak gondok.
Elsőre nem indult vele a gép, de nem is sípolta ki. Aztán megfeszítettem kicsit egyik irányba a kártyát a slotban és lett kép. De 10 mp után újraindult. Feszítem másik irányba van kép, biosban fél perc után resetelget.
Mondom akkor kap egy takarírást. GPU sértetlen, kapott friss pasztát. Azóta már sehogy nincs kép.
A memórián lévő gap padok alig akarták elengedni a hűtőt.Mivel láttam képet tőle, mit érdemes csinálni vele, ésszerű anyagi kereteken belül? Érdemes sütögetni lutrira 2000-ért?
Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!
-
Ádyka
őstag
válasz Sanchez638 #42506 üzenetére
Jaja, én sem tudtam, hogy a silencer 3-hoz van ilyen brutkó kis mem hűtő.
Nyilván nem én sütögetném itthon hanem elvinném mondjuk hozzá.... [link]
Itt van a közelben (még itt van, de hamarosan bezár a pesti bazárja), és talán tudja mit csinál egy profinak tűnő sütő berendezéssel. Szerintetek?Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!
-
arn
félisten
amiota megnottek a tdpk, azota szerintem sokkal tobb hw hullik el, mint elotte. igaz ez a tapokra is, pedig elvileg sokkal szinvonalasabbak, mint a 20 eves gyagyi tapok.
-
arn
félisten
válasz Sanchez638 #42509 üzenetére
az egychipes, agyonintegralt megoldasok szerintem mindig tulelobb konstrukciok, mint a szetpakoltak lsd cpu vs alaplap. gyakran vagy mukodik, vagy nem.
-
Vladi
nagyúr
Ha feszgeted és működni kezd, akkor szerintem valami pici érintkezés elengedett. Elöregedett anyag, vagy nagy hőingadozás miatt. Esetleg nagyon felbontással fotóznád, hűtő nélkül, akkor látnánk valamit.
Javítani szvsz nem érdemes, annyit nem érnek már ezek a kacatok.
A régenmindenjobbvolthoz: az anyaghasználat is sokat romlott, évek óta kísérleteznek, hogy lehet 3 gramm műanyaggal spórolni 1 alaplapon 0.01 dollárt (2,7 forintot) mert 100 K darabnál az 3 munkás havi bére.
il sole non sorge più ad Est!
-
arn
félisten
a mostani kartyak, lapok szerintem sokkal komplexebbek es igenyesebb felepitesuek, mint a regi egy chip, ket fulleres kondi korszake a regiek megis mukodnek. ott nem kellett 200-300 wattra felkesziteni.
a legrosszabb korszak, amikor meg hasonloan epitettek meg, olcso kondikkal, ratyi hutovel de hirtelen megugrott a tdp (p4, tuning elterjedese, stb). a szuper filleres tapokkal (vargane es tsa), amiket addig senki nem terhelt normalisan, aztan hirtelen kaptak rendesen, es hullottak is, gyakran magukkal rantva az egesz gepet.
vagy pl emlekszem, amikor az ati 4800asokban semmifele hovedelem nem volt a tapreszre, kozben meg 150-170 fokos volt. kesobb szerencsere mar ezekre is figyeltek.
[ Szerkesztve ]
-
Krissz80
senior tag
válasz Sanchez638 #42513 üzenetére
Persze gyűjtők meg minden, de ilyenkor mindig felmerül a kérdés bennem.
Mit tud olyat amit egy másik nem.Mert egy OPL3as SB16, az tud, egy 3dfx az tud, de egy D3D-s kártya...
Gondolom ez már inkább érzelmi, mint ésszerűségi kérdés.
-
MMIX
addikt
DXP44Q www.os2museum.com opl3-copies
"copy of the Yamaha YMF289B, also known as OPL3-L"
A kártya gyártója pedig, valamilyen MediaForte nevű cég lehetett.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
-
Érdekes amiket itt írogatnak. Van néhány kártyám melyeken megtalálható néhány ilyen kalóz chip. Ezekből Opti929 már használatban van, nagyon jóhangú, jól is néz ki. A PCI- s Yamaha is nemrég került használatba, az is szépen csenget, a vawe is megy, korabeli próbán valamiért fail volt, jóég tudja mi okból. A békebeli sima SB- t meg gondolom nem kell bemutatni.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
arn
félisten
válasz DarthSun #42518 üzenetére
pciosokbol van, ami rendes opl3as, es sb16 kompatibilis? lehet egyszerubb lenne, mint kinlodni az isas cuccokkal bar akkor mar a 440bxes szinten se kellene megrekedni.
-
arn
félisten
asszem ennyi
[ Szerkesztve ]
-
gerlaip
addikt
Gyönyörű a házikó, tényleg nagyon jó fogás volt.
Ádyka:
Feszíti ez a hűtő is? Akkor nem jobb, mint a Zalman ZM80c. Az is csinál ilyeneket. Az én előző Giga 9800pro kártyám mondjuk nem halt bele, de azt vettem észre, hogy a fehér fény és köd effektek belilultak.Lehet, hogy marad hogy marad az eredeti borda gyorskötözővel egy nagy 8 centis ventilátorral. Csúnya, de legalább kíméletes.
[ Szerkesztve ]
lámavakond
-
Hogy melyik valódi OPL3, gőzöm sincs , eddig nem is gondoltam ilyenre. Az Opti929- en még váltójumper is van OPL3/4- re . Régi cuccokat inkább hullámtáblával, Awe/GUS hallgatom. PCI- ben, a Yamahánál a readme.txt- ben szó van a valós DOS támogatásról de úgy még nem próbáltam. Talán még az SB128 ami megy DOS alatt valósan, a Live már emulációt kér. BX- ben nem gond egyébként, simán megy benne ha beleteszel 2 hangkártyát, akár PCI+ISA kombinációban is, csak az erőforrásokra kell figyelni, az ISA kártya elsőnek foglalja el a 220,5,1,5 ( Base, irq, Ldma, Hdma ) értékeket, a PCI meg mehet a maradékra - 240,7,3,7 . Persze a nyomtató-portot le kell tiltani hogy az irq7 szabad maradjon. Bár ha a PCI- s csak Win alatt van használva mehet nyugodtan magasabb irq- ra is.
42520 : akkkor korlátokkal de megy real módban is az OPL3, legalábbis ezen az XG- n. Hétvégén kipróbálom, most nem teszem fel a Willamette gépet a próbahelyre, még a Bartonos van ott.
[ Szerkesztve ]
-
MMIX
addikt
Retró MIDI emlékem ez: Yamaha S-YXG50 SoftSynthesizer, ez volt csak nekem.
Nekem úgy tűnt, hogy a gagyi kártyás prüntyögés és a profi kártyák között lehet félúton.Volt ami jól (jobban) szólt vele. Nem minden hangszer.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz DarthSun #42522 üzenetére
ha ez ilyen egyszeru lenne... olvasd vissza kicsit az opl3 nekem azert fontos, mert rengeteg jatekot azzal jatszottam (vagy gussal). a kesobbi kartyakban levo fmszeru pruttyoges messze van az eredetitol.
-
Olvasgattam de nemigen van tapasztalatom, mivel korán váltottam Awe32- re, onnantól meg inkább hullámtábla...
(#42523) MMIX : ezen a Yamaha YMF724F-V kártyán Win alatt hardveresre állítva a midit, elég szépen penget, viszonylag megvan az összhang a hangszerek között.
[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
Vannak itt Szegediek?
-
Sanchez638
addikt
-
quailstorm
nagyúr
válasz Sanchez638 #42527 üzenetére
Pedig legalább egy van.
-
YumeD
tag
válasz DarthSun #42525 üzenetére
Én perpill az éppen megérkezett YMF-724 -et próbálom ütközésmentesen behegeszteni a P2B-DS -be a GUSPNP és az SB16 mellé, de kb minden ütközik mindennel amíg le nem tiltok valakit a három közül... powerymf -es Extended Bank elsőre nagyon szépen szól, de aki tud még normálisabb bankokat amibe érdemes belehallgatni, az ne tartsa magában
-
Ezt a hármat már nem tudod 1 gépben üzemeltetni, a gond, a dma vezérlő nem tudja átfogni, base+irq még megoldható lenne. Új lapban irq 15 felett is menne a Yamaha, meg dma is lenne, de ott meg a másik kettő lenne problémás.
Sound fontok : [link] , kisebb-nagyobb. Köztük Roland, Yamaha vagy az 1GB- os Musyng Kite
-
DrojDtroll
veterán
válasz quailstorm #42528 üzenetére
Csak azért kérdetem, mert van ott egy nagyon jó retro hely.
-
quailstorm
nagyúr
válasz DrojDtroll #42532 üzenetére
Lehet lemaradtam valamiről. Mire gondolsz?
-
DrojDtroll
veterán
válasz quailstorm #42533 üzenetére
Az agórában van egy informatika történeti kiállítás.
Ma volt a Gábor Dénes informatika emlékverseny díjkiosztója. A díjkiosztó előtt megmutatták nekünk a kiállítást. Igazán leesett az állam.
-
quailstorm
nagyúr
válasz DrojDtroll #42534 üzenetére
Voltam már, nem elég simogatós. Meg akkor épp tömeg volt utána mikor lehetőségem volt inkább a dolgomat csináltam (sikerült jegy nélkül beszökni évfolyamtársammal, csak nekünk marhára máshol volt jelenésünk)
Ha nagyon akarom be tudnak oda szervezni, csak szólnom kell a tanáromnak, de egyelőre vizsgaidőszak van meg roncs vagyok.
-
DrojDtroll
veterán
válasz quailstorm #42535 üzenetére
Nekünk az volt a gond, hogy 1 óra alatt le akarták zavarni a dolgot, és a teljes épületet be akarták mutatni ennyi idő alatt.
-
quailstorm
nagyúr
válasz DrojDtroll #42536 üzenetére
az nem valami sok arra
én sokkal többet voltam ott, csak én üzem közben is szeretem látni őket, mi több, nyomkodni
Commodore 16, VT terminál semmire se kötve, C64, ZX Spektrum, talán Enterprise is volt üzemben. Meg PC-k. Meg tömegnyomor.
C64 meg Spektrum otthon is van, Enterpriset odaadtam haveromnak, PC megint van itthon is, igaz asztaliból AMD K6 alá nem tudok most menni.
szóval nekem az akkor kevés volt, de kevesebb korláttal több időt biztos szívesen eltöltenék ott -
zoltanz
nagyúr
válasz quailstorm #42537 üzenetére
Az Enterpris elég keresett mostanság, Amiga-t többre tartom speciel.
-
arn
félisten
wow
-
arn
félisten
aktualisan ezeket keresem, ha vkinek van vmi elado, sikitson
Roland MT-32 1987
Gravis Ultrasound Classic rev 3.4 1993
Gravis Ultrasound ACE 1994
Sound Blaster AWE32 IDE CT3900 1995
Yamaha WF192XG YMF724 1998
Diamond Monster Sound MX300 1998Riva128 PCI 1997
3Dfx Voodoo 2 12Mb 1998
GeForce DDR 1999
GeForce2 GTS 2000
GeForce2 Ultra 2000facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
törölt tag
Két kérdés:
1. Sajnos egy fcpga foglalatról letört a hűtő felfogatásához használt középső műanyag karom. Van olyan hűtőm, ami a mellette találhatóba is kapaszkodik, de eléggé kitekeredve áll így. Lehet ezt javítani, vagy foglatcsere az egyetlen megoldás?
2. Van egy alaplapom, amiben egy ITE8212 IDE-RAID kártya van. Szerettem volna CD/DVD-t használni rajta, de nem látja. Sem a saját BIOS-a bootoláskor, sem a win betöltés után. Esetleg ki lehet ezeken kapcsolni valahogy a raid funkciót? Hátha akkor látná...
-
R̲e̲m̲
senior tag
Azt mondjátok meg nekem, hogy hogy telepíthetek win98/me-t cd meghajtó nélkül? floppy van.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz R̲e̲m̲ #42548 üzenetére
Formazd meg valahogy a merevlemezt DOS-al, hogy bootolhato legyen (p4-en amin van PATA pl.)
masold fel a telepitot egy konyvtarba.
boot
aztan a konyvtarbol mehet a win95advanced:
config.sys-be rakj himem.sys-t
autoexecbe egy smartdrv -tsokkal gyorsabb lesz a telepites, de ehhez 8MB memoria ajanlott.
https://frescho.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest