Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz bambano #26066 üzenetére

    Pedig nem akartam beszólogatni, de sajnos erről van szó, nem tudsz elszakadni a benchmarkoktól. Felvetted a szemellenzőt, és nem bírod levenni. Írtam, hogy igazából gyorsabb a ramdrive, mint az NVMe, és az NVMe gyorsabb, mint a SATA. Ez tény. Ez a sebességkülönbség ki is jön, de
    1) csak benchmarkok alatt (az általad linkelt videókon is CSAK benchmark van) vagy
    2) ha nagyon nagy fájlokkal dolgozik valaki egész nap (megélhetésből videót vág, vagy nagy virtuális lemezképekkel zsonglőrködik).

    Az első kategória nem érdekes, a Benchmark Matyik lehet csak benchmarkra veszik a gépüket, de értelmes ember, aki használni is akarja a gépet, inkább olyan hardvereket vesz, amikkel a gyakorlatban tényleg nyer (valós gyorsulás, kihasznált feature/tárterület, stb.).

    A második kategória már bír gyakorlati jelentőséggel, de elég kevés ember használja ilyesmire a gépet, lényegében csak szakemberek. A felhasználók többi 99,9%-a csak használja a gépet, és náluk a ramdrive/dimmdrive, NVMe, SATA SSD kb. egyformán teljesít, nem lesz nagy eltérés sem a bootidőben, sem a programok betöltődésénél, sem böngészésnél, sem játékoknál, sem semmiben, ilyen tized másodperces diffik szoktak lenni, legrosszabb esetben 1-2 másodperc, de akkor már egy spécibb alkalmazásról van szó, vagy egy nagyon lassan bootoló, bloat OS telepítésről. Mondom, ne a benchmarkokon rugózz, én a gyakorlati felhasználásról és ténylegesen észlelt sebességkülönbségről beszélek.

    Windows nem is volt téma, nem windowsosok már kb. 4 éve. Csak azért szerepel a legtöbb videón windowsos rendszer, mert a legtöbben azt használnak, meg megemlítettem emellett, hogy a Linux rommá is cache-el mindent, ha van elég RAM. Linus-os videót meg nem azért linkeltem, mert köze lenne Torvaldshoz vagy a Linuxhoz, hanem csak épp ez foglalkozott a tényleges sebességek mérésével, a csóka neve nem releváns, hívjuk akkor Jóska Pistának.

    Nem véletlen írjuk már vagy öten az SSD-s topikban, hogy nem érdemes NVMe SSD-t venni átlag felhasználásra, mert nem lesz tőle gyorsabb semmi, csak benchmarkokban villogásra jó. A legtöbb embert ez teljesen meglepi, mert az hiszik, hogy ha benchmarkokban gyorsabb, akkor a gyakorlatban is ki fog jönni a difi. Nem fog. Ennek ellenére ezt néhány ember nem hiszi el, inkább megveszik a méregdrága NVMe SSD-t kétszer annyiért, és csak 0,5-1 mp-et nyernek bootkor vagy nagyobb szoftverek betöltődési idejénél (ezt érzetre észre sem venni, csak ha stopperral leméred), pedig nyugodtan vehettek volna SATA-sat, ugyanazon az áron kétszer akkora tárterületűt kaptak volna, vagy ugyanazt a tárterületet megkapták volna fele áron, és gyakorlati sebességben az sem maradt volna el, a rendszerük lényegében épp olyan gyors lett volna (10 mp alatti bootidő, a legtöbb szoftver azonnal indul pöccre, 0 lag). Sőt, még az NVMe-vel bevállalják azt is, hogy melegszik meg throttlingol az SSD, meg a boottal is szenvedni kell, főleg ha nem támogatja az alaplap, míg a SATÁ-val ilyen gond nincs.

    Az is leírtam, hogy miért áll elő ez a paradox helyzet, miszerint nagyságrendekkel gyorsabb háttértárak között nem vagy alig jön ki a különbség a gyakorlatban, érdekes, erre az érdemi részre nem reagálsz, csak hajtogatod a benchmarkokat. Nem a lemezműveletek sebessége a szűk keresztmetszet egy szinten túl, hanem a proci meg egyéb hardverek sebessége. Ezt a kritikus szintet pedig egy nem márkás, low budget SATA SSD is hozza már. Hiába használna valaki a RAM-nál is még ezerszer gyorsabb háttértárat, az nem tudná kifutni ezt a sebességkülönbséget, nem lenne a rendszere tőle gyorsabb, csak nagyon extrém scenáriókban jönne ki a különbség, amibe a legtöbb ember nem fut bele. Persze, ha te is benchmarkra veszed a géped, akkor semmi gond. Elhiszem, hogy szép benchmarkok alatt látni, hogy 1 ns alatt van az elérési idő meg 5-10 gigás másodpercenkénti átviteli értékek vannak, tényleg szép látvány, szinte sokkoló, egész addig, míg az ember rá nem jön, hogy csak cirkuszi mutatvány, nem sok gyakorlati relevanciával.

Új hozzászólás Aktív témák