X99-es Gigabyte alaplap a Broadwell-E tiszteletére

A Gigabyte fő termékvonalába, az UltraDurable családba tartozik az új Gigabyte GA-X99P-SLI alaplap. Különlegessége, hogy a világon elsőként kapott hitelesített Thunderbolt 3 támogatást, így az elméletileg rendelkezésre álló 40 Gbit/s sávszélességgel eddig nem látott sebességszintre lépett. Korábban már más típusaihoz is megígérte a gyártó ezt a lépést, ez lett végül az első befutó. Első ránézésre egy átlagos X99-es alaplapnak is tűnhet, minden külső jegy megtalálható rajta ehhez.


Nem sokban tér el márkatársaitól – első ránézésre [+]

24 tűs ATX és 8 tűs EPS 12V tápcsatlakozó, 4 db teljes hosszúságú, megerősített kivitelű PCIe foglalat, nyolc DDR4 memóriaslot négycsatornás támogatással, LGA2011-3 foglalat. Mérete a szokásos ATX, találunk rajta egy-egy Type-A és Type-C csatlakozós USB 3.1-et, 32 Gbit/s-es átvitelre képes M.2 foglalatot NVMe támogatással, 10 Gb/s SATA Expresst és az UD termékvonal arculatába illő hőcsövet is segítségül hívó hűtőbordákat. Memóriát 8 modul esetén legfeljebb 128 GB kapacitásig és hivatalosan 3333 MHz sebességig pakolhatunk, már ha a CPU-nk kezeli ezt a sebességet. A quad-channel természetesen ezúttal is legalább 4 memóriamodult igényel.

Letisztult, megszokott X99-es külső, Ultra Durable köntösben
Letisztult, megszokott X99-es külső, Ultra Durable köntösben [+]

Amennyiben a processzorunk a teljes PCI Express sávkiosztást megkapta, akkor a foglalatok x16-0-x16-0 vagy x8-x8-x8-x8 (és ezek kombinációja 3 bővítőkártya esetén) sávos felállásban üzemelhetnek, valamint a négyutas SLI és CrossFireX is támogatott. A manapság elmaradhatatlan leválasztott NYÁK területen levő 7.1-es AMP-UP audiorészleg minőségi kondenzátorokat is kapott, azonban a lelkét egy Realtek ALC1150 biztosítja. Ez a részleg OPA-t és tesztreszabható világítást is kapott az ezt igénylő felhasználók nagy örömére. A vezetékes LAN egy Intel Gigabit Ethernet vezérlővel biztosított.

Nem szokványosak a fellelhető csatlakozók
Nem (mindenben) szokványosak a fellelhető csatlakozók [+]

Az igazi érdekesség azonban a hátlapi csatlakozókban rejlik: egy DisplayPortot találunk itt. Csodálkozni nem kell, továbbra sem található a processzorban grafikus részleg, és egy alapszintű megoldást sem integráltak az alaplapra a Gigabyte mérnökei. Ez ugyanis egy bemenet, ami a videokártya DisplayPort vagy mini-DP kimenetéről kapja a jelet, hogy a Thunderbolthoz továbbíthassa. Ehhez a deszka dobozában mindkét csatlakozójú összekötőkábel megtalálható. A Thunderbolt 3 csatlakozón pedig már az interfész szinte minden lehetősége adott, így az akár hat monitoros Daisy Chain is.

A DisplayPort itt bementként funkcionál
A DisplayPort itt bementként funkcionál [+]

Az alaplap 3 év garanciával, nagyjából 75 ezer forintos áron már elérhető a kiskereskedelmi forgalomban is. Fontos kiemelni, hogy a teljeskörű Thunderbolt 3 és Broadwell-E(P) támogatáshoz BIOS / UEFI frissítés válik szükségessé. Ehhez az alaplap letöltési oldaláról megszerezhető fájlt kell Q-Flash-sel vagy egyéb megfelelő módon a chipbe programozni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés